Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Ekmanis: "Neparastā situācija mums ir liels izaicinājums, visi esam satraukušies"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Ekmanis: "Neparastā situācija mums ir liels izaicinājums, visi esam satraukušies"
Zintis Ekmanis. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Tuvojas jaunā bobsleja un skeletona sezona un pirmo divu pasaules kausa posmu sarīkošana uzticēta Siguldai. Šajā trasē sacensības notiks divas nedēļas nogales pēc kārtas: 20.-22. un 27.-29. novembrī. Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis atklāj, ka Siguldas posmos mūsu pirmās ekipāžas pilots būs Oskars Ķibermanis.

Katra posma sacensību programmā skeletons sievietēm un vīriešiem, tāpat bobslejs sievietēm un katras nedēļas nogalē arī divi mači bobslejā vīriešu divniekiem. Tas nozīmē, ka Siguldā vīriešu divnieku konkurencē kopā tiks aizvadītas pat četras sacensības. Sezonas kalendārā vēl pasaules kausā ieplānotas divu posmu sacensības decembrī Īglsas trasē Austrijā, pēc Jaunā gada posmi vēl Vinterbergā, Sanktmoricā un Kēnigszē, savukārt pēdējais posms paredzēts martā jaunajā Pekinas ziemas olimpisko spēļu trasē.

Tagad ir sarežģīts laiks visā pasaulē Covid-19 pandēmijas dēļ, bet Sigulda gatava sarīkot pirmās divas sezonas sacensības. Būs gan dažādi ierobežojumi, trasē netiks ielaisti skatītāji, stingras pārbaudes visiem sportistiem un akreditētajām personām, bet sacensības notiks un tās līdzjutēji varēs vērot savos televizoru ekrānos 30 dažādās pasaules valstīs, Latvijā translācijas būs LTV7. Raidtiesību turētāja "Infront Media" dati liecina, ka februārī pasaulē kopā Siguldas posmu noskatījās 58 miljoni skatītāju.

Pērnā gada pasaules kausa izcīņas sezona februārī beidzās tieši Siguldas trasē un sacensību rīkotāji saņēma starptautiskās bobsleja un skeletona federācijas uzlavas par lielisko organizāciju un burvīgo gaisotni Siguldas trasē, sacīkstes klātienē noraudzījās vairāki tūkstoši skatītāju. Februārī papildus bija ļoti nozīmīgs brīdis visam Latvijas bobslejam, jo mūsu četrinieka ekipāžai tika svinīgi pasniegtas pārdalītās Soču ziemas olimpisko spēļu zelta godalgas, savukārt divniekos Oskars Melbārdis ar Daumantu Dreiškenu tika pie olimpisko spēļu bronzas godalgām.

Pandēmijas laiks ienesis savas korekcijas sacensību rīkošanā un epidemioloģiskās drošības ievērošanā, bet Siguldā tāpat būs gana spēcīgs sastāvs. Faktiski piedalīsies visi Eiropas labākie sportisti, redzēsim arī kanādiešus (tostarp bobslejā arī olimpisko čempionu Džastinu Kripsu), vien pirmajos posmos nestartēs amerikāņi, korejieši un ķīnieši. Paredzams, ka kopā būs ap 15 valstu pārstāvji.

Latvija bobslejā vīriešiem var tikt pārstāvēta ar trim ekipāžām. Skeletonā vīriešiem savā trasē startēs brāļi Martins un Tomass Dukuri, sievietēm Siguldā pasaules kausa apritē debitēs Endija Tērauda.

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis: "Visa šī neparastā situācija - tas mums ir liels izaicinājums, visi esam satraukušies, bet tādā labā nozīmē - pozitīvā gaisotnē. Ticu, ka viss izdosies, visu izdarīsim vajadzīgajā līmenī, kā to pieprasa starptautisko federāciju noteikumi šajā laikā. Pašam man jau tagad ir tāda koncentrēšanās, kāda bija savulaik, startējot pasaules līmeņa mačos."

Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis: "Siguldā mums ir trīs starta vietas bobslejā vīriešiem, pirmajā posmā tā arī varētu būt, bet par otro vēl pašlaik nevaru apgalvot, jo tajā laikā ir arī paredzēts braukt un gatavoties Eiropas kausu posmam Vinterbergā. Skaidrs, ka pirmā ir Oskara Ķibermaņa ekipāža, par pārējām vēl lemsim, Oskars Melbārdis vēl trenējas pēc nedaudz citas programmas. Šosezon jau vispār viss diezgan savdabīgi – paredzēti 12 posmi divniekiem un tikai četri četrinieku ekipāžām, mēs ar četrinieku vispār vēl neesam braukuši šoruden un var iznākt tā, ka līdz pat Jaunajam gadam nebraucam, tas ir zināms mīnuss."

Latvijas skeletona izlases galvenais treneris Dainis Dukurs: "Trase priekš pirmā ledus ir laba, trenējamies, protams, mitrums dažkārt traucē. Mēģinām jaunas kamanas. Visādi jau ir šajā laikā, oktobrī mums pašiem trasē stāvēja Covid-19 testu laboratorija, pārbaudīts ir daudz, visi iebraucēji, ir bijis arī tā, ka vācu kamaniņu izlase uzzina par vienu pozitīvu rezultātu jau ceļā pie mums, griež busu Polijā atpakaļ. Jāuzmanās, papildus uzmanība dezinfekcijai, cilvēku plūsmai trasē, treniņu laikiem."

Siguldas posmu sacensību direktore Janika Judeika: "Atbilstoši starptautiskās federācijas prasībām šajā pandēmijas laikā, mums viss ir pielāgots tam, vēl ņemot vērā Latvijas likumdošanu. Prasības ir tādas, ka arī jebkuram no žurnālistiem, ierodoties trasē pirms akreditācijas saņemšanas, jāuzrāda negatīvs Covid19 tests, kas veikts pēdējo 72 stundu laikā. Tas tādēļ, lai Siguldas trasē būtu pilnīgi droša vide."

Ļoti stingras prasības arī pašiem sportistiem un apkalpojošam personālam. Visiem, ierodoties trasē, klāt jābūt negatīvam Covid 19 testam un tad vēlreiz trasē tiks veikts papildus tests, ko nodrošina mobilā E.Gulbja laboratorija. Jāsagaida vēl viens negatīvs rezultāts tuvāko astoņu stundu laikā un tikai tad var piedalīties jebkurās aktivitātēs trasē. Sacensību un treniņu periodā Siguldas trasē papildus vēl regulāri visiem tiks veikti periodiski Covid 19 testi.

Izmantotie resursi:
bobslejs.lv

  +2 [+] [-]

, 2020-11-03 19:23, pirms 3 gadiem
Kāpēc monobobus izņēma no oriģinālās programmas?

  +2 [+] [-]

, 2020-11-03 20:38, pirms 3 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2020-11-03 22:17, pirms 3 gadiem
Gaidīšu sacensības un ceru, ka nekas tās neizjauks (tpū-tpū-tpū). Novēlu veiksmi visiem mūsējiem.

     [+] [-]

, 2020-11-05 22:54, pirms 3 gadiem
58 milj. skatījās bobsleju Ha ha tas ir gadsimta joks.