Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

LSFP aicina atļaut rīkot treniņus un sacensības ārpus telpām

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) kopīgi ar sporta organizācijām Latvijas Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, Izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai, Veselības ministram Danielam Pavļutam un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijai nosūtījusi vēstuli ar aicinājumu nekavējoties pārskatīt Covid-19 pandēmijas ārkārtējās situācijas noteiktos sporta ierobežojumus un atļaut ārpus telpām rīkot sacensības, ievērojot visus nepieciešamās epidemioloģiskās drošības prasības.

Vēstules teksts ir šāds.

Vēršamies ar aicinājumu nekavējoties pārskatīt Covid-19 pandēmijas ārkārtas stāvokļa noteiktos sporta ierobežojumus un atļaut ārpus telpām nodarboties ar treniņiem un rīkot sacensības. Mēs katru dienu dzirdam Latvijas pazīstamāko infektologu un epidemiologu aicinājumus iet ārā no telpām un nodarboties ar sportu, jo nekādas infekcijas pārneses ārtelpas sporta treniņos un sacensībās nav iespējamas. Taču nepamatoti ierobežojumi mums liedz rīkot jebkādas sacensības.

Sporta organizatori ir gatavi pilnībā ievērot visas epidemioloģiskās prasības ģērbtuvēm, sacensību organizatoru telpām un palīgtelpām.

Šobrīd, epidemioloģiskajai situācijai ieilgstot, nav nekā svarīgāka par iedzīvotāju (īpaši bērnu) sportiskām aktivitātēm un imunitātes veicināšanu. Šajā grūtajā laikā svarīgi saglabāt sabiedrības garīgo un sociālo veselību. Fiziskas aktivitātes un sports norūda raksturu un stiprina imunitāti.

Visās mūsu kaimiņvalstīs ārtelpās ir atļauti sporta treniņi un sacensības. Kaimiņvalstu pieredze liecina, ka gudri un pārdomāti organizējot ārtelpu sporta sacensības, ir iespējams nodrošināt visas sanitāri higēniskās prasības. Ārtelpu starptautisko sporta veidu federācijas ir izstrādājušas labas prakses rekomendācijas, bet vietējās federācijas turpina rīkot ārtelpu sporta pasākumus, ievērojot Covid-19 ierobežošanas protokolus. Piemēram, 2021. gada 30. janvārī Igaunijas valsts prezidente Kersti Kaljulaida piedalījās 35. Viru maratona distanču slēpošanā, kur sacensības ar kopējo startu piedalījās 588 dalībnieki.

Nav nekāda pamatojuma, kādēļ nebūtu iespējams rīkot sacensības slēpošanā, biatlonā, orientēšanās sporta ar slēpēm, skriešanas, ziemas triatlona un motosporta sacensības. Šogad ir labi laika apstākļi, teicami iekārtotas sporta bāzes, kur pilnībā tiek ievērotas sanitārās un epidemioloģiskās prasības. Kā atceramies, 2019./2020. gada Latvijas ziemā sniega nebija un sacensības nevarēja notikt, kas atstāja negatīvas sekas uz izlašu sagatavošanu, atlases iespējām un jauno sportistu gatavošanu. Šogad, kad sniega ir pietiekami, pilnvērtīgus treniņus un sacensības liedz rīkot nepārdomāti ierobežojumi.

Treneriem grūti motivēt jauniešus trenēties augstiem sasniegumiem bez iespējām salīdzināt un pārbaudīt sagatavotību. Grūti nodrošināt godīgas atlases principu ievērošanu dalībai valsts izlasēs. Cieš Latvijas sporta dzīves organizatori. Šoziem Latvijā plānotas starptautiskās sacensības atceltas vai pārceltas uz kaimņvalstīm. Bez sacensībām mūsu audzēkņi un sportisti, Latvijas izlašu dalībnieki, kuri piedalās starptautiskas sacensībās, zaudē arī sagatavotības un konkurences ziņā, jo bez sacensībām nav iespējams veikt pilnvērtīgu treniņu darbu un sasniegt atbilstošu gatavību. Bet tas var ietekmēt audzēkņu, sportistu un federāciju darba vērtējumu, radot maldīgu priekšstatu par mūsu konkurētspēju.

Aicinām nekavējoties atcelt ierobežojumus sporta treniņiem un sacensībām dabā, ārpus telpām, saskaņojot epidemioloģiskās prasības.

Izmantotie resursi:
lsfp.lv