Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

3x3 basketbola izlase: cik pamatotas ir cerības uz godalgotām vietām?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

3x3 basketbola izlase: cik pamatotas ir cerības uz godalgotām vietām?
Latvijas 3x3 komanda. Foto: basket.lv

Latvijas 3x3 basketbola izlase ar spēli pret Poliju 24. jūlija agrā rītā pēc Latvijas laika uzsāks dalību Tokijas olimpiskajās spēlēs. 3x3 basketbols olimpisko spēļu programmā iekļauts pirmo reizi, bet latviešu komanda tiek uzskatīta par vienu no favorītēm uz zeltu. Portāls ''Sportacentrs.com'' vērtē, cik pamatotas ir šīs cerības un iepazīstina ar izlases basketbolistu karjeras līkločiem.

Tokijā visām komandām garantētas vismaz septiņas spēles. Prestižajā turnīrā piedalīsies astoņas komandas – Latvija, Polija, Beļģija, Ķīna, Japāna, Serbija, Krievijas olimpiskā komiteja (ROC) un Nīderlande. Visas vienības izspēlēs apļa turnīru, tiekoties katra ar katru. Divas labākās automātiski iekļūs pusfinālā, bet divām sliktākajām turnīrs noslēgsies. Pārējās četrās spēkosies par atlikušajām divām vietām pusfinālā.

Tieši 3x3 basketbola izlase tiek uzskatīta par Latvijas galveno cerību cīņā par kādu no godalgotajām vietām. Tā domā arī portāla ''Sportacentrs.com'' aptaujātie sporta žurnālisti. Tikmēr Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) karoga nešanu atklāšanas ceremonijā uzticēja vienam no izlases spēlētājiem Agnim Čavaram. Cik ļoti pamatotas ir gaidas, ka latvieši starp astoņām komandām iesprauksies labāko trijniekā?

3x3 basketbola izlases spēļu grafiks Tokijas olimpiskajās spēlēs

DatumsLaiksSpēle
24.075:35Latvija - Polija
24.0712:40Latvija - Beļģija
25.079:00Latvija - Ķīna
25.0716:25Latvija - Japāna
26.079:25Latvija - Serbija
26.0716:00Latvija - ROC
27.0712:25Latvija - Nīderlande

Latvijas 3x3 izlase un tās spēlētāju kvalitātes plašajos 3x3 apcirkņos

Četrotne Agnis Čavars, Nauris Miezis, Edgars Krūmiņš un Kārlis Lasmans ir bijusi nemainīgi Latvijas spēcīgākā 3x3 komanda. Kā piektais pie komandas darbojās arī profesionālā basketbolā gan ''VEF Rīga'', gan ''Ventspilī'' agrāk spēlējošais Artūrs Strēlnieks.

Nauris Miezis

30 gadus veco Nauri Miezi var uzskatīt par šīs izlases līderi. Spēlētājs, kurš guvis vairākus izšķirošos grozus, tostarp ceļazīmi uz Tokiju nesošo caurgājienu olimpiskās kvalifikācijas turnīra spēlē pret Franciju (21:15). Spēlētājs, kurš dažādu iemeslu dēļ neaizķērās profesionālajā vīriešu basketbolā, vairāk pārstāvot Latvijas basketbola līgas (LBL) otrās divīzijas klubus kā VEF un ‘’Ķekava’’. Augstākajā sabiedrībā pārstāvējis divus klubus, kuri šobrīd LBL vairs nepiedalās – ‘’Baronu’’ un ‘’Saldu’’.

Basketbola pamatus Miezis apguvis Alfrēda Kraukļa VEF Basketbola skolā, bet par viņa meistarības līmeni 3x3 basketbola pasaulē liecina atrašanās FIBA spēlētāju ranga līdera godā, kā arī vairākās iegūtās individuālās balvas.

Kārlis Lasmanis

Kārli Lasmani jāuzskata par otru spēcīgāko šīs komandas opciju uzbrukumā. Brīžiem Lasmanis uzņemas līdera lomu un gūst vairākus svarīgus grozus ar tālmetiena palīdzību vai pēc realizēta caurgājiena. 27 gadus vecais ventspilnieks basketbola gaitas uzsāka Ventspils sporta skolā ‘’Spars’’. Bez tā, ka pārstāvējis ‘’Ventspils Augstskolas’’ komandu LBL otrajā divīzijā, spēlējis vairākās augstākās līgas vienībās kā ‘’Saldus’’, ‘’Liepāja/Triobet’’ un ‘’Jūrmala’’.

Līdzīgi kā Nauris Miezis, Lasmanis 2019. gadā uz brīdi bija FIBA pasaules spēlētāju ranga līderis. Šobrīd ieņem augsto septīto vietu. Lasmanis kļuvis par otru personu no savas ģimenes, kurš piedalīsies olimpiskajās spēlēs. 1992. gadā Barselonā un 1996. gadā Atlantā viņa tēvs Uģis Lasmanis piedalījās četrgades lielākajā forumā kā airētājs.

Edgars Krūmiņš

35 gadus veco jelgavnieku Edgaru Krūmiņu basketbola terminoloģijā var uzskatīt par šīs izlases glue guy – spēlētāju, kurš satur visu komandu kopā un kurš vienmēr komandas intereses stāda augstāk par savām. Visvairāk Krūmiņš laukumā izceļas ar snaipera dotībām, realizējot divu punktu vērtībā uzskatītos tālmetienus, kā arī darbībām aizsardzībā, cīnoties pret raženākiem pretinieku spēlētājiem.

Edgars Krūmiņš savas basketbola karjeras laikā visvairāk asociējas ar savu dzimto pilsētu Jelgavu un tās basketbola komandu, kura ilgus gadus spēlēja Latvijas basketbola līgā. Jelgavu Krūmiņš pārstāvējis arī otrajā divīzijā, bet LBL spēlējis arī tādās komandās kā ‘’Valmiera’’ un ‘’Valka/Valga’’. FIBA spēlētāju pasaules rangā ieņem vietu augstāk par Kārli Lasmani – sesto pozīciju.

Agnis Čavars

Par atklāšanas ceremonijā Latvijas olimpiskās komandas izvēlētais karognesējs Agnis Čavars ir šīs izlases cīnītājs zem groziem un pret augumā pārākiem pretspēlētājiem. Garākais no šīs izlases basketbolistiem, kurš savas oranžās bumbas gaitas sāka basketbola skolā ‘’Rīga/Pols’’. Jauniešu karjeras laikā Čavars pārstāvējis vairākas Latvijas jaunatnes izlases, kā arī ir ar raibāko pieredzi no četrotnes Latvijas basketbola līgā, pārstāvot piecas komandas kā ‘’Rīga’’, ‘’ASK Rīga’’, ‘’Valmiera’’, ‘’Barons’’ un ‘’Jelgava’’, bet otrajā divīzijā spēlējis ‘’Ķekavā’’.

3x3 basketbola spēlēšana nav Agņa Čavara vienīgā nodarbe. Basketbolists ārpus basketbola strādā IT jomā. ‘’Jāsaka tā – programmētājs, kurš brauc uz olimpādi,’’ intervijā raidījumam ‘’Sporta studija’’ iepriekš pauda pats spēlētājs, sakot, ka par viņa nodarbošanos bieži komandas biedri viņu izjoko. FIBA spēlētāju pasaules rangā Čavars ieņem zemāko vietu no šīs izlases – 11. pozīciju. Vairāk par Agņa Čavara basketbola ceļiem skaties ''Sportacentrs.com'' TV raidījuma ''Ārpus kadra'' pēdējā epizodē.

Raimonds Feldmanis

Par izlases galveno treneri vairākus gadus strādā Raimonds Feldmanis. Speciālists jau kopš 2011. gada darbojas treneru lauciņā, līdz šim vairāk uzņemoties rūpes par jauniešiem. Divas reizes Feldmanis strādājis ar U18 izlasi, bet vienu U20 valstsvienību, savukārt no 2015. līdz 2017. gadam bija ‘’VEF Rīga’’ galvenā trenera asistents.

‘’Iejūtamies olimpiskajā ciematā un olimpiskajā ritmā. Pirmajā dienā pēc ceļa bija treniņš svaru zālē, pirmdien aizvadījām divas basketbola nodarbības, otrdien aizvadījām divas treniņspēles ar Japānas komandu. Trešdien pirmo reizi tiksim sacensību arēnā. Būs miksēts treniņš – gan svari, gan basketbols. Tokijā ir karsts, bet olimpiskajā ciematā viss kārtībā. Ēdināšana super, apstākļi pietiekami labi, pat ja gultas no kartona. Savā starpā jau pārrunājām, ka nesūdzamies un nepievēršam uzmanību sīkumiem – izbaudām olimpiskās spēles un koncentrējamies savam darba procesam,’’ tā pēc ierašanās Tokijā pirmos vērtējumus sniedza treneris.

Ar komandu uz Tokiju devies arī fiziskās sagatavotības treneris Dāvis Feikners, kurš par basketbolistu fizisko kondīciju rūpējās arī U19 Pasaules kausa izcīņā, bet ikdienā to dara BK ‘’Ogre’’ vienībā.

Panākumi, vieta rangā un pamatotās cerības uz medaļu

Viennozīmīgi šī 3x3 basketbola komanda ir titulētākā starp Latvijas vienībām neilgajā 3x3 sporta vēsturē. Rezultāti runā paši par sevi - 2019. gadā pasaules čempionātā izcīnītas sudraba medaļas, 2018. gadā Eiropas čempionātā iegūta otrā vieta, bet 2017. gadā četrotne kļuva par Eiropas čempioniem. 2021. gada sākumā ‘’Riga’’ komanda, kuru pārstāv šie paši spēlētāji, pirmo reizi kļuva par FIBA Pasaules tūres uzvarētājiem, finālā pārspējot ‘’Liman’’.

FIBA komandu rangā ‘’Riga’’ ieņem otro vietu, nedaudz atpaliekot no serbu komandas ‘’Liman’’. Citādāka ainas paveras federāciju jeb valstu rangā. Tajā Latvija atrodas ceturtajā vietā, esot aiz tādām valstīm kā Serbija, ASV un Lietuva. No labāko četru vidus tikai Serbija kvalificējusies olimpiskajām spēlēm, kamēr nedz ASV, nedz Lietuva astoņu komandu pulkā neiekļuva.

FIBA federāciju rangs vīrieši

V.ValstsPunkti
1.Serbija11 534.852
2.ASV7 064.519
3.Lietuva4 738.601
4.Latvija4 246.587
5.Slovēnija4 015.924
6.Krievija3 195.641
7.Francija2 744.697
8.Mongolija2 683.018
9.Nīderlande2 674.440
10.Kanāda2 526.704

No ranga pirmā desmitnieka komandām tikai četras piedalīsies olimpiskajās spēlēs – Serbija, Latvija, Krievija un Nīderlande. Vislielākais bieds cīņā par visaugstāko vietu latviešiem būs serbi, kura ir titulētākā 3x3 basketbola valsts. Serbija ir četrkārtējie pasaules čempioni (2012., 2016., 2017., 2018.), divkārtēji Eiropas čempioni (2018., 2019) un vienu reizi izcīnījuši sudraba medaļas pasaules čempionātā (2014.) un Eiropas čempionātā (2016.). Otra turnīra titulētākā vienība aiz Latvijas ir Nīderlande, kuras basketbolisti divas reizes izcīnījuši sudraba medaļas pasaules čempionātā (2017., 2018.), bet reizi Eiropas čempionāta bronzu (2016.). Savukārt krievi labāko desmitniekā galvenokārt atrodas vairāku turnīru rīkošanas un lielā spēlētāju skaita dēļ. Tikai reizi – 2014. gada Pasaules kausa izcīņā krievi izcīnījuši kādu medaļu (bronza).

Uzreiz aiz labāko desmitnieka seko Japāna (11.vieta), Ķīna (12. vieta), Polija (13. vieta) un Beļģija (15. vieta). Tieši ar Poliju Latvija sāks dalību olimpiskajās spēlēs. Šai izlasei latvieši divas reizes jau zaudējuši nozīmīgos turnīros – 2018. gada Pasaules kausa ceturtdaļfinālā un šogad olimpiskās kvalifikācijas turnīra pusfinālā. Poļi 2019. gadā Pasaules kausā izcīnīja bronzas medaļas, kas ir augstākais šīs valsts sasniegums 3x3 basketbola laukumos. Latvijas otrā pretiniece Beļģija ir kvalifikācijas turnīra lielākais pārsteigums. Tieši beļģi bija vieni no tiem, kuri Grācas olimpiskajā kvalifikācijā aizlika priekšā kāju ASV, uzvarot tos ar 20:16. Ceļazīmi beļģi izcīnīja pēdējā kvalifikācijas turnīrā Debrecenā, finālā ar 21:14 apspēlējot Ungāriju.

Ķīna ceļazīmi nopelnīja ranga vietas dēļ, kaut gan tās rezultāti starptautiskajā arēnā bijuši pieticīgi. Labākais no tiem – 15. vieta 2014. gada Pasaules kausā. Savukārt Japāna turnīrā vietu ieguva automātisku kā olimpisko spēļu rīkotājai. Arī šī valsts nevar lepoties ar augstvērtīgiem sasniegumiem šajā sportā, 2016. gada Pasaules kausā izcīnot 11. vietu.

Objektīvi spriežot pēc panākumiem, nemainīgo sastāvu un pretiniecēm šajās olimpiskajās spēlēs, latviešiem ir jācīnās par kādu no godalgotajām vietām. To paveikt nebūs viegli, jo jebkura no pretiniecēm vēlēsies iekost vienai no favorītēm. Lai izdodas!

Komandu salīdzinājums

IzlaseAugstākie sasniegumi
Serbija4x pasaules čempioni (2012./2016.-2018.)
2x Eiropas čempioni (2018. – 2019.)
1x pasaules vicečempioni (2014.)
1x Eiropas vicečempioni (2016.)
Latvija1x Eiropas čempioni (2017.)
1x Eiropas vicečempioni (2018.)
1x pasaules vicečempioni (2019.)
Nīderlande2x pasaules vicečempioni (2017.-2018.)
1x Eiropas bronzas ieguvēji (2016.)
ROC1x Pasaules kausa bronzas ieguvēji (2014.)
Polija1x Pasaules kausa bronzas ieguvēji (2019.)
Ķīna15. vieta Pasaules kausā (2014.)
Japāna11. vieta Pasaules kausā (2016.)
Beļģija9. vieta Eiropas kausa izcīņa (2018.)

Latvijas pretinieki 3x3 basketbolā

Pirmā daļa: Nīderlande, Beļģija, Japāna
Otrā daļa: Ķīna, Polija, KOK, Serbija

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

     [+] [-]

, 2021-07-22 16:23, pirms 3 gadiem

     [+] [-]

, 2021-07-23 09:45, pirms 3 gadiem
Kā Ķīna varēja pēc ranga iekļūt, ja nav pat desmitniekā? Sanāk, ka pāris gadus atpakaļ bija pat trijniekā? Pēc šī ranga tiktu ASV un Lietuva, kas būtu krietni loģiskāk.