Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

H grupa: NBA spīdekļi Kanādai un Francijai, Latvija bez Porziņģa

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Portāls ''Sportacentrs.com'' turpina iepazīstināt ar visām 2023. gada Pasaules kausa grupām. Kā noslēdzošajai kārta H apakšgrupai, kurā ielozētas Francijas, Kanādas, Latvijas un Libānas izlases.

Ceļš līdz finālturnīram

H grupā no Eiropas zonas tika ielozētas divas izlases - Francija un Latvija. Francija pirmajā grupu posmā izcīnīja piecas uzvaras konkurencē ar Melnkalnes, Ungārijas un Portugāles izlasēm, kamēr otrajā posmā tā ieņēma pirmo vietu K grupā, uzvarot Lietuvu, Čehiju, kā arī Bosniju un Hercegovinu. Kopumā Vensāna Kolē trenētā vienība ieguva bilanci 10-2, bet vienīgos zaudējumus piedzīvoja pret Melnkalni (69:70) un Bosniju un Hercegovinu (90:96). Jāmin, ka četras spēles tās rindās nospēlēja 2023. gada NBA drafta pirmais numurs Viktors Vembanjamā, kurš vidēji izcēlās ar 19 punktiem, 8.3 atlēkušajām bumbām, divām pārķertajām piespēlēm un 2.8 bloķētiem metieniem.

Vēl labāk klājās Lukas Banki trenētajai Latvijai, kas visa kvalifikācijas cikla laikā piedzīvoja tikai vienu neveiksmi, turklāt pašā cikla sākumā, izbraukumā ar viena punktu starpību atzīstot Serbijas pārākumu (100:101). Tālāk sekoja tikai uzvaras, apspēlējot to pašu Serbiju, kā arī Beļģiju, Slovākiju, Grieķiju, Turciju un Lielbritāniju. Ceļazīme uz Pasaules kausu tika nodrošināta 2022. gada 10. novembrī, kad Krētas salā ar 20 punktu pārsvaru tika apspēlēti grieķi (80:60). Eiropas zonā Latvija kļuva par trešo labāko cīnītāju par bumbām (39.5 bumbas spēlē) un trešo labāko piespēlētāju (20.3 piespēles mačā). Pasaules kausā latvieši debitēs.

No Amerikas zonas H grupā atrodas bīstamā Kanāda. Kanādieši Pasaules kausa kvalifikāciju sāka spilgti, C grupā izcīnot sešas uzvaras. Pretiniekos tai stājās Dominikānas republika, Bahamas un Virdžīnu salas. Otrajā grupu turnīrā kanādieši piedzīvoja vienu neveiksmi, spēkojoties pret Venecuēlu, Argentīnu un Panamu. Zaudējums argentīniešiem (72:83) pašā cikla izskaņā neliedza tobrīd vēl Nika Nērsa trenētajai izlasei E grupu noslēgt pirmajā vietā.

Savukārt no Āzijas H grupā ielozēta šī kontinenta vicečempione Libāna. Šīs valsts basketbolisti vispirms C grupā izcīnīja piecas uzvaras sešos mačos pret Jordānas, Saūda Arābijas un Indonēzijas valstsvienībām, bet vēlāk pievienoja četrus panākumus mačos pret Jaunzēlandi, Filipīnām un Indiju. Bilance septiņas uzvaras desmit mačos deva tai otro vietu E grupā. Jāmin, ka noslēdzošie divi zaudējumi tika piedzīvoti pēdējā kvalifikācijas logā, un jau pirms tā Libāna bija nodrošinājusi dalību Pasaules kausā.

Iepriekšējie rezultāti Pasaules kausa finālturnīros

Francija pošas uz savu devīto Pasaules kausu un pēdējos divos turnīros sasniegti augstvērtīgākie rezultāti – gan 2014. gadā Spānijā, gan pirms četriem gadiem Ķīnā francūži izcīnīja bronzas medaļas. Jāmin, ka Francijas basketbola izlase pēdējos gados arī citos lielākajos turnīros tikusi pie godalgām – gan pēdējā Eiropas čempionātā, gan olimpiskajās spēlēs piedaloties finālā. Latvijas izlase finālturnīrā debitēs, bet jāatminas, ka latvieši ir pirmie Eiropas čempioni, bet pēc neatkarības atgūšanas kontinenta meistarsacīkstēs reizi izcīnīja piekto vietu (2017. gadā).

Uz 15. finālturnīŗu brauks Kanādas valstsvienība. Ar iegūtām medaļām kanādieši lepoties nevar, un augstākais sasniegums ir sestā vieta 1978. un 1982. gados. Pēdējās divās dalības reizēs Kanāda mājās braukusi ar izcīnītu vietu zem pirmā divdesmitnieka – pirms 13 gadiem iegūta 22. vieta, bet pirms četriem gadiem Ķīnā 21. pozīcija.

Libāna finālturnīrā atgriezīsies pēc divu čempionātu izlaišanas. Kopumā šī kļūs par ceturto reizi, kad Libānas vīriešu basketbola izlase tiek pārstāvēta Pasaules kausā. Līdz šim no aizvadītajām 15 spēlēm tai izdevies izcīnīt trīs uzvaras, bilances ziņā labāko turnīru nospēlējot 2006. gadā Japānā (17. vieta). Pēdējā turnīrā, 2010. gadā, viens panākums piecos mačos deva 20. vietu.

PK rezultāti, tabula

TurnīrsFrancijaKanādaLatvijaLibāna
1950.6.vieta
1954.4.vieta7.vieta
1959.12.vieta
1963.5.vieta11.vieta
1967.
1970.10.vieta
1974.8.vieta
1978.6.vieta
1982.6.vieta
1986.13.vieta8.vieta
1990.12.vieta
1994.7.vieta
1998.12.vieta
2002.13.vieta16.vieta
2006.5.vieta17.vieta
2010.13.vieta22.vieta20.vieta
2014.3.vieta
2019.3.vieta21.vieta

Sastāvi

Francija kļuva par pirmo komandu, kas paziņoja tās 12 spēlētāju sastāvu dalībai finālturnīrā, tomēr sagatavošanās posma laikā to ir ietekmējušas traumas. Jau pirms Vensāna Kolē paziņojuma noskaidrojās, ka 2023. gada Pasaules kausā nespēlēs Viktors Vembanjama, kurš koncentrēsies tam, lai varētu sagatavoties pirmajai sezonai Ziemeļamerikā. Toties ierindā ir garais spēlētājs Rudī Gobērs, kurš vēl pēc NBA sezonas beigām šaubijās par savu potenciālo spēlēšanu. Pēc viena gada pauzes izlasē atgriezušies Nando de Kolo un Nikolā Batums, otrajam paziņojot, ka pēc 2024. gada olimpiskajām spēlēm viņš noslēgs spēlētāja karjeru. Traumas dēļ pārbaudes spēlē pret Lietuvu pazaudēts Franks Ntilikinā un viņa vietā piesaistīts Izaja Kordinjē. Neskaidrības bija ap centra Matiasa Lesora dalību. Viņš potītes traumas dēļ vēl nav spēlējis kādā no pārbaudes mačiem un pagaidām viņu aizvietojis Vensāns Puarjē. Šīs nedēļas beigās Lesoram ļauts pievienoties izlasei.

Līdz šim Francija demonstrējusi atzīstamu sniegumu pārbaudes spēlēs, zaudējot tikai vienā. Šajā laikā pārspētas Tunisijas, Melnkalnes, Venecuēlas, Lietuvas un Japānas izlases, bet vienīgā neveiksme piedzīvota pret Austrāliju. Uzbrukumā līderi bijuši Geršons Jabusele un Rudī Gobērs, katram esot produktīvākajiem trijos no mačiem. Pārbaudes spēlē pret Melnkalni Gobērs realizēja karjeras pirmo tālmetienu, vēlāk sajūtas salīdzinot ar nevainības zaudēšanu.

Sākoties gatavošanās posmam, Kanādai bija jāmeklē jauns galvenais treneris. 2023. gada vasarā Niks Nērss pameta Toronto ‘’Raptors’’ stūrmaņa amatu, vēlāk kļūstot par jauno Filadelfijas ‘’76ers’’ treneri, kas neļāva tam apvienot divus darbus vienlaicīgi. Viņa vietā par treneri iecelts Žordi Fernandess, kurš pirms stāšanās Kanādas galvenā trenera amatā strādāja Sakramento ‘’Kings’’ par asistentu.

Arī spēlētāju rindās ir manāmi atsevišķi iztrūkumi. Galvenais no tiem ir NBA čempions Džamals Marejs, kurš nespēja pēc garās NBA sezonas iegūt tādu sportisko formu, kas ļautu spēlēt Pasaules kausā. Jāpiemin, ka iepriekš karjeras laikā viņam bijusi ceļgala krustenisko saišu trauma. Pagaidām par vietu Kanādas sastāvā cīnās 13 basketbolisti, no kuriem septiņi – Šejs Gildžess-Aleksandrs, Ārdžejs Berets, Lū Dors, Nikeils Aleksandrs-Vokers, Dilons Brukss, Kellijs Oliniks un Dvais Pauels – ir ar NBA klubu pierakstiem.

No pirmajām četrām pārbaudes spēlēm kanādieši uzvarējuši trijās, pārspējot Jaunzēlandi, Vāciju un čempioni Spāniju. Uzbrukumā līderu dotības demonstrējuši Gildžess-Aleksandrs un Berets. Pirmajam 26 punkti uzvarā pār Jaunzēlandi un 22 pret Spāniju, bet otrajam 31 punkts un izšķirošais metiens panākumā pār Vāciju. Pēdējā pārbaudes mačā kanādieši piekāpās Dominikānas republikai.

Būtiskākie sastāva iztrūkumi ir Latvijai. Traumas ieviesa korekcijas jau šī gada sākumā, kad Vācijas Bundeslīgas mačā ceļgala krustenisko saišu savainojumu guva Rihards Lomažs. Dažus mēnešus vēlāk Ahilleja cīpslas traumā iedzīvojās Jānis Strēlnieks, bet treniņnometnes sākums nesa nākamās negatīvās ziņas – Kristapam Porziņģim ir pēdas iekaisums, kuru nebija iespējams sadziedēt līdz turnīra sākumam. Tāpat kājas traumu dēļ nometnes pirmajās nedēļās pēc individuāla plāna trenējās Dāvis Bertāns, Anžejs Pasečņiks un Jānis Timma.

Pagaidām Latvija turnīram gatavojas 14 spēlētāju sastāvā. Pēc pārbaudes cīņas pret Somiju bez Porziņģa vairs par vietu sastāvā necīnās pieaicinātais Mārcis Šteinbergs un Toms Leimanis, kurš treniņnometni sagaidīja ne tajā labākajā fiziskajā formā. Līdzšinējās piecās pārbaudes spēlēs pārspētas Zviedrija, Gruzija, Dominikāna, Somija un Puertoriko. Trīs reizes rezultatīvākais bijis Rolands Šmits, pret Gruziju 16 punkti Aigaram Šķēlem, bet pret Dominikānu Dairim Bertānam un Anžejam Pasečņikam 11 punkti. Vēl atlikusi viena sagatavošanās spēle Taivānā pret Lietuvu.

Libānas izlase neiztiek bez naturalizētā spēlētāja klātbūtnes. Tāds tās rindās spēlēja kvalifikācijas laikā, vienam no tiem esot bijušajam ventspilniekam Džonatanam Ārledžam. Īsi pirms šī gada finālturnīra izlozes valsts pase tika piešķirta Omari Spelmenam, kurš karjeras laikā kļuvis par NCAA čempionu un spēlējis arī NBA. Šobrīd viņš basketbolista prasmes atrāda Ķīnā. Viens no līderiem varētu būt aizsargs Vaels Arakdži, kurš tiek uzskatīts par visas Āzijas vienu no labākajiem savas pozīcijas spēlētājiem. Nozīmīgu lomu izlasē varētu spēlēt uzbrucēji Haiks Gjokčans un Ali Haidars.

Libāna, gatavojoties turnīram, aizvadījusi četras pārbaudes spēles pret Irānu, Kotdivuāru, Ēģipti un Meksiku. Publiski pieejami rezultāti par divām no spēlēm – libānieši pieveica Irānu, bet piekāpās Kotdivuārai.

Francijas izlases sastāvs Pasaules kausa izcīņā

PozīcijaSpēlētājsAugumsDz. gadsKlubs 22/23'
AizsargsNando de Kolo196 cm1987.ASVEL
Silvēns Fransisko188 cm1997.Peristeri (Grieķija)
Izaja Kordinjē196 cm1996Boloņas Virtus (Itālija)
Elī Okobo191 cm1997.Monaco
Jakuba Vatarā191 cm1992.Monaco
UzbrucējsNikolā Batums203 cm1988.Clippers (NBA)
Evans Furņē201 cm1992.Knicks (NBA)
Terijs Tārpijs195 cm1994.Le Mans
Geršons Jabusele204 cm1995.Real Madrid (Spānija)
CentrsMustafa Fals218 cm1992.Olympiacos (Grieķija)
Rudī Gobērs216 cm1992.Timberwolves (NBA)
Matiass Lesors206 cm1995.Partizan (Serbija)

Kanādas kandidātu sastāvs

PozīcijaSpēlētājsGadsAugumsKlubsDrafts
Saspēles vadītājsŠejs Gildžess-Aleksandrs1998.198 cmThunder (NBA)2018. #11
Trejs Bels-Heinss1995.188 cmZaragoza (Spānija)
Fils Skrabs1992.194 cmNiagara River Lions
Uzbrūkošais aizsargsĀrdžejs Berets2000.198 cmKnicks (NBA)2019. #3
Lū Dors1999.193 cmThunder (NBA)
Nikeils Aleksandrs-Vokers1998.196 cmTimberwolves (NBA)2019. #17
Vieglais uzbrucējsDilons Brukss1996.198 cmRockets (NBA)2017. #45
Melvins Edžims1991.201 cmUnicaja (Spānija)
Tomass Skrabs1991.198 cmObradoiro (Spānija)
Spēka uzbrucējsKails Aleksandrs1996.208 cmHapoel TA (Izraēla)
CentrsKellijs Oliniks1991.211 cmJazz (NBA)2013. #13
Dvaits Pauels1991.208 cmMavericks (NBA)2014. #45
Zeks Īdijs2002.224 cmPurdue (NCAA)

Latvijas valstsvienības kandidāti

#SpēlētājsPoz.Dz.gadsAugumsKlubs 22/23SpēlesPunkti
00Rodions KurucsF1998207Strasbourg (Francija)1258
5Mareks MejerisPF1991207Hapoel Jerusalem (Izraēla)103471
8Dāvis BertānsF1992207Dallas Mavericks (NBA)51461
9Dairis BertānsSG1989193Sevilla Baloncensto (Spānija)1321269
10Jānis TimmaSF1992201-58541
11Rolands ŠmitsPF1995207Žalgiris (Lietuva)38228
12Artūrs StrautiņšSF1998198Reggio Emilia (Itālija)1679
18Klāvs ČavarsC1996205Start Lublin (Polija)28156
21Aigars ŠķēleG1992193BM Stal Ostrow (Polija)47299
24Andrejs GražulisPF1993202Aquila Basket (Itālija)47307
32Anžejs PasečņiksC1995216Sevilla Baloncesto (Spānija)23181
47Artūrs KurucsG2000192Baskonia (Spānija)1579
55Artūrs ŽagarsPG2000190Nevežys (Lietuva)957
66Kristers ZoriksPG1998195VEF Rīga21144

Libānas kandidātu saraksts

PozīcijaSpēlētājsAugumsDz.gadsKlubs 22/23'
AizsargsVaels Arakdži192 cm1994.Al Riyadi
Džads Halils185 cm1996.Sloga Kraljevo (Serbija)
Ali Mansūrs185 cm1998.Al Riyadi
Ali Mezhers180 cm1994.Sagesse
Amirs Saūds185 cm1991.Al Riyadi
Karims Zeinūns190 cm1999.Al Riyadi
Serhio El-Darvičs193 cm1996.Sagesse
Marks Hueirī185 cm2001.Sagesse
UzbrucējsJusefs Hajats206 cm2003.Michigan (NCAA)
Marks Hurī196 cm1998.Dynamo
Haiks Gjokčians203 cm1989.Al Riyadi
Karims Ezedīns203 cm1997.Dynamo
Ali Haidars201 cm1990.Al Riyadi
CentrsNaims Rabajs204 cm1997.Al Riyadi
Žerārs Hadidani202 cm1995.Al Riyadi
Omari Spelmens203 cm1997.Anyang (Koreja)

H grupas spēļu kalendārs

H grupas spēles norisināsies Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā, nesen uzbūvētajā ‘’Indonesia Arena’’. Tās ietilpība ir 16 ar pusi tūkstoši skatītāju vietas.

DatumsLaiks (LV)Spēle
25.0812:15Latvija – Libāna
16:30Kanāda – Francija
27.0812:45Libāna – Kanāda
16:30Francija – Latvija
29.0812:45Libāna – Francija
16:30Kanāda – Latvija

Olybet bukmeikeru prognozes

IzlasePar uzvaru grupāPar zeltu
Francija1.808.50
Kanāda2.0011.00
Latvija17.00151.00
Libāna151.00751.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes

IzlaseVieta (vid.)
Kanāda1.5
Francija2.0
Latvija2.5
Libāna4.0
Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta4.vieta
Rolands EliņšFrancijaLatvijaKanādaLibāna
Toms MālmeistersKanādaFrancijaLatvijaLibāna
Kārlis JustovičsKanādaFrancijaLatvijaLibāna
Kristiāns DilānsKanādaLatvijaFrancijaLibāna
Kristaps PildiņšKanādaFrancijaLatvijaLibāna
Matīss KučinsksKanādaLatvijaFrancijaLibāna
Emīls OzerinskisKanādaLatvijaFrancijaLibāna
Agris SuveizdaFrancijaKanādaLatvijaLibāna
Andrejs SiliņšKanādaFrancijaLatvijaLibāna
Jānis CelmiņšFrancijaLatvijaKanādaLibāna

Pārējo grupu apskati

A grupaB grupa C grupaD grupa
E grupaF grupaG grupaH grupa

Tava prognoze - kuras komandas izkļūs no H grupas?

  • 236

  • 337

  • 2

  • 165

  • 3

  • 22


  +2 [+] [-]

, 2023-08-21 10:05, pirms gada
"Līdz šim Francija demonstrējusi atzīstamu sniegumu pārbaudes spēlēs, nezaudējot nevienā. Šajā laikā pārspētas Tunisijas, Melnkalnes, Venecuēlas, Lietuvas un Japānas izlases, bet vienīgā neveiksme piedzīvota pret Austrāliju."

Kaut kas īsti neiet kopā...

     [+] [-]

, 2023-08-21 11:35, pirms gada
Spēle pret AUS laikam aiz slēgtām durvīm...

  +2 [+] [-]

, 2023-08-21 12:08, pirms gada
Domāju, viss ir iespējams. Mazāk jābaidās un jāspēlē savs basketbols, ko izlase rāda. Domāju, izlasei vispār nav nekāda spiediena un jāiet jābauda basketbols. Pašiem jākapā un tā ir viena spēle, kur var viss notikt. Viss atkarīgs no pašu vēlmes kapāties un atdot sevi visu uz laukuma. Mazāk domāt, ko darīs pretinieks, bet uzspiest savu spēli. Jo vairāk ir kaut kāda veida bijība, jo lielāks stresa līmenis, kas savukārt noved pie kļūdām.

Domāju, Francijai un Kanādai būs daudz lielāks stress nekā mums, jo atbildība lielāka ar visām NBA zvaigznēm nepagrūst. Domāju lielākā atšķirība ir tieši tas, vai NBA induviduāli spēcīgie līderi spēs uzlauzt eiropas stila aizsardzību.

  -1 [+] [-]

, 2023-08-21 12:50, pirms gada
Stabili esam trešie grupā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2023-08-21 14:48, pirms gada
Kanādai nav bijušas baigi augstās vietas iepriekšējos čempjos, bet ja salīdzina sastāvus toreiz un tagad, tad šis ir pārliecinoši spēcīgākais sastāvs kāds bijis (vismaz uz papīra).
Un attiecīgi dēļ tizlā FIBA rankinga, tagad vienā grupā ir 3 izlases, kurām būtu jātiek nākamajā kārtā..

  -1 [+] [-]

, 2023-08-21 14:50, pirms gada
Neviens nav ielicis Latviju pirmajā vietā grupā😱
Es prognozēju ka mums būs divas uzvaras pirmajās divās spēlēs, un tad jau to trešo arī izmocīsim…Un pirmie grupā..Easy😉

     [+] [-]

, 2023-08-21 15:04, pirms gada
coffijs rakstīja: Stabili esam trešie grupā.
Nu, es neteiktu, manuprāt, pārbaudes spēlēs mēs stabilāk par CAN izskatāmies, vismaz aizsardzībā. Mūsu spēlētāju meistarība ir augsta, šajos apstākļos meistarības pārsvars CAN minimāls, nav tie laiki, kad NBA zīme nozīmēja baigi pārsvaru. Tagad daudzās Eiropas līgās ir augsts līmenis. Nebūšu pārsteigts, ka iziesim no grupas kā otrie, vai pat pirmie. Tieši kā komanda esam ļoti stipri, izsalkuši un motivēti. Nemaz nerunājot par to, ka ar CAN un FRA būs viena spēle... bet vienā spēlē... atceramies bulgārus, atceramies poļus pēdējā EČ
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2023-08-21 15:20, pirms gada
Aizsardzība mums izskatās līmenī. Lielākā problēma ir uzbrukums. Diemžēl vienīgais, kurš var iemest troiku ir Šmits. Jā, jā var jau cerēt uz Dāvi, bet tas viņa procents... Un nav neviena, par kuru var droši teikt - vot šitas džeks točna iemetīs 20 punktus! Es nerunāju par 25 vai 30... Komandas gars un spēle ir laba lieta, bet sīvu galotni vienmēr izšķir līderis. Īsti mums tāda nav. Atliek tiešām cerēt uz 1 spēles brīnumu, kad visas zvaigznes sakrīt. Iespējams tas ir.

  +2 [+] [-]

, 2023-08-21 15:28, pirms gada
Latvija un Libāna tiks ārā no grupas, tad pliks izskriešu cauri Rīgas centram

     [+] [-]

, 2023-08-21 15:59, pirms gada
Dilāna prognoze liekas vispārsteidzošākā no visām, protams

Protams, labi ir tas, ka nav uber-nolemtības sajūtas (vai arī esam savilkuši rozā brilles) gan pret Kanādu, gan Franciju - it kā varētu iekost jebkurai. Vienīgi būs pavisam stulbi, ja visiem būs 2-1, un netiksim tālāk taibreikera dēļ..

  +3 [+] [-]

, 2023-08-21 16:12, pirms gada
sākumā jāvinnē libāna, esam debitanti, būs lampu drudzis, protams, ne visiem, bet būs
tad soli pa solim

     [+] [-]

, 2023-08-21 21:18, pirms gada
Man jau liekas ka varam uztaisīt nelielu pārsteigumu un uzvarēt Kanādiešus.

  +1 [+] [-]

, 2023-08-21 21:24, pirms gada
Arī bez Kristapa viss būs ok,ja spelēs,kā atlasē var aizķert arī Franciju un Kanādu. Veiksmi džekiem.

  +3 [+] [-]

, 2023-08-21 21:30, pirms gada
Puspirdelis rakstīja: Man jau liekas ka varam uztaisīt nelielu pārsteigumu un uzvarēt Kanādiešus.
Varam, jā, bet tikpat labi varam uztaisīt vēl pavisam grandiozāku pārsteigumu un zaudēt Libānai. Jo arī to mēs ļoti labi savulaik mācējām.

     [+] [-]

, 2023-08-22 00:16, pirms gada
R.Kuruc nosegs abu komandu līderus un viss būs stīgā

     [+] [-]

, 2023-08-22 09:10, pirms gada
Melst var jebko taču ...

     [+] [-]

, 2023-08-22 17:21, pirms gada
..nebūs Porziņģa,nebūs zelta medaļas...jāsamierinās ar sudrabu šogad...