Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Florbolistiem spēku pārbaude pret somiem, tiešraide TV4

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Florbolistiem spēku pārbaude pret somiem, tiešraide TV4
Latvijas izlase, foto: IFF Floorball

Izpildījuši galveno uzdevumu ar trim uzvarām grupu turnīrā un ceļazīmju nodrošināšanu uz pasaules florbola čempionāta finālturnīru, Latvijas izlases florbolisti šodien Liepājas Olimpiskajā centrā pulksten 19:00 dosies laukumā noslēdzošo reizi, lai sacenstos ar spēcīgo Somijas izlasi.

Latvijas izlase turnīru Liepāja aizvadījusi ļoti pārliecinoši, ar rezultātu 29:3 saplosot Lihtenšteinu, ar 10:1 apspēlējot savus allaž principiālos pretiniekus no Vācijas, bet vakar ar 21:1 sagraujot arī Islandes valstsvienību. Tas deva pirmo vietu apakšgrupā un ceļazīmi uz 2024. gada pasaules čempionāta finālturnīru Zviedrijā. Tomēr turnīrs vēl nav noslēdzies, jo pēdējā spēļu dienā savā starpā tiekas abas apakšgrupas uzvarētājas, aizvadot spēli par uzvaru šajā kvalifikācijas turnīrā, kurai gan nav lielas sportiskas nozīmes, taču Latvijai ir laba iespēja samērot savu varēšanu ar kādu no pasaules vadošajām izlasēm. Šajā gadījumā tā būs Somija.

Kā tas bija prognozējams, arī somi šajā turnīrā nav sastapušies ar nopietnu pretestību, visās spēlēs gūstot vismaz 20 vārtus. Turnīru pasaules pašlaik trešā labākā komanda sāka ar 20:1 uzvaru pār Nīderlandi, kam sekoja 21:1 pār igauņiem, bet vakar ar 24:0 tika sagrauta Francijas valstsvienība. Komandas rezultatīvākais spēlētājs turnīrā līdz šim bijis Rasmus Kainulainens, kurš trijos mačos iekrājis 11 (3+8), Liepājas kvalifikāciajs turnīrā atpaliekot tikai no trim latviešiem. Tāpat rezultatīvi bijuši Oskari Heikila (6+4), Jona Rantala (5+5) un Justus Kainulainens (6+3).

Salīdzinot ar iepriekšējo pasaules čempionātu, kuru somi nevar dēvēt par īpaši izdevušos, jo nācās samierināties vien ar bronzas medaļām, uz Liepāju atvests krietni savādāks sastāvs, jo iepriekšējā pasaules čempionātā laukumā devās vien septiņi no pašlaik pieejamajiem 20 spēlētājiem. Komandā nav tādi ierastie Somijas izlases līderi kā Emeli Salins, Ville Lastika, Sami Johansons, vārtsargs Lasi Toriseva, arī 2016. gada pasaules čempionāta MVP Peters Kotilainens un Pētera Trekšes pagājušās sezonas komandas biedrs un līderis Miko Kailiala. Tajā pašā laikā starp florbolistiem, kuri ir iekļauti sastāvā atrodami labi zināmi vārdi ar rezultatīvajiem Miko Lākso, Jonatanu Kovanenu, Lūku Hivarinenu un Rasmu Kainulainenu, kurš, kā jau minēts, ir turnīra rezultatīvākais spēlētājs Somijas izlases sastāvā.

Trīs Latvijas izlases florbolisti pirms noslēdzošās spēļu dienas ir turnīra rezultatīvākie florbolisti. Negaidīti rezultatīvs turnīrā ir Toms Bitmanis, kurš trijos mačos iekrājis jau 13 (10+3) punktus, esot arī labākais vārtu guvējs. Jānis Ragovskis jau Talsu klubā pieradinājis ar augstu rezultativitāti, līdzīgā manierē turpinot arī izlases kreklā. Viņam 12 (4+8) punkti. Bet Rolands Kovaļevskis (8+3) ierasti bijis rezultatīvs Latvijas izlases rindās.

Latvija un Somija dažādos līmeņos spēlējušas bieži un, lai gan šķiet, ka somu spēles stils latviešiem ir parocīgāks nekā zviedru, tieši pret somiem ne reizes nav izdevies nospēlēt kaut neizšķirti. Čehus izdevies divreiz uzvarēt pasaules čempionātos, šveicieši uzvarēti Pasaules spēlēs, kur tika nospēlēts neizšķirti arī ar pasaules čempioniem zviedriem. Tikmēr pret Somiju 16 spēlēs piedzīvoti 16 zaudējumi. Pasaules spēlēs, kad nūjas krustotas pēdējo reizi, tika zaudēts ar 1:5, bet vistuvāk vismaz neizšķirtam latvieši bija 2022. gada pasaules čempionāta kvalifikācijā Valmierā, kad arī abas komandas jau bija tikušas pie galvenās balvas un noslēdzošajā turnīra dienā spēkojās savā starpā. Toreiz gan kvalifikācijas turnīrs tika aizvadīts eksperimentālā kārtā ar 3x15 minūšu garu spēles laiku un mūsu izlase mača 20. minūtē nonāca 0:4 iedzinējos. Tomēr turpinājumā Daniels Jānis Anis atspēlēja vienus vārtus, uz ko viesi atbildēja ar saviem piektajiem vārtiem. Trešajā trešdaļā precīzi bija Krišjānis Tiltiņš un Klāvs Jansons, latviešiem galotnē izveidojot vēl vairākas labas vārtu gūšanas iespējas. Somiem gan ne bez grūtībām izdevās nosargāt uzvaru, tādējādi kļūstot par absolūtajiem kvalifikācijas turnīra uzvarētājiem.

Šovakar spēles sākums Liepājas Olimpiskajā centā pulksten 19:00, bet video tiešraidē jau no pulksten 18:50 maču iespējams vērot kanālā TV4.

Latvijas izlases spēļu kalendārs

DatumsLaiksSpēleRezultāts
31.0119:00Latvija - Lihtenšteina29:3
01.0219:00Latvija - Vācija10:1
02.0219:00Latvija - Islande21:1
03.0219:00Latvija – Somija