Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Atlētiskais veterāns Romero metīs izaicinājumu UFC čempionam Adesanjam

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Atlētiskais veterāns Romero metīs izaicinājumu UFC čempionam Adesanjam
No kreisās: Izraels Adesanja un Joels Romero. Foto: AP/Scanpix

Sava pirmā UFC vidējā svara divīzijas čempiontitula aizstāvības cīņa naktī uz svētdienu priekšā UFC zvaigznei Izraelam Adesanjam (18-0), kuram "UFC 248'' šova galvenajā duelī pretī stāsies draudīgais kubietis Joels Romero (13-4). Lasvegasā pirmoreiz savu titulu aizstāvēs vēl viens UFC čempions - ķīniete Veili Džana (20-1), kas cīnīsies ar polieti Joannu Jendžeičiku (16-3).

30 gadus vecā nigēriešu izcelsmes Jaunzēlandes cīkstoņa Izraela Adesanjas ielaušanās MMA sporta virsotnē bijusi strauja. Sasniedzis lielus panākumus kikboksā, Adesanja vēlāk pievērsās jaukto cīņu mākslām un 2018. gadā debitēja pasaules prestižākās MMA sporta organizācijas UFC rindās. Jaunzēlandietim bija nepieciešami tikai nepilni divi gadi, lai kļūtu par UFC čempionu.

Pagājušā gada aprīlī izcīnījis pagaidu čempiona jostu, Adesanja pēc tam tika pie iespējas cīnīties par pilnvērtīgo titulu, ko izmantoja par visiem 100% - visu laiku apmeklētākajā UFC organizētajā cīņu šovā ''UFC 243" no Adesanjas rokas krita nu jau bijušais čempions Roberts Vitakers. Izraels īsā laikā kļuvis par vienu no MMA sporta un UFC lielākajām zvaigznēm, iemantojot fanu simpātijas ne tikai ar sniegumu astoņstūrī, bet arī ar savu tēlu un harizmu.

"Jūs nesaprotat, cik ilgi jau šo visu [savu karjeru] plānoju,'' pirms gaidāmās cīņas pret Romero medijiem klāstīja Adesanja. "Ar treneri to izplānojām jau no paša sākuma. Esmu pateicīgs, ka man nebija šīs slavas un naudas 23 gadu vecumā. Tagad man ir 30 - esmu gudrs, apzinos to, kas es esmu un ko varu izdarīt.''

Reālākais scenārijs gan Adesanjam savā pirmajā titula aizstāvības cīņā bija tikšanās ar brazīlieti Paulo Koštu, taču šie plāni atcēlās Koštas savainojuma dēļ. Jaunzēlandietis tikmēr pārsteidza ar visai nepopulāru lēmumu un izaicināja uz cīņu UFC veterānu Joelu Romero, kurš savā iepriekšējā cīņā ar strīdīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem piekāpās tieši Koštam. "Gribu cīnīties ar to, par kuru visi saka, ka viņš varētu mani pieveikt," savu izvēli skaidroja Adesanja.

42 gadus vecais Romero MMA sabiedrībā zināms kā tāds cīkstonis, pret kuru nav daudz cīnīties gribētāju - katra tikšanās ar draudīgo kubiešu veterānu var beigties ļoti smagi. 2000. gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs Romero kļuva par sudraba medaļnieku brīvajā cīņā, bet 2009. gadā aizvadīja savu pirmo MMA cīņu. Neskatoties uz savu lielo bagāžu brīvās cīņas iemaņās, Romero UFC sevi apliecinājis kā cīkstoni, kurš var cīņu pabeigt acumirklī. Tieši šādu iznākumu kubietis solīja cīņā par Adesanju: ''Viņam atliek pieļaut vienu kļūdu, un tad - bams!"

Un ne velti - arī šādā priekš profesionālā sporta cienījamā vecumā kubietis atgādina muskuļu kalnu un ir viens no pašiem atlētiskākajiem cīkstoņiem. UFC komentētājs Džo Rogans piedēvējis Romero apzīmējumu "dabas frīks" [he is a freak of nature - no angļu val.]. Savas atlētiskās īpašības Joels paguva nodemonstrēt arī vienā no pirmscīņas preses konferencēm, izpildot atmugurisko salto parastā ielas apģērbā. Kubietis uzsvēra, ka, viņaprāt, vecums ir tikai skaitlis. "Gribu pārspēt Bernarda Hopkinsa sasniegto," atklāja Romero. Leģendārais amerikāņu bokseris Hopkinss ir vecākais boksa čempions vēsturē - Hopkinss pussmagajā svarā izcīnīja WBA un IBF titulus 49 gadu vecumā.

Romero aiz muguras jau divi nesekmīgi mēģinājumi kļūt par UFC čempionu - abas reizes atzīts jau pieminētā austrālieša Vitakera pārākums, taču par revanša cīņas iznākumu daudzu apskatnieku un fanu domas par cīņas uzvarētāju dalījās, lielai daļai uzvaru ierakstot Romero rēķinā. Visticamāk, ka šīvakara cīņa Adesanjam būs lielākais pārbaudījums karjerā, taču kikboksa meistars allaž spējis kritiķiem sagādāt vilšanos - ne velti jaunzēlandietis ne reizes nav piedzīvojis zaudējumu.

Gan Adesanja, gan Romero veiksmīgi iekļāvās 83,9 kilogramu svara robežās. "UFC 248" vakara galveno cīņu sarakstā [main card] iekļautas piecas cīņas, kas sāksies 5:00 pēc Latvijas laika. Galvenās cīņas sākuma laiks atkarīgs no pārējo cīņu iznākuma, bet sagaidāms, ka Adesanja un Romero astoņstūrī varētu kāpt ap 7:00 rītā.

Vakara otrajā galvenajā cīņā ķīniete Veili Džana aizstāvēs sev piederošo titulu svarā līdz 52,2 kilogramiem pret bijušo ''strawweight'' divīzijas čempioni, polieti Joannu Jendžeičiku. Starp Džanas un Izraela Adesanjas gaitām UFC velkamas paralēles - arī ķīniete par UFC čempioni kļuva divu gadu laikā kopš pievienošanās organizācijai. Pirmo UFC titulu Ķīnai Džana sagādāja pagājušā gada augustā, pirmajā raundā nokautējot brazīlieti Žesiku Andradi.

Ilgu laiku par šīs svara kategorijas visu laiku labāko cīkstoni uzskatītā Jendžeičika dominēja divīzijā līdz 2017. gadam, kad cieta divas sakāves pēc kārtas pret vēl vienu bijušo UFC čempioni Rozu Namajunu. Pagājušogad Jendžeičikas rēķinā tikai viena cīņa, oktobrī pieveicot Mišelu Vatersoni.

Izmantotie resursi:
https://www.mmafighting.com/2020/3/...
https://www.mmafighting.com/2020/3/...

     [+] [-]

, 2020-03-07 20:54, pirms 4 gadiem
Manuprāt, Adesanja nosergās savu titulu. Toties sieviešu cīņā poliete varētu čempionei jostu atņemt Veili Džanai.

     [+] [-]

, 2020-03-07 21:16, pirms 4 gadiem
Galvenais,lai atkal dumā poliete zaudē.
Joprojām tēlo baigo bābu

     [+] [-]

, 2020-03-07 21:18, pirms 4 gadiem
Domāju ka būs episka cīņa jo Adesjana neapēs izslēgt Romēra un būs vai nu Romero uzvara ar TKO vai 5 raundu uzvara Adesjanam...
Ķīniete visticamāk uzvarēs ar nokautu, jo pàrāk smagas rokas viņai priekš šitās divīzijas ...

     [+] [-]

, 2020-03-07 22:21, pirms 4 gadiem
Arī domāju, ka Adesanja izcels.

Afftar, nav nekāda "džana" bet Žanga, jo viņa ir nevis čigāniete bet ķīniete