Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Svinīgi atklāts atjaunotais Daugavas stadions

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Svinīgi atklāts atjaunotais Daugavas stadions
Atjaunotā Daugavas stadiona atklāšana
Foto: Izglītības un zinātnes ministrija

28. maijā Daugavas stadionā svinīgi atklāja rekonstruēto Rietumu tribīni un jaunās Dienvidu un Ziemeļu tribīnes. Šo darbu veikšanā kopumā ieguldīti 10,6 miljoni eiro, skatītāju sēdvietu skaitu palielinot no 5560 līdz 10 461 vietai. Šis ir tikai pirmais posms no vērienīgās Daugavas stadiona pārbūves, paredzot līdz 2022.gadam izveidot multifunkcionālu kultūras un sporta kvartālu, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Stadiona svinīgajā atklāšanā piedalījās Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kultūras ministre, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāja Dace Melbārde, VSIA “Kultūras un sporta centrs “Daugavas stadions"" valdes loceklis Elmārs Martinsons, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radēviča, Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs, LNK Industries valdes priekšsēdētājs Jevgenijs Locovs.

Māris Kučinskis: “Daugavas stadiona rekonstrukcijas projekts ir patiesi labs piemērs tam, ka Latvijas valsts iestādes un organizācijas spēj savā starpā veiksmīgi sadarboties. Svarīgi, lai šāda sadarbība būtu, arī realizējot citus nozīmīgus projektus. Man nav šaubu, ka jaunās Daugavas stadiona tribīnes būs pilnas deju svētku pasākumu laikā. Novēlu, lai tās būtu pilnas arī futbola un citu sporta spēļu laikā!”

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzsver, ka nacionālais stadions “Daugava” mērķtiecīgi tiek veidots par Latvijas sporta infrastruktūras vissvarīgāko objektu. “Ticu, ka mūsu spēkos ir izdarīt visu iespējamo, lai šī vieta kļūst par Latvijas nacionālo lepnumu – par vietu, kurā sportisti gūst iedvesmu sasniegumiem un kur sabiedrība jūtas piederīga Latvijai,” saka ministrs. Kopš uzbūvēšanas 1927.gadā stadions “Daugava” bijis aculiecinieks daudziem vēsturiskiem panākumiem, leģendāru sportistu triumfiem un rekordiem, veidojot ap sevi īpašu atmosfēru. Vienlaikus Daugavas stadions ir mājvieta plašajai Latvijas dejotāju saimei, kas ar krāšņiem koncertiem priecē un sniedz saviļņojošas emocijas. “Tāpēc ir liels gandarījums, ka Latvijas simtgadi Daugavas stadions ievadīs ar atjaunotām, plašākām tribīnēm, lai jau šā gada jūlijā uzņemtu XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku dalībniekus un skatītājus.”

Daugavas stadiona pirmais rekonstrukcijas posms tika uzsākts 2017. gada aprīlī un, pateicoties stingram būvdarbu izpildes grafikam un profesionālai darbu organizācijai, būvniecības darbi pabeigti tikai 13 mēnešu laikā. Būvniecības procesa ietvaros pilnībā atjaunota Rietumu tribīne un iekštelpas 5000 kvadrtātmetru platībā. Jaunais telpu plānojums iekļauj vairākas sporta un deju zāles, trenažieru zāli, fizioterapijas un medicīnas kabinetus, dopinga kontroles telpas, konferenču un izstāžu zāles, rekreācijas zonu, VIP telpas un mediju centru. Pārdomātā iekštelpu funkcionalitāte spēs nodrošināt augstas kvalitātes treniņu procesus un starptautisku sacensību norises iespējas vieglatlētiem, futbolistiem un citiem sporta veidu pārstāvjiem, kā arī ļaus organizēt dažādus kultūras pasākumus. Jauno tribīņu virs zemes paceltā konstrukcija ļauj apmeklētājiem brīvi pārvietoties zem tribīnēm, būtiski atvieglojot kultūras un sporta pasākumu norisi. Pirmo reizi Daugavas stadiona vēsturē ir izbūvēts arī lifts, kas atvieglo pārvietošanās iespējas cilvēkiem ar kustību traucējumiem un māmiņām ar bērnu ratiņiem.

2019.gada sākumā tiks uzsākts otrais būvniecības posms, kura ietvaros tiks izbūvēts apsildāms dabīgā zālāja futbola laukums, atjaunoti vieglatlētikas skrejceliņi un vieglatlētikas sektori. Pēc šī posma pabeigšanas Daugavas stadions būs izpildījis visas prasības, lai tiktu sertificēts atbilstoši UEFA 4.kategorijai un IAAF II kategorijai.

Līdz 2022.gadam Daugavas stadiona teritorijā būs jauna ledus halle, vieglatlētikas manēža un multifunkcionālā halle. Teritorijas labiekārtošanas darbu laikā tiks izveidota aktīvā atpūtas zona ar mini-pitch laukumiem, āra trenažieriem, vingrošanas laukumu un bērnu rotaļu laukumu, kā arī stāvparku. Vienlaikus, Daugavas stadiona rekonstrukcija ir kļuvusi par valsts dāvanu rīdziniekiem, jo projekta ietvaros tiek sakārtota arī pilsētas infrastruktūra, Grīziņkalna apkaime. “Daugavas stadiona” attīstības projekta ietvaros 10 miljoni eiro tiek ieguldīti pilsētas ūdens un kanalizācijas sistēmas, Grīziņkalna ielu, Deglava ielas satiksmes pārvada pār dzelzceļu rekonstrukcijai, kā arī līdzekļi tiek ieguldīti pilsētas veloceliņu infrastruktūras attīstībā.

Projektu “Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkārtnē” īsteno Daugavas stadions sadarbībā ar Rīgas pilsētas pašvaldību un VAS “Valsts nekustamie īpašumi”. Kopējais projekta finansējums ir 61 965 627,85 eiro, t.sk., ERAF finansējums 37 550 530,46, valsts budžeta finansējums 5 559 179,02, pašvaldības finansējums 1 500 000,00, privātais finansējums 1 729 004,81 eiro un cits finansējums.

Kā jau ziņots, pēc stadiona atjaunošanas pirmās lielās sacensības būs Sportacentrs.com translētie 29. maija "Rīgas kausi" vieglatlētikā.

Izmantotie resursi:
Izglītības un zinātnes ministrija

  -2 [+] [-]

, 2018-05-28 15:48, pirms 6 gadiem
protams viss ir skaisti un burvīgi un beidzot kas notiek, bet pirmais kas ienāca prātā - viņi to atklāšanu speciāli taisīja šodien lai neviens nedzirdētu tās uzrunas utt. (svinīgo) ..šo lietu gan varēja tā svinīgāk atklāt un brīvdienā

  -1 [+] [-]

, 2018-05-28 16:07, pirms 6 gadiem
Viss ir baigi labi paveikts, bet stadions bez jumta... ehhhh!

     [+] [-]

, 2018-05-28 16:59, pirms 6 gadiem
Jumtu taisīs nākamajā posmā.