Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Latvijas AX čempionāta un kausa atklāšanas sacensībās spraigas cīņas un negaidīti pavērsieni

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Latvijas AX čempionāta un kausa atklāšanas sacensībās spraigas cīņas un negaidīti pavērsieni
Foto: AX Latvia

Brenguļu autotrasē aizvadīts Latvijas autokrosa čempionāta un kausa atklāšanas sacensības. Pirmajā posmā uz starta izgāja 95 dalībnieki, kur vietu dalīšana notika starp bagiju un salonautomašīnu braucējiem. Cīņas spraigas, brīžiem pat neprognozējamas, Brenguļu trasē sportistiem jāpierāda meistarība un spēja ātri reaģēt dažādās situācijās, trasē kļūdām vieta nav, apdzīšana gandrīz neiespējama.

Mini bagiju 160 cm3 klasē visas dienas garumā lielisku sniegumu uzrādīja Ivo Ošs, uzvarot arī pirmo šī gada sacīksti. Labāko trijniekā Kristers Eglītis un Jēkabs Linde. XTM Mini bagiju klasē pirmo uzvaru un savu pirmo kausu izcīnīja Marians Bērzkalns, viens no jaunākajiem čempionāta dalībniekiem, otrajā vietā Gustavs Korņējevs, bet trešais Gustavs Kārlis Rudzājs.

Junior Xtreme bagiju klasē fināla braucienā vadībā izvirzījās dienas līderis Roberts Čākurs, aiz viņa Marsels Romanovskis un, izvairoties no sadursmes ar konkurentiem, trešajā pozīcijā lietuvietis Agnius Pilipavičius. Diemžēl pirmajā līkumā sadursme, Jānis Kozlovskis un Everts Grava izstājas no cīņas, no “burziņa” nespēj izvairīties arī Patrīcija Neikšāne, arī viņa neturpina braucienu. Pirmā, otrā pozīcija Čākuram un Romanovskim, bet cīņa par trešo pozīciju starp Emīlu Mirošņiku un Pilipavičius. Finišā trešais Mirošņiks, bet tehnisku nepilnību dēļ Emīls tiek izslēgts no brauciena, uz pjedestāla kāpa lietuvietis.

Xtreme bagiju klasē pēc kvalifikāciju braucieniem līderis Mikus Neško, trijniekā arī Endijs Cinciuss un pagājušā gada čempions Roberts Rumbenieks. Fināla braucienā no pirmās rindas vadībā izvirzījās Neško un Rumbenieks, bet trešajā vietā iekārtojās Jānis Bogdasarovs, kurš startēja no otrās rindas. Fināla apļi bez liekas spriedzes, Neško pārliecinoši pirmais, Rumbeniekam otrā pozīcija, trešais Bogdasarovs.

B1600 bagiju klasē līderu pozīcijās pēc kvalifikācijas braucieniem Niks Apfelbaums, Māris Riekstiņš un Aleksandrs Ņikitins. Fināla braucienā pārliecinoši vadībā izvirzījās Apfelbaums un Riekstiņš, bet Riekstiņam neveiksme – sadursmes rezultātā izstāšanās. Apfelbaums notur savu līderpozīciju, aiz viņa spraigas cīņas par otro un trešo vietu, kurās iesaistījās Ņikitins un igaunis Peep Vare. Igauņu sportists pieļauj kļūdu un zaudē pozīciju Rinaldam Apiņam, kurš noslēdz braucienu trešajā vietā, otrais Aleksandrs Ņikitins, bet nepārspēts Niks Apfelbaums.

Šķietami gaidītākais pirmā posma fināls bija Open klasē. Pēc kvalifikācijām pirmajā rindā Ints Jeršovs, Uldis Megnis un Kitija Jeršova, bet starp braucējiem turpat otrajā rindā Rūdolfs Bogens, kura stratēģiju finālā vēroja daudzi, jo viņa braukšanas maniere nebeidz pārsteigt. Jeršovs izvirzījās vadībā, otrajā pozīcijā, pēc nelielas grūstīšanās ar Kitiju Jeršovu, iespraucas Bogens, bet trešais Megnis noturot aiz sevis Jāni Gustānu. Jeršovs teju visu fināla braucienu turējās pārliecinoši priekšā, tomēr pēdējā aplī sīva cīņa ar Bogenu, priekšpēdējā līkumā Bogenam izdevās tikt garām Jeršovam un viņš izcīnīja uzvaru, Ints finišēja otrais, bet trešais Megnis.

1600 klasē šogad atgriezās čempions Dāvis Ūdris, kurš pierādīja, ka nav pazaudējis ķērienu un izcīnīja uzvaru kvalifikāciju summā, otrā pozīcija Rūdolfam Bogenam, kurš startēja arī Open klasē, bet trešā vieta pagājušā gada čempionam Jānim Naglam. Fināla braucienā Bogens lēma nestartēt, tāpēc pirmajā rindā divi sportisti, Ūdris un Nagla. Nagla izcīnīja pirmo pozīciju, aiz viņa Ūdris, bet trešais Ģirts Kuzmanis. Diemžēl Nagla pieļāva kļūdu, pārleca pāri valnim un uz brīdi zaudēja kontroli. Izdevību izmantoja Ūdris un Kuzmanis. Cīņas pārtrauca sarkanie karogi, Mārtiņa Meļķa auto apgāzies pirmajā līkumā. Atkārtots starts un Nagla jau otro reizi “izcēla” startu, Ūdris otrais, Kuzmanis trešais. Turpinoties cīņai, jau otro reizi šajā posmā Kuzmanis paliek bez riepas vai visa rata, viņu apsteidza Juris Narubins. Pēc Naglas džokera Ūdris izvirzījās vadībā, Nagla saglabāja otro pozīciju, bet Narubins trešais.

VAZ klasika klasē uzvara kvalifikācijās vecmeistaram Edijam Zimzam, viņš sezonu iesāk ar jaunu starta numuru, automašīnas dizainu un, kā pats saka “aizgūtiem knifiņiem” no Uģa Trauberga, pašam Traubergam cīņa ar nulle kā uzbūvēto tehniku. Finālā pirmajā rindā Edijs Zimza, Raitis Gusevs un Armands Ķēniņš. Zimzam maza aizķeršanās startā, pirmo pozīciju ieņēma Gusevs, bet pirmajā līkumā viņš izvēlējās plašāku trajektoriju un Zimza tika viņam garām. Cīņās iesaistījās arī Armands Ķēniņš, kurš pirmajā aplī apdzina Gusevu un tika līdz otrajai pozīcijai. Guseva džokera stratēģija ļāva Ivo Žildem pakāpties uz trešo pozīciju un jau nākamajā aplī Žilde tieši tāpat tika garām Ķēniņam. Zimza pārleicinoši pirmais, Žilde otrais, bet Ķēniņš trešais.

2000 Super klasē iesapidīgs fināla izkārtojums, pirmajā rindā blakus viens otram Ritvars Kārkliņš, Sandris Vigulis, Ivo Gabrāns, otrajā rindā Viesturs Plētiens un Miks Gabrāns, starp šiem sportistiem prognozētas arī sīvākās cīņas. Pēc grūstīšanās pirmā līkuma izejā pirmais trasē Gabrāns, aiz viņa Plētiens un trešajā pozīcijā Kārkliņš. Kārkliņš pēc džokera atgriezās ceturtajā pozīcijā, viņam priekšā Vigulis. Plētiena džokera stratēģija ļāva Kārkliņam atgriezties TOP3, viņam garām tika arī Dainis Krūmiņš, bet Vigulis piektais. Gabrāns pēc džokera saglabāja pirmo pozīciju, Kārkliņš otrais, Dainis Krūmiņš trešais. Īsi pirms došanās noslēdzošajā aplī, pēkšņi Kārkliņa auto samazināja ātrumu un apstājās trases malā, viņš bija spiests izstāties no cīņas par pozīcijām uz pjedestāla. Ivo Gabrāns pārliecinoši devās pēdējā aplī un finišu sasniedza pirmais, otro vietu izcīnīja Dainis Krūmiņš, kurš finālā startēja no trešās rindas, bet trešais Viesturs Plētiens.

Sacensību rezultāti pieejami ŠEIT.

Latvijas autokrosa čempionāts un kauss 2024:
2. posms / 26. maijs / Pluņģe, Lietuva
3. posms / 7. jūlijs / Pilskalnu autotrase, Jēkabpils
4. posms / 28. jūlijs / Vecpils autotrase, Vecpils
5. posms / 18. augusts / Tepera autotrase, Smiltene
6. posms / 1. septembris / Mūsa Raceland, Bauska

Informāciju sagatavoja:
Zane Lielkāja-Gerika / AX Latvia