Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Pēdējās ceļazīmes izcīna Dānija, Norvēģija un Polija

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Pēdējās ceļazīmes izcīna Dānija, Norvēģija un Polija
Polija tomēr arī izmantoja sava laukuma priekšrocības, foto: IFF Floorball

Noslēgušās cīņas pasaules florbola čempionāta kvalifikācijas turnīrā vīriešu izlasēm Eiropas reģionā. Pēdējā spēļu dienā pārliecinoši finālturnīram kvalificējās Dānija un Norvēģija, bet Polija vien mača izskaņā varēja līksmot par uzvaru pār spāņiem.

Aizvadot nepārliecinošu turnīru kopumā, Beļģijas izlases florbolisti turnīra noslēdzošajā spēlē beidzot pierādīja, ka ir stabila finālturnīru dalībnieces pulkā. Pēdējā spēlē pret beļģiem, viņiem bija nepieciešams vismaz neizšķirts. Komanda deviņu minūšu laikā panāca 3:0 vadību, mača turpinājumā savu pārsvaru tikai attīstot. Beļģijas izlasei ar vārtu guvumu izdevās atzīmēties trīs minūtes pirms otrā perioda beigām, kas noslēdzās ar 7:1 favorītu labā. Mača noslēdzošajās desmit minūtēs Dānija guva vēl trīs vārtus, kas ļāva tikt pie 10:1 uzvaras un kā trešajai labākajai komandai no E apakšgrupas iekļūstot finālturnīrā. Kārtējā lieliskā spēle komandas līderim Lūkam Eldholmam, kuram šoreiz vārtu guvums un četras rezultatīvas piespēles. Tikmēr četras reizes beļģu vārtsargu pārspēja Kalle Tamminens.

Noslēdzošajā spēlē laukumā devās Šveices izlase, kas jau bija nodrošinājusi ceļazīmes uz Zviedriju un Slovēnijas izlase, kas arī galveno uzdevumu bija paveikusi. Mača devītajā minūtē šveicieši izvirzījās vadībā, bet laukuma saimnieki pēc trim minūtēm rezultātu līdzsvaroja. Trešdaļa gan tāpat beidzās ar 3:1 favorītu labā. Otrajā periodā arī komandas sākotnēji atbildēja ar precīziem metieniem, bet turpinājumā slovēņi vairs pie rezultatīviem metieniem netika, kamēr Šveices izlases florbolisti sameta vēl deviņas bumbiņas, tiekot pie droša panākuma ar 13:2. Jans Caugs un Janiks Fici katrs guva pa diviem vārtiem un rezultatīvai piespēlei.

E apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Šveice440053:98
2.Slovēnija421122:235
3.Dānija420220:194
4.Itālija410313:342
5.Beļģija401311:341

Ja Slovēnijā viss izšķīrās jau grupu turnīrā, tad Polijā izspēles kārtība bija identiska Liepājā notikušajām sacensībām. Noslēdzošā diena sākas ar spēli starp Austrijas un Lielbritānijas izlasēm, lai noskaidrotu komandu, kas izvairīsies no palikšanas pēdējā pozīcijā. Austrieši bija spēles favorīti un trešajā minūtē arī izvirzījās vadībā, taču pirmajā pārtraukumā komandas devās pie 3:1 par labu Lielbritānijai. Otrā perioda ievadā, realizējot skaitlisko vairākumu, briti panāca arī trīs vārtu pārsvaru. Taču tad desmit minūšu laikā austrieši ar trim precīziem metieniem panāca izlīdzinājumu 4:4. Līdzīgā veidā kā viņi paši salūza grupu turnīra noslēdzošajā spēlē ar ungāriem, tika apspēlēti briti. Līdz otrā perioda beigām, realizējot vairākumu, Austrija jau izvirzījās 5:4 vadībā, bet noslēdzošajā periodā vēl trīs vārtu guvumi, no kuriem vieni vairākumā, bet vieni – tukšos vārtos. Tādējādi Austrija tika pie 8:4 panākuma.

Dienas otrajā spēlē Norvēģija un Ungārija dalīja ceļazīmi uz pasaules čempionāta finālturnīru. Jau pirms spēles izteikti favorīti bija norvēģi, kuriem gan bija nepieciešamas septiņas minūtes, lai tiktu pie pirmajiem vārtiem. Atklājuši rezultātu, norvēģi vairs nebija apstādināmi jo piecās minūtēs tika gūti pieci vārti un cīņas liktenis bija izšķirts. Līdz pārtraukumam pārsvars tika palielināts līdz 6:0, otrā trešdaļa noslēdzās ar 10:1, bet spēles pēdējā periodā “vikingi” guva vēl sešus vārtus, divus gan arī ielaižot. Tādējādi norvēģi turnīru noslēdza ar trim uzvarām un vienu neizšķirtu, kā arī ceļazīmi uz finālturnīru.

Krietni spraigāk aizritēja otrā kvalifikācijas kārtas spēle starp laukuma saimniekiem poļiem un Spānijas izlasi. Poļi bija mača favorīti, taču viņiem visu turnīru nebija pārliecinošs sniegums. Tādējādi neizbrīna, ka spāņi pirmajā periodā ar minūtes intervālu panāca 2:0 vadību. Līdz pārtraukumam Polija rezultātu līdzsvaroja, otros vārtus iemetot sešas sekundes pirms perioda beigām. Tas deva pārliecību un otrā perioda vidū jau 5:2 par labu poļiem. Perioda izskaņā komandas apmainījās rezultatīviem metieniem, bet desmit minūtes pirms cīņas beigām intriga strauji atgriezās, Spānijai pietuvojoties līdz 5:6. Laukuma saimnieki par uzvaru varēja sākt domāt vien pēdējās četrās minūtēs, kad Lukas Dalstrēms guva septītos vārtus, bet pēc minūtes Daniels Vidurskis iemeta arī tukšos vārtos. Spāņi turpināja spēlēt bez vārtsarga, tādējādi gūstot sestos vārtus, taču pēdējais precīzais metiens poļiem, kas tādējādi uzvarēja ar 9:6.

Turnīra noslēdzošajā spēlē sacentās Slovākijas un Čehijas izlases jeb valstsvienības, kas jau pirms šīs spēles bija nodrošinājušas vietu finālturnīrā. Iepriekšējā kvalifikācijas turnīrā arī abas izlases aizvadīja līdzīgu cīņu turnīra izskaņā, kad vēsturisku uzvaru izcīnīja slovāki. Šoreiz viņiem tādu rezultātu ne tuvu neizdevās atkārtot. Bija nospēlētas vien 17 sekundes, kad viens no Čehijas Ekstralīgas rezultatīvākajiem spēlētājiem Matejs Havlašs atklāja rezultātu, bet pēc pirmā perioda pasaules vicečempioni bija iekrājuši jau 6:0 vadību. Slovāku līderis Mihals Dudovičs vien divas sekundes pēc otrā perioda ievada guva vārtus slovākiem, taču tie tā arī izrādījās vienīgie. Atlikušajā laikā vēl četri vārti čehiem, kas viņiem deva komfortablu panākumu ar 10:1. Uzvarētājiem ar diviem vārtiem un trim piespēlēm izcēlās Filips Langers, bet Matejam Jendrišakam šajā spēlē hat-trick.