Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Lejnieks: "Neatminos olimpiskās spēles bez problēmām"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Lejnieks: "Neatminos olimpiskās spēles bez problēmām"
Latvijas delegācija atklāšanas ceremonijā. Foto: f64

Kā jau visos lielos sporta pasākumos, arī Tokijas olimpisko spēļu dalībnieki ir saskārušies ar dažādām problēmām, bet līdz šim nav pieredzētas olimpiskās spēles, kurās viss ritētu gludi, sarunā ar aģentūru LETA teica Latvijas delegācijas vadītājs Kārlis Lejnieks.

Jau ziņots, ka 6.jūlijā uz Tokiju devās trīs LOK amatpersonas - delegācijas vadītāja vietnieki Raitis Keselis un Andris Lupiks, kā arī delegācijas galvenā ārste un LOV vadītāja Līga Cīrule, kuri devās apskatīt olimpisko ciematu un visu teritoriju. Pagājušajā ceturtdienā uz Japānas galvaspilsētu izlidoja visi fizioterapeiti, divi sporta ārsti, LOK prezidents Žoržs Tikmers un ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

"Pirmās dienas Tokijā Latvijas delegācijai, manuprāt, bijušas veiksmīgas. Treniņu apstākļi šeit ir augstā līmenī, un arī laika apstākļi mūs lutina," atklāja Lejnieks, paužot gandarījumu par vienotības sajūtu, kas valda Latvijas delegācijā. "Protams, publiski jau izskanējušas negācijas par olimpisko ciematu un tā ērtībām, bet ciemats ir kā ciemats. Nevajag cerēt, ka visi 15 000 sportisti šeit jutīsies kā piecu zvaigžņu viesnīcā."

"Iepriekš olimpiskajās spēlēs bijuši gadījumi, ka olimpiskajā ciematā nav siltā ūdens vai citu ērtību, bet Tokijā šādu atgadījumu vēl nav bijis. Dzirdētas replikas par kartona gultām... Godīgi sakot, tās ir pietiekami ērtas, un nav nekādas vainas. Jā, istabiņu sienas ir no rīģipša, bet, vadoties pēc savas vienīgās pieredzes olimpiskajās spēlēs Londonā, neteiktu, ka tur bija diži labāk," par apstākļiem Tokijā teica Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs.

Lejnieks arī uzsvēra, ka sacensību norises vietas ir sagatavotas augstā līmenī, ko arī apliecinājuši dažādu sporta veidu pārstāvji no Latvijas.

"Visvairāk žēl, ka spēles klātienē nevarēs vērot skatītāji. Domāju, ka pašiem japāņiem tas ir lielākais zaudējums. Pats skaitīju - kopš brīža, kad iegūtas tiesības rīkot olimpiskās spēles, pagājuši aptuveni 11 gadi," pauda Lejnieks.

Vēl pirms Tokijas olimpisko spēļu sākuma gan mediju pārstāvji, gan arī citas akreditētās personas saskārās ar dažnedažādām problēmām. Piemēram, daudziem mediju pārstāvjiem aizvien nav izdevies veikt pilnu reģistrāciju aplikācijā OCHA, kurā ik dienu jāaizpilda anketa par savu veselības stāvokli. Tāpat problēmas ir arī loģistikas jautājumos, bet visvairāk izbrīna Covid-19 mēģeņu trūkums olimpiskajā ciematā.

"Sākoties spēlēm, mazās problēmas, kas šeit ir, noteikti tiks atrisinātas. Iepriekš bijušas problēmas gan lidostā, gan ar ierašanos ciematā, taču neatminos nevienas olimpiskās spēles, kurās nebūtu bijušas problēmas," uzsvēra delegācijas vadītājs, kurš pirmajās dienās treniņos sagatavoties pirmajam mačam palīdzējis tenisistei Aļonai Ostapenko.

Pirmie Latvijas delegācijas pārstāvji Tokijā lidostas kontroli veica četru stundu garumā, bet peldētājiem tas izdevies aptuveni stundas laikā. Bijuši gadījumi, kad sportistiem vai oficiālajām personām lidostas kontrolē jāpavada pat 12 stundas.

"Interesanti sanāca Anastasijai Sevastovai. Viens aviokompānijas darbinieks Austrijā neprecīzi bija interpretējis olimpisko spēļu organizatoru pieprasīto Covid-19 testu, bet pati tenisiste ātri noreaģēja, un tikmēr arī mēs jau bijām sazinājušies ar aviokompāniju, spējot atrisināt ķibeli," atklāja Lejnieks.

Jau ziņots, ka Latvijas delegācija olimpiskajā ciematā dzīvo 8. stāvā, bet stāvu augstāk izmitināta Čehijas delegācija, kurā saslimšana ar Covid-19 noteikta jau pieciem sportistiem. Starp Latvijas sportistiem satraukuma šajā sakarā nav.

"Komandai kopējā sapulcē esam atgādinājuši, ka jābūt īpaši uzmanīgiem. Domāju, ka viss būs kārtībā, jo dzīvojam savā stāvā - būtībā mazā "burbulī"," kolēģu neveiksmes pozitīvo gaisotni Latvijas delegācijā nav paretinājušas.

Vairākiem Latvijas sportistiem ceļojums uz Tokiju vēl tikai ir priekšā. Lejniekam šajā sakarā satraukuma nav, jo nedēļas laikā jau izdevies izprast visas reģistrēšanās procedūras.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Izmantotie resursi:
LETA