Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka PK posmā pusdistanci noslēpo ātrāk par līdērēm, gūst jaunu karjeras sasniegumu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Eiduka PK posmā pusdistanci noslēpo ātrāk par līdērēm,  gūst jaunu karjeras sasniegumu
Patrīcija Eiduka. Foto no slēpotājas privātā arhīva.

Baltijas vadošā slēpotāja Patrīcija Eiduka no Aizkraukles novada Vecbebriem šodien Lillehammerē 10km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu parādīja iespaidīgu un otrajā distances daļā pat grūti aptveramu sniegumu, slēpojot pusdistanci ātrāk par līderēm, un izcīnīja 11.vietu, uzvarētājai Džesikai Diginsai no ASV zaudējot tikai pusminūti un sasniedzot karjeras augstvērtīgāko rezultātu Pasaules kausa posmos. Šī panākumus guvušajai Latvijas slēpotājai ir jubilejas 20.reize Pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā un piektā reize divdesmitniekā.

Pagājušā nedēļas nogalē Rukā (Somija) noslēdzošajā dienā 20km iedzīšanā brīvajā stilā Patrīcija Eiduka parādīja ļoti labu sniegumu un pakāpās no 26. uz 21.vietu, uzrādot iedzīšanā 20.laiku. Tas vedināja uz labu rezultātu uzrādīšanu arī šajā nedēļas nogalē olimpisko spēļu mājvietā Lillehammerē. Latvijas vadošā slēpotāja šodien nostartēja lieliski, izcīnot 11.vietu un tikai divām sekundē pietrūkstot, lai trešo reizi karjerā iekļūtu desmitniekā.

Taču iesākums nebūt tik rožains un cerīgs neizskatījās. Eiduka iesāka ļoti rezervēti un pirmajā kontrolatzīmē atradās tikai 46.vietā 56 startējušo slēpotāju vidū, no līderes atpaliekot 26 sekundes. Priekšā pāris sekundes bija dvīņu māsas no Igaunijas – Keidi un Kaidi Kāsiku. Nākamajās divās kontrolatzīmēs būtiski nemainījās, tikai pavisam nedaudz uzlabojās, proti, Patrīcija pakāpās pāris pozīcijas augstāk un pēc trešdaļas distances jeb uz 3,3km atradās dalītā 40.-41.vietā (+38 sek.). Tajā brīdī reti kurš varēja iedomāties, kas notiks tālāk un ka pasaules U23 vicečempione no Latvijas spēs veikt tik iespaidīgu kāpumu.

Nākamajā pusotrā kilometrā Eiduka bija veikusi padsmit vietu kāpumu un atradās jau labāko trīsdesmitniekā. Nākamajās divās kontrolatzīmēs uz 5,6km un 6,6km Patrīcija atradās netālu aiz divdesmitnieka, un šķita, ka varētu ierindoties līdzīgi kā pirms nedēļas pēdējā dienā Rukā. Taču tad notika neticamais. Ja pagājušo svētdien Somijā, kur distance bija divas reizes garāka, Eiduka pēdējos 2,5km “noplīsa”, tad šodien Lillehammerē viņa parādīja pretējo – veica kāpumu, turklāt ļoti pamatīgu. Uz 8,2km atzīmes Eiduka atradās jau 12.vietā. Apbrīnojami un ļoti zīmīgi, ka vienīgā latviete, kura olimpiskajās spēlēs distanču slēpošanā sievietēm ir tikusi trīsdesmitniekā, pēdējos 5,5km bija slēpojusi ne tikai vienā tempā, bet pat ātrāk nekā līderes. Tas ir kaut kas neredzēts un līdz šim grūti iedomājams.

Noslēdzošajos 1,8km Valta Eiduka trenētā un pārējo brāļu uzraudzītā Patrīcija apsteidza vēl vienu konkurenti un pakāpās uz 11.vietu, tikai divām sekundēm šķirot līdz desmitniekam, ko noslēdza olimpisko spēļu un pasaules čempionātu medaļniece Ingvilda Estberga (Norvēģija). Šī bija otrā reize karjerā, kad 10km Eiduka uzvarētājai zaudēja mazāk par minūti (2020.gada decembrī Davosā bija 58 sekundes – aut.piez.), bet pirmo reizi tikai ļoti maz – pusminūti. Astoņas sekundes Baltijas labāko slēpotāju šķīra no sešinieka, un tikai 15 sekunžu atstarpe bija līdz godalgotajam trijniekam. Kaut arī tas šķiet kaut kas neticams, pirms diviem gadiem Davosā bija līdzīgi – 18 sekundes līdz trešajai vietai. Šodien tika apsteigtas vairākas titulētas slēpotājas, tajā skaitā abas Somijas izlases līderes – olimpisko un pasaules čempionātu medaļnieces, turklāt Kristu Permekoski Patrīcija aiz sevis atstāja jau otro reizi karjerā.

Ja pašā iesākumā šķita, ka atkal par uzvaru cīnīsies zviedrietes Frīda Karlsone un Eba Andersone, tad beigu daļā notika uzvarētājas likteni spraigā cīņā noskaidroja Džesika Diginsa un vāciete Katarina Henniga, virsroku ar četru sekunžu pārsvaru ņemot amerikānietei. Henniga, kura līdz šim ļoti labi bija startējusi klasikā, pārsteidza ar teicamu sniegumu slidsolī. Mājiniekiem par prieku beigās trijnieku noslēdza Heidi Venga, kura tikai par 0,1 sekundi apsteidza Andersoni.

Pasaules kausa kopvērtējumā Eiduka pēc trim sacensībām, neskaitot sprintu, ar 122 punktiem ieņem 17.vietu 76 sportistu vidū. Līdere ar 280 punktiem ir zviedriete Eba Andersone.

Pasaules kausa kopvērtējumā, ieskaitot sprinta disciplīnu, latviete ar 134 punktiem ieņem 20.vietu 87 sportistu konkurencē. Vadībā ar 330 punktiem ir norvēģiete Tīrila Udnesa Venga.

Šīs dienas sacensībās piedalījās 56 sportistes. Eiduka Lillehammerē piedalīsies visās trijās distancēs brīvajā stilā.

Sestdien, plkst.10.30, notiks sprinta kvalifikācija, un plkst.13 sāksies finālsacensības, bet svētdien, plkst.11.45, viņa dosies 20 kilometru distancē ar kopēju startu.

Pasaules kausa sacensības tiešraidē translē kanāls "Eurosport 1".

Vēl pēc nedēļas turpat Norvēģijā plānots posms Beitustēlenē. Decembra vidū būs sacensības Davosā, bet gada nogalē sāksies prestižais "Tour de Ski" seriāls. Pasaules čempionāts šosezon paredzēts februāra un marta mijā Slovēnijas pilsētā Planīcā.

Eiduka sezonu sāka novembra vidū Muonio trasē Somijā, kur spēcīgā konkurencē izcīnīja devīto vietu Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās desmit kilometru distancē brīvajā stilā. Nedēļu pirms Pasaules kausa sākuma latviete Beitustēlenē desmit kilometros brīvajā stilā bija 12.pozīcijā.

PK 2. posms distanču slēpošanā, 10 km ar atsevišķu startu dāmām

V.SportisteValstsLaiks
1.Dž.DiginsaASV23:49.5
2.K.HennigaVācija+3.8
3.H.VengaNorvēģija+15.4
4.E.AndersoneZviedrija+15.5
5.A.K.KalvoNorvēģija+15.9
6.V.KarlaVācija+21.8
7.T.VengaNorvēģija+24.2
8.F.KārsloneZviedrija+25.6
9.H.FosesholmaNorvēģija+26.7
10.I.EstbergaNorvēģija+27.8
11.P.EidukaLatvija+29.9

  +5 [+] [-]

, 2022-12-02 14:33, pirms gada
Vienā tempā ar Frīdu. Iespaidīgi, lai neteiktu vairāk.

  +2 [+] [-]

, 2022-12-02 14:38, pirms gada
Visvairāk pārsteidz, ka ik pa laikam mums parādās talanti sporta veidos, kur ne sūda nebija pirms tam, piem. tā bija ar tenisu pirms gadiem, tagad slēpošana... Pirms dažiem gadiem man bija grūti iedomāties netūristu slēpotāju Latvijā.
Bet no otras puses biatlons grimst...

  +2 [+] [-]

, 2022-12-02 14:45, pirms gada
Vācietei, kas ir 2. vietā, uzvārds ir Henniga, nevis Henninga.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 14:50, pirms gada
eziitis rakstīja: Vienā tempā ar Frīdu. Iespaidīgi, lai neteiktu vairāk.
Tiešām iespaidīgi! Un tikai 29 sekundes lēnāk par uzvarētāju.

Kādi bija apstākļi? Vai nebija tā, ka bija superslīdamība?

  +2 [+] [-]

, 2022-12-02 14:52, pirms gada
Principā, nebija tālu no pirmā sešinieka

  +3 [+] [-]

, 2022-12-02 14:53, pirms gada
Fenomenāls sniegums!!! Ļoti labi pēdējās 2/3 no trases sanāca Patrīcijai iesēsties aiz Hennigas un kopā noslēpot! Tikai pusminūti no uzvarētājas, 15 sekundes no pjedestāla un tikai 6 sekunžu attālumā no 7.vietas un esamība tik,tik tuvu visiem lielajiem dūžiem vēl tik jaunā vecumā! Vienkārši iespaidīgi!!

  +4 [+] [-]

, 2022-12-02 15:05, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Tiešām iespaidīgi! Un tikai 29 sekundes lēnāk par uzvarētāju.

Kādi bija apstākļi? Vai nebija tā, ka bija superslīdamība?
trase izskatījās cieta un droši vien bija arī ātra. Katrā ziņā, tie bija ļoti vienlīdzīgi apstākļi visām.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 15:23, pirms gada
Janis Cietsmaidis rakstīja: Visvairāk pārsteidz, ka ik pa laikam mums parādās talanti sporta veidos, kur ne sūda nebija pirms tam, piem. tā bija ar tenisu pirms gadiem, tagad slēpošana... Pirms dažiem gadiem man bija grūti iedomāties netūristu slēpotāju Latvijā.
Bet no otras puses biatlons grimst...
No zila gaisa jau tie sportisti neparādās!
Visi tenisisti tika finansēti no privātas naudas!

Par šo ģimeni jau sen lasīju interviju, ka visi sportisti vai ar biatlonu, slēpošanu saistīti!

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 15:32, pirms gada
Janis Cietsmaidis rakstīja: Visvairāk pārsteidz, ka ik pa laikam mums parādās talanti sporta veidos, kur ne sūda nebija pirms tam, piem. tā bija ar tenisu pirms gadiem, tagad slēpošana... Pirms dažiem gadiem man bija grūti iedomāties netūristu slēpotāju Latvijā.
Bet no otras puses biatlons grimst...
Jebkuriem panākumiem Latvijā apakšā ir 1-2 kompetenti, entuziasti treneru pusē, un kāds cilvēks/cilvēki ar talantu vai/un lielu darbu. Noderīgs ir arī funkcionāru un sponsoru atbalsts, bet nu talantiem es teiktu, ka šobrīd ir maķenīt vieglāk, nekā pirms 20 gadiem, jo tas atbalstītāju loks tiem perspektīvajiem ir paplašinājies.

     [+] [-]

, 2022-12-02 15:41, pirms gada
Nu jā, principā jau palīdz tas, ka sportisti ir ģimenē, protams LV lielajā sportā arī sponsoru atbalsts ir nu ļoti nozīmīga lieta, sevišķi lai tajos gados starp 16-20pāri nepazustu no sporta pārejā no junioru uz lielo sportu

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 15:49, pirms gada
datmons rakstīja: Visi tenisisti tika finansēti no privātas naudas!
Ļoti labi - tā tam arī vajadzētu būt.

     [+] [-]

, 2022-12-02 16:13, pirms gada
Malacīte! Tā turpināt.

     [+] [-]

, 2022-12-02 16:35, pirms gada
Skatoties uz splitiem, ļoti daudz sākumā pazaudēja, domāju, ka varbūt pārlieku lēni,bet gan jau tāda arī bija stratēģija kāpināt tempu ar katru km, kas pa lielam arī ļoti labi izdevās! Apsveicu🥳 Domājams labākie panākumi vēl priekšā!

  +2 [+] [-]

, 2022-12-02 16:44, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: trase izskatījās cieta un droši vien bija arī ātra. Katrā ziņā, tie bija ļoti vienlīdzīgi apstākļi visām.
Kas gan vēl labāk pārzina Lillehammeres trasi,sniegu un visu pārējo kā norvēģu treneri un smērētāji kuri apkalpo GB izlasi un arī
Patrīciju! Ja vēl paskatās uzvārdus aiz Patrīcijas...šai ziņai bija jābūt ar lielie burtiem un pirmajās lapās!

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 16:52, pirms gada
v-mann rakstīja: Kas gan vēl labāk pārzina Lillehammeres trasi,sniegu un visu pārējo kā norvēģu treneri un smērētāji kuri apkalpo GB izlasi un arī
Patrīciju! Ja vēl paskatās uzvārdus aiz Patrīcijas...šai ziņai bija jābūt ar lielie burtiem un pirmajās lapās!
jā, viņa lieliski noslēpoja un seviški distances otro pusi, kā jau te piemin arī citi. Parīcija arī intervijās minēja, ka atbalsts un info trasē šobrīd ir krietni lielāks, jo pieslēdzas arī norvēģu treneri. Par smērēšanu pat nav ko runāt - tur tagad ir daudz labāka pieeja informācijai.

     [+] [-]

, 2022-12-02 16:52, pirms gada
mālmeiššš ter iemācies rakstīt...cik klases esi pabeidzis?

  +2 [+] [-]

, 2022-12-02 17:21, pirms gada
Super panākums!! Tur jau arī pjedestāls nav tālu! Lai izdodas arī turpmāk!

  +2 [+] [-]

, 2022-12-02 17:59, pirms gada
Elite!

  +3 [+] [-]

, 2022-12-02 18:10, pirms gada
Ir pat ļoti OK!Tādai mazai valstij,kā Latvijai,tas ir liels notikums!Cerams,ka sporta funkcionāri arī to saprot?
Viss nāk ar laiku un gan jau būs arī pjedestāls,ko arī novēlam!
Izskatās,ka dopinga sērga būs aizgājusi reizē ar orkām,jo viena daļa jau arī no viņiem barojās.

     [+] [-]

, 2022-12-02 21:06, pirms gada
spēcīgi , pēc pieciem gadiem būs desmitā

  -1 [+] [-]

, 2022-12-02 22:43, pirms gada
Malacīte! Ik pa laikam mums piedzimst pa kādam tīrradnim, un tad tik lai nonāk prasmīga meistara pārziņā.

     [+] [-]

, 2022-12-03 02:02, pirms gada
Jāatzīst gan,ka nedaudz paveicās,jo divus apļus varēja turēties līdz tādam motoram,kāda šoreiz bij Henniga. Bet nu liela malacīte ,protams.

     [+] [-]

, 2022-12-03 04:17, pirms gada
Andi rakstīja: Vācietei, kas ir 2. vietā, uzvārds ir Henniga, nevis Henninga.
Nu sc autoriem nav konsekvences
Tekstā Andešone, tabulā tomēr Andersone …

     [+] [-]

, 2022-12-03 04:37, pirms gada
Pašā iesākumā šķita, ka atkal par uzvaru cīnīsies zviedrietes Frīda Karlsone un Eba Andersone,

Līdere ar 280 punktiem ir zviedriete Eba Andešone.

Suveizda izteiks rājienu par ANDERSONI