Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Šveices kērlingistes saglabā pirms diviem gadiem izcīnīto pasaules čempionu titulu

Linda Mangale
Linda Mangale

Šveices kērlingistes saglabā pirms diviem gadiem izcīnīto pasaules čempionu titulu
Šveices sieviešu kērlinga izlase
Foto: WCF/Steve Seixeiro

Pasaules sieviešu kērlinga čempionāts norisinājās no 30.aprīļa līdz 10.maijam Kalgari, Kanādā. Ļoti spraigā, mazrezultatīvā fināla spēlē Šveice ar 4:2 pieveica Krievijas Kērlinga federācijas (KKF) komandu.

Šī gada sieviešu čempionāts norisinājās neierastos, COVID-19 pandēmijas ierobežojošos apstākļos, kanādiešiem izveidojot kērlinga “burbuli” Kalgari pilsētā. Turklāt dalībvalstu skaits tikai šogad tika palielināts no 13 uz 14 valstu komandām.

Pamatturnīrā spriedze par iekļūšanu izslēgšanas kārtā un cīņā par medaļām bija līdz pat pēdējai spēļu kārtai. Vienas no galvenajām favorītēm, mājiniece Kanāda (skips – Kerija Einarsone) tikai pēdējās pamatturnīra spēlēs sāka rādīt savu patieso potenciālu un ar 6.vietu nodrošināja sev kvalifikācijas spēli pret Zviedriju (skips – Anna Haselborga). Šajā cīņā zviedrietes astoņos endos ar 8:3 liedza kanādietēm savās mājās cīnīties par medaļām.

Par pārsteigumu čempionātā parūpējās Dānijas izlase (skips – Madeleina Duponta), izcīnot astoņas uzvaras 13 spēlēs. Tas dānietēm nodrošināja vietu kvalifikācijas spēlē pret ASV (skips – Tabita Petersone), kurā tikai ar 7:8 viņas piekāpās amerikānietēm.

Pusfinālā Zviedrija tikās ar KKF komandu (skips – Alīna Kovaļeva), bet Šveice (skips – Silvana Tirinzoni) ar ASV, Šveicei un KKF automātiski iekļūstot pusfinālā, pateicoties attiecīgi ieņemtai 1. un 2.vietai pamatturnīrā. Pērnā gada vicečempione Zviedrija spēles otrajā daļā mēģināja atgūt zaudētos punktus spēles pirmajā daļā, tomēr KKF komanda noturēja iekrāto un guva uzvaru ar 8:7. KKF tikai otro reizi pasaules sieviešu kērlinga čempionāta vēsturē iekļuva finālā. Otrā pusfinālā Šveice nedeva iespēju ASV paņemt vairāk kā punktu kādā no endiem, gūstot pārliecinošu uzvaru ar 7:3.

Līdz ar to tas pats Šveices kvartets, kas 2019.gadā izcīnīja titulu, atkal nokļuva finālā, kurā centās to aizstāvēt pret KKF komandu. Piecus no 10 endiem komandas nonullēja, tomēr tas nebūt neliecināja par neinteresantu spēli. Pēc trim endiem bija neizšķirts 1:1. Ceturtajā šveicietes izmantoja pēdējā akmens tiesības, lai gūtu divus punktus, kas kā izrādījās arī bija vienīgie divi kādā no endiem šajā spēlē.

KKF pēc ceturtā enda nonullēja trīs endus pēc kārtas, tomēr viņām neizdevās līdzsvarot rezultātu, astotajā paņemot tikai punktu (2:3). Taktiski spēles beigas nospēlēja Šveice, nonulējot devīto endu, lai ar pēdējā akmens tiesībām 10.endā paņemtu punktu un nodrošinātu uzvaru. Tas šveicietēm arī izdevās un ar 4:2 tika pieveikta KKF komanda. Tādējādi Tirinzoni vadītā komanda izcīnīja otro pasaules čempionu titulu pēc kārtas, tiesa gan šoreiz 2019. un 2021.gadā, jo 2020.gada čempionāts pandēmijas dēļ tika atcelts. Bez tam Šveicei sieviešu konkurencē šis bija sestais tituls pēdējo deviņu gadu laikā.

Cīņā par bronzas medaļām spēles pirmā puse starp Zviedriju un ASV noslēdzās neizšķirti 2:2, komandām katrai iegūstot un nozogot pa punktam. Pēc sestā enda zviedrietes dubultoja pārsvaru 4:2, bet veiksmīgais ASV pēdējais metiens septītajā endā deva piecus punktus, ļaujot izvirzīties vadībā ar 7:4. Pēc šī zviedrietes vairs nerādīja savu labāko sniegumu, kas beigās rezultējās ar ASV uzvaru 9:5. Pasaules čempionāta vēsturē amerikānietes pirmo reizi izcīnīja bronzas medaļas. Savukārt Haselborgas četrinieks šogad tā arī nespēj nonākt uz pasaules čempionāta augstākā pakāpiena, jo līdz šim tas viņām bija izdevies gan pasaules junioru čempionātā (2010.), gan Eiropas čempionātā (2018., 2019.), gan olimpiskajās spēlēs (2018.).

Visu spēļu rezultāti rezultāti: https://worldcurling.org/events/wwc...
Spēļu atkārtojumi: https://www.youtube.com/channel/UCA...

Izšķirošo spēļu rezultāti:

8:7 ASV – Dānija /kvalifikācijas spēle/
8:3 Zviedrija – Kanāda /kvalifikācijas spēle/
7:3 Šveice – ASV /pusfināls/
8:7 Krievijas Kērlinga federācija – Zviedrija /pusfināls/
4:2 Šveice – Krievijas Kērlinga federācija /fināls/
9:5 ASV – Zviedrija /spēle par 3.vietu/

Kopvērtējums:

1. Šveice
2. Krievijas Kērlinga federācija
3. ASV
4. Zviedrija
5. Kanāda
5. Dānija
7. Koreja
8. Skotija
9. Vācija
10. Ķīna
11. Japāna
12. Čehija
13. Itālija
14. Igaunija