Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Eiropa sadalīs pēdējās 3 ceļazīmes uz PČ florbolā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Eiropa sadalīs pēdējās 3 ceļazīmes uz PČ florbolā
Dānijas izlase visu turnīru aizvadījusi nepārliecinoši, taču joprojām var kvalificēties finālturnīram, foto: IFF Floorball

Ja Liepājas Olimpiskajā centrā pasaules florbola čempionāta kvalifikācijas turnīrs noslēdzās sestdien, tad šodien cīņas tiks noslēgtas Polijā un Slovēnijā, kur tiks izspēlētas atlikušās trīs kvotas uz finālturnīru šī gada decembrī.

Polijā notiekošajā kvalifikācijas turnīrā noslēdzošā spēļu diena sāksies ar Austrijas un Lielbritānijas izlašu savstarpējo cīņu. Ja briti savā apakšgrupā zaudēja visās trijās spēlēs un nopietni nepretendēja uz spēlēšanu kvalifikācijas kārtā, tad austrieši turnīru sāka ar cerīgu spēli pret poļiem, kuru varēja pat uzvarēt, taču arī neizšķirts pavēra cerīgu skatu uz nākotni. Viss gan krasi mainījās, kad tika zaudēts ungāriem, kur arī tika pazaudētas jebkādas cerības uz kvalificēšanos pasaules čempionātam. Tagad jācīnās par godu mačā ar britiem, kurus savulaik trīs reizes ir uzvarējuši un reizi spēlējuši neizšķirti, bet pēdējā oficiālajā duelī pirms sešiem gadiem Lielbritānija bija pārāka ar rezultātu 7:4.

Norvēģijas izlase vakar nepietiekami sagrāva Lielbritāniju, līdz ar to pulksten 13:00 būs spiesta aizvadīt kvalifikācijas maču pret Ungāriju par tiesībām tikt uz pasaules čempionāta finālturnīru. Ungāri šīs tiesības ieguva grupu turnīra pēdējās piecās minūtēs, kad izdevās apspēlēt austriešus. Interesanti, ka ungāriem vēsturiski pirmā oficiālā spēle 1994. gadā bijusi tieši pret Norvēģiju (2:7), pret kuru kopumā aizvadītas četras spēles, visās piedzīvojot pārliecinošus zaudējumus. Smagākais bijis līdzīgā turnīrā pirms desmit gadiem (3:24),bet pēdējo reizi komandas savā starpā tikušās 2020. gada janvārī, kad “vikingi” bija pārāki ar 12:1. Domājams, ka arī šoreiz Norvēģijas izlasei nevajadzētu sastapties ar pārlieku lielu pretestību cīņā par vietu finālturnīrā.

Pulksten 16:00 laukumā noslēdzošo reizi dosies arī mājinieki poļi, lai kvalifikācijas mačā sacenstos ar spāņiem. Sagaidījuši labvēlīgu rezultātu vakar dienas pirmajā spēlē, poļi mačā pret čehiem nebija gatavi gūt kaut goda vārtus (0:15), bet tas viņiem netraucē būt izteiktā favorītu statusā kvalifikācijas kārtas spēle. Tas, pat neskatoties uz nepārliecinošo turnīru kopumā (vēl 6:6 ar Austriju un 2:0 ar Ungāriju). Arī vēsturiski poļi uzvarējuši trīs no četrām savstarpējām spēlēm, tostarp 7:3 2014. gadā un 6:0 divus gadus vēlāk.

Polijā notiekošais kvalifikācijas turnīrs noslēgsies ar maču starp divām kaimiņienēm Čehiju un Slovākiju, kas abas jau ir kvalificējušās finālturnīram. Grupu turnīrā vairāk iespringt dabūja slovāki, kas spēlēja neizšķirti ar norvēģiem, kamēr čehi ar nopietnu pretestību tā arī nesastapās. Interesanti, ka abas komandas līdzīgu spēli aizvadīja arī pirms diviem gadiem kvalifikācijas turnīrā Itālijā, kad turnīra noslēgumā slovāki guva vēsturisku panākumu, savus titulētākos konkurentus uzveicot ar rezultātu 5:4. Vai vēsturei būs lemts atkārtoties arī Polijā?

PČ Polijas posma spēļu kalendārs

LaiksPosmsSpēle
10:00Par 7.vietuAustrija – Lielbritānija
13:00KvalifikācijaNorvēģija – Ungārija
16:00KvalifikācijaPolija – Spānija
19:00Par 1.vietuSlovākija – Čehija

Slovēnijā notiekošajā kvalifikācijas turnīrā tiks aizvadītas pēdējās divas spēles, no kurām ar lielāko likmi ir pirmais mačs, kurā par pārsteigumu centīsies parūpēties beļģi. Kaut arī beļģi nespēja tikt pie punktiem pret itāļiem un nosargāt uzvaru pār slovēņiem, viss joprojām ir viņu pašu rokās. Protams, spēlē pret Dāniju viņi nebūs favorītu statusā, taču Dānijas valstsvienība šajā kvalifikācijas turnīrā galīgi nedemonstrē regulārās finālturnīra līmeņa komandas sniegumu, piedzīvojot divus zaudējumus un izmokot uzvaru pār itāļiem. Iepriekš abas izlases aizvadījušas vairākas pārbaudes spēles, bet pasaules čempionātu kvalifikācijā komandas nav spēlējušas sen – 2010. gadā dāņi bija pārāki ar graujošu 17:3, bet divus gadus vēlāk uzvaru izcīnīja ar rezultātu 7:3.

Turnīra noslēgumā svētku atmosfērā maču varēs aizvadīt Slovēnijas izlase, kas nodrošinājusi līdzdalību pasaules čempionāta finālturnīrā jau pirms spēles ar neapšaubāmajiem šī turnīra favorītiem šveiciešiem, kuri uzvarējuši visās trijās spēlēs, arī priekšlaikus nodrošinot biļetes uz Zviedriju decembrī. Interesanti, ka šī būs abu izlašu pirmā savstarpējā spēle nacionālo izlašu vēsturē.

PČ Slovēnijas posma spēļu kalendārs

LaiksPosmsSpēle
12:00E grupaDānija – Beļģija
15:00E grupaSlovēnija - Šveice