Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: vai uz Pekinu vedīsim rekordlielu olimpiešu pulku?

Skaidrojam: vai uz Pekinu vedīsim rekordlielu olimpiešu pulku?
Latvijas izlases hokejisti Ralfs Freibergs, Miks Indrašis un Ronalds Ķēniņš. Foto: Edijs Pālens/Xinhua/Scanpix

Līdz Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai atlikušas vien 36 dienas, un visos sporta veidos lēnām tiek noskaidrots kvotu sadalījums. Arī Latvijā aina top arvien skaidrāka, un, visticamāk, uz Ķīnu mūsu delegācija vedīs rekordlielu sportistu skaitu.

Iepriekšējās publikācijās par olimpiešu skaita tēmu apskatījām, cik daudz Latvijas atlētu uz Pekinu varētu doties biatlonā, distanču slēpošanā un renes sporta veidos. Situācija pasliktinās bobslejā, kur šobrīd provizoriski Latvijai ir divas kvotas divniekos un viena – četriniekos. Vēl pirms nepilna mēneša arī četriniekos mums bija iedalītas divas vietas. Šajā publikācijā apskatīsim, kā ar potenciālo olimpiešu pulku veicas pārējos sporta veidos, bet raksta noslēgumā aplūkosim, cik daudz braucēju uz Pekinu varam sagaidīt reālajā un cik – optimistiskajā variantā. Tomēr jebkurā gadījumā Latvijas delegācija uz februārī gaidāmajām olimpiskajām spēlēm vedīs rekordlielu sportistu skaitu. Pašreizējais rekords ir 57 atlēti 2010. gadā Vankūverā un 2014. gadā Sočos. Pēc šosezon uzrādītajiem rezultātiem jāspriež, ka lielākās iespējas tikt pie medaļām ir Latvijas kamaniņu braucējiem.

Ziemeļu divcīņa

Visticamāk, Pekinas olimpiskajās spēlēs pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas Latvija būs pārstāvēta arī mums tik eksotiskā sporta veidā kā ziemeļu divcīņa. Kvalifikācija noslēgsies janvāra vidū, bet Latvijai šobrīd provizoriski pienākas viena ceļazīme, par ko parūpējies 19 gadus vecais Markuss Vinogradovs. Decembrī viņš ar vietām piektā desmita beigās debitēja Pasaules kausa apritē, kā arī šosezon startējis līmeni zemākajā Kontinentālajā kausā.

Vēl pirms pāris nedēļām Latvija bija izkritusi no olimpisko dalībnieču saraksta ziemeļu divcīņā, taču pēc decembra vidū notikušajām Kontinentālā kausa sacensībām, kas Vinogradovam nebija sekmīgas (50. un 51. vieta), tā tajā atgriezās. Līdz olimpiskās atlases beigām vēl būs Pasaules kausa posms Itālijā un Kontinentālā kausa sacensības Vācijā, kur latviešu sportists neplāno piedalīties – tā portālam Sportacentrs.com atklāj Latvijas Slēpošanas federācijas ģenerālsekretārs Agris Raugulis. Vinogradova dalību Pekinas olimpiskajās spēlēs Raugulis vērtē ar diezgan lielu varbūtību, bet janvāri sportists nolēmis veltīt treniņiem.

Šorttreks

Pēc mēneša gaidāmajās olimpiskajās spēlēs Latviju šorttrekā pārstāvēs divi sportisti – Reinis Bērziņš un Roberts Krūzbergs. Pa vienam startēs 500 un 1000 metru distancēs, bet abi varēs piedalīties 1500 metros. Vēl pirms sezonas starp pretendentiem uz vietu olimpiskajās spēlēs bija arī Endijs Vīgants, taču viņš pirmajā Pasaules kausa posmā sagrieza muskuli. Kaut arī ar laiku slidotājs atgriezās apritē, vēlāk viņam Covid-19 dēļ bija jādodas pašizolācijā. “Endijam Pasaules kausos, kuros notika atlase, veicās ārkārtīgi neveiksmīgi. Līdz ar to variantu kvalificēties olimpiskajām spēlēm viņam faktiski nebija. Tas būtu negodīgi, ja iespēju startēt Pekinā atņemtu Reinim un Robertam, jo viņi paši to ir izcīnījuši,” skaidro Latvijas Slidošanas savienības ģenerālsekretāre Inese Jesse.

Janvāra vidū pirms olimpiskajām spēlēm svarīgas sacensības šorttreka sportistiem būtu bijis Eiropas čempionāts Drēzdenē, taču Covid-19 dēļ tas nesen tika atcelts. Pēc Ziemassvētkiem Nīderlandē atgriezies Bērziņš, kur viņš trenējas pastāvīgi, un Latvijā ielidos janvāra beigās pirms Latvijas delegācijas prezentācijas. Savukārt Krūzbergs lielu daļu decembra trenējās Vācijā, kur viņš atgriezīsies Jaunā gada sākumā.

Daiļslidošana

Salīdzinot ar Phjončhanu, šoreiz daiļslidošanā Latvijai nebūs savas pārstāves sieviešu konkurencē, bet vienīgais atlēts šajā sporta veidā būs Deniss Vasiļjevs. Covid-19 ierobežojumu dēļ Šveicē dzīvojošais latvietis iepriekšējā sezonā varēja startēt tikai divās sacensībās, taču šosezon viņš ir piedalījies jau četros turnīros un labojis personīgos rekordus, taču izšķiroši svarīgais četrkāršais lēciens sacensību spriedzes apstākļos vēl jāpieslīpē. Līdz janvāra beigām, kad iecerēta Latvijas delegācijas prezentācija un ekipējuma sadale sportistiem, Vasiļjevs trenēsies Šveicē – viņš jau vairākus gadus sadarbojas ar pazīstamo šveiciešu treneri Stefanu Lambjelu. Olimpiskajās spēlēs Vasiļjevs debitēja pirms četriem gadiem Phjončhanā, kad ierindojās 19. vietā, bet februārī no viņa ir pamats gaidīt augstvērtīgāku sniegumu.

Kalnu slēpošana

Līdzīgi kā Phjončhanā, arī Pekinā startēs divi Latvijas kalnu slēpotāji – pa vienam kungu un dāmu konkurencē. Diemžēl savainojumā nupat iedzīvojās vien 18 gadus vecā Dženifera Ģērmane, kura starp Latvijas kalnu slēpotājām ir pārliecinoša līdere. Viņai debija olimpiskajās spēlēs ies secen, līdz ar to viņas vietu varētu ieņemt kāda cita sportiste. Saspringta situācija ir vīriešiem, kur par vienīgo ceļazīmi uz Pekinu cīnās Miks Zvejnieks, Elvis Opmanis un Žaks Gedra. Favorīts uz vietu olimpiskajās spēlēs ir Zvejnieks.

Ātrslidošana

Kaut arī pirms pāris nedēļām Latvijas labākais ātrslidotājs Haralds Silovs bija diezgan drošs par savu vietu Pekinas olimpiskajās spēlēs, šobrīd tas ir zem jautājuma zīmes, jo viņš 1500 metru distancē iekļauts kā pirmais rezervists. Iespēja, ka latvietis varēs piedalīties savās ceturtajās olimpiskajās spēlēs, gan joprojām pastāv, ja no savas kvotas atteiksies kāda cita valsts. Skaidrība šajā jautājumā būs līdz 16. janvārim.

Hokejs

Cīnoties vienā apakšgrupā ar Somiju, Zviedriju un Slovākiju, Latvijas izlase uz olimpiskajām spēlēm vedīs 25 spēlētājus, taču šoreiz būs jāsadzīvo bez Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājiem. Šāds fakts lielāks trieciens gan ir spēcīgākajām valstsvienībām, līdz ar to planētas labāko hokejistu iztrūkums paver iespējas mazākām nācijām, kurām nav tik daudz NHL pārstāvju. Piemēram, Latvijai. Paraugs tālu nav jāmeklē - pirms četriem gadiem Phjončhanā sudrabu ieguva vācieši.

Tieši hokeja komanda būtiski palielina Latvijas delegācijas apmēru – ar to uz Pekinu reālākajā gadījumā dosies ap 59 sportistiem, bet optimistiskajā situācijā 66, ja apstākļu sakritības gadījumā izdosies iegūt olimpisko ceļazīmi vīriešu biatlonā un otro bobsleja četriniekos. Tiesa, arī 59 sportistu delegācija ziemas olimpiskajās spēlēs nav bijusi ne reizi, jo rekords ir 57 atlēti Turīnā un Sočos.

Cik Latvijas sportistu būs Pekinas olimpiskajās spēlēs?

     [+] [-]

, 2021-12-31 19:36, pirms 2 gadiem
Pieņemsim Ķīnā hokejisti noķer Covid.Sastāvā kādi 7 no Dinamo,šie ĀĶīnā ilgi vēl sēdēs.Viens labums ka tad Dinamo spēlēs ar jauniešiem.Varbūt kāds izšauj un nodstiprinās Dinamo

     [+] [-]

, 2021-12-31 19:55, pirms 2 gadiem
Biju domājis, ka saprotu ziemeļu divcīņas kvalifikāciju, jau norakstīju Vinogradova izredzes tikt uz Pekinu. Izrādās,ne velna nesaprotu.

     [+] [-]

, 2022-01-01 14:08, pirms 2 gadiem
Blitkošana sastāvu nesūtīs sastāvu uz Pekinu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2022-01-01 15:48, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Biju domājis, ka saprotu ziemeļu divcīņas kvalifikāciju, jau norakstīju Vinogradova izredzes tikt uz Pekinu. Izrādās,ne velna nesaprotu.
Un kā biji sapratis?

     [+] [-]

, 2022-01-01 16:11, pirms 2 gadiem
Aktuālajā FIS kalnu slēpošanas olimpiskajā listē nākamā labākā LV sieviešu pozīcija ir 1485. vieta slalomā
https://www.fis-ski.com/DB/v2/quota...

     [+] [-]

, 2022-01-01 16:13, pirms 2 gadiem
boleks rakstīja: Un kā biji sapratis?
Ka vajag daudz vairāk punktu Kontinentālajā kausā, lai provizoriski būtu sarakstā. Viņš bija izkritis no provizoriskā OS saraksta, bet kaut gan pēdējās sacensībās neieguva nekādus punktus ne PK, ne KK, tāpēc nesaprotu, ar ko saistīta atgriešanās provizoriskajā sarakstā, bet tās jau laikam manas problēmas, ka nesaprotu.