Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

FIM ārsts Fūrmanis: "Jonasa gadījums ir satraucošs, nepieciešams to izskatīt"

Juris Grīns
Juris Grīns

FIM ārsts Fūrmanis: "Jonasa gadījums ir satraucošs, nepieciešams to izskatīt"
Pauls Jonass. Foto: Facebook.com/paulsjonass41

Starptautiskā Motosporta asociācijas (FIM) akreditētais motokrosa sacensību galvenais ārsts Roberts Fūrmanis paudis neizpratni un nosodījumu par medicīnas personāla neprofesionālo rīcību pasaules čempionāta posmā Vācijā, kad pēc kritiena savainojumu guva latviešu sportists Pauls Jonass. Fūrmanis norādījis, ka gadījums ir pārāk satraucošs un nepieciešams to izskatīt.

Jonass kritienu Toičentāles trasē piedzīvoja MXGP klases otrā brauciena startā, kā rezultātā izmežģīja plecu un lauza labās rokas augšdelmu. Uz vietas esošais ārsts ar spēku mēģināja iestumt plecu atpakaļ vietā, nenojaušot par to, ka roka ir lauzta. Tāpat ārsts neņēma vērā ieteikumu sākotnēji veikt kaulu skenēšanu, lai gan čempionāta organizatori turpat trasē nodrošināja šādu iespēju. "Standing Construct Honda" komandas īpašnieks Tims Matiss, skaidrojot situāciju, atzina, ka ārsts Jonasa traumu ar savām darbībām padarīja daudz nopietnāku.

Roberts Fūrmanis:

"Vispirms ir gribu novēlēt Paulam ātru atveseļošanos un drīzu atgriešanos trasē. Tagad par medicīnisko nodrošinājumu motokrosā. Sacensības organizē MXGP, kas ir privāta organizācija. Sacensību norisi uzrauga un sporta lēmumus pieņem Starptautiskā Motosporta asociācija (FIM). Tās sastāvā uz sacensībām ierodās vairāki delegāti, tai skaitā arī medicīnas delegāts, kura pienākums ir uzraudzīt, vai medicīniskais nodrošinājums un ārstniecības personu rīcība atbilst FIM standartiem un vispārpieņemtām pacientu ārstēšanas normām (algoritmiem). Sacensību medicīnisko nodrošinājumu vada sacensību galvenais ārsts, kuram jābūt FIM akreditācijai (apmācības reizi trīs gados) un šo personu nozīmē un algo vietējā federācija kopā ar vietējo sacensību organizatoru. FIM medicīnas delegātam nav tiesību veikt ārstēšanas procesu, bet ir pienākums norādīt uz būtiskām neatbilstībām. FIM organizētajās sacensībās medicīniskās palīdzības apjomu reglamentē Medicīnas nolikums."

"No 2016.gada es esmu akreditēts FIM sacensību galvenais ārsts un no 2019. gada darbojos FIM medicīnas komisijā (vienīgais pārstāvis no Baltijas reģiona). No 2020. gada pildu FIM medicīnas delegāta pienākumus un esmu bijis MXGP posmos daudzās pasaules valstīs. Redzējis un piedzīvojis esmu daudz."

"MXGP Latvijas posmā komanda jau astoņus gadus ir gandrīz nemainīgā sastāvā. Varu apliecināt, ka mēs darīsim visu iespējamo, lai glābtu sportistu dzīvības un saglabātu veselību, taču motokrosā neviens nav pasargāts no smagām traumām."

"Tagad par Paula gadījumu. Šo ziņu saņēmu pirmdien, kad mani informēja par traumētiem sportistiem iepriekšējā posmā. Redzēju Paulu traumēto sportistu sarakstā ar aizdomīgu diagnozi. Vēlāk saņēmu informāciju par notikušo un rīcību Paula traumas gadījumā. Par šo nekavējoties informēju FIM Medicīnas komisijas vadītāju un norādīju, ka gadījums ir pārāk satraucošs un nepieciešams to izskatīt. Ņemot vērā, ka dati bija sensitīvi, tad neatļāvos par to runāt publiski. Taču manā ieskatā tāda rīcība NAV pieņemama un neatbilst nekādiem medicīniskās palīdzības sniegšanas standartiem. Atbildība par šo ir jāuzņemas ārstam, kurš veica manipulāciju, sacensību galvenajam ārstam, kurš pieļāva šādu rīcību."

"No savas puses varu apliecināt to, ka personīgi zinu ikvienu kritienu trasē un personīgi piedalos ikviena sportista izvērtēšanā un, ja nepieciešams, tad arī medicīniskās palīdzības sniegšanā. Mūsu mediķu komanda ir palīdzējusi daudz sportistiem. Ir bijušas smagas un ļoti smagas traumas, taču pateicoties Latvijas veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem profesionāļiem (tai skaitā arī manai komandai trasē), visi sportisti ir atgriezušies trasē. Lēmumi citreiz ir smagi, kad ir darīšana ar pasaules čempioniem, slaveniem braucējiem un drošības apsvērumu dēļ ir jāliedz viņiem piedalīties tālāk sacensībās. Ir spiediens no komandām, menedžeriem un medijiem. Taču sacensību galvenā ārsta lēmums stāv pāri visam un visi to respektē, ja vien tam ir loģisks pamatojums."

"Varu apliecināt, ka Latvijas mediķu komanda ir viena no labākajām pasaulē, jo mēs darbu daram ar sirdi un ikvienam trasē ir pareizā attieksme."

  +4 [+] [-]

, 2024-06-05 08:31, pirms 3 nedēļām
Prātam neaptverami un vēl ka tas notiek vienā no attīstītākajām valstīm Eiropā ... bez rentgena tā jau saplosīto vietu plosa vēlvienreiz un pēc tam vēlvienreiz ...

  -1 [+] [-]

, 2024-06-05 10:00, pirms 3 nedēļām
Atceros, ka šitais "FIM ārsts" ļoti spēcīgs bija arī kovidafēras jautājumos.

  +2 [+] [-]

, 2024-06-05 10:25, pirms 3 nedēļām
Damokla_zobens_23 rakstīja: Atceros, ka šitais "FIM ārsts" ļoti spēcīgs bija arī kovidafēras jautājumos.
pēc kara vicināt dūres visi gudri! Ja kovids būtu attīstījis nāvējošāku formu,ļoti iespējams tu vispār nespamotu....
Kas attiecas uz Jonasa gadījumu - tas ir briesmīgs! Droši vien stāstā minētais dakteris pieradis darīt visu,lai atgrieztu sportistus trasē,tādēļ arī tik nesakarīga darbība. Par viņa profesionālo varēšanu ir jautājumi,es domāju ka vajag iesūdzēt un piedzīt kompensāciju,vēlams pamatīgu!

     [+] [-]

, 2024-06-05 10:33, pirms 3 nedēļām
varu saderēt,ka tam miesniekam(par ārstu nenosaukt),kurš Paulam plecu čakarēja,nekas par to nebūs.kurš tad ir cietis?kaut kāds latvietis(kur tāda Latvija vispār atrodas-Āfrikā,Āzijā?),cita lieta,ja cietis būtu francūzis vai itālis,tad brēku saceltu ne pa jokam.arī menedžeris un komanda diez vai Paula dēļ gribēs maitāt attiecības ar itāļu mafiju Infront.c'est la vie...

  -1 [+] [-]

, 2024-06-05 10:40, pirms 3 nedēļām
dsks rakstīja: Prātam neaptverami un vēl ka tas notiek vienā no attīstītākajām valstīm Eiropā ... bez rentgena tā jau saplosīto vietu plosa vēlvienreiz un pēc tam vēlvienreiz ...
Pēc gadījuma kādus gadus atpakaļ, kad pēc nesaprotamas infekcijas savulaik pazīstamai vācu diska metējai Viludai nācās pēdu amputēt (un šogad līdzīgs notikums ar latviešu aktrisi Ragovsku), vairs nezinu, ko par šis valsts medicīnu domāt.

  -1 [+] [-]

, 2024-06-05 13:51, pirms 3 nedēļām
narcisam fūrmanim kārtējā iespēja pazīmēties sociālos tīklos un uztaisīt kārtējo PR gājienu.

     [+] [-]

, 2024-06-05 17:18, pirms 3 nedēļām
sportists-amatieris rakstīja: pēc kara vicināt dūres visi gudri! Ja kovids būtu attīstījis nāvējošāku formu,ļoti iespējams tu vispār nespamotu....
Kas attiecas uz Jonasa gadījumu - tas ir briesmīgs! Droši vien stāstā minētais dakteris pieradis darīt visu,lai atgrieztu sportistus trasē,tādēļ arī tik nesakarīga darbība. Par viņa profesionālo varēšanu ir jautājumi,es domāju ka vajag iesūdzēt un piedzīt kompensāciju,vēlams pamatīgu!
velviens spricetais kas ticeja/tic aferai