Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Slēpotāju aprindās neapmierinātība ar masu startu pēdējā posmā ''Tour de ski''

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Slēpotāju aprindās neapmierinātība ar masu startu pēdējā posmā ''Tour de ski''
Foto: Terje Pedersen/NTB

Distanču slēpotāju vidū pieaugusi neapmierinātība ar pēdējos gados izdarītajām izmaiņām “Tour de ski” pēdējā posmā, ierastās iedzīšanas vietā ieviešot masu startu.

“Tour de ski”, kas sākās 2006.gada decembrī, pirmos trīspadsmit gadus pēdējais posms pret kalnu slēpošanas trasi tika rīkots kā iedzīšana, proti, pēc iepriekšējo posmu rezultātiem. 2020.gadā, kārtējo reizi pieskaņojoties TV translāciju nodrošinātāju prasībām, FIS veica izmaiņas un pēdējo posmu nolēma rīkot ar masu startu. Līdz ar to šogad jau trešo reizi visi tūrē palikušie slēpotāji pēdējo posmu uzsāka vienlaicīgi. Taču šādas izmaiņas patīk ne visiem slēpotājiem, un viena no tām ir otrās vietas ieguvēja Eba Andersone (Zviedrija).

Zviedru slēpotāja uzskata, ka viņai būtu bijušais lielākas iespējas pacīnīties par uzvaru kopvērtējumā, ja pēdējais posms būtu kā iedzīšana. “Būtu bijis ievērojami lielāks ātrums, ja būtu bijusi iedzīšana. Tagad slēpošana no starta līdz kalna pakājei ir kļuvusi faktiski par transportēšanu. Līdz ar to līdzenajā daļā faktiski nav iespējams neko atspēlēt. Es vēlētos, lai tiktu atgriezta iedzīšana pēdējā posmā,” zviedru medijam “Expressen” izsakās pēdējos divus gadus “Tour de ski” kopvērtējumā trijniekā tikusī Andersone. To pašu pauž arī olimpiskā un pasaules čempione Šarlote Kalla.

Andersonei piekrīt arī labāko rezultātu Somijas slēpotāju vidū uzrādījusī (4.vieta) Krista Permekoski. “Šāds formāts rada apjukumu. Skatītājiem trases malā un pie TV ekrāniem vieglāk bija sekot, kad bija iedzīšana,” piebilst somiete.

Arī Norvēģijas komandā ir notikušas diskusijas par to, ka vajadzētu atgriezties pie sākotnējā formāta ar iedzīšanu. Nenoliedzami, kopvērtējuma uzvarētāja Natālija Ņeprjajeva šogad bija lieliskā formā un arī ar iedzīšanas formātu izcīnītu uzvaru, taču vairākas slēpotājas izsakās, ka krievietei būtu daudz grūtāk noturēt līderpozīcijas, slēpojot vienatnē priekšgalā un apzinoties, ka konkurentes dzenas pakaļ.

FIS pārstāvis, sacensību direktors Pjērs Minjerijs skaidro, ka FIS ieskatā nav interesanti, ka līderi vienatnē cīnās kalnā, jo, piemēram, vakar skatītāji tad redzētu tikai Klēbo un Ņeprjajevu. FIS sacensību direktors piebilda, ka viņi ir atvērti diskusijai.

Izmantotie resursi:
Dagbladet - først med siste nytt

Slēpts komentārs: janiso

  +3 [+] [-]

, 2022-01-05 20:25, pirms 2 gadiem
janiso rakstīja: Piedodiet, bet vai tikai mans uzskats ir, ka iedzīšana ir visnegodīgākais sacensību veids. Sportists uzvar vienās sacensībās, un iegūst handikapu nākamajās. Ja abas disciplīnas apvieno-tad ok. Bet atsevišķi vispār nesaprotu jēgu. Parasti vājākiem deva handikapu-te stiprākajiem..
Iedzīšana jau tieši nozīmē apvienošanu.
Visnegodīgākās manuprāt ir tieši masu starts. Un viss tas ir tv prasību (raidlaiku dēļ) nevis kaut kādu tur izdomātu argumentu dēļ. Visas tās ir pasakas, ko piedomā lai attaisnotu kaut kādus lēmumus. Par naudu danco visi.

     [+] [-]

, 2022-01-05 20:28, pirms 2 gadiem
Uzvarētājs kopvērtējumā visbiežāk ir skaidrs jau pirms pēdējām sacīkstēm. Tāpēc daudz interesantāks skatītājiem ir šobrīd pielietotais variants. Galu galā sacīkstes jau nav domātas sportistiem, bet ļaužu masām, kas grib redzēt cīņu starp gladiatoriem.

     [+] [-]

, 2022-01-05 20:33, pirms 2 gadiem
Tur de šķiet sadaļā diezgan daudz punktus un tam ir milzu ietekme uz PK kopvērtējumu. Es vispār uzskatu, ka ir muļķīgi izšķirt PK kopvērtējumā uzvarētāju trasē, kas vispār ir kalnu, nevis distanču slēpošanai. Skatītājiem patīk, bet man šķiet muļķīgi, pēdējais posms vispār būtu atceļams tādā formātā kā ir pašreiz.

  +1 [+] [-]

, 2022-01-05 20:50, pirms 2 gadiem
kasagrande rakstīja: Tur de šķiet sadaļā diezgan daudz punktus un tam ir milzu ietekme uz PK kopvērtējumu. Es vispār uzskatu, ka ir muļķīgi izšķirt PK kopvērtējumā uzvarētāju trasē, kas vispār ir kalnu, nevis distanču slēpošanai. Skatītājiem patīk, bet man šķiet muļķīgi, pēdējais posms vispār būtu atceļams tādā formātā kā ir pašreiz.
Ja viņiem būtu jābrauc lejup pa to kalnu, tad varētu Tev piekrist.

  +1 [+] [-]

, 2022-01-05 21:09, pirms 2 gadiem
didzuks rakstīja: Uzvarētājs kopvērtējumā visbiežāk ir skaidrs jau pirms pēdējām sacīkstēm. Tāpēc daudz interesantāks skatītājiem ir šobrīd pielietotais variants. Galu galā sacīkstes jau nav domātas sportistiem, bet ļaužu masām, kas grib redzēt cīņu starp gladiatoriem.
Skatitāji atrofējas ar katru gadu un gadu desmitu. Tapēc jau taisa visādus balagānus dzenoties pakaļ kaut kādiem reitingiem un sacenšoties ar kaut kādiem influenceriem kas šovus taisa. Tas ir kaut kāds farss dzīties pēc tiem grašiem, nevis rīkot normālas sporta sacensības, kādas tās bija kādreiz.

     [+] [-]

, 2022-01-05 21:13, pirms 2 gadiem
kasagrande rakstīja: Tur de šķiet sadaļā diezgan daudz punktus un tam ir milzu ietekme uz PK kopvērtējumu. Es vispār uzskatu, ka ir muļķīgi izšķirt PK kopvērtējumā uzvarētāju trasē, kas vispār ir kalnu, nevis distanču slēpošanai. Skatītājiem patīk, bet man šķiet muļķīgi, pēdējais posms vispār būtu atceļams tādā formātā kā ir pašreiz.
Nokopēja no riteņbraucējiem farmas tūri un te ir rezultāts. Par kalnu slēpošanu nepiekrītu, jo tā tomēr ir distanču slēpotāju specifika braukt augšā kalnā. Var strīdēties par stāvumiem un garumiem, jo kaut kādā brīdī jau tas sāk iet ārā no veselā saprāta.
Tik pat labi kalnu slēpošanu lielajos pasākumos var salīdzināt ar slidošanu. Tur tak trašu vietā ir tīrs ledus reizēm.

     [+] [-]

, 2022-01-05 21:35, pirms 2 gadiem
Ebba izlasīja manu postu pirms divām dienām. Kad viņa būs pirmā, tad bļaus, ka vajag atpakaļ masu startu

     [+] [-]

, 2022-01-06 03:14, pirms 2 gadiem
Arī es uzskatu, ka masu starts šajā gadījumā ir galīgi garām. Kad bija iedzīšana, tad bija daudz interesantāk skatīties. Tagad visi vienā lielā čupā bīdās, traucē viens otram, nevar saprast, kurš kuram dotajā brīdī ir priekšā vai cik vēl atpaliek, utt. Pat parastās distancēs man daudz labāk patīk sacīkstes ar intervāla startu, tas uztur interesi un liek sekot līdzi, kamēr masu startos, sevišķi večiem, bieži vien izšķirošie notikumi sākas tikai dažus km pirms finiša.