Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Eiropas autokross ienāk Baltijā, uz starta arī mūsējie

Juris Grīns
Juris Grīns

Eiropas autokross ienāk Baltijā, uz starta arī mūsējie
Foto: Toms Paipals

Nedēļas nogalē Bauskā, Mūsa Raceland trasē tiks aizvadīts Eiropas autokrosa čempionāta otrais posms, bet vēl pēc nedēļas bagiju cīņas pārcelsies uz Lietuvu. Kuri zem Latvijas karoga?

Lai gan Eiropas čempionāta vēsturisko klašu sastāvs ir Latvijas posmam klasisks dalībnieku skaita ziņā, rīkotāji posmu slavē kā sacīksti ar dalībnieku skaita rekordu. Varētu būt tuvu patiesībai, jo šogad lielu pienesumu Eiropas klašu sastāvam pienes atraktīvā CrossCar klase. Tajā gan nav Latvijas pārstāvniecības un, ja neskaita Reiņa Nitiša fragmentāro dalību tuvējos posmos iepriekš, klase nav mūsējos pārāk uzrunājusi. Mūsu Xtreme tehniskās tradīcijas un bagiju noteikumi ir atšķirīgi. Toties nedēļas nogalē varēsim pajust līdzi igaunim Lukasam Oravam – būs labs salīdzinājums, kā ir ienākt šajā Eiropas klasē pēc startiem vietējā mērogā.

Pārējās klasēs pa kādam Latvijas braucējam un arī ar cerību uz godalgām. Kuri mūsējie šogad Eiropas posmā?

JUNIORBUGGY: MONTA HENILĀNE

Monta debitēs Eiropas JuniorBuggy klasē, jau vairākus gadus lolojot cerības nonākt bagiju braukšanas augstākajā līgā. Savulaik viņa sekoja brālim Evertam Henilānam Mini bagiju klases startos Latvijā, tāpat augot tika veiktas sacensības Čehijas čempionātā. Iepriekšējo reizi, kad viņu varēja vērot Latvijas līdzjutēji (nosacīti), bija pērnā gada Latvijas autokrosa čempionāta pēdējais posms Pluņģē, kad Monta aizvadīja savu līdz šim vienīgo posmu B1600 klasē. Toreiz gāja raibi, taču noteikti nevar teikt, ka Henilāne baidītos no ātruma un netiktu konkurentiem līdzi. Viņa varētu būt interesants spēlētājs Bauskas posmā. Jāatzīmē, ka Monta bija redzama arī pirmā posma Vācijā pieteikumu sarakstos, taču pirmā sacīkste, šķiet, būs savās mājās Latvijā.

Klasē pieteikti desmit dalībnieki, kas nozīmē, ka vēl bez cīņām jāsaglabā arī miers, jo fināls ir nodrošināts, atliek tam saglabāt braucošu bagiju.

BUGGY 1600: ANDRIS KUĻIKOVSKIS

Ātruma ziņā viens no mūsu labākajiem bagiju braucējiem, būtu tik viņam iespēja regulāri salikt kopā pilnas Eiropas čempionāta sezonas… Andris Eiropas posmos startē jau kopš 2010. gada, dažreiz tikai Baltijas posmos, dažreiz vairāk, tomēr sacīkstēs, kurās viņš startē, Kuļikovskis regulāri balansē uz robežas – finālā, vai nedaudz aiz tā. Mūsā finālam būtu jābūt kā pamatmērķim. Ja tas izdodas, kāpēc ne top-6 vai top-3?

Kopvērtējumu ziņā Andra labākā sezona bija 2021. gads, kad viņš Buggy 1600 klasē sasniedza desmito vietu Eiropā. Nacionālā līmenī viņš ir 2005. gada Latvijas autokrosa čempions salonauto 1600 Junior klasē, bet nākamajā gadā debitēja Open, kur ar to pašu ZAZ auto sasniedza prestižās klases bronzas medaļu. Uz bagijiem viņš pārgāja 2009. gadā, jau debijas sezonā sīvā konkurencē kļūstot par Baltijas kausa ieguvēju.

SUPERBUGGY: VIŅA AUGSTĪBA ERVINS GRENCIS

Lai gan Grencis savu Eiropas čempiontitulu vēl medī, viņa Eiropas medaļu kolekcija ir vairāk nekā iespaidīga. Četrkārtējs Eiropas vicečempions, plus vēl viena bronza. Braucējs tehniski ļoti erudīts, bet trasē bieds gan konkurentiem, gan tiesnešiem – ja konkurentam nevar apbraukt apkārt, viņam var pārbraukt pāri, ja dikti vajag!

Tāpēc Ervins trasē ir ļoti skatāms, līdzjutējiem patīk. Turklāt skatāmībai mēdz pievienoties arī augsti rezultāti. Pērn tieši Grencis sarūpēja augstāko rezultātu Latvijas sportistiem, finišējot trešais SuperBuggy finālā. Posmos Grencis sasniedzis 11 EČ uzvaras. Kāpēc ne 12. panākums šogad?

SUPERBUGGY: MĀRIS LĪCIS

Māris ir vienīgais, kurš līdz šim aizvadījis pilnu 2024. gada Eiropas čempionāta sezonu. Ja nopietni – ne tikai gatavojas Bauskas un Lietuvas posmiem, bet startēja arī seriāla pirmajā sacīkstē Vācijā. Turklāt spēcīgajā konkurencē viņš ielauzās finālā, gūstot devīto vietu. Līcim pietiek ātruma, lai būtu Eiropas finālos regulāri, galvenais, lai iztur tehnika. Top-6 rezultāts ir iespējams un būtu uzskatāms par lielisku. Jo augstāk, jo labāk!

Kopvērtējuma ziņā Mārim SuperBuggy klasē nav bijusi pa īstam pilna Eiropas sezona, līdz ar to formāli augstākais rezultāts šajā klasē ir pērn izcīnītā 24. vieta. Taču pirms SuperBuggy bija Buggy 1600 klases ēra, kurā 2011. gadā tika sasniegta 12. vieta Eiropas čempionāta kopvērtējumā.

Karjeras laikā Līcis allaž bijis uzticīgs bagiju klasēm. Panākumi arī nacionālā līmenī – 2013. gadā viņš uzvarēja unikālajā Ziemeļeiropas NEZ Cup seriālā, bet gadu vēlāk 2014. gadā Līcis kļuva par Baltijas čempionu. Vēl bez šiem panākumiem Mārim trīs Baltijas vicečempiona medaļas un pāris bronzas. Respektīvi, savā laikā viņš bija šīs klases viens no līderiem, zināmā mērā arī uzturot dzīvu B1600 klasi Latvijā un Baltijā laikos, kad trūka dalībnieku.

SUPERBUGGY: JURIS KUĻIKOVSKIS

Vēl viens mūsu veterāns, kurš fragmentāri startē Eiropas čempionātā, turklāt spēj to darīt Eiropas SuperBuggy klases finālu līmenī.

Juris Eiropas ieskaitē startē kopš 2008. gada, kad debitēja lielajā seriālā D-3A, tagadējā Buggy 1600 klasē. Nākamajā gadā viņš sasniedza vienu no augstākajiem rezultātiem karjerā – ceturto vietu Bauskas posmā. Nākamie gadi pavadīti SuperBuggy klasē, citreiz aizvadot gandrīz pilnu sezonu, citreiz izbraucot vien kādu no Baltijas sacensībām. Augstākā pozīcija kopvērtējumā vecākajam no brāķiem Kuļikovskiem ir 12. vieta 2021. gadā, kad abi ar brāli Andri veica praktiski pilnu sezonu.

Nacionālā līmenī Juris Kuļikovskis ir Open (2005. gadā) un 2000 Super (2006. gadā) Latvijas čempions, kas joprojām ir visai unikāls rezultāts – nav daudz piemēru, kad sportists kļūst par Latvijas čempionu dažādās autokrosa klasēs. 2007. gadā Juris 2000 Super klasē kļuva par vicečempionu, bet nākamajā gadā pirmo reizi sēdās bagijā, kļūstot par Baltijas kausa bronzas medaļnieku B1600 klasē.

Šogad Bauskā arī divas nacionālās klases – vienas ass piedziņas līdz 2000 kub. cm un BMW RX3000. Katrā līdz desmit dalībniekiem, bet prakse rāda, ka, lai cik papildklasē būtu braucēju, tā mēdz sarūpēt aizraujošas cīņas.