Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Vairākām slēpotājām uzlabojumi, dažām pirmā reize desmitniekā pasaules čempionātā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vairākām slēpotājām uzlabojumi, dažām pirmā reize desmitniekā pasaules čempionātā
Divas reizes desmitniekā, tajā skaitā arī sešiniekā, tikusī Frančeska Franki. Foto: Fisi.

Planicā notikušajā pasaules čempionātā distanču slēpošanā, kas noslēdzās pagājušo svētdien, vairākas slēpotājas sasniedza savus labākos rezultātus, bet dažām pirmo reizi izdevās iekļūt labāko desmitniekā.

Jau ziņojām, ka Baltijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka ar panākumiem nostartējusi pasaules čempionātā, Latviju ne tikai pirmo reizi pasaules čempionātos ievedot trīsdesmitniekā, bet visos trijos startos tiekot divdesmitniekā. Vislabāk Eidukai sanāca nostartēt skiatlonā, kur izdevās izcīnīt 11. vietu, astoņām sekundēm pietrūkstot līdz desmitniekam un nedaudz arī palīdzot veiksmei, jo objektīvi divām spēcīgākām slēpotājām gadījās kļūmes, proti, Rozijai Brenenai pēc kritiena plīsa slēpju stiprinājums un slēpe aizlidoja pa gaisu, kā rezultātā līderu grupas priekšgalā esošajai amerikānietei cīņa par augstu vietu bija beigusies, bet ar kakla sāpēm mokošā un tikai īsi pirms starta lēmumu par dalību pieņēmusī austriete Terēza Štadlobere nobraucienā pašā sākumā.

Vēl 23 gadus vecā Patrīcija izcīnīja 17. vietu 10km slidsolī un 19. vietu 30km klasikā ar masu startu. Šādi rezultāti ar iekļūšanu divdesmitniekā tika gaidīti, jo sezonas laikā Eiduka Pasaules kausa posmos astoņas reizes bija tikusi divdesmitniekā, no kurām piecas reizes arī Top15, bet vienu reizi mūsu līdere iekļuva ne tikai desmitniekā, bet pat sešiniekā. Eidukas pieci labākie šīs sezonas sasniegumi līdz pasaules čempionātam – 5. vieta 20km iedzīšanā brīvajā stilā “Tour de ski” posmā, 11. vieta 10km slidsolī Lillehammerē decembra sākumā, 12. vieta sprintā turpat Lillehammerē, 13. vieta pēdējā “Tour de ski” posma pret kalnu slēpošanas kalnu, 14. vieta “Tour de ski” posmā 10km klasikā.

Taču arī citām slēpotājām Planicā izdevās sasniegt karjeras labākos rezultātus. Dažas no viņām pārsteidza un iekļuva arī desmitniekā. Pie tām noteikti var minēt divas – itālieti Frančesku Franči un vācieti Piju Finku.

Frančeska Franki – 6. vieta 10km slidsolī un 9.vieta 15km skiatlonā

25 gadus vecā Franki desmitnieku sasniedza divas reizes, 10km slidsolī pat iekļūstot sešiniekā (!), kaut arī sezonas laikā tikai vienu (!) reizi bija divdesmitniekā ar 17. vietu 10km slidolī janvāra beigās Francijā. 2021. gada čempionātā viņa bija ieņēmusi 16. vietu 10km brīvajā stilā un 27. vietu skiatlonā.

Pija Finka – 9. vieta 10km slidsolī, 13.vieta 30km klasikā un 14. vieta skiatlonā

Finka šajā sezonā nebija sasniegusi desmitnieku, sešas reizes tiekot divdesmitniekā, no kurām tikai divas Top15 – 12. vieta 10km slidsolī Davosā un 15. vieta 15km klasikā ar masu startu “Tour de ski” posmā. Karjeras laikā vācietei izdevies tikai vienu reizi iekļūt desmitniekā PK posmos, to paveicot pirms diviem gadiem Holmenkollenā 30km distancē.

Desmitniekā pirmo reizi distancē iekļuva vienas no vadošajām pasaules sprinterēm – zviedriete Māja Dālkvista, kurai 10. vieta 10km slidsolī, un viņas tautiete Lina Svāna, kurai 4. vieta 30km klasikā. Bronzu skiatlonā izcīnījusi Astrīda Slinda pirmo reizi startēja pasaules čempionātā, debitējot šāda mēroga sacensībās 35 gadu vecumā. Līdz šim Slinda, kura 5 gadus ir startējusi Skandināvijas kausā Madonā un vienu gadu arī Rīgā, līdz šim PK posmos tikai reizi bija kāpusi uz goda pjedestāla, bet šeit Planicā izcīnīja divas medaļas, ieskaitot arī stafetē.

Desmitniekā neiekļuva, bet augsto 13. vietu 10km slidsolī izcīnīja 23 gadus vecā Flora Dolci, kurai pagājušā čempionātā labākais rezultāts bija 37. vieta 10km. Francūziete karjeras laikā septiņas reizes tikusi trīsdesmitniekā, bet šosezon tikai divas reizes Top20 ar 9. un 14. vietu.

Vēl viena francūziete Džuljeta Dukardo, kura ar 12. vietu “Tour de ski” pēdējā posmā vienīgo reizi ir tikusi divdesmitniekā, ieguva 16. vietu 30km klasikā. Šosezon trīs reizes Top20 sasniegusī somiete Evelina Pīpo Planicā ieguva savas augstākās vietas pasaules čempionātos – 15. vieta skiatlonā un 16. vieta 10km slidsolī.

Pasaules čempionātā pirmo reizi startēja 24 gadus vecā itāliete Kristīna Pittina, kura divas reizes iekļuva divdesmitniekā – 15. vieta sprintā un 18. vieta skiatlonā. Pagājušā gadā olimpiskajās spēlēs Pittina 30km ierindojās tieši aiz Eidukas, bet pārējās disciplīnās Pekinā bija ārpus četrdesmitnieka. Debija pasaules čempionātā laba sanāca arī vien 20 gadus vecajai amerikānietei Sidnijai Palmerei-Legerei, kura skiatlonā ieguva 20. vietu. Interesanti, ka Palmere-Legere PK posmos startējusi tikai trīs reizes, nevienu netiekot pat piecdesmitniekā.

Starp citu, arī latviešu izcelsmes amerikāniete Heilija Svirbula pirmo reizi pasaules čempionātos tika divdesmitniekā, ieņemot 18. vietu 30km klasikā un finišējot tieši aiz Patrīcijas.