Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Pasaules junioru čempionātā 10km slidsolī Eiduks četrdesmitniekā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Pasaules junioru čempionātā 10km slidsolī Eiduks četrdesmitniekā
Edijs Eiduks. Foto: A.Veckalniņš/ski.lv

Noslēdzošajā disciplīnā pasaules junioru čempionātā distanču slēpošanā, kas norisinājās Kanādā, 10km brīvajā stilā jeb slidsolī junioriem Edijs Eiduks no Vecbebriem ieguva 37. vietu, bet Lauris Kaparkalējs bija pāris pozīcijas zemāk 74 dalībnieku konkurencē. Savukārt juniorēm rīdziniece Samanta Krampe ierindojās 59. vietā no 60 dalībniecēm.

Edijs Eiduks (2003. g.) iesāka labā tempā, pēc 2,5km ieņemot 24. vietu (+22 sek.). Arī pēc pusdistances jeb 5km Aizkraukles novada sporta skolas pārstāvis bija starp labākajiem trīsdesmit – 30. vieta (+53 sek.). Taču distances otrajā pusē viņam neizdevās noturēties trīsdesmitniekā, noslīdot pāris pozīcijas zemāk. Edijs Eiduks finišā ieguva 37. vietu, uzvarētājam zaudējot ap tikai ap divām minūtēm – 2:08. Lai arī neizdevās būt starp labākajiem trīsdesmit, tomēr nelielā atpalikšana no vadošajiem deva 116 FIS punktus, kas bija mūsu junioru slēpotāju augstvērtīgākais rezultāts šajā čempionātā.

Arī Lauris Kaparkalējs (2003. g.) vadošajiem zaudēja salīdzinoši maz – 2:22, kas deva 124 FIS punktus jeb otru augstvērtīgāko Latvijas pārstāvju rezultātu šajā čempionātā. Sākumā Madonas BJSS pārstāvis atradās četrdesmitniekā, uz 2,5km atzīmes zaudējot pusminūti, bet blīvajos rezultātos un spēcīgā konkurencē (laba līmeņa slēpotāju vidū arī ārpus piecdesmitnieka) distances vidū jau bija noslīdējis uz 50. vietu (+1:11). Noslēdzošajā pusē madonietis pakāpeniski kāpa uz augšu un beigās ieņēma 44. vietu. Labākais no igauņiem Olle Ilmārs Jāma (2004. g.) atpalika 22 sekundes un ierindojās 49.vietā, bet lietuvietis Ernests Tretjakovs slēpoja gandrīz par piecām minūtēm lēnāk nekā latvieši un palika 67. vietā, apsteidzot vien Taivānas un Čīles pārstāvjus.

Uzvaru līdzīgā cīņā izcīnīja soms Niko Antola, kuram sudrabs 20km klasikā ar masu startu. Sešas sekundes viņam piekāpās un par vicečempionu kļuva 2005. gadā dzimušais norvēģis Lars Hegens, bet vēl tikai sekundi lēnāks bija bronzas medaļas ieguvējs Tomass Mollestāds no Norvēģijas.

Samanta Krampe (2003. g.) šajā pašā 10km distancē no uzvarētājas atpalika precīzi sešas ar pusi minūtes, kas deva 240 FIS punktus. Pēc 2,5km rīdziniece līderēm zaudēja pusotru minūti un atradās 53.vietā. Nākamajos 2,5km deficītam bija nākusi klāt tikai minūte, kas ļāva ieņemt 54. vietu. Šādu pašu pozīciju SS “Arkādija” pārstāve saglabāja arī pēc 7,5km, taču laika ziņā jau sāka atpalikt straujāk (+4:43). Noslēdzošajos 2,5km Krampei sanāca līderēm zaudēt vēl kādas divas minūtes un beigās diemžēl atkrist pāris pozīcijas zemāk uz 59. vietu (+6:30), palaižot priekšā arī otru lietuvieti. Pēdējā 60. vietā palika 16 gadus jaunā čīliete (+11:21).

Tāpat kā 20km klasikā labākā no Baltijas bija Igaunijas distančniece Onnela Rodendau (2004. g.), kura no uzvarētājas atpalika tikai divas minūtes, vēlreiz tiekot starp labākajām divdesmit. Labākā lietuviete Ieva Dainite (2005. g.) ieņēma 53. vietu (+5:15). Dubultuzvaru ar sešu sekunžu starpību svinēja norvēģietes Milla Andreasena, kurai ir tikai 18 gadi, un Tuva Brusvēna-Jensena. Trijnieku noslēdza šveiciete Marina Kaelina.