Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Latvijas autokrosa čempionāta un kausa posmā Pluņģē sportisti sagādā asa sižeta cienīgus skatus

Juris Grīns
Juris Grīns

Latvijas autokrosa čempionāta un kausa posmā Pluņģē sportisti sagādā asa sižeta cienīgus skatus
Foto: AXLatvia

Aizvadītajā nedēļas nogalē norisinājās vienīgais šīs sezonas Latvijas autokrosa čempionāta un kausa posms ārpus valsts robežām. 90 autokrosa braucēji no Latvijas un Lietuvas cīņās devās Pluņģes trasē, Lietuvā. Vasarīgajā svētdienā finālu braucieni aizraujoši visās čempionāta un kausa klasēs – negaidītas uzvaras un zaudējumi.

Mini 160cm3 bagiju klasē Ivo Ošs turpina uzvaras gājienu

Ivo Ošs nedod iespēju konkurentiem, uzvaras visos trīs kvalifikācijas braucienos un pārliecinošs arī fināls. Otrā pozīcija Kristeram Eglītim, arī šim jaunajam braucējam otrais pjedestāls divos posmos. Lietuvietis Vincentas Matuolis ieņem trešo pozīciju.

XTM Mini bagiju klasē Rudzāju brāļi iekaro pjedestālu

Šīs bagiju klases finālā daudz pozīciju maiņas, bet pēdējos apļos līderi nemainīgi – pirmajā vietā Gustavs Kārlis Rudzājs, otrā pozīcija Marianam Bērzkalnam, bet trešais Haralds Jānis Rudzājs.

Falšstarts un divi džokeri netraucē nokļūt uz pjedestāla

Xtreme Junior klasē līderi kvalifikācijās mainījās, tomēr labāko sniegumu uzrādīja Jānis Kozlovskis. Kad fināla braucienā jau šķita, ka pjedestāls nokoplektēts no cīņas par trešo pozīciju izstājās Emīls Mirošņiks, viņam tehniskas problēmas. Iespēju iekļūt fināla trijniekā izmantoja Marsels Romanovskis, kurš pēc falšstarta pirmajā kvalifikācijā, satraukuma rezultātā, izbrauca divus džokerus un finālā startēja tikai no trešās rindas. Nepārspēts jau otro posmu pēc kārtas Roberts Čākurs, viņam uzvara, otrā pozīcija Jānim Kozlovskim.

Xtreme bagiju dienas līderim neveiksme finālā

Roberts Rumbenieks Pluņģes posmā spēja uzrādīt izcilu sniegumu un pārliecinoši iekārtotires pirmajā pozīcijā kvalifikāciju summā. Pēc kvalifikācijām sabili ierindojās pirmajā vietā. Fināla brauciens mainīja dienas prognozes. Starts veiksmīgs Robertam Rumbeniekam, Mikum Neško un Jānim Bogdasarovam, tomēr pirmā līkuma “drāma” vairākiem sportistiem sagādāja nepatīkamus brīžus. Sadursmē Rumbenieks, Zaķītis un Lapsa, sarkanie karogi un noteikts atkārtots starts. Visi trīs sportisti spēja atgriezties uz starta otrajā piegājienā. Starts veiksmīgs tai pašai trijotnei, pārliecinoši trijnieks arī riņķoja līdz fināla pirmspēdējam aplim, kurā no cīņas izstājās Rumbenieks, viņam pusass defekts, iespējams no piedzīvotās avārijas. Neško svinēja uzvaru, Bogdasarovs otrais, bet uz trešo pozīciju pakāpās debitants Raivo Jānis Beierbahs.

B1600 bagiju klasē triumfs lietuvietim

Fināla braucienā labs starts bija Nikam Apfelbaumam un lietuvietim Kestutim Krakim, bet turpākajos līkumos vairākas pozīciju maiņas. Krakis notur savu līderpozīciju dodoties otrajā aplī, pēc konkurentu cīņām otrajā pozīcijā lietuvietis Andrius Lugauskas, bet trešais Māris Riekstiņš. Diemžēl jau pirmajā aplī izstājās Apfelbaums un Ņikitins. Pēdējā brīdī dūmiem kūpot izstājas Lugauskas, viņa vietu ieņēma Riekstiņš, bet trešais Rinalds Apiņš. Skarbs fināls, trīs bagiji sasniedz finišu, bet trīs paliek trases malā.

Uģis Traubergs sāk iejusties un izjauc ierasto kārtību VAZ Klasika klasē

Šajā sezonā klasei pievienojās vienīgais latvietis Eiropas autokrosa čempions – Uģis Traubergs. Spriedze pamatīga, liels spiediens no faniem, sagaida uzvaras, tomēr starts ne visai veiksmīgs, jātiek ar tehnisko pusi kārtībā. Otrais posms cerīgs, tehnika strādā, ātrums arī ir – uzvara kvalifikāciju summā. Finālā starts izdodas Jānim Loginam, viņam sekoja Ivo Žilde, bet trešajā pozīcijā ierindojās Traubergs. Izmantojot izdevību, kur Žilde kļūdijās, Traubergs pakāpās uz otro pozīciju. Kārtīgā “sānu cīņā” Žildem garām tika arī Edijs Zimza. Džokera stratēģija labāka Trabergam, viņš tika garām Loginam un uzcīnīja uzvaru, Logins finišā otrais, trešais Zimza.

OPEN klasē Bogens turpina pārsteigt ar iespaidīgu ātrumu, fināls asa sižeta cienīgs

Sezonas pārsteigums – Rūdolfa Bogena pievienošanās OPEN klasei, tiek izjaukta Inta Jeršova uzvaru sērija. Pēc spraiga fināla pirmajā posmā, kur Bogens parādīja iespaidīgu ātrumu un apdzīšanas manevrus, fani nepacietīgi gaidīja posmu Pluņģē. Kvalifikācijās labāko sniegumu uzrādīja Inta Jeršovs un Bogenam tikai ceturtā pozīcija, tāpēc fināls tika īpaši gaidīts. Jāatzīst, ka šī klase finālā “cienāja” skatītājus ar asa sižeta cienīgiem kadriem. Ints Jeršovs izrāvās vadībā, aiz viņa Bogens bet trešais, pēc cīņas ar Uldi Megni, Aigars Bajārs. Līderpozīciju maiņa notika brīdī, kad Inta Jeršova auto palika lēns, Bogens pirmais, Bajārs pakāpās uz otro pozīciju, Ints Jeršovs uz brīdi noturēja trešo pozīciju, tomēr Megnis jau pēc īsa brīža tika viņam garām, drīz vien arī debitants Marks Jeršovs.

OPEN fināla brauciena kārtība kardināli tika izmainīta brīdī, kad Bajārs pieļauj kļūdu un pats sagriežas trasē, nespējot sabremzēt, viņa automašīnā ietriecās Megnis un tālākās darbības grūti izskaidrot – Bajārs veic vairākus manevrus, kuros “iedauza” Megņa auto, lai tiktu prom, tikmēr viņus apbrauc Marks Jeršovs, Bajāram izdodas izkustēties un atsākt braucienu mēģina arī Megnis, bet īsu brīdi vēlāk Megņa auto neiztur un dūmiem kūpot viņš izstājās. Uzvaru izcīna Bogens, otrais Marks Jeršovs un trešais finišu sasniedz Bajārs, bet viņa izgājiens nepaliek nepamanīts, piešķirts sods, trešā vieta tiek Intam Jeršovam.

1600 klasē stabils fināla brauciens

Pārsteidzoši, bet dienas gaitā veiksmīgāki starti Dāvim Ūdrim, 2022. gada čempionam, kurš šajā trasē vēl nebija startējis. Finālā Ūdris turpināja dienā iesākto – virzījās uz uzvaru. Pēc starta no trešās rindas, pagājušā gada čempions, Jānis Nagla aizcīnījās līdz trešajai pozīcijai, starp viņu un Ūdri lietuvietis Erikas Narbutas. Fināls stabils - Ūdris finišā pirmais, Narbutas otrais, Nagla trešais.

2000 Super klasē brāļu Gabrānu cīņa par uzvaru

Finālā braucienā blakus pozīcijās uz starta laukuma Ivo un Miks Gabrāni, faniem intriga – kādas attiecības brāļiem būs trasē esot plecu pie pleca. Starts labāks izdevās Ivo, bet turpat jau sekoja Miks un Māris Mardoks. Diemžēl no drošas trešās vietas izstājās Māris Mardoks, Ivo un Miks turpināja tuvu braucienu par pirmo un otro pozīciju, par trešo vietu cīnījās Sandris Vigulis un lietuvietis Antanas Mažonas. Brāļi Gabrāni pārliecinošā vadībā viens aiz otra šķērso finiša līniju, Ivo pirmais, Miks otrais, trešo vietu cīņā ar Sandri Viguli izrauj Antanas Mažonas.

"Top 3" rezultāti:

XTM Mini bagiji

1. Gustavs Kārlis Rudzājs
2. Marians Bērzkalns
3. Haralds Jānis Rudzājs

MINI 160cm3

1. Ivo Ošs
2. Kristers Eglītis
3. Vincentas Matuolis

B1600

1. Kestutis Krakys
2. Māris Riekstiņš
3. Rinalds Apiņš

Junior Xtreme

1. Roberts Čākurs
2. Jānis Kozlovskis
3. Marsels Romanovskis

Xtreme

1. Mikus Neško
2. Jānis Bogdasarovs
3. Raivo Jānis Beierbahs

OPEN

1. Rūdolfs Bogens
2. Marks Jeršovs
3. Ints Jeršovs

VAZ KLASIKA

1. Uģis Traubergs
2. Jānis Logins
3. Edijs Zimza

1600

1. Dāvis Ūdris
2. Erikas Narbutas
3. Jānis Nagla

2000 SUPER

1. Ivo Gabrāns
2. Miks Gabrāns
3. Antanas Mažonas

KOMANDAS

1. Kavita V Racing
2. SK Ogre
3. Rencēnu autoklubs