Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Kāpēc PK izloze jāgaida divus mēnešus? "FIBA domu gājiens mums nav skaidrs"

Rolands Eliņš

Kāpēc PK izloze jāgaida divus mēnešus? "FIBA domu gājiens mums nav skaidrs"
Foto: IMAGO/MN Press Photo/Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola izlase pirmoreiz kvalificējusies Pasaules kausa finālturnīram, kurā piedalīsies vasaras beigās. Taču, lai arī atlases turnīri visā pasaulē jau noslēgušies, finālturnīra grupu grozi vēl nav zināmi, kamēr pati grupu izloze vispār plānota tikai pēc diviem mēnešiem. Par šo situāciju apmierināta nav ne LBS vadība, ne citu finālturnīra dalībnieču pārstāvji.

Par Pasaules kausa izlozes detaļām FIBA paziņoja decembrī, informējot, ka izlozes ceremonija norisināsies Manilā, Filipīnās, 29. aprīlī, kad FIBA plāno īpašu pasākumu. FIBA sagatavojusi aktivitātes visai nedēļas nogalei, ieskaitot finālturnīra spēļu norises vietu apmeklējumu un ekskursijas izlašu pārstāvjiem un aicinātajiem viesiem.

"Izlozes ceremonija būs plašas aktivitāšu programmas centrālais notikums Manilā, kur norisināsies divu apakšgrupu izspēle un finālspēles Pasaules kausā," savā preses relīzē informēja FIBA preses dienests. Uz šonedēļ portāla Sportacentrs.com uzdoto jautājumu, kāda bijusi argumentācija šādu pasākumu rīkot tik vēlu pēc pēc kvalifikācijas turnīru beigām, FIBA preses dienests pagaidām atbildi nav sniedzis.

Ar šo pašu jautājumu vērsāmies arī pie Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretāra Kaspara Ciprusa, sak, tieši kāda ir FIBA motivācija turēt izlases divus mēnešus neziņā par savām pretiniecēm Pasaules kausā?

"Es arī nezinu, kādēļ ir šādi izplānots. Nemācēšu neko paskaidrot. Mums jāorganizē pašiem savi pasākumi, kuriem pieejam ar savu plānošanu, kas īsti nesakrīt ar šo te FIBA domu gājienu," teica Cipruss. "Pavisam noteikti, ka neesam apmierināti ar šādu situāciju. Izlozi taču varēja sarīkot daudz agrāk, lai gan izlases jau varētu veidot savus plānus par gatavošanos, gan arī līdzjutēji varētu plānot savus ceļojumus uz Pasaules kausu. Galu galā, Latvijas un Eiropas basketbola faniem šoreiz Pasaules kauss nebūs tā, ka varēs vienkārši iesēsties lidmašīnā un pāris stundās aizlidot, piemēram, uz Milānu. Šoreiz visa loģistika ir krietni sarežģītāka. Manuprāt, šī situācija ir kārtējais akmentiņš FIBA dārziņā. Protams, kā vajadzēs, tā pielāgosimies organizatoru kalendāram, taču šis nav labākais veids, kā turpināt basketbola attīstību."

PK izloze šoreiz ir īpaši svarīga, jo finālturnīru uzņems trīs valstis, attiecīgi grupu izlozē noskaidrosies, uz kuru valsti augustā Latvijas izlase vispār dosies. Turklāt šis arī nav gadījums, kad finālturnīru rīko kaimiņvalstis (piemēram, Beļģija-Nīderlande, Polija-Ukraina utml.) – Japānu no Indonēzijas, galu galā, šķir pieci tūkstoši kilometru, kamēr gaisa distance starp Japānu un Filipīnām ir trīs tūkstoši kilometru.

Iepriekšējo Pasaules kausu uzņēma Ķīna. Arī toreiz pēdējās kvalifikācijas spēles norisinājās februārī, proti, 2019. gada 25. februārī noskaidrojās pēdējās finālturnīra dalībnieces, kam izloze sekoja 16. martā. Arī ne uzreiz pēc kvalifikācijas beigām, bet ar krietni mazāku laika intervālu nekā šogad.

Šeit arī var veikt salīdzinājumu ar futbola Pasaules kausu – kvalifikācijas pamatturnīri 2022. gadā beidzās 30. martā, bet grupu izloze tika veikta jau tūlīt pēc tam, proti, pirmajā aprīlī. Futbolā veikt izlozes gandrīz uzreiz pēc finālturnīra dalībnieču noskaidrošanas ir ierasta prakse, un Cipruss piekrita, ka tas ir piemērs, kam vajadzētu sekot arī FIBA: "Viennozīmīgi, ka tas būtu daudz praktiskāk un vienkāršāk, ja izloze būtu kaut vai šodien. Tas dotu vairāk laika sagatavoties un saprast, kam vispār gatavoties. Dalībai finalturnīrā būs nepieciešams arī valsts atbalsts, bet šobrīd mēs nemaz nevaram pateikt, uz kurieni būs jābrauc un kāds finansējums būs nepieciešams."

"Protams, konkrētā situācija ar ļoti vēlo izlozi nav patīkama, esam tādi kā situācijas ķīlnieki," sacīja Cipruss. "Taču vēlos uzsvērt, ka tas tomēr ir otrajā plānā un ka mēs visi apzināmies, cik fantastisks notikums mums ir gaidāms."

Par ilgo gaidīšanu līdz izlozei apmierināts nav arī Filipīnu izlases galvenais treneris Čots Rejess, kurš pēc atlases turnīra beigām preses konferencē izteicās, ka šī situācija rada apgrūtinājumu: "Tagad mums atliek tikai gaidīt PK izlozi. Ir ļoti sarežgīti plānot un sagatavoties tā uz aklo. Lai sagatavotos turnīram, mums tomēr jāzina, kādi vispār būs mūsu pretinieki, tas ietekmē arī to, kādas pārbaudes spēles mums nepieciešamas." Arī Jaunzēlandes izlases galvenais treneris Pero Kamerons publiski norādījis, ka, lai arī Jaunzēlande finālturnīram kvalificējās jau augustā, sagatavošanās plāns šobrīd joprojām nav un nevar būt gatavs, jo jāgaida izloze, lai saprastu, kam gatavoties.

Šeit gan arī jāpiemin, ka izlozi "tagad", kā to piesauca Cipruss, nemaz nevarētu veikt, jo FIBA vēl nemaz nav izziņojusi izlozes grozu iedalījumu un kritērijus tam. Paredzēts, ka izlases pēc "FIBA ranga un ģeogrāfiskā iedalījuma" būs astoņos grozos, no kuriem tiks izveidotas astoņas apakšgrupas, pa četrām komandām katrā. Arī FIBA rangs pēc februāra spēlēm publiski atjaunots tikai šodien (FIBA mājaslapā norādīts, ka "rangs atjaunots 27. februārī", kas vai nu nav tiesa vai arī rangs publicēts ar deviņu dienu novēlošanos). Latvija tajā ieņem 29. vietu, kas provizoriski nozīmē vietu sestajā grozā PK izlozē.

FIBA preses dienestam gan tas, ka komandu iedalījums pa grupām un attiecīgi turnīra norises vietām noskaidrosies tikai pēc diviem mēnešiem, nav traucējis izsūtīt medijiem (ieskaitot Sportacentrs.com) anketu par plāniem Pasaules kausa sakarā, kur viens no pieciem jautājumiem bija "Vai apmeklēsi grupu turnīra spēles" un piedāvātie atbilžu varianti bija "Jā, Japānā", "Jā, Indonēzijā" un "Jā, Filipīnās", kā arī "Nē, neapmeklēšu" un "Vēl nezinu". Jautājums, protams, loģisks, ja vien tas tiktu uzdots 29. aprīlī vai arī ja vien grupu izloze būtu norisinājusies saprātīgā laikā.

  +3 [+] [-]

, 2023-03-07 17:21, pirms gada
FIBA vispār ļoti dīvains kantoris.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-07 18:06, pirms gada
lai varētu izstrādāt kārtējos papildus nosacījums balkānu protekcijai

     [+] [-]

, 2023-03-07 18:17, pirms gada
Tas pats ar OS biļetēm. Sāk tirgot pat nezinot kuras komandas piedalīsies

     [+] [-]

, 2023-03-07 21:58, pirms gada
Vienīgi piekritīšu, ka ir atšķirība kurā valstī spēlēt, jo tur ar lidojumiem ir reāli laikus jāplāno.

Bet, ne visai gribas piekrist, tieši par izlašu nozīmi (kādu ielozēs) šajā visā, jo ja gribam kaut ko sasniegt, tomēr " ar zobiem un nagiem" būs jācīnās, ar jebkuru izlasi, neviena komanda nebūs dāvana. Jāspēlē pēc trenera sistēmas, neizdomājot savas gudrības.

     [+] [-]

, 2023-03-07 23:00, pirms gada
vozā rakstīja: Vienīgi piekritīšu, ka ir atšķirība kurā valstī spēlēt, jo tur ar lidojumiem ir reāli laikus jāplāno.

Bet, ne visai gribas piekrist, tieši par izlašu nozīmi (kādu ielozēs) šajā visā, jo ja gribam kaut ko sasniegt, tomēr " ar zobiem un nagiem" būs jācīnās, ar jebkuru izlasi, neviena komanda nebūs dāvana. Jāspēlē pēc trenera sistēmas, neizdomājot savas gudrības.
Nu ko var muldēt tik banāli un klišejiski
Bronza, piemēram, neskaitīsies "kaut ko sasniegt"? Reāls scenārijs - pēc spēka 3. komanda par agru uzskrien uz ASV un/vai Francijas un bronzas vietā varbūt pat 1/4f netiec.

Tas pats mūsu stāsts Euro2017, nedaudz cits zars un medaļa (kā minimums, bronza) jau būtu garantēta.

  -1 [+] [-]

, 2023-03-07 23:27, pirms gada
Es domāju ka tas ir pārāk ilgs laiks no pēdējās spēles līdz izloze tas tāds nesaprotams

     [+] [-]

, 2023-03-08 07:46, pirms gada
Es visu sapratu. FIBA ir iesūtīti futbolistu aģenti, lai čakarētu basketbola popularitāti. Jānodod šī informācija Lapsam&Liepniekam - lai steidzami tiek galā.

     [+] [-]

, 2023-03-08 07:47, pirms gada
"Japānu no Indonēzijas, galu galā, šķir pieci tūkstoši kilometru, kamēr gaisa distance starp Japānu un Filipīnām ir trīs tūkstoši kilometru"
Emmm, kā šis būtu jāsaprot????

     [+] [-]

, 2023-03-08 14:23, pirms gada
vozā rakstīja: Vienīgi piekritīšu, ka ir atšķirība kurā valstī spēlēt, jo tur ar lidojumiem ir reāli laikus jāplāno.

Bet, ne visai gribas piekrist, tieši par izlašu nozīmi (kādu ielozēs) šajā visā, jo ja gribam kaut ko sasniegt, tomēr " ar zobiem un nagiem" būs jācīnās, ar jebkuru izlasi, neviena komanda nebūs dāvana. Jāspēlē pēc trenera sistēmas, neizdomājot savas gudrības.
Muļķības - tieši pretēji - ja nebrauc kā tūrists, tad ir jābūt ļoti labi sagatavotam. Šādos turnīros daudz ko izšķir nianses un tas, kā esi izpildījis savus mājasdarbus/sagatavojies. Ir starpība - gatavoties spēlei, piemēram, ar Serbiju vai Gruziju - komandu, kuru +/- zinām un spējam prognozēt kas ir kas, vai, piemēram, tās pašas Filipīnas vai kāda Āfrikas valsts, par kurām mums nav nekādas informācijas un ideju kā pret viņiem vislabāk spēlet/uzvarēt. Izejot no tā, tiek pielasīti atbilstoši pārbaudes spēļu pretinieki, kaut kādas taktiskās nianses, piemēram, vai tev būs jāspēlē pret komandu, kur vienlaicīgi laukumā būs 3 210cm spēlētāji vai pret komandu, kurā viss pamatsastāvs ir 190-200 m garš... un ir daudz, daudz šādu nianšu, kuras jāņem vērā.

     [+] [-]

, 2023-03-08 14:38, pirms gada
Ar to vēlo izlozi , protams, ka ir liels murgs, bet tikpat stulbi ar to rangu- baigi vajadzēja pirmo vietu grupā, vairāk uzvaru, bet nekas no tā beigās nemainījās- cik zemu bijām, tik palikām- reāls pajoļu kantoris tā FIBA, diemžēl...