Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Eirolīgas čempions Atamans atgriežas pie Latvijas potenciālās pretinieces Turcijas stūres

Agris Suveizda

Eirolīgas čempions Atamans atgriežas pie Latvijas potenciālās pretinieces Turcijas stūres
Ergins Atamans. Foto: TBF.org.tr

Turcijas Basketbola federācija šorīt oficiāli par vīriešu valstsvienības galveno treneri apstiprināja "Anadolu Efes" vadītāju Erginu Atamanu, kurš jau vairākas nedēļas medijos tika uzskatīts par ticamāko kandidātu uz šo amatu.

Atamans 2017. gadā sāka trešo posmu pie Stambulas "Efes" stūres un iepriekšējā sezonā aizveda to līdz ULEB Eirolīgas titulam, finālspēlē ar 86:81 pārspējot Rolanda Šmita pārstāvēto "Barcelona". 56 gadus vecā speciālista trofeju skapī ir arī ULEB Eirokauss, ko viņš 2016. gadā ieguva ar Stambulas "Galatasaray", FIBA Eiropas Izaicinājuma kauss, ko 2012. gadā izcīnīja ar Stambulas "Besiktas", un Saportas kauss, ko 2002. gadā nopelnīja ar Sjēnas "Montepaschi". Līdz Turcijas titulam Atamans aizvedis trīs dažādus Stambulas klubus – trīsreiz "Efes" (2009., 2019., 2021.), pa reizei "Besiktas" (2012.) un "Galatasaray" (2013.). Strādājis ar vēl virkni klubu, ieskaitot arī Itālijas "Bologna".

Jūnijā Turciju gaida Pasaules kausa atlases spēles 30. jūnijā mājās pret Baltkrieviju un 3. jūlijā viesos pret Lielbritāniju. Turkiem četrās spēlēs ir tikai viena uzvara, mājās ar 84:67 sakaujot britus, taču zaudēts gan Baltkrievijā (70:84), gan februārī abās spēlēs pret Grieķiju (71:72 viesos, 67:76 mājās). No grupas jau ir izkļuvusi Grieķija (1-3), bet Baltkrievijai un Lielbritānijai bilances ir 1-1. Abas februārī paredzētās baltkrievu un britu spēles nenotika. Lielbritānija vēl pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā atteicās doties uz Baltkrieviju, bet jau pēc kara sākuma Lielbritānija atcēla Baltkrievijas izlasei piešķirtās vīzas. Ja turki tiks atlases otrajā posmā, tajā pretī stāsies arī Latvijas izlase, kas pēc divām uzvarām pār beļģiem jau ir nodrošinājusi izkļūšanu no grupas. Septembrī Turcija piedalīsies Eiropas čempionāta finālturnīrā, nokļūstot vienā apakšgrupā ar mājinieci Gruziju, Spāniju, Krieviju (pašlaik Krievija ir atstādināta no FIBA sacensībām), Beļģiju un Bulgāriju.

Atamanam šis būs otrais piegājiens Turcijas izlasē. Iepriekš viņš to vadīja no 2014. līdz 2016. gadam. 2014. gada Pasaules kausā turki sasniedza ceturtdaļfinālu, kurā ar 61:73 atzina lietuviešu pārākumu, bet 2016. gada Eiropas čempionāta astotdaļfinālā kapitulēja mājiniecei Francijai (53:76). Atamans preses konferencē sacīja, ka viņa mērķis ir izcīnīt Eiropas zeltu, un pauda cerību, ka FIBA un ULEB spēs rast kopīgu risinājumu kalendāra saskaņošanai, lai Eirolīga netraucētu izlašu kvalifikācijas mačiem.

Izmantotie resursi:
https://www.tbf.org.tr/haber/a-erke...