Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Pārsteidzošs pjedestāls Val d'Izērā: uzvar ar 41. numuru startējušais slovēnis

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Pārsteidzošs pjedestāls Val d'Izērā: uzvar ar 41. numuru startējušais slovēnis
Martins Čaters. Foto: EPA/Scanpix

Francijas Alpu kūrortā Val d'Izērā šorīt notika aizraujošas sezonas pirmās nobrauciena sacensības Pasaules kausā kalnu slēpošanā. Par milzīgu pārsteigumu parūpējās slovēnis Martins Čaters, kurš, startēdams ar 41. numuru, izcīnīja pirmo uzvaru karjerā.

Vakardien sezonas pirmajā ātruma disciplīnā, supergigantā, uzvaru izcīnīja šveicietis Mauro Kaviecels, kuram tas bija pirmais triumfs PK posmos karjerā. Tieši viņš šorīt trasē devās ar pirmo numuru. Brauciena sākumā viņš uztriecās virsū vienam no trases karodziņiem, kas kopā ar visu stiprinājumu aizķērās aiz viņa kājas. Tā viņš kopumā nobrauca aptuveni pusminūti, kas, protams, pazemināja viņa ātrumu. Finišu Kaviecels sasniedza 2:05.76 minūtēs, kas beigās viņam deva tikai 16. vietu.

Norvēģis Hjētils Jansruds trases vidusdaļā bija priekšā Kaviecelam pat par 0.81 sekundi, bet finišā tomēr zaudēja par piecām sekundes simtdaļām. Gandrīz tikpat liela vadība pār Kaviecelu šajā punktā bija arī Jansruda tautietim Aleksandram Omotam Kildem, taču viņš, uzrādot vienu no lielākajiem ātrumiem trases apakšdaļā (114 km/h), spēja noturēt savu lielo pārsvaru un finišā šveicieti apsteidza par 0.73 sekundēm (2:05.03). Pārsvars bija tik liels, ka daudzi domāja, ka uzvara norvēģim ir kabatā, par pjedestālu nemaz nerunājot, taču patiesībā notika pilnīgi citādāk.

Ar Kildes rezultātu trases vidusdaļā konkurēja daudzi, vairākiem esot pat priekšā tam par trim sekundes desmitdaļām, taču panākumu atslēga bija lieliski veikt pēdējos metrus. Viens no tiem, kurš to izdarīja, bija Beats Foics no Šveices, jo tieši viņš pirms finiša sasniedza vislielāko ātrumu (115,9 km/h), tiesa, ar to bija par maz, lai apsteigtu Kildi, kuram Foics finišā zaudēja tikai 0.17 sekundes.

Pirmo pārsteigumu veica šveicietis Urss Krīenbīls, kuram šīs bija tikai 40. sacensības Pasaules kausa karjerā. Viņš negaidīti apsteidza Kildi par deviņām sekundes simtdaļām. Bet pēc tam ar 26. starta numuru startējušais Austrijas sportists Otmārs Štrīdingers spēja pārspēt arī Krīenbīla rezultātu vēl par piecām sekundes simtdaļām. Jāsaka gan, ka Štrīdingers ir daudz pieredzējušāks nekā Krīenbīls, jo ir piedalījies vairāk kā 100 PK posmos un trīsreiz ticis arī uz pjedestāla.

Tomēr visnegaidītāko panākumu veica 27 gadus vecais Slovēnijas sportists Martins Čaters, kurš vēl šonedēļ piedalījās tikai Eiropas kausa posmā, netiekot pat desmitniekā. Lai gan viņš ir pietiekoši pieredzējis (šīs viņam bija 99. sacensības Pasaules kausā), tomēr nekad nebija ticis labāko pieciniekā. Šodien viņš guva savu karjeras lielāko panākumu, apsteidzot Štrīdingeru par vairāk kā divām desmitdaļām (+0.22).

"Jutu, ka sanāks labs brauciens, bet nevarēju iedomāties, ka ar to pietiks, lai uzvarētu. Zināju, ka trases augšdaļā biju ātrs, pēc tam vidusdaļā veicu ļoti labus pagriezienus. Nebiju vēl sacensībās tik labi braucis, bet beidzot tas izdevās šodien. Nespēju noticēt, ka esmu uzvarējis," pēc lielsikā snieguma teica Čaters.

Nobrauciens vīriešiem, PK 6. posms, Val d'Izēra (Francija)

V.SportistsValstsLaiks
1.Martins ČatersSlovēnija2:04.67
2.Otmārs ŠtrīdingersAustrija+0.22
3.Urss KrīenbīlsŠveice+0.27
4.Aleksandrs Omots KildeNorvēģija+0.36
5.Žoans KlarēFrancija+0.42
6.Beats FoicsŠveice+0.53

Lai gan virs leģendārā franču slēpotāja Emīla Allē (četrkārtējs pasaules čempions pagājušā gadsimta 30. gados, kurš aizgāja mūžībā pirms astoņiem gadiem tieši 100 gadu vecumā) vārdā nosauktās trases Kurševelā šorīt nav redzams neviens mākonītis, sieviešu milzu slaloma sacensības tomēr notikt nevarēja. Tās tika pārceltas uz rītdienu.

"Pēc vakardienas sacensībām trasē bija ļoti daudz sniega, tādēļ bija svarīgi to dabūt nost no trases, lai varētu sagatavoties šodienas milzu slalomam. Laika prognoze gan nebija tik daudzsološa, taču tik un tā centāmies ar visu tikt galā kā parasti. Sniegs bija ļoti sauss, tāpēc sajaucām to ar ūdeni, lai tas kļūtu cietāks. Diemžēl naktī temperatūra nebija tik zema, cik vajadzētu, un atkal sāka snigt. Tas arī ir galvenais iemesls, kādēļ šorīt trase nav pietiekami cieta, lai tajā droši varētu startēt sportisti," intervijā šorīt teica sacensību direktors Peters Gerdols.

Viņš gan ir pārliecināts, ka līdz rītdienai trasi izdosies sagatavot sacensībām, jo nakts no svētdienas uz pirmdienu solās būt bez sniegputeņa. Līdz ar to sezonas trešās milzu slaloma sacensības sievietēm plānotas rīt pulksten 10:30 pēc Latvijas laika. Savukārt vīrieši tagad dosies uz Itāliju, kur Val Gardenā 18. decembrī norisināsies supergigants.