Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Vlhovai ļoti sarežģīts ceļš līdz finālam, bet tomēr trešā uzvara pēc kārtas

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Vlhovai ļoti sarežģīts ceļš līdz finālam, bet tomēr trešā uzvara pēc kārtas
Petra Vlhova (pa labi) pret Federiku Brinjoni. Foto: AP/Scanpix

Skaistos vakara apstākļos Austrijas ciematā Lehā ceturtdien, 26. novembrī, norisinājās vienmēr aizraujošās paralēlās sacensības kalnu slēpošanā. Trīsreiz atgūstoties no atrašanās iedzinējos un tiekot līdz finālam, savu trešo uzvaru pēc kārtas Pasaules kausa posmos svinēja Slovākijas pārstāve Petra Vlhova. Finālā viņas pretiniece bija amerikāniete Paula Moltzana, kura bija ļoti emocionāla par karjeras pirmo goda pjedestālu.

Kalnu slēpošanas Pasaules kausa sacensības šodien atgriezās Austrijas federālās zemes Forarlbergas ciematā Lehā pēc 26 gadu pārtraukuma. Pēdējoreiz, kad PK posms notika Lehā, bija 1994. gada decembris, kad divas uzvaras slaloma sacensībās izcīnīja leģendārais Itālijas sportists Alberto Tomba. Iepriekšējās paralēlajās sacensībās janvārī uzvarēja francūziete Klāra Dirē, kura šodien starta sarakstā nebija atrodama, jo šobrīd netrenējas plaušu embolijas dēļ. Tāpat šodienas posmu izlaida arī titulētā amerikāniete Mikaela Šifrina, kura klusā gaisotnē kopā ar savu mammu svin Pateicības dienu.

Rīta kvalifikācijā tika sasniegti vairāki pārsteidzoši rezultāti. Labāko sešpadsmitniekā iekļuva gan poliete Marina Gonseņica-Daniela, gan nīderlandiete Adriana Jelinkova. Labāko rezultātu uzrādīja šveiciete Lara Guta-Behrami, kura sezonas pirmajā posmā Zeldenā bija astotajā vietā, tikmēr ārpus finālsacensību robežas palika tādas sportistes kā Alise Robinsone (19. vieta), Vendija Holdenere (20. vieta), Meta Hrovata (21. vieta), Sofija Godžija (27. vieta) un Ana Bucika (43. vieta).

Abas pārsteiguma autores no sacensībām izstājās jau astotdaļfinālā, tomēr Jelinkova lika kārtīgi panervozēt pēdējo divu posmu uzvarētājai Petrai Vlhovai no Slovākijas, pirmajā braucienā esot viņai priekšā par 0.16 sekundēm. Otrajā braucienā Vlhova tikai pirms paša finiša atspēlēja šo deficītu un bija priekšā Nīderlandes labākajai slēpotājai par 0.04 sekundēm. Poliete savukārt piekāpās ASV sportistei Paulai Moltzanai ar 0.34 sekunžu deficītu divu braucienu summā. Vispārliecinošāko sniegumu pirmajā kārtā demonstrēja tieši zviedriete Sāra Hektore, kura savu pretinieci Katarīnu Trupi no Austrijas pārspēja par vairāk kā sekundi.

Ceturtdaļfināla pārī savā starpā tikās šī brīža lielā kopvērtējuma līdere Petra Vlhova un pērnās sezonas Lielā kristāla globusa ieguvēja Federika Brinjone no Itālijas. Pirmajā braucienā Brinjonei par spīti sliktam startam izdevās finišā izraut 0.02 sekunžu pārsvaru, taču slovākietei atkal izdevās sasmelt izlieto ūdeni, kaut arī otrā brauciena trases vidusdaļā izskatījās, ka Brinjone ir ieguvusi pat pussekundes pārsvaru, un iekļūt pusfinālā ar 0.04 sekunžu uzvaru. Hektore otrajā kārtā tikās ar norvēģieti Teu Luīsi Stjernesundu. Pirmajā braucienā aizķerdamies startā, zviedriete atkal bija ļoti ātra trasē un ieguva pietiekoši lielu pārsvaru, lai otrajā braucienā startētu nedaudz atslābinātāk. Finišā viņa bija priekšā Stjernesundai par 0.09 sekundēm. Pārsteigumu sagādāja Paula Moltzana, kurai izdevās pieveikt itālieti Martu Basīno (+0.08), kamēr Guta-Behrami bez lielām grūtībām tika galā ar austrieti Elīzu Mercingeri (+0.42).

Ļoti aizraujoša cīņa izvērtās abos pusfinālos. Pirmajā braucienā turpināja pārsteigt 26 gadus vecā amerikāniete Moltzana, par 0.27 sekundēm esot priekšā pieredzējušajai Gutai-Behrami, bet Hektore par 11 sekundes simtdaļām apsteidza Vlhovu. Moltzanai izdevās noturēt pārsvaru arī otrajā braucienā, nodrošinot pirmo goda pjedestālu karjerā. Finišēdama jau pusfinālā, Moltzana nespēja valdīt asaras un pasveicināja savu mammu Robinu, kura ir ļoti palīdzējusi savai meitai gan finansiāli, gan emocionāli. Savukārt Vlhova atkal paveica brīnumu, šoreiz trases apakšdaļā atgūstot deficītu pret ātro Zviedrijas sportisti Hektori un uz finiša līnijas esot priekšā par nieka vienu sekundes simtdaļu.

"Šodien biju cerējusi uz tikšanu labāko trīsdesmitniekā, bet noteikti ne pjedestālu," intervijā pirms fināla teica Moltzana. Pirmajā braucienā viņa atpalika no Vlhovas par 0.21 sekundi, taču izšķirošajā piegājienā slovākietei padevās diezgan slikts starts, un amerikāniete trases vidusdaļā pat bija priekšā. Sakāpinātās emocijas un agresīvais braukšanas stils gan rezultējās ar Moltzanas kritienu dažus pagriezienus pirms finiša, kā rezultātā Vlhova izcīnīja savu trešo uzvaru pēc kārtas šajā sezonā. Lara Guta-Behrami cīņā par trešo vietu noturēja pirmajā braucienā iegūto pārsvaru pār Hektori un 51. reizi karjerā tika uz pjedestāla.

"Šī bija ļoti sarežģīta diena. Katra kārta likās kā fināls. Tomēr pats galvenais, ka spēju uzvarēt. Šobrīd jūtos ļoti nogurusi," pēc uzvaras pastāstīja 25 gadus vecā Vlhova.

Paralēlais milzu slaloms sievietēm, PK 4. posms, Leha/Cīrsa (Austrija)

V.SportisteValsts
1.Petra VlhovaSlovākija
2.Paula MoltzanaASV
3.Lara Guta-BehramiŠveice
4.Sāra HektoreZviedrija
5.Marta BasīnoItālija
6.Tea Luīse StjernesundaNorvēģija
7.Federika BrinjoneItālija
8.Elīza MercingereAustrija

Sieviešu PK lielais kopvērtējums (4/34)

V.SportisteValstsPunkti
1.Petra VlhovaSlovākija360
2.Mišela GizinaŠveice175
3.Marta BasīnoItālija158
4.Katarīna LīnsbergereAustrija135
5.Mikaela ŠifrinaASV125
6.Federika BrinjoneItālija123

Rīt šajā pašā trasē sezonas otrās sacensības aizvadīs arī vīrieši. Kvalifikācijas sākums paredzēts pulksten 11:00 pēc Latvijas laika, bet finālsacensības sāksies pulksten 18:50. Tikmēr sievietes tālāk dosies uz Sanktmoricu, kur 5. un 6. decembrī notiks divas supergiganta sacensības.