Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Finālturnīrā iekļūst Čehija, Slovākija, Igaunija, Vācija un Slovēnija

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Finālturnīrā iekļūst Čehija, Slovākija, Igaunija, Vācija un Slovēnija
Slovēnijas izlase izmantojusi sava laukuma priekšrocības, kvalificējoties finālturnīram, foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionāta kvalifikācijas turnīros noslēgumam turpinās cīņas Eiropas reģionā. Šovakar ceļazīmes uz decembrī gaidāmo finālturnīru nodrošināja ierastās turnīra dalībnieces Čehija, Slovākija, Igaunija un Vācija, kā arī Slovēnija, kura sekmīgi turpina aizvadīt turnīru savās mājās.

Noslēdzošā spēļu diena Liepājas Olimpiskajā centrā sākās ar cīņu starp divām komandām, kas turnīrā līdz šim pie panākumiem nebija tikušas – Lihtenšteina un Nīderlande. Maču labāk iesāka holandieši, kuri vienīgie izcēlās ar vārtu guvumu pirmajā periodā. Otrajā trešdaļā Lihtenšteinai izdevās rezultātu līdzsvaroja, kad ar vārtu guvumu izcēlās Remo Tišlausers. Izšķirošie notikumi spēlē gan norisinājās trešajā periodā, kurā holandieši jau devītajā sekundē izvirzījās vadībā, vēlāk pārsvaru nostiprinot. Kaut arī pretinieks spēja deficītu sadeldēt līdz 2:3, Nīderlandes valstsvienība guva ceturtos vārtus, bet pēc tam divas reizes bumbiņas meta konkurentu tukšajā būrī – 6:2 uzvara un septītā vieta šajā kvalifikācijas turnīrā.

Divas nākamās spēles bija ar krietni augstāku likmi, lai gan nevarētu teikt, ka ar lielāku intrigu. Pirmajā no tām sacentās Igaunijas un Islandes valstsvienības un šīs spēles uzvarētāji pievienotos Latvijai un Somijai, kas no Liepājas kvalifikācijas grupas jau bija nodrošinājušas ceļazīmes uz finālturnīru. Jau mača otrajā minūtē ar vārtu guvumu izcēlās Tanels Kasenurms, bet līdz pirmā perioda beigām šaubas par cīņas uzvarētājiem lielā mērā bija kliedēts, mūsu ziemeļu kaimiņiem esot vadībā ar rezultātu 5:0. Otrajā trešdaļā tika pievienoti divi vārtu guvumi, bet trešajā spēles nogrieznī rezultāts pieauga līdz 11:0, kad beidzot viesu līderis Andreas Stefansons guva pirmos vārtus “salenieku” labā. Cīņas turpinājumā igauņiem vēl trīs precīzi metieni, uz ko Islande atbildēja ar vienu precīzu raidījumu. Tas nodrošināja pārliecinošu 14:2 uzvaru Igaunijas valstsvienībai un ceļazīmes uz Zviedriju. Jāpiezīmē, ka četrus no vārtiem igauņi guva, spēlējot skaitliskajā vairākumā. Lielisku spēli aizvadīja Kasenurms, kura kontā pieci vārtu guvumi un viena rezultatīva piespēle.

Līdzīga likme bija spēlei starp Vācijas un Francijas izlasēm. Komandas bija grupu turnīrā uzvarējušas komandas, kas rangā atrodas zem tām, bet pret augstāk esošajām nācijām piedzīvoja smagus zaudējumus. Savstarpējā spēlē favorītu godā bija regulārie finālturnīru dalībnieki vācieši, kuri statusu apliecināja arī laukumā. Vien nedaudz vairāk par trim minūtēm bija nepieciešamas, lai Tino fon Pricbuers pēc lieliskas partnera piespēles atklātu mača rezultātu. Turpinājumā vācieši mazākumā aizskrēja divatā pret vienu aizsargu, Flemingam Kūlam gūstot vārtus. Līdz pārtraukumam rezultāts tika palielināts līdz 4:0, turklāt perioda izskaņā vienlaikus divi francūži nopelnīja noraidījumu. Drīz pēc pārtraukuma tika realizēts lielais skaitliskais vairākums, bet otrais spēles posms tika noslēgts ar 9:0 Vācijas izlases labā. Francijas valstsvienībai tā arī neizdevās tikt kaut pie goda vārtiem, turpretim vācieši iemeta vēl trīs bumbiņas konkurentu vārtos, spēli uzvarot ar 12:0. Ar diviem vārtu guvumiem un vienu piespēli uzvarētājiem rezultatīvākais šoreiz bija Nils Hoferberts.

Slovāki sasniedz vajadzīgo rezultātu

Ņemot vērā, ka C apakšgrupas galveno favorītu Norvēģijas un Slovākijas izlašu savstarpējā spēle noslēdzās neizšķirti, tad pēdējā spēļu kārtā komandas sacentās par labāku kopējo vārtu attiecību un par upuriem kļuva viņu pretinieki spāņi un briti. Kā pirmie laukumā devās Norvēģijas un Lielbritānijas izlašu florbolisti. Vikingi pie pirmā vārtu guvuma tika jau pēc 46 nospēlētām sekundēm, bet mača devītajā minūtē pārsvars bija pieaudzis jau līdz 8:0, bet pirmais periods tika pabeigts ar 13:0. Turpinot līdzīgā manierē, norvēģi būtu ielikuši labu pamatu uzvarai apakšgrupā un komanda to labi apzinājās, spēles vidū esot vadībā ar 19:0. Tad neveiksmīga epizode ar bumbiņas ieraidīšanu savos vārtos un vārtu zaudējums skaitliskajā vairākumā rekordu medības nedaudz piebremzēja. Lai vai kā, otrais periods noslēdzās ar 22:2, bet visā spēlē Norvēģijas valstsvienība iespēja 26:3. Ole Mosins Olesens šajā spēlē izcēlās ar pieciem vārtu guvumiem un trim rezultatīvām piespēlēm.

Tas nozīmēja, ka nākamajā spēlē Slovākijas valstsvienībai, lai ieņemtu pirmo vietu savā apakšgrupā, jāpārspēj Spānijas valstsvienība ar 18 vārtu pārsvaru. Arī slovāki mērķa izpildi neatlika uz pēdējo brīdi, desmit minūtēs panākot 7:0 vadību, bet pirmo periodu noslēdzot ar 11:0. Savu mērķi komanda bija sasniegusi jau cīņas 33. minūtē, kad 18:0 panāca Lukašs Ujhelji. Sapratuši, ka mērķis ir sasniegts, favorīti samazināja spēles apgriezienus, otrajā periodā iemetot vēl tikai vienus vārtus, bet trešajā – “tikai” četrus. Tādējādi uzvara tika izcīnīta ar 23:0, ar ko bija pietiekami, lai nopelnītu ceļazīmi uz finālturnīru, kamēr spāņiem vēl būs iespēja aizvadīt kvalifikācijas maču.

C apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Slovākija321047:135
2.Norvēģija321041:135
3.Spānija310211:362
4.Lielbritānija300314:510

Čehi finālturnīrā, poļi uzdevumu izpilda pirms došanās laukumā

Interesanta situācija pirms pēdējās kārtas bija izveidojusies D apakšgrupā, kur trīs komandas reāli pretendēja uz divām vietām kvalifikācijas kārtā. Austrieši pēc neizšķirta pret poļiem šovakar sacentās ar Ungārijas izlasi un uzvara nodrošinātu vismaz trešo vietu, ar gana labām iespējām arī uz otro pozīciju, kas kvalifikācijas kārtā ļautu sacensties ar spāņiem. Lai gan rezultātu atklāja Ungārijas izlase, trešā perioda vidū 3:1 un vēlāk arī 4:2 vadībā atradās austrieši. Taču viss sagriezās kājām gaisā pēdējās astoņās mača minūtēs – 53. minūtē ungāri pietuvojās viena precīza metiena attālumā, trīs minūtes vēlāk rezultāts bija neizšķirts, bet mača 58. minūtē jau viņiem minimāls pārsvars. Austriešiem bija jāglābjas, lai nosargātu vismaz trešo vietu grupā, tādējādi tika mainīts vārtsargs pret sesto laukuma spēlētāju, bet bumbiņa atkal nonāca viņu vārtos – 6:4 ungāru uzvara un ceļazīme uz kvalifikācijas kārtu, kamēr austriešiem turnīra noslēgumā atliek vien spēle par godu un nepalikšanu pēdējā pozīcijā.

Šāds rezultāts ļāva atviegloti uzelpot poļiem, kuri tādējādi pirms spēles ar grupas izteiktajiem favorītiem čehiem bija nodrošinājuši otro vietu apakšgrupā jau pirms došanās laukumā. Teorētiski, varēja sākt sapņot arī par uzvaru grupā, taču čehi par šādiem sapņiem lika aizmirst ļoti ātri, jo septītajā minūtē mājinieki atradās iedzinējos ar 0:4. Līdz pārtraukumam vēl divas bumbiņas nonāca poļu vārtos, bet visā spēlē Čehija, kas izdarīja 64 metienus pa konkurentu vārtiem, triumfēja ar 15:0, tādējādi nodrošinot ceļazīmes uz pasaules čempionāta finālturnīru. Šajā spēlē rezultatīvākais ar trim vārtu guvumiem un divām rezultatīvām piespēlēm bija Filips Langers.

D apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Čehija330051:36
2.Polija31118:213
3.Ungārija31027:222
4.Austrija301212:321

Slovēņi pošas uz Zviedriju, dāņi spēlējas ar uguni

Slovēnijā notiekošajā kvalifikācijas turnīrā jau trīs spēles aizvadījusi stabilā finālturnīru dalībnieces Dānija, taču nevienā no tām nav spējusi nodemonstrēt cienījamu sniegumu. Pēc zaudējumiem pirmajās divās spēlēs, komanda vairāk zaudējumus nevar atļauties un šodien sacentās ar Itālijas valstsvienību. Spēle izvērtās ļoti smaga, jo otrā perioda ievadā 3:2 vadībā atradās itālieši, bet periods noslēdzās neizšķirti. Trešā perioda sākumā potenciālie favorīti pēc Patrika Falkenberga metiena no asa leņķa panāca vadību, taču itāļi aizskrēja pretuzbrukumā un atkal izlīdzināja rezultātu, ar ko viņiem būtu gana, lai saglabātu pozīciju priekšā konkurentiem. Tomēr dāņu līderis Lukas Eldholms septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām realizēja skaitlisko vairākumu, kas Dānijai deva 5:4 uzvaru un pašlaik trešo vietu turnīra tabulā.

Dāņu uzvara nozīmēja, ka vietu finālturnīrā praktiski nodrošinājusi Slovēnijas izlase. Lai būtu droši par kvalificēšanos, mājiniekiem spēlē pret Beļģiju bija nepieciešams nospēlēt neizšķirti. Ar uzdevuma izpildi viegli neklājās, jo komandas pārmaiņus guva vārtus, ne vienai no tām ne uz mirkli nespējot iegūt vairāk par vienu vārtu pārsvaru. Pirms pēdējā perioda laukuma saimnieki atradās vadībā ar 5:4, taču desmit minūtes pirms pamatlaika beigām beļģiem izdevās rezultātu realizēt pēc tam, kad padevās precīzs metiens no asa leņķa. Kad bija jāspēlē vairs sešas minūtes, beļģi ar tālmetienu jau izvirzījās vadībā, taču ātri vien arī slovēņiem ar ilgstošu saspēli pretinieku laukuma pusē izdevās salauzt konkurentu aizsardzību un panākt kāroto 6:6 neizšķirtu. Tas nozīmē, ka mājinieki pirms spēles ar Šveici jau ir nodrošinājuši vietu finālturnīrā, bet beļģi par ceļazīmi cīnīsies rīt, kad nepieciešama uzvara pār dāņiem.

E apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Šveice330040:76
2.Slovēnija321020:105
3.Dānija310210:182
4.Itālija410313:342
5.Beļģija301210:241