Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Kamaniņu sezonas rezumē: tādus panākumus negaidīja arī izlases treneris

Rolands Eliņš

Kamaniņu sezonas rezumē: tādus panākumus negaidīja arī izlases treneris
Foto: FIL/ Mareks Gaļinovskis

Latvijas kamaniņu izlases galvenais treneris Zintis Šaicāns sarunā ar portālu Sportacentrs.com par savu pirmo Pasaules kausa sezonu šajā amatā norādīja, ka rezultāti bijuši ļoti augsti un pārsteiguši arī viņu pašu. Treneris plašāk izteicās par sezonu kopumā, Latvijas izlases paveikto un Siguldā izmēģināto jauno sacensību formātu.

"Viennozīmīgi, ka esmu ļoti priecīgs par Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu," sacīja Zintis Šaicāns. "Trīs zelta medaļas, viens sudrabs - šķiet, ka tik labi Siguldā mums līdz šim vēl nekad nebija gājis."

PK sezonas noslēdzošajā posmā Siguldā uzvaras izcīnīja Kristers Aparjods, Elīna Ieva Vītola un vīriešu divnieku ekipāža Mārtiņš Bots un Roberts Plūme, kā arī kopīgiem spēkiem tika iegūta sudraba medaļa stafetē.

"Jā, Sigulda mums kā mājiniekiem ierasti bijusi trase, kurā tēmējam uz augstākiem rezultātiem," atzina kamaniņu izlases treneris. "Taču ar komandu jau bijām izrunājuši, ka šajā posmā gaidāma smaga cīņa, jo Siguldā bija divi PK posmi pēc kārtas. Tas nozīmē, ka sacensību otrajā nedēļā pārējo valstu izlases arī jau apradušas ar vietējiem apstākļiem, vairāk izmēģinājušas trasi un tās sarežģītos līkumus."

"Bijām prognozējuši, ka pret lielajām nācijām sezonas pēdējā posmā klāsies grūti, taču izdevās sasniegt lieliskus rezultātus," turpināja Šaicāns. "Nenormāls prieks par mūsu izlases paveikto tehniskajā ziņā, kamanas bija sagatavotas spīdoši. Sportisti parādīja savus labākos braucienus šosezon, un kopsummā tas veidoja likumsakarīgu un ļoti patīkamu rezultātu."

Sezonas pēdējā posmā vīriešu un sieviešu sacensības tika aizvadītas pēc jauna formāta, kas pagaidām ir eksperimentālā stadijā, proti, pirmais brauciens abās disciplīnās tiek aizvadīts sestdien, bet otrais brauciens seko svētdien.

"Skatītājiem tas noteikti patīk, ka sezonas fināla dienā ir tikai noslēdzošie braucieni. Vai tas patīk treneriem? Man jā, domāju, ka arī citiem. Papildus sloga treneriem nebija, pat pretēji - pēc pirmā brauciena ir vairāk laika sagatavoties nākamajam, vairāk laika atrast nianses, ko pamainīt un uzlabot," paskaidroja Šaicāns. "Bet cita lieta ir ar sportistiem, viņiem gan bija psiholoģiski grūtāk, ka konkrētajā dienā jāaizvada tikai viens brauciens, kurā nedrīkst kļūdīties. Kad starp pirmo un otro braucienu ir diennakts, tad nepieciešama spēcīga mentālā sagatavotība, lai abus nobrauktu tikpat labi."

Šaicāns norādīja, ka tieši to uzskata par iemeslu Vācijas sportistes Jūlijas Taubicas kļūdai otrajā braucienā svētdien, kad PK līdere jau startā pamatīgi aizgāja sānslīdē un zaudēja daudz laika, beigās paliekot tikai 9. vietā, kamēr triumfēja Vītola.

"Taubicas gadījums ir tieši saistīts ar šo tēmu. Viņas sakarā vispār interesanti, šķiet, vācu tehniķi viņai kamanas bija kaut kā īpaši veiksmīgi sagatavojuši, jo sestdien viņa ar visnotaļ nekvalitatīvu braucienu sasniedza super rezultātu," stāstīja Šaicāns. "Bet tad sekoja tā kļūda startā nākamajā dienā. Varbūt pa šo dienu starp braucieniem bija iezagusies pārāk liela pašpārliecinātība, varbūt vairs nesanāca noskaņoties, varbūt jau padomāja, ka viss, darbiņš jau paveikts. Siguldā kopumā ir tāda trase, kurā nedrīkst atslābināties, gluži vienkārši nav vietas tam - fokuss jāsaglabā visu laiku."

Jaunais formāts pagaidām gan izmēģināts konkrēti tikai PK sezonas noslēguma sacensībās, un izlases trenerim pagaidām nav informācijas, cik bieži tas varētu tikt izmantots nākamajā sezonā: "Bet esmu drošs, ka tas pilnībā nepazudīs. Radās sajūta, ka skatītājiem patika, sacensības tas darīja interesantākas, arī es personīgi esmu pozitīvi noskaņots."

Šaicānam šī bija pirmā sezona Latvijas izlases galvenā trenera amatā, un Latvijas izlase to pabeidza ar septiņām medaļām pasaules čempionātā un augstām pozīcijām Pasaules kausa kopvērtējumā. Visaugstāk bija Kristers Aparjods, kuram otrā vieta vīriešu konkurencē, trijniekā bija arī divnieku ekipāža Bots/Plūme (3. vieta), kamēr Elīna Vītola bija 4. vietā sieviešu konkurencē. Aparjoda paveiktais ir jauns Latvijas kamaniņu sporta rekords vīriešu vieniniekos PK kopvērtējumā, tāpat arī Vītolai ir jauns rekords sieviešu vieniniekos.

"Sākot darbu, biju uzlicis sev augstu latiņu, jo vēlējos patiešām kaut ko sasniegt, nevis vienkārši atstrādāt savu laiku. Taču arī šī augstā latiņa izrādījās pārāk zema - patiešām necerēju un negaidīju, ka šī komanda spēs paveikt tik daudz, tā pārsteidza arī mani," sacīja Šaicāns. "Jāatzīmē visas komandas darbs gan sezonas gaitā, gan arī pirms tās. Uzskatu, ka mums izdevās precīzi notrāpīt ar sagatavošanos tā, lai būtu gatavi sezonas sākumam un pēc tam sezonas svarīgākajiem mačiem. PČ mēs ieguvām septiņas medaļas. Nekā citādi kā vien ar milzīgu plusa zīmi es šo aizvadīto sezonu nevaru."

"Protams, tas reizē nozīmē arī to, ka nākotnē līdzjutēji gaidīs to pašu un vēl vairāk," atzina treneris. "Ar to jārēķinās. Mūsu izlase turpina celt latiņu augstāk un augstāk. Atliek vien turpināt strādāt, četrgades svarīgākās sacensības tomēr vēl tikai priekšā. Un arī šajā sezonā redzēju vairākas lietas, pie kurām vēl jāpiestrādā, un kļūdas, kuras nedrīkstam atkārtot. Bet tas ir normāls darba process, tāds ir visās komandās. Mūsu izlasi varu izcelt kā jaunu un spēcīgu, un godīgi saku, ka jau šobrīd ar nepacietību gaidu nākamās PK sezonas sākumu, jo zinu, ko vēl varam uzlabot un pamainīt. Kā jau saka, pastāvēs, kas pārvērtīsies."

Pilnīgi visa aizvadītā PK sezona gan nebija rožu dārzs, un Šaicāns atzina, ka sieviešu divniekiem šis bijis sarežģīts laiks, kas atspoguļojas arī rezultātos. Ja PČ tika izcīnīta sudraba medaļa Andas Upītes un Zanes Kalumas izpildījumā, PK sezonas kopvērtējumā labāko desmitniekā nevienas Latvijas ekipāžas nebija, kas gan saistīts ar to, kā tiek skaitīti punkti, proti, Upītes nopelnītie punkti ar Kalumu tiek skaitīti atsevišķi no Upītes paveiktā ekipāžās ar Ozoliņu un Bogdanovu.

"Rezultāti kopumā nebija tik izteiksmīgi, tas ir jāatzīst, jā. Strādājām no posma uz posmu, meklējām risinājumus un īsto formulu," sacīja izlases galvenais treneris. "Jārēķinās arī ar to, ka konkurence paliek blīvāka, konkurenti pievērš lielāku uzmanību šīm sacensībām. Ja pirms gada konkurence bija mazāka, tad pa starpsezonu bija novērojams liels kāpums, un visas izlases jau ņem vērā, ka sieviešu divnieks nepieciešams arī stafetes sacensībām."

"Rezultāti turklāt ir tikai viena lieta, un mūsu sieviešu divniekiem sezona sanāca bēdīga," turpināja Šaicāns. "Jau Ziemeļamerikā smagu galvas traumu guva Sanija Ozoliņa. Par laimi, tagad viņa atveseļojas un bija arī Siguldā atnākusi atbalstīt komandu. Arī Martai Robežniecei bija smags kritiens, kas lika veikt pleca operāciju. Nācās improvizēt un veidot jaunu divnieku, kas pēc tam atkal izjuka un atkal vajadzēja adaptēties. Andai Upītei šosezon PK posmos bija trīs pārinieces, kas, protams, nav normāli, un vēlos izteikt milzīgu prieku par viņas apņēmību un darba ētiku. Taču, galu galā, no nepatīkamās situācijas izgājām veiksmīgi, tagad būs laiks savest visu kārtībā un nākamsezon realizēt pagaidām vēl nepiepildīto potenciālu arī šajā disciplīnā. Tā teikt, grūtībām cauri jāiziet, lai norūdītos."

Latvijas kamaniņu sportistiem vēl priekšā nacionālais čempionāts šajā nedēļas nogalē, bet arī pēc tam ilgs pārtraukums starpsezonā nav gaidāms. Šaicāns neslēpj, ka visi ceļi ved 2026. gada OS virzienā, taču pasmaidīja, ka šobrīd jau vēl nemaz nav 100% skaidri zināms, kurā trasē tad būs jābrauc: "Taču jebkurā gadījumā esmu pārliecināts, ka arī OS mūsu izlase būs gatava augstiem mērķiem. Mūsu izlase ir gados jauna, un tuvākajā laikā tajā lielām pārmaiņām nevajadzētu būt. Turpināsim junioru pakāpenisku iekļaušanu lielajā izlasē, centīsimies šīs sezonas panākumus atkārtot un arī uzlabot."

Pasaules kausa kopvērtējums, vīrieši

VSportistsValstsPunkti
1.Makss LangenhansVācija970
2.Kristers AparjodsLatvija841
3.Fēlikss LohsVācija765
4.Jonass MillersAustrija723
5.Davids GlairšersAustrija655
11.Gints BērziņšLatvija375
25.Kaspars RinksLatvija86
38.Roberts DreimanisLatvija43

Pasaules kausa kopvērtējums, sievietes

V.SportistesValstsPunkti
1.Jūlija TaubicaVācija1034
2.Anna BereitereVācija791
3.Madeleine EgleAustrija742
4.Elīna Ieva VītolaLatvija622
5.Līza ŠulteAustrija616
6.Ešlija FarkharsoneASV616
9.Kendija AparjodeLatvija559
12.Sigita BērziņaLatvija421
22.Zane KalumaLatvija132
37.Frančeska BonaLatvija47

Pasaules kausa kopvērtējums, vīriešu divnieki

VSportistiValstsPunkti
1.Steu/KindlsAustrija966
2.Vendls/ArltsVācija885
3.Bots/PlūmeLatvija876
4.Orlaminders/GubicsVācija736
5.Gats/ŠepfsAustrija701
6.Rīders/KaincvaldersItālija566
11.Ševics-Mikeļševics-KrastsLatvija 403
23.Baltgalvis/JegorovsLatvija96

Pasaules kausa kopvērtējums, sieviešu divnieki

VSportistesValstsPunkti
1.Vetere/OberhofereItālija955
2.Degenhārda/RozentālaVācija895
3.Eitbergere/ŠirmereVācija886
11.Ziediņa/ZvilnaLatvija287
13.Upīte/KalumaLatvija257
14.Upīte/BogdanovaLatvija245
16.Robežniece/BogdanovaLatvija102
17.Upīte/OzoliņaLatvija88

Pasaules kausa stafetes kopvērtējums

VValstsPunkti
1.Vācija540
2.Austrija446
3.ASV410
4.Latvija380
5.Itālija300
6.Ukraina290
7.Rumānija205
8.Ķīna185
9.Polija148
10.Kanāda50

     [+] [-]

, 2024-03-04 15:57, pirms 2 mēnešiem
jā, prieks par Robotiem, Aparjodu un Vītolu, taču aiz viņiem nav īpaši konkurētspējīgu censoņu... ja meitenēm milzīgs potenciāls ir Bērziņai (šķiet, ka piklibo mentālā veselība, pietrūkst pārliecības par saviem spēkiem, bet meistarības un talanta pietiek), tad Aparjode (ļoti nestabila)šajā sezonā izskatās vājāka.. tālāk kas? Kaluma? Bona? Tur ir "gaismas gads" no pirmā sešinieka, nerunājot par trijnieku. Čaļiem- ir Bērziņš, mūžīgi neapmierinātais... it kā talanta pietiek, bet izskatās, ka nu, it ne maz nav motivācijas un sportiskā niknuma kaut ko pierādīt un sasniegt. Prgnozēju - vai nu jau šogad būs beidzis karjeru, vai nākamā sezona būs pēdējā... Kas tālāk? Rinks? Neizskatās pēc sportista, kurš pāris gados būs TOP 6. Drīzāk, tāds Inārija tips (kivlenieka)... ap 10-tajām vietām(labākajā gadījumā) arī "novizināsies"visu savu karjeru... tomēr atšķirībā no austriešiem, itāļiem, nemza nerunājot par vāciešīem, mums nav labu otro, trešo numuru, kas var , laiku pa laikam, arī pacīnīties par medaļām.. jo 5 vai 9 vieta- kāda tam starpība.. nezinu, iespējams, aug kāds brīnumbērns, par ko nav info... saka jau, ka masveidība esot pietiekama. Draugam mazais puika arī trenējās... cerēsim. Bat baigās fanfaras, nudien, nav pamata skandināt.

  +1 [+] [-]

, 2024-03-04 16:32, pirms 2 mēnešiem
Lieli malači, prieks par visu komandu. Lai tikai nebūtu traumu.

     [+] [-]

, 2024-03-04 16:34, pirms 2 mēnešiem
Hobijsportā grūti ko prognozēt, pat trenerim un federācijai!

Vienu dienu slīd Japāņiem, otru Vāciešiem, trešo Latviešiem!

     [+] [-]

, 2024-03-04 17:47, pirms 2 mēnešiem
Nu jau te sacerējušies ,ka 2. Un 3. Nr. jau jābūt pie medaļām....
Tas vien,ka 1. Nr . katrā disciplīnā ir reāli medaļu pretendenti,tas jau ir fantastiski priekš Latvijas

     [+] [-]

, 2024-03-04 18:15, pirms 2 mēnešiem
Mjā, ļoti neveiksmīga sezona dāmu divniekiem, divas smagas traumas.

  +1 [+] [-]

, 2024-03-04 18:17, pirms 2 mēnešiem
Calvin rakstīja: jā, prieks par Robotiem, Aparjodu un Vītolu, taču aiz viņiem nav īpaši konkurētspējīgu censoņu... ja meitenēm milzīgs potenciāls ir Bērziņai (šķiet, ka piklibo mentālā veselība, pietrūkst pārliecības par saviem spēkiem, bet meistarības un talanta pietiek), tad Aparjode (ļoti nestabila)šajā sezonā izskatās vājāka.. tālāk kas? Kaluma? Bona? Tur ir "gaismas gads" no pirmā sešinieka, nerunājot par trijnieku. Čaļiem- ir Bērziņš, mūžīgi neapmierinātais... it kā talanta pietiek, bet izskatās, ka nu, it ne maz nav motivācijas un sportiskā niknuma kaut ko pierādīt un sasniegt. Prgnozēju - vai nu jau šogad būs beidzis karjeru, vai nākamā sezona būs pēdējā... Kas tālāk? Rinks? Neizskatās pēc sportista, kurš pāris gados būs TOP 6. Drīzāk, tāds Inārija tips (kivlenieka)... ap 10-tajām vietām(labākajā gadījumā) arī "novizināsies"visu savu karjeru... tomēr atšķirībā no austriešiem, itāļiem, nemza nerunājot par vāciešīem, mums nav labu otro, trešo numuru, kas var , laiku pa laikam, arī pacīnīties par medaļām.. jo 5 vai 9 vieta- kāda tam starpība.. nezinu, iespējams, aug kāds brīnumbērns, par ko nav info... saka jau, ka masveidība esot pietiekama. Draugam mazais puika arī trenējās... cerēsim. Bat baigās fanfaras, nudien, nav pamata skandināt.
Manuprāt, mūsu otrie un trešie numuri ir augstā līmenī. Mani vairāk satrauc tas, ka viriem īsti nav ceturtā sportista, kuram startēt PK mačos.

     [+] [-]

, 2024-03-04 18:23, pirms 2 mēnešiem
daleic-1 rakstīja: Nu jau te sacerējušies ,ka 2. Un 3. Nr. jau jābūt pie medaļām....
Tas vien,ka 1. Nr . katrā disciplīnā ir reāli medaļu pretendenti,tas jau ir fantastiski priekš Latvijas
Cik tad ir tie medaļu pretendenti?
Vieniniekos, divniekos konkrētās disciplīnās?

Varbūt tev ir zināms cik šie saņem par kopvērtējuma 3-nieku?

  -1 [+] [-]

, 2024-03-04 18:24, pirms 2 mēnešiem
Šo Zinti atšķirībā no otra vismaz patīkami sadzirdētNav tas negatīvais kamols kas jau piegriezies...

     [+] [-]

, 2024-03-04 18:43, pirms 2 mēnešiem
daleic-1 rakstīja: Nu jau te sacerējušies ,ka 2. Un 3. Nr. jau jābūt pie medaļām....
Tas vien,ka 1. Nr . katrā disciplīnā ir reāli medaļu pretendenti,tas jau ir fantastiski priekš Latvijas
nav jau slikti, ne par to stāsts! Treneris sezonu un komandas startu sauc par izcilu… uzliktā latiņa bijusi par zemu utt. Tikai rakstu, ka viss nav tik rožaini. Darba ir vairāk nekā daudz. Kamaniņniekiem tiek ļoooti daudz dots no Valsts, tādēļ vēlamies arī atbilstošu rezultātu. Vēl ir par ko padomāt, bet virziens, izskatās, ka ir pareizs..

  -1 [+] [-]

, 2024-03-04 18:49, pirms 2 mēnešiem
Pats apskatījos par tiem medaļu pretendentiem vīriešu sacensībās.

Pieņemu, ka reāls medaļu pretendents ir top6 rezultāts vismaz vienās sacensībās, tad vīriem tādi ir 11, bet tikai 8 nav izmantojuši mājas sienu priekšrocības, lai tiktu top6!

Biatlonā piemēram 24 biatlonisti ir tikuši top6, bet visi tikuši top6- arī bez mājas sienu priekšrocībām!

  +2 [+] [-]

, 2024-03-04 18:52, pirms 2 mēnešiem
datmons rakstīja: Pats apskatījos par tiem medaļu pretendentiem vīriešu sacensībās.

Pieņemu, ka reāls medaļu pretendents ir top6 rezultāts vismaz vienās sacensībās, tad vīriem tādi ir 11, bet tikai 8 nav izmantojuši mājas sienu priekšrocības, lai tiktu top6!

Biatlonā piemēram 24 biatlonisti ir tikuši top6, bet visi tikuši top6- arī bez mājas sienu priekšrocībām!
Biatlonā taču nav "mājas sienu priekšrocības".

     [+] [-]

, 2024-03-04 18:56, pirms 2 mēnešiem
Damokla_zobens_23 rakstīja: Biatlonā taču nav "mājas sienu priekšrocības".
Teorētiski ir, bet praktiski tālu līdz tam un būtiskas priekšrocības nav!

     [+] [-]

, 2024-03-04 21:44, pirms 2 mēnešiem
Calvin rakstīja: jā, prieks par Robotiem, Aparjodu un Vītolu, taču aiz viņiem nav īpaši konkurētspējīgu censoņu... ja meitenēm milzīgs potenciāls ir Bērziņai (šķiet, ka piklibo mentālā veselība, pietrūkst pārliecības par saviem spēkiem, bet meistarības un talanta pietiek), tad Aparjode (ļoti nestabila)šajā sezonā izskatās vājāka.. tālāk kas? Kaluma? Bona? Tur ir "gaismas gads" no pirmā sešinieka, nerunājot par trijnieku. Čaļiem- ir Bērziņš, mūžīgi neapmierinātais... it kā talanta pietiek, bet izskatās, ka nu, it ne maz nav motivācijas un sportiskā niknuma kaut ko pierādīt un sasniegt. Prgnozēju - vai nu jau šogad būs beidzis karjeru, vai nākamā sezona būs pēdējā... Kas tālāk? Rinks? Neizskatās pēc sportista, kurš pāris gados būs TOP 6. Drīzāk, tāds Inārija tips (kivlenieka)... ap 10-tajām vietām(labākajā gadījumā) arī "novizināsies"visu savu karjeru... tomēr atšķirībā no austriešiem, itāļiem, nemza nerunājot par vāciešīem, mums nav labu otro, trešo numuru, kas var , laiku pa laikam, arī pacīnīties par medaļām.. jo 5 vai 9 vieta- kāda tam starpība.. nezinu, iespējams, aug kāds brīnumbērns, par ko nav info... saka jau, ka masveidība esot pietiekama. Draugam mazais puika arī trenējās... cerēsim. Bat baigās fanfaras, nudien, nav pamata skandināt.
5 vai 9 vieta - tā ir liela starpība,. Vienmēr jātiecas uz augšu. Nevajag domāt tikai šādi - medaļa tas ir ir labi, viss pārējais nav svarīgi.
Ir svarīgi. Profesionālam sportistam jādomā par katru vietu un ir svarīgi esi 10 vai 15, 6 vai 8 vieta utt.
Nav slikti ja ir sportists, kurš karjerā brauc ap 10 vietu. Arī tad jau ir labs līmenis. Ja uzskati ka labas ir tikai medaļas, tad sporta veidam draud iznīcība. Vai tad mēs gribam, lai kamanās piedalās tikai 8-10 sportisti?