Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

B grupa: Serbija, Puertoriko, debitante no Āfrikas un Ķīna ar amerikāņu piešprici

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

B grupa: Serbija, Puertoriko, debitante no Āfrikas un Ķīna ar amerikāņu piešprici
No kreisās: Kails Andersons, Džordans Hovards, Bogdans Bogdanovičs un Nuni Omots. Foto: FIBA/Zumapress.com/Scanpix

Portāls Sportacentrs.com turpina rakstu sēriju par gaidāmās FIBA Pasaules kausa izcīņas basketbolā apakšgrupām. B grupā sacentīsies valstsvienības no četrām dažādām pasaules daļām - Eiropu pārstāvēs Serbija, Dienvidameriku - Puertoriko, Āziju - Ķīna, savukārt Āfriku - Dienvidsudāna.

Ceļš uz finālturnīru

Vienīgā Eiropas reģiona pārstāve Serbija atlases ciklā tikās arī ar Latvijas valstsvienību, un kļuva par vienīgo izlasi, kurai kvalifikācijas turnīra laikā izdevās apspēlēt Lukas Banki vadīto komandu – to serbi paveica pirmās kārtas ietvaros rezultatīvā un saspringtā mājas spēlē Belgradā, tās iznākumu nosakot vienam punktam (101:100).

Pirmo kvalifikācijas kārtu Svetislava Pešiča padotie pārvarēja vien ar bilanci 3-3, tostarp zaudējot arī atbildes spēli Latvijā (59:66). Otrajā jau izdevās nospēlēt pārliecinošāk, vienīgo zaudējumu sešos mačos ciešot pret citu PK finālturnīra dalībnieci Grieķiju (92:97). Serbija Pasaules kausa izcīņai līdz ar to kvalificējās kā otra labākā I grupas komanda Eiropas kvalifikācijas zonā, un spēlēs piektajā finālturnīrā pēc kārtas [neskaitot aizvadītos turnīrus Dienvidslāvijas, Serbijas un Melnkalnes sastāvā].

Kopš 1986. gada nevienu iespēju cīnīties par Pasaules kausu garām nav laidusi Puertoriko izlase, kas arī šogad spēja nodrošināt vienu no septiņām Ameriku [Karību, Centrālamerikas, Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas reģioni] reģiona valstīm paredzētajām ceļazīmēm uz finālturnīru. Kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā Puertoriko pietika divreiz uzveikt Kubu un vienreiz – Meksiku (98:97 P), lai iekļūtu izšķirošajā posmā.

Tajā puertorikāņi ieņēma otro vietu starp sešām izlasēm, priekšā palaižot vien ASV, kā arī apsteidzot Meksiku, Brazīliju, Urugvaju un Kolumbiju. Pašmāju speciālista Nelsona Kolona trenētā Puertoriko izlase kvalifikācijas noslēgumā uzrādīja vienādu bilanci (8-4) ar Meksikas un Brazīlijas izlasēm, taču ierindojās augstāk labāku savstarpējo spēļu rezultātu dēļ.

Finālturnīrā pirms četriem gadiem Ķīna spēlēja kā sacensību saimniece, taču šoreiz jau nācās cīnīties par ceļazīmi kvalifikācijā. Pirmajā kārtā ķīnieši nonāca vienā apakšgrupā ar divām no Āzijas reģiona vadošajām izlasēm – Austrāliju un Japānu, abas reizes piekāpjoties austrāļiem, bet apspēlējot gan japāņus, gan Taivānas basketbolistus. Zaudējumi Austrālijai (69:76 un 48:71) serbu trenera Aleksandara Džordževiča trenētajai Ķīnas valstsvienībai arī palika vienīgie divi visa kvalifikācijas cikla ietvaros, tā otrajā kārtā izcīnot sešas uzvaras tikpat mačos un nodrošinot ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Savai debijai PK izcīņā gatavojas Dienvidsudāna, kas pēc neatkarības iegūšanas 2011. gadā vēlāk kļuva arī par jaunāko FIBA dalībvalsti. Spožās zvaigznes [Dienvidsudānas basketbola izlases iesauka] pirms diviem gadiem spēlēja arī “Afrobasket” finālturnīrā, kur finišēja septītajā pozīcijā, bet tagad jau gatavojas pirmajam iznācienam uz parketa Pasaules kausa finālturnīrā.

Centrālāfrikas reģiona valsts izlase aizvadīja teju nevainojamu kvalifikācijas ciklu. Pirmajā kārtā iekrāta perfekta bilance (6-0), divreiz apspēlējot arī pašreizējo Āfrikas čempionvienību Tunisiju (72:64 un 75:61), bet otrajā kārtā vienīgais zaudējums piedzīvots pret Senegālu (66:69). Tas gan netraucēja Dienidsudānas basketbolistiem kvalifikācijas turnīru noslēgt ar labāko bilanci starp visām kontinenta izlasēm (11-1) un nodrošināt dalību PK jau divus mačus pirms cikla beigām. To komanda iesāka un noslēdza ilggadējā NBA basketbolista un esošā Dienvidsudānas basketbola federācijas prezidenta Luola Denga vadībā, bet vidus posma logos galvenā trenera groži bija Bruklinas “Nets” trenera asistenta Rojala Aivija rokās. Aivijs Dienvidsudānas valstsvienību vadīja arī 2021. gada “Afrobasket”.

Iepriekšējie rezultāti PK

Starp četrām B grupas komandām pirms četriem gadiem notikušajā Pasaules kausa finālturnīrā Ķīnā augstāko rezultātu sasniedza Serbijas izlase, kas palika uzreiz aiz pusfināla sliekšņa (5. vieta). Serbi demonstrēja pārliecinošu sniegumu grupu turnīrā, vienīgo zaudējumu divās tā kārtās piedzīvojot pret nākamo čempioni Spāniju (69:81), kā arī sagraujot šī gada grupas biedreni Puertoriko (90:47). Tomēr ceturtdaļfinālā Serbija ar Nikolu Jokiču sastāvā atdūrās pret Argentīnas un leģendārā Luisa Skolas [guva 20 punktus, Jokičam – 16] barjeru (97:87), nespējot pietuvoties 2014. gadā sasniegtajām PK sudraba medaļām.

Tas ērgļiem ir labākais sasniegums Pasaules kausā, spēlējot zem Serbijas karoga [kopš 2010. gada finālturnīra]. Vairākas zelta, sudraba un bronzas medaļas pagājušā gadsimtā izcīnīja Dienvidslāvijas valstsvienība.

Puertoriko izlase savus labākos rezultātus Pasaules kausa finālturnīros uzrādījusi deviņdesmito gadu sākumā, kad 1990. gadā izcīnīja rekordaugsto ceturto vietu, bronzas medaļu spēlē tikai papildlaikā piekāpjoties ASV (105:107). Četrus gadus vēlāk sasniegta sestā vieta, bet kopš 2002. gada, kad izcīnīta septītā vieta, 12 Magnificos tikai vienreiz izdevies iekļūt labāko 16 vidū – iepriekšējā finālturnīrā Ķīnā, finišējot 15 pozīcijā.

Ķīnas pūķi Filipīnās aizvadīs desmito FIBA PK turnīru izlases vēsturē. Vienreiz izdevies iekļūt arī ceturtdaļfinālā, to paveicot 1994. gadā Kanādā (8. vieta). Pirms četriem gadiem savās mājās ķīnieši guva divas uzvaras piecās spēlēs, grupu turnīrā pieveicot Kotdivuāru (70:55), un pārspēlēs par 17.-32. vietu pārspējot arī Dienvidkoreju (77:73), kas noslēgumā deva 24. vietu visā turnīrā.

B grupas izlašu rezultāti Pasaules kausa finālturnīros

TurnīrsSerbijaPuertorikoĶīnaDienvidsudāna
1950.----
1954.----
1959.-5. vieta--
1963.-6. vieta--
1967.-12. vieta--
1970.----
1974.-7. vieta--
1978.-10. vieta11. vieta-
1982.--12. vieta-
1986.-13. vieta9. vieta-
1990.-4. vieta14. vieta-
1994.-6. vieta8. vieta-
1998.-11. vieta--
2002.-7. vieta12. vieta-
2006.-17. vieta9. vieta-
2010.4. vieta18. vieta16. vieta-
2014.2. vieta19. vieta--
2019.5. vieta15. vieta24. vieta-

Piezīme – līdz 2010. gada finālturnīram serbu basketbolisti spēlēja Dienvidslāvijas un Serbijas un Melnkalnes izlašu sastāvos.

Sastāvi

Viena no vadošajām Eiropas basketbola izlasēm sliktas ziņas spēlētāju komplektācijas procesā saņēma jūlija beigās, kad valstsvienībai atteica NBA čempions Nikola Jokičs. Tāpat izlases rindās nebūs tādu spēlētāju kā Nikolas Kaliniča, Vladimira Lučiča un Vasiljes Miciča.

Serbijai būs jācenšas cīnīties par medaļām bez vairākām izlases zvaigznēm, un vēl lielāks vezums līdz ar to gulsies uz Bogdana Bogdanoviča pleciem – Atlantas “Hawks” aizsargs spēlēja arī abos iepriekšējos PK finālturnīros, pirms četriem gadiem Ķīnā ar 22,9 punktiem esot izlases rezultatīvākais spēlētājs. Starp basketbolistiem, kas kvalifikācijas ietvaros aizvadīja vismaz piecas spēles, produktīvākais ar 17,3 punktiem bija “Partizan” saspēlnieks Aleksa Avramovičs, kurš pa 17 un 16 punktiem sameta arī Latvijas grozā – arī viņš pretendēs uz vietu sastāvā.

Bez savas lielākās zvaigznes nāksies iztikt arī Puertoriko izlasei, kurai savainojuma dēļ nevarēs palīdzēt Ņūorleānas “Pelicans” aizsargs Hosē Alvarado. Paplašinātajā kandidātu sarakstā tikmēr iekļauts vienu sezonu “VEF Rīga” pārstāvējušais Aizeja Pinjeiro, kā arī Francijas “Metropolitans 92” saspēles vadītājs Treimonts Voterss, kurš bija izlases līderis kvalifikācijā [17,2 punkti vidēji spēlē].

Papildinājumu no NBA tikmēr saņēmusi Ķīnas valstsvienība Minesotas “Timberwolves” uzbrucēja pozīcijas spēlētāja Kaila Andersona personā. 29 gadus vecais amerikāņu basketbolists mēnesi pirms PK finālturnīra sākuma ieguvis Ķīnas pilsonību, un vietējiem basketbola sekotājiem būs pazīstams arī pēc sava vārda ķīniešu mēlē – Li Kaiers.

Andersonam ir attālas ķīniešu saknes – šajā zemē dzimis viņa vecvectēvs no mātes puses. Deviņas sezonas NBA pavadījušais basketbolists 2018. gadā kopā ar savu mammu jau devās uz Ķīnu, kur uzmeklēja savas dzimtas kokā esošos radiniekus, bet tagad ticis arī pie Ķīnas pases un pārstāvēs šo valsti Pasaules kausa finālturnīrā. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka pilsonības piešķiršana Andersonam nav īstenojusies, pateicoties radurakstiem un labiem nodomiem vien - mērķa sasniegšanai izdots ap miljonu dolāru.

Dienvidsudānas izlase kandidātu sarakstu paziņojusi 10. augustā. Kvalifikācijas ciklā rezultatīvākais ar 15,1 punktu un 4,4 atlēkušajām bumbām vidēji spēlē bija 28 gadus vecais spēka uzbrucējs Nuni Omots, kurš aizvadītās sezonas izskaņā tika atzīts par Āfrikas Basketbola līgas MVP, bet iepriekš spēlēja NBA G līgā. Savukārt par G līgas vērtīgāko spēlētāju 2023. gadā tika atzīts cits Dienvidsudānas izlases pārstāvis - "Windy City Bulls" amerikāņu saspēles vadītājs Karliks Džounss, kurš nesen ieguvis tiesības pārstāvēt Dienvidsudānu. Džounss gan nav valstsvienības pārstāvis, kurš nav dzimis Dienvidsudānā.

Izlašu sastāvi

Serbijas izlases kandidāti (20)

Poz.SpēlētājsDz. gadsAugums (cm)Klubs
PGStefans Jovičs1990.198Zaragoza (Spānija)
PGNikola Topičs2005.196Beograd
SGVaņa Marinkovičs1997.198Baskonia (Spānija)
SGBogdans Bogdanovičs1992.196Hawks (NBA)
SGNemaņa Nedovičs1991.192Crvena Zvezda
GAleksa Avramovičs1994.192Partizan
G/FOgņens Dobričs1994.200Crvena Zvezda
G/FMarko Guduričs1995.198Fenerbache (Turcija)
SFAleksa Radanovs1998.201Peristeri (Grieķija)
SFUrošs Trifunovičs2000.201Partizan
FDejans Davidovacs1995.203CSKA (Krievija)
PFBoriša Simaničs1998.211Zaragoza (Spānija)
PFDušans Beslačs1998.206Vojvodina
PFNikola Jovičs2003.208Heat (NBA)
F/CFilips Petruševs2000.211Crvena Zvezda
F/CAlens Smailagičs2000.208Partizan
CNikola Milutinovs1994.213CSKA (Krievija)
CDušans Rističs1995.213Galatasaray (Turcija)

Puertoriko izlases kandidāti (14)

Poz.SpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs
PGTreimonts Voterss1998.180 cmMetropolitans 92 (Francija)
PGDžordans Hovards1996.180 cmGeVi (Itālija)
SGĪtans Tompsons1999.195 cmWindy City Bulls (G-līga)
GStīvens Tompsons1997.190 cmBayamon
GDžastins Rejess1995.193 cmVarese (Itālija)
SFAizeja Pineiro1995.201 cmQuebradillas Pirates
SFDžons Holands1988.198 cmCrvena zvezda (Serbija)
SFAlēms Fords1996.203 cmLeiklandas Magic (G-līga)
PFFilips Vīlers2002.204 cmIowa Wolves (G-līga)
PFKristofers Ortiss1993.202 cmPlateros de Fresnillo (Meksika)
PFTimāžs Pārkers-Rivera1994.202 cmHumacao
PF/CIsmaels Romero1991.203 cmLibertadores de Queretaro
PF/CDžordžs Kondits2000.212 cmPromitheas (Grieķija)
CArnaldo Toro1997.202 cmLandstede Hammers (Nīderlande)

Ķīnas izlases kandidāti (19)

Poz.SpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs
PGFans Šuo1990.188Shougang Ducks
PGHu Minsjuans1998.193Southern Tigers
PGSuns Minghui1996.188Guangsha Lions
SGDžao Rui1996.196Southern Tigers
SGČens Šuaipens1999.191Golden Bulls
GDžao Jivei1995.185Flying Leopards
GDžu Junlons1993.198Guangsha Lions
SFCui Jonsi2003.199Loong Lions
PFDu Runvans1999.206Southern Tigers
FFanbo Zens2003.211Shougang Ducks
FFu Hao1997.208Flying Leopards
FHe Sjinins1997.208Flying Leopards
FDžans Dženlins1999.206Flying Leopards
FDžou Pens1989.193Leopards
FKails Andersons1993.206Timberwolves (NBA)
CHu Jinkju1997.211Guangsha Lions
CVans Dželins1994.213Sharks
CJu Jiahao2003.220Golden Bulls
CDžou Ki1996.216-

Dienvidsudānas izlases kandidāti (18)

Poz.SpēlētājsDz. gadsAugums (cm)Klubs
PGSandejs Deks1994.19336ers (Austrālija)
PGKarliks Džounss1997.183Bulls (G līga)
PGMarengs Gatkuots1999.198Texans (NCAA)
PGDengs Duts2001.194Southern Utah (NCAA)
SGŽuniors Maduts1997.198Phoenix (Austrālija)
SGPīters Joks1994.198Cholet (Francija)
G/FMarials Šajoks1995.196Celtics (G līga)
SFNuni Omots1994.206Suns (Taivāna)
SFMatiangs Muo1987.198Wolves (Austrālija)
SFEmanuels Akots1999.203BlackJacks (Kanāda)
FVenjens Gabrels1997.206Lakers (NBA)
PFKuanī Kuanī2000.201VCU Rams (NCAA)
PF/CMajoks Dengs1993.205Taipans (Austrālija)
PF/CMangoks Matiangs1992.208Hapoel Eilat (Izraēla)
CDengs Akuots1996.20836ers (Austrālija)
CHamans Maluačs2006.216Douanes
CKohs Bars1996.211Horsens (Dānija)
CGobs Gabriels1999.210Hill College (NCAA)

Spēļu kalendārs

B grupas komandas savstarpējos mačus aizvadīs Filipīnu galvaspilsētā Manilā, “Araneta Coliseum” arēnā. Pirmo dueli 26. augustā aizvadīs Dienvidsudānas un Puertoriko izlases, bet Serbija tiksies ar Ķīnu.

B grupas spēļu kalendārs

DatumsLaiks (LV)Spēle
26.08.11:00Dienvidsudāna – Puertoriko
26.08.15:00Serbija – Ķīna
28.08.11:00Ķīna – Dienvidsudāna
28.08.15:00Puertoriko – Serbija
30.08.11:00Dienvidsudāna – Serbija
30.08.15:00Ķīna – Puertoriko

"Olybet" bukmeikeru prognozes

IzlasePar uzvaru grupāPar zeltu
Serbija1.0515.00
Puertoriko15.00251.00
Ķīna19.00501.00
Dienvidsudāna41.00751.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes

IzlaseVieta (vid.)
Serbija1.0
Puertoriko2.2
Ķīna3.2
Dienvidsudāna3.6
Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Rolands EliņšSerbijaĶīnaPuertorikoDienvidsudāna
Toms MālmeistersSerbijaPuertorikoDienvidsudānaĶīna
Kārlis JustovičsSerbijaPuertorikoĶīnaDienvidsudāna
Kristiāns DilānsSerbijaPuertorikoDienvidsudānaĶīna
Kristaps PildiņšSerbijaPuertorikoĶīnaDienvidsudāna
Matīss KučinsksSerbijaPuertorikoĶīnaDienvidsudāna
Emīls OzerinskisSerbijaĶīnaPuertorikoDienvidsudāna
Agris SuveizdaSerbijaPuertorikoDienvidsudānaĶīna
Andrejs SiliņšSerbijaPuertorikoDienvidsudānaĶīna
Jānis CelmiņšSerbijaPuertorikoĶīnaDienvidsudāna

Pārējo grupu apskati

A grupaB grupaC grupaD grupa
E grupaF grupaG grupaH grupa

Tava prognoze - kuras komandas izkļūs no B grupas?

  • 120

  • 41

  • 15

  • 0

  • 0

  • 3


     [+] [-]

, 2023-08-09 23:29, pirms 11 mēnešiem
Kāds lv žurnālists negrib noskaidrot cik te daudz vai maz taisnības? https://twitter.com/rupertfabig/sta...