Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kādas ir Latvijas 3x3 izlases rezerves pirms izšķirošajām cīņām?

Skaidrojam: kādas ir Latvijas 3x3 izlases rezerves pirms izšķirošajām cīņām?
Latvijas 3x3 basketbolisti. Foto: FIBA

Latvijas 3x3 basketbola izlase ir sasniegusi Tokijas olimpisko spēļu pusfinālu un trešdien cīnīsies par medaļām. Sportacentrs.com skaidro, kādas ir komandas rezerves, un to palīdz darīt 3x3 basketbola treneris Edijs Šlesers.

Olimpisko spēļu ceturtdaļfināla mačā Latvijas basketbolisti ar 21:18 uzvarēja mājinieci Japānu. Tādējādi komanda ar Agni Čavaru, Nauri Miezi, Kārli Lasmani un Edgaru Krūmiņu sastāvā trešdien cīnīsies par medaļām. Pusfinālā pretiniekos būs Beļģija, kamēr otrā pārī vietu finālā sadalīs Serbija un Krievijas Olimpiskā komiteja.

“Medaļām jābūt. Vai finālam? Atturēšos prognozēt. Domāju, tas ir 50/50 variants,” saka Šlesers.

Latvijas izlase ar beļģiem olimpiskajā turnīrā jau ir tikusies, apakšgrupu turnīrā piedzīvojot zaudējumu spraigā cīņā ar 20:21. Beļģijas kodolu veido “Antwerp” komandas basketbolisti.

“Beļģu spēlētājus esmu redzējis “Challenger” turnīros, “Antwerp” komanda spēlējusi arī Lietuvas turnīrā. Šiem basketbolistiem ir laba kustība, kaut arī tā nav pārāk ātra komanda. Visu laiku liek blokus prom no bumbas un raujas iekšā. Tādā veidā viņi rada sev daudz situāciju. Jautājums, vai mums izdosies neļaut viņiem atrast savu spēli un pašiem spēlēt savējo. Šodienas mači parādīja, ka, mūsējiem šādā veidā spēlējot, viss ir pašu rokās,” skaidro Šlesers.

3x3 basketbola trenerim ļoti patikusi otrdien aizvadītā pēdējā grupas spēle pret Nīderlandi (22:18), jo visi četri mūsu spēlētāji jau ar pašu sākumu bijuši aktīvi un produktīvi.

“Šķiet, pēc pirmajām minūtēm visiem bija pa diviem vai trim punktiem. Tā bija pazīme, ka uzbrukums aizies, un būs nedaudz vieglāk – bīstami bija visi četri. Pirms tam Krūmiņš nedaudz buksēja, nevarēja atrast savas situācijas un tās izmantot. Kad bīstami ir visi četri spēlētāji, uzbrukumā kļūst vieglāk. Dienas otrajā spēlē pret Japānu vispār – Krūmiņš mača varonis!” slavēja Šlesers.

Pret japāņiem Krūmiņš ar deviņiem punktiem bija rezultatīvākais komandā, iemeta visus piecus vienpunktu raidījumus un divus no četriem tālmetieniem. Līdz šim snaiperis olimpiskajā turnīrā bija neierasti kluss.

Vai pirms trešdienas gaidāmajām cīņām Latvijas izlase var atrast vēl kādas rezerves? Šlesers atzīmē, ka 3x3 basketbolā tomēr daudz kas ir atkarīgs tieši no veiksmes faktora. “Šajā sporta veidā esmu jau kādu laiku. Tajā veiksmes faktors ir stipri lielāks nekā klasiskajā basketbolā. Principā, tā ir viena ceturtdaļa, kurā vienai komandai spēle var aiziet, un tas ietekmē galarezultātu. Negribu teikt, ka pirmdien pret serbiem un krieviem mūsējiem bija slikta diena. Jā, metieni neiekrita, taču abas pretinieces bija ļoti pieredzējušas, un tās jau ilgus gadus maļas pa 3x3 basketbola vidi. Serbi uz olimpiskajām spēlēm savākuši labākos no savām komandām, savukārt krievi varbūt ir gados jauni, bet divus no viņiem es atceros no pirmā U-23 Pasaules kausa, kad viņiem zaudējām finālā.”

“Arī šodien pret Nīderlandi bija nedaudz veiksmes faktors, jo viņu garais spēlētājs Ross Bekerings nedaudz nolūza vai atslābinājās, tāpēc Agnis Čavars tika pie pilnīgi brīva tālmetiena. Citā epizodē mums nekas nesanāca uzbrukumā, bija auts, taču tiesneši izlēma, ka bumba paliek latviešiem ar 0,5 sekunžu uzbrukuma laiku, kaut gan bumbu jau varēja atdot arī nīderlandiešiem. Krūmiņš uzmeta tālu metienu, un uzbrukumā savācām atlēkušo bumbu. Tā bija zīmīga epizode. 3x3 basketbols ir neparedzams – tā ir šī sporta veida specifika,” uzsver Šlesers.

Viņš norāda, ka trešdienas pusfinālu iznākumus grūti paredzēt, jo četriniekā visas komandas esot labas – katra ar savu stilu un plusiem. Šlesers prognozē, ka cīņas būs aizraujošas.

“Mūsējiem motivācijas noteikti netrūks. Varbūt degviela iet uz beigām, bet spēles noteikumi visiem ir vienādi. Jā, tās komandas, kas iekļuva pusfinālā uzreiz, varbūt ir nedaudz svaigākas un pietaupījušas vairāk emociju, bet dažreiz tas var būt arī mīnuss. It kā atpūties un esi svaigāks, taču no otras puses – latvieši, krādami uzvaras, ir uztvēruši ritmu un pārliecību,” stāsta Šlesers.

Šlesers akcentē, ka mūsu komandai dažbrīd ir problēmas zem groza, ja pretī nāk kāds garāks spēlētājs. “Nīderlandei Bekerings sākumā dominēja, arī krieviem bija līdzīgi. Taču mūsējie prot arī viņus izmantot – daudz spēlē viens pret viens un uzbrūk no perimetra.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Krūmiņš pēc izcīnītās uzvaras pauda, ka šo spēli gaidījis ilgi un palīdzējis agresīvi uzsāktā spēle un iemestais tālmetiens.

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!