Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Baltkrievijas un Ukrainas basketbola cilvēki priecājas par Latvijas uzvaru

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baltkrievijas un Ukrainas basketbola cilvēki priecājas par Latvijas uzvaru
Edgars Krūmiņš pēc uzvaras olimpiskajā turnīrā. Foto: Mikus Kļaviņš

Pasaules čempions Pau Gazols trešdien, 28. jūlijā, apsveica Latvijas 3x3 basketbolistu uzvaru pirmajā olimpiskajā turnīrā Tokijā. Sajūsmu par kvarteta panākumu pauda arī groza bumbas personības Baltkrievijā un Ukrainā.

Irina Žilača daudzus gadus bija Baltkrievijas labākās sporta spēļu komandas – sieviešu basketbola valstsvienības – ģenerālmenedžere. Strādājot kopā ar treneri Anatoliju Bujaļski, viņas aprūpētā komanda divas reizes sacentās Olimpiskajās spēlēs (Pekina 2008, Rio 2016) un Pasaules kausā (Čehija 2010, Turcija 2014).

“Emocijas rauj pušu. Ja arī pastāv mūsdienu gladiatori, šobrīd viņi svin uzvaru,” Žilača ierakstīja “Facebook” pēc Agņa Čavara, Edgara Krūmiņa, Naura Mieža un Kārļa Lasmaņa uzvaras. "Daudziem 3x3 basketbols ir nesaprotams un neviennozīmīgs, taču ne šiem puišiem. Gadiem ilgi viņi spēlē ieguldīja dvēseli, sirdi, emocijas un dzīvi. Olimpa virsotne ir jūsu. Jūs esat čempioni!"

Žilača ir piecu bērnu māte. Viena no viņas meitām spēlē basketbolu “Rīdzenes” sporta skolā Rīgā. Pirms diviem gadiem Žilača bija iesaistīta otro Eiropas spēļu rīkošanā Minskā – tajā notikušais 3x3 basketbola turnīrs beidzās ar Krievijas sportistu uzvaru. Divus gadus vēlāk viņi Tokijas spēļu finālā atzina latviešu pārākumu.

“Pateicoties darbam 3x3 basketbolā, kļuvu par milzīgas ģimenes sastāvdaļu. Tas ir tāds kaifs – nepazīt robežu un priecāties par Latvijas uzvaru kā savējo,” piebilda Žilača, pievienojot ierakstam latviešu fotogrāfa Mikus Kļaviņa noķerto uzvaras mirkli.

Latvijas triumfs piesaistīja arī Ukrainas basketbola apskatnieka Oleksandra Prošutas uzmanību. Pirms sešiem gadiem viņš klātienē atspoguļoja “EuroBasket 2015” spēles Rīgā, bet 2017. gadā Stambulā vēroja Slovēnijas pirmo triumfu Eiropas čempionātā.

“Kāds neticams Lasmaņa metiens!!! Latvija izcīna Zeltu! Apsveicu!” Prošuta ierakstīja pēc fināla. Dažas stundas vēlāk viņš pauda sajūsmu par video ar Juglas sporta skolas audzēkņu priecāšanos. "Šis video man uzdzen zosādu katru reizi, kad to redzu... (Esmu to noskatījies reizes 30). Apbrīnojami! Latvijai jālepojas ar abiem – 3x3 komandu un tādu nākamo paaudzi."

Izmantotie resursi:
https://www.facebook.com/irina.zhylach
https://twitter.com/alex_proshuta

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!