Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Šāvēja Rašmane: "Dalība Tokijas olimpiskajās spēlēs būs ļoti emocionāla"

Šāvēja Rašmane: "Dalība Tokijas olimpiskajās spēlēs būs ļoti emocionāla"
Agate Rašmane. Foto: Ruslans Antropovs, zz.lv

Līdz šim šāvēja Agate Rašmane tikai sapņoja par piedalīšanos olimpiskajās spēlēs, taču šovasar Tokijā viņa beidzot šo sapni varēs piepildīt, un tas būs ļoti emocionāli, sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauž sportiste.

Rašmane šī gada olimpiskajās spēlēs būs vienīgā Latvijas šāvēja, bet Tokijā viņa startēs divās disciplīnās - desmit metros ar pneimatisko un 25 metros ar mazkalibra ieroci.

“Man labāk patīk mazkalibrs, jo šajā disciplīnā ir dažādība – pirmie 30 šāvieni jāveic pa vienu statisku mērķi, otri 30 ir kustībā. Savukārt pneimatika ir tāds ilgstošāks pasākums, jo visi 60 šāvieni jāizpilda no vietas stundā un 15 minūtēs. Tur ir nepieciešams precīzāks darbs,” skaidro 23 gadus vecā Rašmane, kura šonedēļ piedalās Pasaules kausa posmā Horvātijā, bet jūlija sākumā Lietuvā būs Baltijas čempionāts. “Pēc tam līdz pat Tokijai man būs treniņnometne. Šobrīd vēl apskatām variantus, kur to rīkot, bet tas nebūs Latvijā. Tas šeit nav iespējams, jo nav nepieciešamo elektrisko iekārtu.”

Lidojums uz Tokiju latvietei paredzēts 16. jūlijā, bet mājās no treniņnometnes plānots būt vien pāris dienas iepriekš. Līdz ar to mājās nesanāks pabūt aptuveni mēnesi. Desmit metru distancē Rašmanei sacensības Tokijā paredzētas 25. jūlijā, bet 25 metros kvalifikācija būs 29. jūlijā, kamēr fināls norisināsies nākamajā dienā.

Tieši šogad Rašmane parūpējusies par labiem rezultātiem Pasaules kausā, kas vainagojies ar ceļazīmi uz Tokiju. Martā Indijā viņa bija augstajā ceturtajā vietā 25 metros ar mazkalibra ieroci, bet desmit metros ar pneimatiku noslēdza pirmo sešinieku.

“Protams, aizbraukt un piedalīties olimpiskajās spēlēs jau ir milzīgs sasniegums. Mērķis ir nostartēt kvalitatīvi un darbu paveikt savā līmenī. Vietās vai ciparos neko nevaru pateikt. Šajā sporta veidā ir pārāk daudz mainīgu apstākļu, lai par ko tādu varētu runāt,” uzsver Rašmane, kura neslēpj, ka pirms dalības Tokijā būs satraukums. “Pirmo reizi piedalīšos olimpiskajās spēlēs. Iepriekš šīs sacensības esmu vērojusi tikai televīzijas ekrānā. Tuvojoties spēlēm, arvien biežāk mani piemeklē neaptveramā sajūta, ka vispār tur dodos. Domāju, tas būs ļoti emocionāls un piepildīts laiks.”

Sportiste plāno gatavoties arī 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm un turpināt karjeru arī pēc tam, jo šaušana ir ilggadīgs sporta veids. Titulētais Latvijas šāvējs Afanasijs Kuzmins vēl Londonas olimpiskajās spēlēs startēja 65 gadu vecumā. Ikdienā Rašmane strādā Dobeles sporta skolā par šaušanas treneri un ikdiena viņai ir ļoti aizņemta.

“Šogad absolvēju bakalauru Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, iegūstot sporta skolotāja un ložu šaušanas vecākā trenera kvalifikāciju. Šobrīd arī plānoju iestāties maģistrantūrā par vispārējās fiziskās sagatavotības treneri. Trenējos pati un arī palīdzu mazajiem,” Rašmane norāda, ka nav lielu grūtību šādu ikdienu savienot arī ar došanos uz starptautiskām sacensībām. Esmu dzirdējusi tādu teicienu – jo vairāk dari, jo vairāk vari izdarīt. Jo vairāk brīva laika, jo mazāk vari paspēt paveikt. Visu var savienot, izvirzot prioritātes katrā laika posmā.”

     [+] [-]

, 2021-06-24 21:17, pirms 3 gadiem
gaidām medaļu