Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

D grupa: ierastie PK dalībnieki lietuvieši, Latvijas pāridarītāji, vefietis un faraoni

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

D grupa: ierastie PK dalībnieki lietuvieši, Latvijas pāridarītāji, vefietis un faraoni
No kreisās: Jons Valančūns, Nikola Vučevičs, Fransisko Kruss un Asems Marei. Foto: FIBA

2023. gada FIBA Pasaules kausa izcīņas basketbolā apakšgrupu apskatu sēriju turpinām ar D grupu, kas cīņas aizvadīs Manilā. Tajā par divām ceļazīmēm uz labāko 16 turnīra komandu stadiju cīnīsies Lietuvas, Melnkalnes, Meksikas un Ēģiptes valstsvienības.

Ceļš uz finālturnīru

Kvalifikācijā Lietuva demonstrēja pārliecinošu sniegumu un bez lieka stresa sasniedza piekto Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas – K apakšgrupā lietuvieši ierindojās otrajā pozīcijā ar četrām uzvarām sešās spēlēs, atpaliekot tikai no Francijas, pret kuru arī piedzīvotas vienīgās neveiksmes.

Tajā pašā apakšgrupā krietni spraigākā cīņā ceļazīmi uz finālturnīru nodrošināja Melnkalne, kas pēdējā spēļu kārtā pārspēja Čehiju un apsteidza tuvākās konkurentes – Ungāriju un Bosniju un Hercegovinu. Sešās otrā kvalifikācijas posma spēlēs Melnkalne uzvaras un zaudējumus dalīja uz pusēm.

Ameriku kvalifikācijas mačos Meksika biļeti uz Manilu ieguva pēdējā spēļu dienā, kad apspēlēja Urugvaju un pie vienādas bilances ar Puertoriko un Brazīliju ierindojās trešajā vietā apakšgrupā. Sešās otrās kārtas spēlēs meksikāņiem četras uzvaras un divi zaudējumi.

Āfrikas valstu kvalifikācijas turnīrā otro vietu apakšgrupā ar trīs uzvarām un tikpat neveiksmēm ieņēma Ēģipte, atpaliekot vien no Pasaules kausa debitantes Dienvidsudānas.

Iepriekšējie rezultāti PK

Basketbola lielvalsts Lietuva 21.gadsimtā bijusi ierasta Pasaules kausu finālturnīru dalībniece. No sešiem turnīriem lietuvieši nepiedalījās tikai 2002. gada Pasaules kausā, bet iepriekšējos četros apliecinājusi sevi kā viena no vadošajām Eiropas izlasēm – kvalificējoties finālturnīram, lietuvieši allaž ierindojušies starp deviņām labākajām planētas komandām. Iepriekšējais turnīrs Ķīnā bija neveiksmīgākais, kad zaudējums galotnē Francijai liedza sasniegt ceturtdaļfinālu, ieņemot devīto pozīciju. Savukārt sekmīgākais bijis 2010. gada Pasaules kauss Turcijā, kad Lietuva izcīnīja bronzas medaļas. No tā laika sastāva karjeru kādā no Eiropas valstu augstākajām līgām turpina vien Martins Gecēvičs.

Melnkalne, savukārt, Pasaules kausa izcīņā piedalīsies vien otro reizi. Pie debijas pirms četriem gadiem Ķīnā melnkalnieši tika kvalifikācijas pēdējā spēlē, kad Podgoricā zaudēja Arņa Vecvagara trenētajai Latvijas izlasei (74:80), kurai, lai kvalificētos, bija nepieciešama uzvara ar deviņu punktu pārsvaru. Finālturnīrā apakšgrupā Melnkalne cieta trīs zaudējumus pret Brazīliju, Grieķiju un Jaunzēlandi, bet otrajā grupu fāzē apspēlēja tikai Japānu, sacensības noslēdzot 25. Pozīcijā.

Meksika starp Pasaules kausa dalībniecēm atgriezusies pēc deviņu gadu pārtraukuma. 2014. gadā meksikāņi finišēja 14. vietā, bet pirms tam pauze bija krietni garāka – 40 gadi bez dalības Pasaules kausa izcīņā. Laikā no 1959. līdz 1973. gadam Meksikas izlase spēlēja četros finālturnīros, trīsreiz iekļūstot starp desmit labākajām izlasēm.

Ēģiptieši iepriekš spēlējuši sešās pasaules meistarsacīkstēs un labāko rezultātu sasniegusi pašā pirmajā Pasaules kausā 1950. gadā, kad izcīnīja piekto vietu. Arī Ēģipte finālturnīrā atgriežas pēc deviņu gadu pārtraukuma. Toreiz Spānijā izcīnīta 24. pozīcija.

PK rezultāti, tabula

TurnīrsLietuvaMelnkalneMeksikaĒģipte
1950.5. vieta
1954.
1959.13. vieta11. vieta
1963.9. vieta
1967.8. vieta
1970.13. vieta
1974.9. vieta
1978.
1982.
1986.
1990.16. vieta
1994.14. vieta
1998.7. vieta
2002.
2006.7. vieta
2010.3. vieta
2014.4. vieta14. vieta24. vieta
2019.9. vieta25. vieta

Sastāvi

Bukmeikeru vērtējumā favorīte uz uzvaru grupā Lietuva piekto Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas aizvadīs ar vairākiem būtiskiem iztrūkumiem sastāvā. Galvenā trenera Kaža Maksvīša rīcībā nebūs lietuviešu spilgtākā zvaigzne Domants Sabonis, kurš klubu līmenī pārstāv NBA vienību Sakramento ''Kings'' un izlasē ne vienmēr attaisnojis uz sevi liktās cerības, kā arī Eirolīgā spēlējošie Marjus Grigonis, Roks Giedraitis, Edgars Ulanovs, Luks Lekavičs un Arns Butkēvičs. Sākot gatavošanās ciklu, savainojumu dēļ dalību valstsvienībā nevarēja turpināt arī Gitis Radzēvičs un Martins Sajs, kuru vietu kandidātu lokā ieņēma NBA divvirzienu līgumu parkastījušais Ažuols Tubelis un Gabrieliuss Maldūns.

Neraugoties uz virkni vadošo spēlētājumu iztrūkumu, Lietuvas basketbola plašās rezerves ļāvušas pulcēt gana spēcīgu sastāvu. Kā jau ierasts, saimniekošanu groza apakšā uzņemsies ilggadējā izlases pamatvērtība un Ņūorleānas ''Pelicans'' centrs Jons Valančūns. Tāpat sagaidāms, ka pamatsaspēlnieks būs Spānijas čempiones ''Barcelona'' aizsargs Roks Jokubaitis, bet pie lielas lomas uzbrukumā tiks arī Rolanda Šmita komandas biedrs ''Žalgiris'' rindās Igns Brazdeiķis, Artūra Kuruca ilggadējais biedrs ''Baskonia'' rindās Tads Sedekerskis, pieredzējušais Mindaugs Kuzminsks, nepiekāpīgais Viļņas ''Rytas'' kapteinis Marģirs Normants un vēl viens ''Žalgiris'' perimetra spēlētājs Toms Dimša.

Līdzās Valančūnam groza apakšā pēc sešu gadu pārtraukuma lielajos turnīros valstsvienībā atgriezies Donāts Motejūns, kurš karjeras gaitā uzkrājis pieredzi NBA un Ķīnā, bet pēc Pasaules kausa noslēguma uzsāks trešo sezonu Francijas čempiones ''Monaco'' rindās.

Pretēji lietuviešiem par būtiskiem sastāva iztrūkumiem nevar sūdzēties Melnkalne. Tā atteikumus saņēmusi vien no visu laiku jaunākā Eirolīgas spēlētāja un pašreizējā Vācijas čempiona Fedora Žugiča un Francijas meistarsacīkstēs spēlējošā centra Zorana Nikoliča. Galvenā trenera Boško Radoviča rīcībā būs izlases spilgtākās zvaigznes – garā gala spēlētāji Nikola Vučevičs no Čikāgas ''Bulls'', kā arī ilgus gadus Valensijā pavadījušais un starpsezonā klubu pametušais Bojans Dubļevičs. Ierasti melnkalniešiem, neiztikt arī bez naturalizētā basketbolista, kura pozīciju ''EuroBasket 2022'' finālturnīrā pildīja Spānijas kluba Malagas ''Unicaja'' līderis Kendriks Perijs. Sagatavošanās ciklā uz Pasaules kausu gan amerikānim nāksies pasvīst – viņam konkurenci sastādīs pagājušo sezonu Valensijas komandā aizvadījušais Džona Radebo. Tikai viens no diviem naturalizētajiem spēlēs finālturnīrā.

Melnkalnes lielāko spēku – garo galu – pastiprinās arī savlaik NBA draftētais atlētiskais centrs Marko Simonovičs, kurš pēc nesekmīgas noturēšanās ''Bulls'' rindās lēmis atgriezties Eiropā un pievienojies Serbijas grandam Belgradas ''Crvena Zvezda''. Tāpat finālturnīram izlases rindās gatavojas Madrides ''Real'' akadēmijas audzēknis Dino Radončičs, kurš tuvākajā laikā pastiprinās Eirolīgas klubu Minhenes ''Bayern'', iepriekš ''Crvena Zvezda'' rindās spēlējušais aizsargs Nikola Ivanovičs, kā arī melnkalniešu jaunā cerība Luka Bogavacs.

Meksikas komandā Latvijas līdzjutējiem pārliecinoši pazīstamākais būs Fransisko Kruss, kurš Rīgas VEF rindās aizvadīja 2015./2016. gada sezonu, kļūdams par Latvijas Basketbola līgas (LBL) vicečempionu. Viņš pēc VEF pārcēlās uz tolaik ACB līgā spēlējošo ''Fuenlabrada'' un Viļņas ''Rytas'', bet iepriekšējās trīs sezonas pavadīja Turcijas čempionāta klubos. Bez Krusa meksikāņus pārstāvēs arī vairākas sezonas Eiropā un Krievijā rezultatīvi spēlējušais Pols Stolls un 47 spēles NBA sakrājušais aizsargs Horhe Gutjeress. Visi trīs minētie, kā arī Orlando Mendess, Hektors Ernandess un Israels Gutjeress bija starp komandas dalībniekiem Pasaules kausā pirms deviņiem gadiem.

Lielākais iztrūkums Meksikas valstsvienībā rodams tās spilgtākās zvaigznes Huana Toskano-Andersona personā. Iepriekšējo sezonu Losandželosas ''Lakers'' pavadījušais 2022. gada NBA čempions izlasei atteicis, lai koncentrētos klubu karjeras izaugsmei. Kandidātu lokā nav arī cita bijušā vefieša, LBL vicečempiona un Turcijas klubos iepriekšējās sezonas pavadījušā Aleksa Peresa.

Lielākā daļa Meksikas kandidātu pagājušo sezonu aizvadīja dzimtenes čempionātā, savukārt vēl seši pārstāvji spēlēja Mehiko bāzētās ''Capitanes'' rindās, kas piedalās NBA G-līgas čempionātā.

Grupas nominālā pastarīte Ēģipte kanādieša Roja Ranas vadībā lielāko lozi potenciāli varētu likt uz Patriku Gārdneru – naturalizētu centru ar ēģiptiešu saknēm, kurš pirmajā sezonā ASV studentu čempionātā ''Marist Red Foxes'' rindās izcēlās ar 19 punktiem un 6,6 atlēkušajām bumbām, bet pēc tās parakstīja treniņnometnes līgumu ar NBA klubu Bruklinas ''Nets''.

Nopietna loma sagaida arī Asemu Marei. 31 gadu vecais spēka uzbrucējs karjeras laikā paguvis pārstāvēt Lietuvas, Francijas, Turcijas un Vācijas augstāko līgu klubus, bet iepriekšējās divās sezonās rezultatīvi spēlēja Korejas čempionātā.

Aizsargu līnijā faraonu rindās izceļams Ehabs Amins. 193 centimetrus raženais aizsargs bija produktīvākais ēģiptietis kvalifikācijas spēlēs, bet klubu līmenī ar dzimtenes klubu ''Al Ahly'' kļuva par 2023. gada Āfrikas Basketbola līgas (BAL) čempionu.

Izlašu sastāvi

Lietuvas izlases kandidāti

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'
AizsargsRoks Jokubaitis2000.194 cmBarcelona (Spānija)
Vaids Kariņausks1994.198 cmRapid (Rumānija)
Toms Dimša1994.196 cmŽalgiris
Marģirs Normants1996.194 cmRytas
Igns Brazdeiķis1999.201 cmŽalgiris
UzbrucējsMindaugs Kuzminsks1989.205 cmPinar Karsiyaka (Turcija)
Deivids Sirvidis2000.203 cmWisconsin Herd (G-līga)
Tads Sedekerskis1998.206 cmBaskonia (Spānija)
Eimants Bendžus1990.207 cmSassari (Itālija)
Donāts Tarolis1994.203 cmOradea (Rumānija)
CentrsJons Valančūns1992.213 cmPelicans (NBA)
Donāts Motejūns1990.213 cmMonaco (Francija)
Gabrieliuss Maldūns1993.206 cmLietkabelis

Melnkalnes izlases kandidāti

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'
AizsargsNikola Ivanovičs1994.190 cmCrvena Zvezda (Serbija)
Kendriks Perijs1992.183 cmUnicaja (Spānija)
Igors Drobņaks2000.194 cmBuducnost
Balša Živanovičs2001.190 cmMornar Bar
Mašans Vrbica1994.187 cmSpars (Bosnija un Hercegovina)
Luka Bogavacs2003.195 cmMega (Serbija)
Petars Popovičs1996.193 cmBuducnost
Vladimirs Mihailovičs1990.195 cmBuducnost
Džona Radebo1997.191 cmValencia (Spānija)
UzbrucējsDino Radončičs1999.204 cmZaragoza (Spānija)
Andrija Slavkovičs1999.202 cmDerby
Zorans Vučeličs2003.200 cmDerby
Džordije Jovanovičs2003.197 cmClippers (G-līga)
Emirs Hadžibegovičs1996.206 cmDerby
Radosavs Spasojevičs1992.204 cmKrka (Horvātija)
Andrija Grbovičs2003.207 cmMega (Serbija)
Aleksa Iličs1996.204 cmBuducnost
Nemaņa Radovičs1991.207 cmMurcia (Spānija)
CentrsBojans Dubļevičs1991.205 cmValencia (Spānija)
Nikola Vučevičs1990.208 cmBulls (NBA)
Marko Simonovičs1999.213 cmBulls (G-līga)
Vasilije Bačovičs1996.207 cmStudentski Centar

Meksikas izlases kandidāti

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'
AizsargsPols Stolls1985.180 cmLibertadores de Queretaro
Horhe Gutjeress1988.191 cmLibertadores de Queretaro
Moizess Andriasi2000.185 cmAstros de Jalisco
Ivans Montano1998.180 cmPlateros de Fresnillo
Francisko Kruss1989.191 cmManisa (Turcija)
Orlando Mendess1986.183 cmCapitanes de Ciudad (G-līga)
Huans Reina2002.188 cmAlabama State (NCAA)
Estebans Roačo2002.193 cmParis JC (NCAA)
Gabriels Žirons1988.193 cmLibertadores de Queretaro
Gaels Bonija2003.202 cmCapitanes de Ciudad (G-līga)
Hosē Estrada1994.190 cmObregon
Viktors Alvaress1996.183 cmSoles de Mexicali
UzbrucējsViktors Valdess2004.198 cmZentro Basket (Spānija-4)
Fabians Haimess1992.198 cmAtenas (Argentīna)
Hektors Ernandess1985.206 cmLibertadores de Queretaro
Džonatans Makado1993.200 cmAstros de Jalisco
Rauls Olalde1996.196 cmFuerza Regia
Horhe Kamačo1989.206 cmDorados de Chihuahua
Huans Kamargo2002.198 cmNorthwest College (NCAA)
Irvins Avaloss1991.201 cmReyes de Durango
CentrsIzraels Gutjeress1993.206 cmDorados de Chihuahua
Džošua Ibarra1995.210 cmBrampton Honey Badgers (Kanāda)
Daniels Amigo1995.208 cmLibertadores de Queretaro
Alehandro Reina1997.206 cmSoles de Mexicali

Ēģiptes izlases kandidāti

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'
AizsargsAmrs Gendi1991.192 cmAl Ahly
Amrs Zahrans2001.191 cmAl Ahly
Karims Elgizavi2005.191 cm
Adams Musa2002.191 cmBlack Hills State (NCAA)
Jusufs Šehata1996.183 cmSporting
Ehabs Amins1995.193 cmAl Ahly
Valids Abdelgavads1995.187 cmZemalek
Omārs Azabs1998.191 cmAl Ahly
Jusefs Abušuša1993.192 cmAl Ittihad
Omārs Hešams1995.187 cmZemalek
UzbrucējsHaleds Abdelnasers1999.204 cmZemalek
Ahmeds Abdelvahads2001.198 cmZemalek
Omārs El-Šeiks1998.203 cmArkansas (NCAA)
Mostafa Kedžo1994.202 cmZemalek
CentrsAnass Mahmuds1995.213 cmAl Ittihad
Ahmeds Halafs1999.211 cmAl Ittihad
Patriks Gārdners1999.211 cmMarist (NCAA)
Ali Ahmeds1992.206 cm
Asems Marei1992.206 cmSakers (Dienvidkoreja)
Omārs Orabī1991.218 cmAl Ahly

D grupas spēļu kalendārs

D apakšgrupas mači tiks aizvadīti Manilā, ''Mall of Asia'' arēnā.

DatumsLaiks (LV)Spēle
25.08.11.45Meksika – Melnkalne
15.30Ēģipte – Lietuva
27.08.11.45Melnkalne – Ēģipte
15.30Lietuva – Meksika
29.08.11.45Ēģipte – Meksika
15.30Melnkalne – Lietuva

''Olybet'' bukmeikeru prognozes

IzlasePar uzvaru grupāPar zeltu
Lietuva1.4041.00
Melnkalne4.00151.00
Meksika10.00251.00
Ēģipte41.0071.00

''Sportacentrs.com'' redakcijas prognozes

IzlaseVieta (vid.)
Lietuva1.2
Melnkalne2.0
Meksika2.7
Ēģipte4.0
Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Rolands EliņšMelnkalneMeksikaLietuvaĒģipte
Toms MālmeistersLietuvaMelnkalneMeksikaĒģipte
Kārlis JustovičsMelnkalneLietuvaMeksikaĒģipte
Kristiāns DilānsLietuvaMelnkalneMeksikaĒģipte
Kristaps PildiņšLietuvaMeksikaMelnkalneĒģipte
Matīss KučinsksLietuvaMelnkalneMeksikaĒģipte
Emīls OzerinskisLietuvaMeksikaMelnkalneĒģipte
Agris SuveizdaLietuvaMelnkalneMeksikaĒģipte
Andrejs SiliņšLietuvaMelnkalneMeksikaĒģipte
Jānis CelmiņšLietuvaMelnkalneMeksikaĒģipte

Pārējo grupu apskati

A grupaB grupa C grupaD grupa
E grupaF grupaG grupaH grupa

Tava prognoze - kuras komandas izkļūs no D grupas?

  • 145

  • 32

  • 1

  • 8

  • 2

  • 3


  -1 [+] [-]

, 2023-08-14 20:54, pirms 11 mēnešiem
Man jau patīk Dilāna plašais skats uz dzīvi. Brazdeiķis tiešām ir aizsargs? Nē, Kristiān, Igns Brazdeiķis pavisam noteikti ir vārtsargs!

     [+] [-]

, 2023-08-14 21:19, pirms 11 mēnešiem
Lietuviešiem būs 12 nieks gandrīz visi divmetrinieki iespa

     [+] [-]

, 2023-08-14 21:55, pirms 11 mēnešiem
Izberzēju acis skatoties uz Lietuvas spēlētāju klubiem. Lietkabelis, rumānijas līga... Teiktu, ka leišiem ir krīze.

     [+] [-]

, 2023-08-15 13:39, pirms 11 mēnešiem
Lietuvai ir komandas spē!!!
Medaļa būs!!!