Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Nganū un Gans oktagonā noskaidros īsto UFC smagsvaru karali

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Nganū un Gans oktagonā noskaidros īsto UFC smagsvaru karali
Fransiss Nganū (pa kreisi) un Sirils Gans (pa labi). Foto: Zumapress.com/Scanpix

Cīņu sporta fanu skatieni šonakt būs pievērsti Anaheimai, kur “UFC 270” cīņu šovā spēkiem mērosies lielākie un jaudīgākie vīri – UFC smagsvaru čempions Fransiss Nganū un šīs divīzijas pagaidu titula īpašnieks Sirils Gans. Tieši pirms smagsvaru dueļa ne mazāk aizraujoša cīņa solās būt starp svara ziņā vieglāko UFC čempionu Brendonu Moreno, kurš triloģijas noslēgumā aizstāvēs savu mušas svara titulu pret Deivesonu Figeiredu.

• 35 gadus vecajam Fransisam Nganū (16-3) šī būs pirmā titula aizstāvēšanas cīņa. Pretī stāsies kamerūnieša bijušais sparingpartneris – četrus gadus jaunākais Sirils Gans (10-0).

• Francijas smagsvars karjerā vēl nav piedzīvojis nevienu zaudējumu, izcīnot uzvaras arī visās septiņās aizvadītajās UFC cīņās. Pagājušovasar Gans izcīnīja pagaidu čempiona jostu, pieveicot Deriku Lūisu.

• Savstarpējo triloģiju noslēgs divi vadošie mušas svara (līdz 56,7 kg) cīkstoņi – čempions Brendons Moreno (19-5-2) un bijušais divīzijas karalis Deivesons Figeiredu (20-2-1).

• Abu pirmais duelis kļuva par vienu no 2020. gada labākajām cīņām, tai noslēdzoties neizšķirti. Pērn revanšā gan pārliecinoši virsroku guva Moreno, gāžot Figeiredu no čempiona troņa.

• Cīņas tiešraidē pārraidīs “Go3” interneta televīzija, sākot no 5:00 svētdienas rītā. Sagaidāms, ka abas titulcīņas nesāksies ātrāk par 6:00.

Fransiss Nganū par UFC smagā svara (līdz 120,2 kg) čempionu kļuva pagājušā gada martā, revanšējoties par iepriekš piedzīvoto zaudējumu Stipem Miočičam. Ilggadējo čempionu Nganū pieveica tādā pašā stilā kā savus iepriekšējos upurus – liekot lietā savu pasaulīgo sitiena spēku un nokautējot Miočiču. Tiesa, ja iepriekšējās četrās cīņās kamerūnietim tas neprasīja ilgāk par divām minūtēm, tad šajā reizē titulcīņa ievilkās līdz otrajam raundam – Nganū par katru cenu necentās piebeigt pretinieku jau pirmajā minūtē, bet bija pacietīgs, lika lietā savu spēku un atvairīja arī Miočiča mēģinājumu pārvest cīņu parterā. Tā zināma kā kamerūnieša vājā vieta, tomēr titula iegūšanas cīņā Nganū demonstrēja savu progresu.

Pēc titula izcīnīšanas pavasarī Nganū un UFC nespēja vienoties par tālākajiem soļiem, un nieka trīs mēnešus vēlāk jau tika izsludināta cīņa par pagaidu smagsvara titulu starp tobrīd reitinga augšgalā esošajiem Sirilu Ganu un UFC nokautu rekordistu Deriku Lūisu. Par tik strauju notikumu pavērsienu, protams, šokā bija arī pats Nganū, kurš savu čempiona statusu gan saglabāja, tomēr kamerūniešu zvaigznes un UFC starpā uzplaiksnīja jaunas nesaskaņas, kas līdz galam arvien nav pierimušas. Minētajā cīņā par pagaidu titulu Gans dominēja, ar tehnisko nokautu pieveicot Lūisu trešajā raundā un nopelnot tikšanos ar pilnvērtīgā titula īpašnieku.

Nganū galvenie ieroči duelī pret Ganu būs tie paši, tomēr tieši francūzis tiek uzskatīts par smagsvaru, kura rīcībā ir nepieciešamais arsenāls draudīgā kamerūnieša pieveikšanai. 31 gadu vecais Gans smagsvara gabarītiem ir neparasti kustīgs, atlētisks un ar lielām izturības rezervēm, pierādot, ka spēj cīņu pabeigt arī priekšlaicīgi. Septiņās aizvadītajās UFC cīņās Gans divreiz cīnījies pilnus piecus raundus, bet trīs reizes cīņa sasniegusi trešā raunda atzīmi. Turpretī Nganū vismaz trīs raundus cīnījies tikai divās no 13 cīņām, tieši tajās pēc punktiem piedzīvojot vienīgos divus zaudējumus UFC – 2018. gadā karjeras pirmajā titulcīņā pret jau pieminēto Miočiču (pieci raundi) un pēc tam pret Deriku Lūisu (trīs raundi).

Smagsvaru duelī centrālais naratīvs gan ir nevis divi smagsvaru tituli un pilnvērtīgā čempiona statuss, bet gan Nganū un Gana pagātne kā sparingpartneriem. Abi savas profesionāļu gaitas MMA sāka Parīzē “MMA Factory” pie trenera Fernanda Lopesa, tomēr vēlāk Nganū pārcēlās uz Lasvegasu, sākot treniņus “Xtreme Couture” klubā pie Erika Niksika.

Gatavojoties cīņai, internetā tika nopludināts video no abu smagsvaru sparinga sesijas – Nganū izteicās, ka tas no bijušās komandas puses darīts ar nolūku, lai liktu viņam izskatīties sliktāk. Vēlāk sekoja arī nejauša abu satikšanās gaitenī vienā no UFC cīņu šoviem, Nganū atklāti noignorējot blakus stāvošo Ganu. Pirms cīņas preses konferencē Nganū arī izteicās, ka vienā no sparingiem nejauši nokautējis Ganu, ko francūzis vēlāk noliedza.

Tieši pirms “UFC 270” galvenās cīņas oktagonu ieņems Brendons Moreno un Deivesons Figeiredu, aizvadot trešo savstarpējo dueli pēc kārtas. Abu pirmo tikšanos čempiona statusā sagaidīja Figeiredu, un toreiz abi sagādāja izcilu cīņu, pēc piecu raundu bezkompromisa divkaujas tai noslēdzoties neizšķirti. Tituls palika brazīlieša īpašumā, tomēr pusgadu vēlāk sekojušajā revanšā jau dominēja Moreno, pieveicot Figeiredu ar žņaugšanas paņēmienu trešajā raundā un kļūstot par pirmo UFC čempionu no Meksikas.

Gatavojoties atkal atgūt sev reiz piederējušo titulu, Figeiredu no dzimtenes pārcēlies uz ASV, lai trenētos Arizonā kopā ar bijušo divu divīziju (mušas un vieglākā svara) čempionu Henriju Sehudo. Interesanti, ka arī šajā duelī nedaudz caurvijas bijušo treniņpartneru stāsts, tikai nedaudz savādākā plaknē. Proti, savulaik Moreno trenējies pie Sehudo, bet, pēc Figeiredu vārdiem, divkārtējo UFC čempionu nodevis. Brazīlietis jau solījis atnest Sehudo atpakaļ pretinieka galvu.

Tikmēr Moreno sev ierastā stilā uztvēris visus Figeiredu nedaudz neveiklos mēģinājumus saasināt spriedzi pirms cīņas. “Viņš nav neievainojams – to es pierādīju jau iepriekšējās reizēs. Ja man maksā, lai vēlreiz nogalinu šo čali – es to izdarīšu,” izteicies meksikānis.

Taisnības labad gan jāsaka, ka efektīgs trash-talk - vismaz ne angļu mēlē – nav lieta, ar ko kāds no “UFC 270” titulcīņu dalībnieku četrotnes izceļas, pirmkārt apliecinot sevi oktagonā.

Izmantotie resursi:
https://mmajunkie.usatoday.com/
https://www.mmafighting.com/2022/1/...