Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

E grupa: medaļas alkstošā Austrālija, tumšais zirdziņš, Markanens un mājinieki

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

E grupa: medaļas alkstošā Austrālija, tumšais zirdziņš, Markanens un mājinieki
Foto: Petijs Milzs, Deniss Šrēders, Lauri Markanens un Juta Vatanabe. Foto: FIBA

2023. gada FIBA Pasaules kausa izcīņas apakšgrupu apskatus turpinām ar E apakšgrupu, kas uzskatāma par vienu no spēcīgākajām visā turnīrā un mačus aizvadīs Japānas pilsētā Okinavā. E grupā spēkus samēros Austrālija, Vācija, Somija un mājiniece Japāna.

Ceļš uz finālturnīru

Austrālija kvalifikācijā dominēja Austrālāzijas reģionā. Pirmajā kārtā austrālieši tika pie sešām uzvarām, no kurām mazākā bija ar septiņu punktu pārsvaru pār Ķīnu, bet otrajā kvalifikācijas kārtā sešos mačos izcīnīja piecas uzvaras. Vienīgais zaudējums bija tehniskais ar 0:20 – Austrālija drošības apsvērumu dēļ 2022.gada novembrī nedevās uz izbraukuma spēli Teherānā pret Irānas valstsvienību, kurā tobrīd norisinājās lieli protesti. Tehniskā neveiksme gan neietekmēja Austrālijas vietu noslēgumā – bilance 11 panākumi 12 mačos un pirmā vieta Austrālāzijas kvalifikācijas F grupā.

Aizvadītā Eiropas čempionāta bronzas medaļniece Vācija vēl pirms goda pjedestāla sasniegšanas kvalifikācijas pirmo kārtu sāka ar zaudējumu Igaunijai, taču turpinājumā reabilitējās ar piecām uzvarām pēc kārtas, svinot drošu uzvaru grupā. Ar piecām uzvarām sešās spēlēs vācieši turpināja arī kvalifikācijas noslēdzošo kārtu, tostarp divreiz apspēlējot grupā ielozēto Somiju un triumfējot kvalifikācijas J apakšgrupā.

Kā jau augstāk minēts, Somiju un Vāciju jau iepriekš kopā saveda kvalifikācijas noslēdzošā fāze. Lai arī vācieši triumfēja grupā, paši pirmie dalību finālturnīrā nodrošināja somi, to paveicot jau pagājušā gada augustā labākas savstarpējo spēļu bilances dēļ. Tāpat kā vācieši, arī Somija kvalifikāciju sāka ar zaudējumu pret Zviedriju, kam sekoja uzvaru virkne. Noslēdzošajā posmā zaudējumi piedzīvoti tikai pret Vāciju, ar deviņām uzvarām 12 mačos ieņemot otro vietu aiz vāciešiem.

Japāna dalību finālturnīrā garantēja tajā brīdī, kad noskaidrojās, ka tā būs viena no sacensību rīkotājām. Kvalifikācijas pirmajā kārtā Japāna ne bez grūtībām vienā no mačiem apspēlēja Taivānu un divreiz zaudēja gan finālturnīra grupas pretiniecei Austrālijai, gan arī Ķīnai. Otrajā kvalifikācijas posmā japāņi sniegumu krietni uzlaboja – pirmajā mačā piedzīvota neveiksme pret Irānu, bet kvalifikācija noslēgta ar piecām uzvarām pēc kārtas. Tas Japānu ierindoja trešajā vietā starp sešām komandām kvalifikācijas grupā.

Iepriekšējie rezultāti PK

Lai arī Austrālija uzskatāma par E grupas galveno favorīti, ilgstoši spējusi pulcēt skaļiem uzvārdiem bagātus sastāvus, tā nav apakšgrupas titulētākā komanda. Austrālijas kontā ir tikai viena medaļa lielajos turnīros – tā pati izcīnīta Tokijas olimpiskajās spēlēs pirms diviem gadiem. Pasaules kausos austrālieši ar izņēmumu 2002. gadā, kad nekvalificējās, piedalījušies kopš 1970. gada. Visos 12 turnīros, kuros komanda piedalījusies, Austrālija sasniegusi izslēgšanas spēļu kārtu, taču ceturtdaļfināla barjeru izdevies pārvarēt tikai vienreiz – pirms četriem gadiem Ķīnā. Tolaik komandu vadīja latviešu izcelsmes austrālietis Andrejs Lēmanis, tai cīņā par bronzu atzīstot Francijas basketbolistu pārākumu.

No E apakšgrupas dalībniecēm Pasaules kausos pie medaļas izdevies tikt vienīgi Vācijai, kas to paveica 2002. gadā Indianapolisā, kad pusfinālā piekāpās topošajai vicečempionei Argentīnai, bet bronzas mačā sakāva Jaunzēlandi. Vācijas izlases līderis tolaik bija viens no visu laiku labākajiem Eiropas basketbolistiem Dirks Novickis, vidēji mačā pretinieku grozos berot 24 punktus un izpelnoties turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu.

Kopumā vāciešiem starts Japānā būs septītais Pasaules kausa finālturnīrs. Neskaitot bronzas 2002. gadu, labāko desmitnieks sasniegts tikai vēl vienu reizi 2006. gadā. Arī toreiz turnīrs norisinājās Japānā, vāciešiem ieņemot astoto pozīciju.

Somijas izlase Pasaules kausa finālturnīrā debitēja pirms deviņiem gadiem Spānijā. Tolaik somi bija viena no četrām komandām, kas pie dalības pasaules meistarsacīkstēs tika ar wildcard palīdzību. Gadu iepriekš Slovēnijā notikušajā Eiropas čempionātā Somija finišēja devītajā pozīcijā. Savu līdz šim vienīgo Pasaules kausa finālturnīru Somija noslēdza 22. vietā, piecās spēlēs izcīnot tikai vienu uzvaru.

Japāna 21. gadsimtā Pasaules kausa finālturnīros piedalīsies trešo reizi – otro kā rīkotāja. 2006. gadā savā laukumā japāņi uzvarēja vienā no piecām spēlēm, ieņemot 17. vietu, bet iepriekšējā kausā Ķīnā zaudēja visās piecās spēlēs, ierindojoties priekšpēdējā, 31. pozīcijā. Labākos rezultātus Japānas vīriešu basketbola izlase sasniegusi pagājušā gadsimta sešdesmitajos, Pasaules kausa izcīņās Brazīlijā un Urugvajā ieņemot attiecīgi 11. un 13. pozīciju. Toreiz gan abos finālturnīros (1963., 1967.) piedalījās 13 komandas.

PK rezultāti, tabula

TurnīrsAustrālijaVācijaSomijaJapāna
1950.
1954.
1959.
1963.13. vieta
1967.11. vieta
1970.12. vieta
1974.12. vieta
1978.7. vieta
1982.5. vieta
1986.17. vieta13. vieta
1990.7. vieta
1994.5. vieta12. vieta
1998.9. vieta14. vieta
2002.3. vieta
2006.13. vieta8. vieta17. vieta
2010.10. vieta17. vieta
2014.12. vieta
2019.4. vieta18. vieta22. vieta31. vieta

Sastāvi

Apakšgrupas favorīte Austrālija nepilnas divas nedēļas pirms Pasaules kausa sākuma kandidātu lokā atstājusi 13 basketbolistus, kuru vidū ir teju visi vadošie un pieredzējušākie spēki – NBA basketbolisti Petijs Milzs un Džo Inglss, kā arī aizvadītajā sezonā Eiropā spēkus izmēģinājušais Kriss Goldings un Niks Kejs. Abi austrāliešu NBA veterāni aizvadītajā sezonā spēlēja mazāku lomu komandu panākumos nekā iepriekš, taču tik un tā būs starp valstsvienības un visa turnīra vadošajiem spēlētājiem Pasaules kausā.

Bez pieredzes bagātajiem basketbolistiem sastāvā ir arī vairāki gados jaunāki basketbolisti. Pasaules kausa finālturnīram izlases rindās gatavojas Dāvja Bertāna jaunās komandas Oklahomsitijas ''Thunder'' saspēlnieks Džošs Gidijs, 2022. gada NBA drafta astotā izvēle Daisons Denjelss, viens no NBA labākajiem perimetra aizsargiem Matiss Taibuls, starpsezonā pie NBA līguma Dalasā tikušais Dante Eksums, kā arī citi NBA basketbolisti – Džošs Grīns, Džeks Vaits, Kseivjērs Kukss un Džoks Lendeils.

Treniņnometnes gaitā Braiens Gurdžians no kandidātu loka svītroja citu ilggadējo Austrālijas izlases dalībnieku Metjū Dellavedovu. Viņš pagājušajā sezonā ieņēma dziļa rezervista lomu Sakramento ''Kings'' sastāvā, bet nupat lēmis atgriezties dzimtenē un pievienojies Melburnas ''United'' vienībai.

Pieaugušo izlasē epizodiski pirms desmit gadiem spēlējušais Bruklinas ''Nets'' basketbolists Bens Simonss sākotnēji izteicās, ka būtu gatavs pārstāvēt Austrāliju Pasaules kausa finālturnīrā, taču vēlāk mainīja domas un no potenciālās dalības atteicās. Viņa kārtējo lēmumu nespēlēt izlasē kritizēja arī izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians, norādot, ka vairs necentīsies ''Nets'' basketbolistu piesaistīt valstsvienībai.

Gordija Herberta trenētās Vācijas rindās Pasaules kausa finālturnīrā būs deviņi pagājušā septembra ''EuroBasket 2022'' bronzas medaļnieki – Deniss Šrēders, Maodo Lo, Andrēass Obsts, Francs Vāgners, Nīlss Gifajs, Johanness Fogtmans, Johanness Tīmans, Justuss Hollacs un Dāniels Taiss.

Četri no tiem – Šrēders, brāļi Vāgneri un Taiss – jau vairākus gadus spēlē Nacionālajā basketbola asociācijā. Komandas kapteinis Šrēders pagājušajā sezonā ''Lakers'' rindās izcēlās ar 12,6 punktiem un 4,5 rezultatīvām piespēlēm, bet Francs Vāgners turpināja sevi pieteikt kā vienu no labākajiem jaunās paaudzes uzbrucējiem. Viņam ''Magic'' rindās vidēji 18,6 punkti, 4,1 bumbas zem groziem un 3,5 piespēles. Vecākais brālis Morics, savukārt, turpat Orlando vidēji iekrāja 10,5 punktus un 4,5 atlēkušās bumbas. Vecākais no Vācijas NBA četrinieka Dāniels Taiss pagājušajā sezonā piedalījās tikai septiņās ''Pacers'' spēlēs, lielāko daļu sezonas izlaižot ceļgala savainojuma dēļ. Starpsezonā centrs pilnībā atguvies un būs gatavs doties cīņā par Pasaules kausa trofeju.

Bez četriem NBA vīriem vācu rindās būs arī vairāki basketbolisti ar augstākā līmeņa Eiropas pieredzi. Lai arī izlasi finālturnīrā nepārstāvēs neviens Bundeslīgas čempiones Ulmas ''ratiopharm'' pārstāvis, sastāvā iekļauti pieci Vācijas Eirolīgas klubu basketbolisti. Sagaidāms, ka lielu lomu līdzās Šrēderam perimetrā nāksies uzņemties starpsezonā no Berlīnes albatrosiem uz Milānas ''Olimpia'' pārgājušajam aizsargam Maodo Lo, bet par pieredzi groza apakšā gādās Itālijas čempions Johanness Fogtmans.

Kā viens no galvenajiem iztrūkumiem Vācijas izlases rindās minams Kristapa Porziņģa un Dāvja Bertāna bijušais komandas biedrs Dalasas ''Mavericks'' rindās Maksimiljans Klēbers. Viņš vācu rindas iepriekš pārstāvēja 2019. gada Pasaules kausā, taču šoreiz uz to nedosies. Pirms izlases treniņnometnes sākuma Klēbera vēlmi spēlēt izlasē un pieejamību tai publiski apšaubīja kapteinis Šrēders, uz ko Mavs uzbrucējs atbildēja ar savas dalības atsaukšanu no valstsvienības. Izlases līderis Šrēders pēc tam publiski atvainojās, tomēr ar to nebija gana un Klēbers savu lēmumu nemainīja. No šobrīdējiem vācu NBA basketbolistiem Pasaules kausā nebūs arī ''Knicks'' centra Aizejas Hartenšteina un nule kā ar ''Rockets'' līgumu noslēgušā 23 gadus vecā uzbrucēja Džošua Obiesī.

Pretēji grupas divām galvenajām favorītēm Austrālijai un Vācijai, Lassi Tuovi vadītās Somijas rindās būs viens izteikts līderis Jūtas ''Jazz'' uzbrucēja Lauri Markanena personā. 26 gadus vecā Somijas superzvaigzne pagājušajā sezonā caurmērā atzīmējās ar 25,6 punktiem un 8,6 atlēkušajām bumbām, izpelnoties NBA progresējušākā spēlētāja balvu. Pēc sezonas izskaņas Markanens arī izpildīja pienākumu pret valsti, dienējot armijā.

Bez NBA spēlējošā spēka uzbrucēja vadošās lomas Somijas rindās uzņemsies arī ilggadējais Spānijas kluba ''Tenerife'' aizsargs Sasu Salins, bijušais ''VEF Rīga'' leģionārs Aleksandrs Madsens, kā arī somu nākotnes cerība aizsargs Miro Litls, kuram tiek prognozēta vieta kādā no nākamajiem NBA draftiem.

Grupas saimniece Japāna jūnija izskaņā saņēma pamatīgu triecienu – par nespēlēšanu Pasaules kausa finālturnīrā paziņoja valsts lielākā basketbola zvaigzne un ''Lakers'' uzbrucējs Rui Hačimura, kurš lēmis koncentrēties nākamajai sezonai NBA.

Hačimuras prombūtnē gan Japāna nav palikusi bez NBA basketbolistiem. Sagaidāms, ka līdera lomu finālturnīrā uzņemsies Juta Vatanabe. 208 centimetrus garais uzbrucējs aizvadītajā sezonā uzstādīja personīgos statistikas rekordus, pārstāvēdams Bruklinas ''Nets'' un atzīmējoties ar 5,6 punktiem un 2,4 atlēkušajām bumbām. Vatanbe bija īpaši precīzs no tālās distances, realizējot 44,4% izpildīto trejaču. Starpsezonā Vatanabe sekoja Kevinam Durentam un pievienojās Fīniksas ''Suns''.

Vēl divi Japānas basketbolisti spēlē ārpus dzimtenes – NBA G-līgas kluba Teksasas ''Legends'' aizsargs Judajs Baba un NCAA vienības ''Nebraska'' aizsargs Keisejs Tominaga. Pārējie Japānas izlases kandidāti spēlē vietējā čempionātā, tostarp ''Alvark'' rindās, kurā par galvenā trenera Daiņus Adomaiša asistentu pagājušajā sezonā strādāja latviešu speciālists Uvis Helmanis.

Izlašu sastāvi

Austrālijas izlases kandidāti

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'
AizsargsDaisons Denjelss2003.201 cmPelicans (NBA)
Dante Eksums1995.198 cmPartizan (Serbija)
Džošs Gidijs2002.203 cmThunder (NBA)
Petijs Milzs1988.185 cmNets (NBA)
Kriss Goldings1988.192 cmParis (Francija)
UzbrucējiDžo Inglss1987.206 cmBucks (NBA)
Matiss Taibuls1997.196 cmTrail Blazers (NBA)
Džošs Grīns2000.198 cmMavericks (NBA)
Kseivjērs Kukss1995.203 cmWizards (NBA)
Niks Kejs1992.205 cmShimane (Japāna)
Džeks Vaits1997.200 cmNuggets (NBA)
CentrsDžoks Lendeils1995.211 cmSuns (NBA)
Duops Rīts1996.211 cmAl Riyadi (Libāna)

Vācijas izlases sastāvs

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'
AizsargsDeniss Šrēders1993.188 cmLakers (NBA)
Aizeks Bonga1999.203 cmBayern
Maodo Lo1992.192 cmAlba
Justuss Hollacs2001.191 cmRio Breogan (Spānija)
Andrēass Obsts1996.191 cmBayern
Dāvids Krēmers1997.197 cmBraunschweig
UzbrucējsFrancs Vāgners2001.208 cmMagic (NBA)
Nīlss Gifajs1991.200 cmBayern
Johanness Fogtmans1992.211 cmOlimpia (Itālija)
Johanness Tīmans1994.205 cmAlba
CentrsMorics Vāgners1997.211 cmMagic (NBA)
Dāniels Taiss1992.204 cmPacers (NBA)

Somijas izlases kandidāti

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'
AizsargsPertu Blomgrens2001.195 cmSalon Vilpas
Džeikobs Grendisons1998.198 cmDuke (NCAA)
Šons Hopkinss1995.198 cmStjarnan (Islande)
Henrijs Kantonens1997.198 cmKauhajoki
Severi Kaukianens1998.194 cmKauhajoki
Ātu Kivimaki1997.186 cmTubingen (Vācija-2)
Miro Litls2004.192 cmSunrise Christian (ASV)
Edons Makshuni1998.188 cmCrailsheim (Vācija)
Lassi Nikarinens1997.187 cmSeagulls
Olivjē Nkamuā2000.192 cmTennessee (NCAA)
Sasu Salins1991.191 cmTenerife (Spānija)
Īlari Sepala1993.188 cmSaint-Chamond (Francija-2)
UzbrucējsMakss Beselinks2002.202 cmGottingen (Vācija)
Tobiass Palmi1994.194 cmLimburg (Nīderlande)
Mikaels Jantunens2000.204 cmTreviso (Itālija)
Aleksandrs Madsens1995.208 cmAEK (Grieķija)
Lauri Markanens1997.212 cmJazz (NBA)
Alekss Mērfijs1993.206 cmHokkaido (Japāna)
Remu Raitanens1997.206 cmAlbacete (Spānija-2)
Eliass Valtonens1999.201 cmRostock (Vācija)
CentrsDaniels Dolencs1993.205 cmKauhajoki
Federiko Federiko2001.211 cmPittsburgh (NCAA)

Japānas izlases kandidāti

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'
AizsargsJuki Togaši1993.167 cmFunabashi
Judai Baba1995.196 cmLegends (G-līga)
Makoto Hiedžima1990.191 cmUtsunomiya
Jutaro Suda1992.190 cmNagoya
Šuta Hara1993.187 cmFunabashi
Kajs Teivzs1998.188 cmShiga
Keisejs Tominaga2001.188 cmNebraska (NCAA)
Aki Čemberss1990.190 cmGunma
Juki Kavamura2001.169 cmYokohama
Seija Ando1992.181 cmShimane
Akira Džeikobss2004.200 cmNBA Academy
UzbrucējsJuja Nagajoši1991.198 cmFukuoka
Soičiro Inue1999.201 cmHitachi
Metjū Akvino1996.206 cmShinshu
Tanketsu Harimoto1992.198 cmNagoya
Juta Vatanabe1994.208 cmNets (NBA)
Hjū Vatanabe1998.207 cmRyukyu
Džošs Hokinsons1995.208 cmShinshu
Hirotaka Jošī1998.196 cmAlvark
Judajs Nišida1999.203 cmAishin
Rens Kanečika2003.196 cmTokai
CentrsNiks Fazekass1985.208 cmKawasaki
Koja Kavamata1998.202 cmShiga
Lūks Evanss1991.203 cmToyotsu

E grupas spēļu kalendārs

E apakšgrupas cīņas tiks aizvadītas Okinavā, Japānā. ''Okinawa Arena'' ietilpība ir desmit tūkstoši līdzjutēju.

DatumsLaiks (LV)Spēle
25.08.11.00Somija – Austrālija
15.10Vācija – Japāna
27.08.11.30Austrālija – Vācija
15.10Japāna – Somija
29.08.10.30Vācija – Somija
14.10Austrālija – Japāna

''Olybet'' bukmeikeru prognozes

IzlasePar uzvaru grupāPar zeltu
Austrālija1.409.00
Vācija3.4018.00
Somija15.00100.00
Japāna22.00175.00

''Sportacentrs.com'' redakcijas prognozes

IzlaseVieta (vid.)
Austrālija1.2
Vācija2.0
Somija2.7
Japāna3.9
Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Rolands EliņšAustrālijaVācijaJapānaSomija
Toms MālmeistersAustrālijaSomijaVācijaJapāna
Kārlis JustovičsAustrālijaVācijaSomijaJapāna
Kristiāns DilānsVācijaAustrālijaSomijaJapāna
Kristaps PildiņšAustrālijaVācijaSomijaJapāna
Matīss KučinsksAustrālijaVācijaSomijaJapāna
Emīls OzerinskisAustrālijaSomijaVācijaJapāna
Agris SuveizdaVācijaAustrālijaSomijaJapāna
Andrejs SiliņšAustrālijaVācijaSomijaJapāna
Jānis CelmiņšAustrālijaVācijaSomijaJapāna

Pārējo grupu apskati

A grupaB grupa C grupaD grupa
E grupaF grupaG grupaH grupa

Tava prognoze - kuras komandas izkļūs no E grupas?

  • 115

  • 34

  • 2

  • 16

  • 1

  • 2


  +3 [+] [-]

, 2023-08-15 10:39, pirms 11 mēnešiem
Šķiet, ir divas stipras grupas PK. Latvija-Francija-Kanāda-Libāna un Austrālija, Somija, Vācija, Jāpāna.

  +2 [+] [-]

, 2023-08-15 11:10, pirms 11 mēnešiem
Žēl Somijas. Laba komanda ar zvaigzni priekšgalā, taču šaubos, ka tai būs pa spēkam iekost Austrālijai vai Vācijai.

     [+] [-]

, 2023-08-15 11:32, pirms 11 mēnešiem
Austrālijai visticamāk arī neiekodīs, bet tādu Vāciju vienā mačā Markanens var izfukāt

     [+] [-]

, 2023-08-15 11:50, pirms 11 mēnešiem
[quote f1ksais]
Žēl Somijas. Laba komanda ar zvaigzni priekšgalā, taču šaubos, ka tai būs pa spēkam iekost Austrālijai vai Vācijai.
[/quot

Austrālija var par medaļām pat nesapņot

     [+] [-]

, 2023-08-15 13:24, pirms 11 mēnešiem
Novickis būs? Vismaz uz soliņa, tad jā!!!

  +1 [+] [-]

, 2023-08-15 13:27, pirms 11 mēnešiem
Uz papīra gan Austrālija, gan Vācija izskatās jaudīgi, bet abām spēlēs ar somiem varētu būt ar intrigu, protams, somiem jābūt ļoti koncentrētiem, jo viņu uzbrukuma jauda ir ļoti atkarīga no 2 spēlētājiem. Tajā pašā laikā fričiem un austrāļiem tās opcijas ir krietni vairāk.

     [+] [-]

, 2023-08-15 13:28, pirms 11 mēnešiem
Es lieku uz AUS und JAP...
Čavars ir iepazinis JAP un JAP ir fantastiski trenera lēmumu izpildē!

     [+] [-]

, 2023-08-15 13:31, pirms 11 mēnešiem
Ja meistarības pietrūkst, ir harakiri variants pēc izšķirošās spēles...
Par Uzlēcošās Saules Zemi!!!

     [+] [-]

, 2023-08-15 13:37, pirms 11 mēnešiem
Varētu arī just par Paragvāju (ļoti vāju). Jo tur Timma spēlēja

  +1 [+] [-]

, 2023-08-15 14:53, pirms 11 mēnešiem
erred rakstīja: Ja meistarības pietrūkst, ir harakiri variants pēc izšķirošās spēles...
Par Uzlēcošās Saules Zemi!!!
pajols

     [+] [-]

, 2023-08-15 15:34, pirms 11 mēnešiem
Somijai līdzīgi kā Latvijai nepaveicās ar grupu divas spēcīgas izlases priekšā. Nu bet iespējas ir ..