Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: Latviju distanču slēpošanā Pekinā pārstāvēs vairāki biatlonisti?

Skaidrojam: Latviju distanču slēpošanā Pekinā pārstāvēs vairāki biatlonisti?
Patrīcija Eiduka. Foto: AFP/Scanpix

Lielā mērā pateicoties Patrīcijas Eidukas labajiem rezultātiem, Latvija uz februārī gaidāmajām Pekinas olimpiskajām spēlēm varētu aizvest savā vēsturē lielāko distanču slēpotāju komandu. Portāls Sportacentrs.com skaidro, cik un kādi atlēti gatavojas piedalīties četrgades nozīmīgākajā sporta forumā.

Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācija distanču slēpošanā noslēgsies pēc nedaudz vairāk kā mēneša – 16. janvārī. Šādi gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē tiks sadalītas pa 148 kvotām. Šobrīd provizoriskajā sarakstā Latvija ir atvēlētas četras vietas dāmām un divas – kungiem. Ar sešiem sportistiem distanču slēpošanā līdz šim vēl olimpiskajās spēlēs neesam startējuši. Latvijas Slēpošanas federācijas valdes loceklis Jānis Puida, kurš ir atbildīgs tieši par distanču slēpošanu, mūsu portālam ieskicē, ka attiecībā uz Latviju kvotu skaits līdz janvāra vidum, visticamāk, paliks nemainīgs.

“Tas šobrīd ir minimālais sportisku skaits, ar ko Pekinā startēs Latvija,” skaidro Puida, kurš pauž cerību, ka vēl kāda kvota tiks iegūta vīriešu konkurencē. Sievietēm šāds scenārijs esot mazāk ticams. “Nevar izslēgt varbūtību, ka varētu būt pa kādam sportistam vairāk, jo ir valstis, kuras vēl nav izpildījušas Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) punktu kritērijus. Tas gan būs zināms tikai janvārī, kad noslēgsies olimpiskā atlase.”

Kvalifikācijā ņem vērā Pasaules kausa, pasaules čempionātu rezultātus, tostarp arī junioru vecumā, kur aktīvi startējusi arī Eiduka. Puida lēš, ka viņas iespētais devis 75-80% no tā, kāpēc Latvijai sieviešu konkurencē pašlaik ir četras vietas un potenciāla iespēja Pekinā piedalīties pat stafetē.

Decembra sākumā FIS sacensībās Zviedrijā 17. vietu desmit kilometru klasikā izcīnīja biatloniste Baiba Bendika, kura teorētiski Pekinā varētu startēt arī distanču slēpošanā. Puida gan uzsver, ka Bendika vēl nav izpildījusi federācijas iekšējās atlases prasības.

“Šobrīd nevaram apgalvot, ka Baiba startēs Pekinas olimpiskajās spēlēs. Viņa vēl nav savākusi visu startu skaitu, kas mums izvirzīti iekšēji. Sākot no šī gada 16. janvāra līdz nākamā gada 16. janvārim tiem jābūt pieciem startiem ziemā, no kuriem diviem – klasikā,” saka Puida.

FIS kritēriji paredz, ka uz olimpiskajām spēlēm aizbraukušie biatlonisti var piedalīties distanču slēpošanas stafetē, ja kādās no sacensībām iepriekš ieguvuši mazāk par 300 FIS punktiem. Šādu rādītāju Bendika ir izpildījusi. Sagaidāms, ka viņa kā biatloniste kvalificēsies Pekinai, bet 12. februārī paredzētā 4x5 kilometru distanču slēpošanas stafete dāmām ir tieši starp biatlona 7,5 kilometru sprintu (11. februāris) un 10 kilometru iedzīšanu (13. februāris). Līdz ar to pastāv maza iespēja, ka Bendika startēs stafetē.

“Cik ar Baibu ir runāts, viņas mērķis ir starts distanču slēpošanas pēdējā dienā, kad 20. februārī būs 30 kilometru distance brīvajā stilā. Tomēr mums ir iespēja uz Pekinu aizvest četras sportistes, tāpēc gribētu redzēt mūsu komandu stafetē. Daudz kas būs atkarīgs no tā, vai Baiba būs gatava piedalīties arī stafetē,” norāda Puida.

Ja 30 gadus vecā Bendika būs starp četrām Latvijas dalībniecēm distanču slēpošanā, viņa atņems iespēju olimpiskajās spēlēs startēt kādai no jaunajām meitenēm. Līdz ar to no slēpotāju saimes būs iespēja paņem tikai trīs meitenes.

Bez Patrīcijas Eidukas startam olimpiskajās spēlēs šobrīd gatavojas Kitija Auziņa (25 gadi), Samanta Krampe (18 gadi), Estere Volfa (16 gadi), turklāt tādu mērķi izvirzījusi vēl viena biatloniste Annija Keita Sabule (24 gadi).

“Uz divām vietām kungiem varētu pretendēt Raimo Vīgants, kurš izskatās diezgan pārliecinoši un šobrīd ir spēcīgākais Latvijā. Vēl cīņā par vietu uz Pekinu ir iesaistījies biatlonists Roberts Slotiņš, kurš piestartē arī distanču slēpošanas sacensībās. Viņš šobrīd izskatās labāks par Induli Bikši. Nevar teikt, ka par otro vīriešu vietu būtu pilnīga skaidrība,” iezīmē Puida.

  +3 [+] [-]

, 2021-12-13 14:28, pirms 2 gadiem
Slotiņš sapratis, ka nav ko ākstīties biatlonā tāpat nebūs augstāk, jo šaušana pavelk uz leju..

  +5 [+] [-]

, 2021-12-13 15:27, pirms 2 gadiem
Ja pareizi saprotu kritērijus, tad olimpiskā atlase beidzās jau pavasarī. Tagad līdz janvārim vājāko valstu sportisti vēl var censties uzlabot individuāli savus FIS punktus, lai varētu startēt pēc iespējas vairākās distancēs.

Tik labi nepārzinu slēpošanas virtuvi, bet man nešķiet reāli, ka varētu būt tik daudz atteikumu, lai Latvijas vīri saņemtu trešo vietu. Ja brauc divi, tad Vīgants ir pirmais numurs. Jā, Slotiņš ir ātrāks par Bikši. Bet neesmu pārliecināts, vai šoreiz tam ir jābūt vienīgajam kritērijam, nosakot otru olimpieti. Un Slotiņam kvalifikācija ir tikai 15 km distancei klasikā un komandu sprintam, kas arī notiek klasikā (un arī lielajai stafetei, bet mums nebūs četru vīru). Tomēr jau slidsolis viņam labāk padodas. Turklāt biatlona komandai noteikti lietderīgāk būtu, ja Slotiņš olimpiskajā pārtraukumā trenētos, lai pavasara trimestrī būtu labā formā.

Sabulei, izrādās, jau ir viens starts klasikā (sprintā sezonas sākumā). Nu jā, slidsolī viņa 10 km distancē par gandrīz minūti apslēpoja Krampi, taču divos kopīgos mačos ar Eiduku bija 4-5 minūtes lēnāka par mūsu labāko slēpotāju. Un tieši tas pats ar kvalifikāciju, kas Slotiņam, ir arī Sabulei. OK, pieņemu, ka viņa atlikušajā laikā var izpildīt kvalifikāciju slidsoļa sprintam. Bet 30 km nav variantu. Ja par Bendiku. Neticu, ka SOK izdarīs izņēmumu un atļaus viņai ar biatlona kvotu startēt 30 km distancē. Bet atņemt vietu kādai jaunajai negrib arī pati Baiba (tā vismaz teica intervijā).

Grūts uzdevums būs Slēpošanas federācijai izvēlēties olimpiešus, jo varētu būt vismaz divi aizvainotie.

Ceru, ka uzstādījums par stafeti nepazudīs olimpiādes laikā. Un vispār uzskatu, ka uz olimpiādi aizbraukušajiem ir jāstartē pilnīgi visās distancēs, kurās viņi drīkst. Jo neviens, izņemot Eiduku, taču nav tādā līmenī, lai varētu atrunāties ar taupīšanos savai kroņai distancei. Tāpēc ceru redzēt Vīgantu, Bikši (ja brauks uz Pekinu), Auziņu un arī Eiduku startējam pilnīgi visās distancēs!

Kvalifikācijas sistēma: https://cdn.dosb.de/user_upload/Ath...

Tev var apskatīties dažādus aktuālos rangus: https://www.fis-ski.com/en/inside-f...

  +2 [+] [-]

, 2021-12-13 18:04, pirms 2 gadiem
No malas izskatās,ka mūsu Slēpošanas federācija ir palikusi par caurstaigājamu sētu,kurā var atnākt caurkrituši biatlonisti,kuri pēkšņi sākuši piedalīties FIS sacensībās, un tikt uz olimpiādi
Baibas sakarā-protams,neviens viņai nekādu spec.kvotu nedos. Tik nav skaidrs par kādu pieredzes gūšanu 30km.slēpojumā olimpiādē viņa runā-vai tad metīs plinti krūmos un ies uz slēpošanu??? Tak nē. Stipri šaubos vai Baiba iebrauks 30km.labāko piecdesmitniekā,tāpēc-ar ko tad viņa būtu labāka par piem. K.Auziņu?? Un piedalīties tikai tāpēc,ka "ES"gribu,no pieredzējušas biatlonistes,nopietni neizklausās. Šī Baibas mētāšanās starp slēpošanu un biatlonu,izskatās,sāk stipri ietekmēt arī viņas biatlona rezultātus,šāda nestabilitāte,kā šogad,nebij sen redzēta.
Ja jau būs tās četras meiteņu vietas,tad stafete ir jābrauc obligāti,jo otras tādas iespējas pārredzamā nākotnē nebūs.
Mazliet nesaprotu,ko olimpiādē grib darīt 16gadīgā biatloniste Volfa??
Nez ko šī federācija teiktu,ja atnāktu Rastijs un noslēpotu Vīgantu??
Gan jau Bikše vēl ieskriesies.

  +1 [+] [-]

, 2021-12-13 18:07, pirms 2 gadiem
Vienkārši vajag formulēt mērķus-vai gribas pa visām varītēm uz olimpiādi,vai vienkāŗši noskaidrot savu līmeni-tur pietiktu ar kādiem reģionāliem Norvēgijas mačiem.

     [+] [-]

, 2021-12-13 18:16, pirms 2 gadiem
Todistuss rakstīja: No malas izskatās,ka mūsu Slēpošanas federācija ir palikusi par caurstaigājamu sētu,kurā var atnākt caurkrituši biatlonisti,kuri pēkšņi sākuši piedalīties FIS sacensībās, un tikt uz olimpiādi
Baibas sakarā-protams,neviens viņai nekādu spec.kvotu nedos. Tik nav skaidrs par kādu pieredzes gūšanu 30km.slēpojumā olimpiādē viņa runā-vai tad metīs plinti krūmos un ies uz slēpošanu??? Tak nē. Stipri šaubos vai Baiba iebrauks 30km.labāko piecdesmitniekā,tāpēc-ar ko tad viņa būtu labāka par piem. K.Auziņu?? Un piedalīties tikai tāpēc,ka "ES"gribu,no pieredzējušas biatlonistes,nopietni neizklausās. Šī Baibas mētāšanās starp slēpošanu un biatlonu,izskatās,sāk stipri ietekmēt arī viņas biatlona rezultātus,šāda nestabilitāte,kā šogad,nebij sen redzēta.
Ja jau būs tās četras meiteņu vietas,tad stafete ir jābrauc obligāti,jo otras tādas iespējas pārredzamā nākotnē nebūs.
Mazliet nesaprotu,ko olimpiādē grib darīt 16gadīgā biatloniste Volfa??
Nez ko šī federācija teiktu,ja atnāktu Rastijs un noslēpotu Vīgantu??
Gan jau Bikše vēl ieskriesies.
Bet vai tad ir kāda ātrāka par Volfu? Pavasarī PČ bija visas piecas rakstā minētās (ieskaitot Bendiku).

Bendikas atšķirība no Auziņas? Bendika noteikti izietu uz starta 30 km distancē. Par Auziņu ļoti šaubos... Un gan jau Bendika tiktu TOP 50. Bet tas nenozīmē, ka atbalstu, ka viņa atņem kvotu kādai slēpotājai.

     [+] [-]

, 2021-12-13 18:47, pirms 2 gadiem
Vai Bendika izies uz startu sprintā,10km klasikā, stafetē ??
Tad kam mums tādu "slēpotāju".

  +3 [+] [-]

, 2021-12-13 19:28, pirms 2 gadiem
Todistuss rakstīja: Vai Bendika izies uz startu sprintā,10km klasikā, stafetē ??
Tad kam mums tādu "slēpotāju".
Bendika arī klasikā var nobraukt, noteikti ne sliktāk par Volfu un Auziņu, tikai kāda tam jēga? Tikai saņemt otru olimpietes dāvanu maisiņu 10 000 eiro vērtībā? Un ko tur grib darīt Sabule? Jā meiča smuka un gudra, studē biznesu augstskolā, bet vai tikai ar to pietiek, lai brauktu uz Olimpiādi? Pat ja ir ļoti tuvas attiecības ar atbildīgajām personām?
Te nekādu izņēmumu nevar būt, lai brauc stiprākās un noteikti izpildījušas visus slēpotāju normatīvus, nevis aizlēkušas citām priekšā tikai tāpēc, ka nespēj pietiekami ātri pakustināt savas *akaļas, lai atlasītos biatlonā.

  +2 [+] [-]

, 2021-12-13 19:31, pirms 2 gadiem
Žēl, ka nespēj pieņemt lēmumu, ja, izņemot Eiduku nav citu slēpotāju, tad Patrīcija, lai brauc vienīgā sieviešu konkurencē. Patrīcija ar savu izcilību nopelna vēl trīs vietas, bet bez viņas pārējās slēpotājas ir gaismas gadu attālumā no OS un nav ne cienīgas, ne tiesīgas tur piedalīties. Un ja Baiba izlems piedalīties, lai piedalās. Viņa nevar nevienai atņemt vietu, jo nevar atņemt to, kas nav paša iegūts.

  +1 [+] [-]

, 2021-12-13 20:59, pirms 2 gadiem
Pozitīvi, ka vismaz ir izveidojusies līdzjutēju diskusija. 🙂

     [+] [-]

, 2021-12-13 21:20, pirms 2 gadiem
Slotiņa un Sabules sakarā, skaidrs, ka vissticamāk biatlonā pie kvotas tikt nav iespējams un ja uz šo brīdi viņi var izkonkurēt slēpotājus tā jau tikai viņu vaina..

     [+] [-]

, 2021-12-13 21:24, pirms 2 gadiem
Patīkami ka slēpošana Latvijā kaut cik atdzīvojusies. Tour de ski, tad Eiduka. Pat minimāla konkurence parādījusies - Vīgants, Bikše , Slotiņš.

  -2 [+] [-]

, 2021-12-13 21:54, pirms 2 gadiem
Rygel rakstīja: Žēl, ka nespēj pieņemt lēmumu, ja, izņemot Eiduku nav citu slēpotāju, tad Patrīcija, lai brauc vienīgā sieviešu konkurencē. Patrīcija ar savu izcilību nopelna vēl trīs vietas, bet bez viņas pārējās slēpotājas ir gaismas gadu attālumā no OS un nav ne cienīgas, ne tiesīgas tur piedalīties. Un ja Baiba izlems piedalīties, lai piedalās. Viņa nevar nevienai atņemt vietu, jo nevar atņemt to, kas nav paša iegūts.
+107
Pārējie, pa smukām acīm aizbraukušie/ās tad lai nebrīnās, kad sauc par tūristiem.
Bet pieļauju, ka aizbrauks. Startlistē valsts nosaukums ir svarīgs. Ķīnā skatītāju nebūs, neviens neizsvilps

  +1 [+] [-]

, 2021-12-13 22:31, pirms 2 gadiem
nicks rakstīja: +107
Pārējie, pa smukām acīm aizbraukušie/ās tad lai nebrīnās, kad sauc par tūristiem.
Bet pieļauju, ka aizbrauks. Startlistē valsts nosaukums ir svarīgs. Ķīnā skatītāju nebūs, neviens neizsvilps
Krampe un Volfa vēl ļoti jaunas, varbūt izaug par labām spoetistēm. Auziņa? Otra ātrākā Latvijas slēpotāja (ja neskaita Bendiku un varbūt Sanitu Buliņu). Meitenēm jābrauc uz Pekinu un jāparāda savu labāko sniegumu.

     [+] [-]

, 2021-12-13 23:51, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Bet vai tad ir kāda ātrāka par Volfu? Pavasarī PČ bija visas piecas rakstā minētās (ieskaitot Bendiku).

Bendikas atšķirība no Auziņas? Bendika noteikti izietu uz starta 30 km distancē. Par Auziņu ļoti šaubos... Un gan jau Bendika tiktu TOP 50. Bet tas nenozīmē, ka atbalstu, ka viņa atņem kvotu kādai slēpotājai.
Pavasarī atlases sacensībās uz pieaugušo PČ slēpošanā vispār tikai 5 dalībnieces bija. Eiduka un Bendika jau bija izpildījušas atlases nosacījumus. Tā ka pāri palika tikai 2...

     [+] [-]

, 2021-12-14 00:06, pirms 2 gadiem
Easton77 rakstīja: Slotiņa un Sabules sakarā, skaidrs, ka vissticamāk biatlonā pie kvotas tikt nav iespējams un ja uz šo brīdi viņi var izkonkurēt slēpotājus tā jau tikai viņu vaina..
Par kādu izkonkurēšanu ir runa? Ja nekļūdos, tad pagaidām uz OS kandidē 3 slēpotājas, vairāk nav. Tātad gribot vai negribot ceturtā būs biatloniste

  +3 [+] [-]

, 2021-12-14 11:48, pirms 2 gadiem
Todistuss rakstīja: Baibas sakarā-protams,neviens viņai nekādu spec.kvotu nedos. Tik nav skaidrs par kādu pieredzes gūšanu 30km.slēpojumā olimpiādē viņa runā-vai tad metīs plinti krūmos un ies uz slēpošanu??? Tak nē. Stipri šaubos vai Baiba iebrauks 30km.labāko piecdesmitniekā,tāpēc-ar ko tad viņa būtu labāka par piem. K.Auziņu??
Ja Baiba startētu 30 km brīvajā stilā, tad domāju, ka viņa iebrauktu labāko piecdesmitniekā. Šogad PČ 10 km Baiba taču bija 35.vietā. Protams, jāņem vērā, ka biatlonisti tradicionāli labākos rezultātus uzrāda vidējās distancēs brīvajā stilā, bet garajās distancēs sieviešu konkurencē bieži nemaz nesavācas 50 dalībnieces, tādēļ es teiktu, ka OS 30 km Baibai ir ļoti reāla vieta kaut kur starp 30.-40.

     [+] [-]

, 2021-12-14 22:05, pirms 2 gadiem
Patrīcija izcīnīja šīs kvotas. Tad, lai arī pati izlemj, kuras startēs

     [+] [-]

, 2022-01-13 22:56, pirms 2 gadiem
Baiba saka, ja vajag tad stafeti nobrauks, bet gala rezultātā uzliks mīksto un nu nebrauks viņa to stafeti, ja tiks iedzīšanā.