Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Déjà vu: Latvijas klubi vismaz 30 dienas nespēlēs Baltijas līgā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Déjà vu: Latvijas klubi vismaz 30 dienas nespēlēs Baltijas līgā
Maija Gertsone un Džesmina Tomasa 2021. gada 2. oktobrī Liepājā. Foto: Ģirts Gertsons

Latvijas klubi vismaz līdz 2021. gada 20. novembrim nepiedalīsies Baltijas Sieviešu basketbola līgas (WBBL) spēlēs, kamēr Igaunijas un Lietuvas komandas turpina spēlēt pēc plānotā kalendāra. Arī pērn Latvijas komandas nespēlēja 3-5 mēnešus, savukārt kaimiņvalstīs sezona tika turpināta.

Déjà vu – jau redzēts (franču val.)

Liepājas basketbolistes 20. oktobrī aizvadīja izbraukuma spēli pret Klaipēdas “Neptūnas”. Nākamajā dienā Latvijā stājās spēkā stingrāki ierobežojumi, kuri turpināsies vismaz līdz 15. novembrim, tostarp paredzot komandantstundu no 20:00 vakarā līdz 05:00 rītā.

Ministru kabinets veica grozījumus 2021. gada 9. oktobra rīkojumā Nr. 720. Tie paredz visu sporta pasākumu atcelšanu un aizliegšanu, izņemot valstsvienību spēles, kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu sporta sacensības, kurās piedalās tikai profesionāli sportisti. Sporta likuma 19. pants nosaka, ka profesionāls sportists ir fiziska persona, kas uz darba līguma pamata un par nolīgto samaksu piedalās sporta sacensībās.

Latvijas klubos spēlē daudz studentu un skolēnu, ar kuriem spēkā ir cita veida vienošanās – piemēram, duālās karjeras iespējas augstskolās, studijas apvienojot ar sportu. Latvijas likumdošana šajā ziņā ir nepilnīga – tā atļauj trenēties un spēlēt tikai spēlētājiem, ar kuriem noslēgti darba līgumi. Minēto nosacījumu dēļ komandas nedrīkst ne trenēties, ne spēlēt.

Nav iespējams doties arī izbraukumos uz Lietuvu vai Igauniju, jo Ministru kabineta noteikumi aizliedz vairākām personām atrasties vienā transporta līdzeklī. Braucieni uz kaimiņvalstīm vienā autobusā kļuvuši neiespējami, trešdien, 27. oktobrī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com atzina Latvijas Sieviešu basketbola līgas direktore Līga Goldmane.

Tāda situācija atkārtojas otro gadu pēc kārtas. Pērnsezon Latvijas sieviešu basketbola klubi vietējā čempionātā nespēlēja no 2020. gada 7. novembra līdz 2021. gada 9. februārim, kopskaitā 95 dienas pēc kārtas. Otrajā divīzijā spēles nenotika no 2020. gada 17. oktobra līdz 2021. gada 3. martam ieskaitot (summā 138 dienas), bet 2020. gada 3.-15. oktobrī notikušās spēles tika anulētas.

Lietuvā, neraugoties uz straujāku vīrusa izplatību, valdība neapturēja sacensības. Dienvidu kaimiņvalsts pirmajā divīzijā 2020. gada novembrī tika izspēlētas septiņas, bet decembrī – 12 spēles. Līdz 19. janvārim notika vēl deviņas cīņas. Igaunijā pamatturnīra spēles nenotika no 4. novembra līdz 8. janvārim, tiesa, komandas piedalījās nacionālā kausa izcīņā (novembrī deviņas, decembrī – vēl deviņas spēles).

Igaunijā un Lietuvā nacionālie čempionāti turpinās, tostarp zemākajās līgās. Oktobra atlikušajās dienās Lietuvas otrajā divīzijā paredzētas trīs spēles, savukārt novembrī – 21 spēle. Papildus tam, “Kibirkštis” fārmklubs spēlē Lietuvas pirmajā divīzijā, bet nepiedalās Baltijas līgā. Igaunijas pirmajā līgā oktobra nogalē paredzētas trīs spēles, savukārt novembrī – 15 spēles.

Kaimiņvalstu klubi nav pārtraukuši spēlēt arī Baltijas līgā un ceļā uz spēlēm šķērso Latvijas teritoriju. Piemēram, Tallinas Universitāte 23.-24. oktobrī spēlēja Viļņā un Kauņā, bet “TalTech” tajā pašā laikā aizvadīja divas cīņas Klaipēdā.

Situācija nopietni ietekmē klubus, kuri startē citos starptautiskajos turnīros – FIBA Eirolīgā un Eiropas Sieviešu basketbola līgā. Piemēram, Liepājai 5. un 6. novembrī jāpiedalās EWBL sabraukumā Rostovā pie Donas, kur jāspēlē pret spēcīgām Krievijas komandām. TTT līdz 20. novembrim vēlas spēlēt Baltijas līgā, taču pagaidām nav zināms, vai tas izdosies.

Kā tika atsāktas spēles iepriekšējā sezonā?

Ministru kabineta 2021. gada 7. janvāra rīkojums Nr. 4 apstiprināja grozījumus MK 2020. gada 6. novembra rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”. Pieņemtie grozījumi punktos 5.16.2, 5.17.2 un 5.17.3 paredzēja, ka jaunatnes izlašu kandidātes var atsākt treniņus no 2021. gada 12. janvāra. LBS valde, atsaucoties uz MK grozījumiem, janvāra vidū apstiprināja pirmās divīzijas turnīra atsākšanu, dodot komandām vairākas nedēļas laika treniņprocesa atsākšanai.

Latvijas Basketbola savienības valde 2021. gada 18. februārī apstiprināja izmaiņas LSBL nolikumā.

1) Latvijas komandas tika sadalītas A un B grupās, attiecīgi ar piecām un 10 vienībām katrā.

2) A grupa regulāro sezonu (četri apļi, 16 spēles) izspēlēja līdz 2021. gada 11. aprīlim (realitātē līdz 17. aprīlim – Sportacentrs.com).

3) B grupa regulāro sezonu (viens aplis, deviņas spēles) izspēlēja no 27. februāra līdz 11. aprīlim, turklāt grupas uzvarētājas ieguva tiesības piedalīties LSBL izslēgšanas turnīrā (realitātē spēles sākās 4. martā – Sportacentrs.com).

4) Sastāvus atļāva mainīt līdz 2021. gada 7. martam (agrāk 28. februāris), vienu spēlētāju papildus piesakot līdz 21. martam (agrāk 14. marts).

Pašreizējo situāciju var mainīt tikai jauni grozījumi Ministra kabineta noteikumos.

Izmantotie resursi:
Latvija iet Lietuvas un Igaunijas pēdās: “Douglas” līga atsāksies februāra otrajā nedēļā
Kandavai atliktā debija pēc 152 dienu pārtraukuma

     [+] [-]

, 2021-10-27 17:25, pirms 2 gadiem
Debīliķi. Pēdējās sporta paliekas iznīdēs. Varbūt ir pēdējais laiks atjaunot sporta ministriju, lai lēmumus šai jomā pieņem cilvēki, kas no tā kaut ko saprot. Bet cerības ir mazas, mums jau ir norma, ka vēsturnieks vada un lemj par veselību, ārsts par aizsardzību un rezultātā visur sviests un politiskā atbildība (bezatbildība).