Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Skujiņš un Neilands startēs grupas braucienā, starp favorītiem "Tour de France" čempions

Agris Suveizda

Skujiņš un Neilands startēs grupas braucienā, starp favorītiem "Tour de France" čempions
Toms Skujiņš. Foto: f64

Piecgades nozīmīgākais sporta forums – Tokijas olimpiskās spēles – ar svinīgu ceremoniju šodien tika oficiāli atklāts. Pirmie Latvijas sportisti savas sacensības uzsāks jau sestdienas rītā. Pirmajā sacensību dienā uz starta izies mūsu šosejas riteņbraucēji – Toms Skujiņš un Krists Neilands. Piedāvājam Latvijas Riteņbraukšanas federācijas izveidoto pieteikumu gaidāmajam grupas braucienam, kā sākums paredzēts plkst. 5:00 pēc Latvijas laika.

Sapņa piepildījums
Abi vīri olimpiskās spēles sagaidījuši lieliskā noskaņojumā. Kā viens, tā otrs paveikuši lielu mājas darbu, lai spētu smagajā trasē parādīt savu labāko sniegumu. Tomam šīs būs otrās olimpiskās spēles. un pirms pieciem gadiem Rio carnikavietis finišēja 59. vietā. Turpmāko sezonu laikā Toms ievērojami sevi attīstījis un guvis virkni lielu starptautisko panākumu, starp kuriem arī pērn gūtā otrā vieta “Tour de France” posmā. Līdzīgi kā liela daļa citu olimpiešu, Skujiņš aizvadītajās nedēļās sevi apliecināja “Tour de France”. Šogad Tomam individuāli augstākie rezultāti bija 7. un 11. vieta.

Olimpiskās debijas priekšvakarā ir kuldīdznieks Krists Neilands. 27 gadus vecais sportists ne reizi vien uzsvēris, ka dalība olimpiskajās spēlēs ir viens no viņa karjeras sapņiem. Otro sezonu pasaules tūres apritē esošais Krists spējis veiksmīgi atkopties no atslēgas kaula lūzuma, ko guva pēc “Giro d’Italia” pirmā posma. Īsi pirms došanās uz Tokiju Krists sacensībās Itālijā parādīja, ka ir ļoti labā formā.

Abi braucēji Tokijā atrodas jau piecas dienas. Ir iepazītas trases atslēgas vietas. Kā Krists Neilands atzina intervijā, bez karstuma ļoti nopietns pārbaudījums būs arī vietām izteikti kalnainais maršruts.

Trases kāpumi un tropiskais karstums
Dalībniekiem būs jāveic 234 kilometru gara distance. Tajā iekļauti četri izteikti lieli kāpumi. Pirmais no tiem būs 4,3 kilometru garš ar vidējo stāvuma pakāpi 6,1%. Garākais būs slavenais Fudzi kalns. Šā kāpuma garums sasniegs 14,5 kilometrus, bet vidējā stāvuma pakāpe – 6%. Tikmēr ļoti izšķiroša būs Mikuni kalnu pāreja. Tā sāksies ar 6,8 kilometru garu kāpumu ar 10% vidējo stāvuma pakāpi. Drīz vien sekos 2,2 kilometru garš kalns, kas būs nedaudz mazāk stāvs. Turpinājums vedīs pamatā pa kalnu lejup, tomēr vēl pirms finiša nāksies pievarēt nelielu kāpumu.

Scenārija minējums
No scenārija viedokļa var prognozēt, ka sākuma daļā notiks spraiga cīņa par došanos atrāvienā. Pirmos nopietnos uzbrukumus no augstākā līmeņa riteņbraucējiem var sagaidīt Fudzi kalnā, bet lielākais atbirums, visticamāk, būs Mikuni kalnu pārējā. Pastāv iespēja, ka pēc tās vēl grupiņa var sabraukt kopā, jo ilgstoši trase vedīs kalnā lejup bez ļoti tehniskiem serpentīnveida nobraucieniem. Jāņem vērā, ka, atšķirībā no “Tour de France” un citām lielajām tūrēm, olimpiskajās spēlēs netiks izmantotas rācijas starp braucējiem un komandām.

Lielākais braucēju skaits vadošajām nācijām būs pieci sportisti. Tas viss sacensību kontroli padarīs mazāk iespējamu un var notikt vairāki pārsteigumi.

Favorītu loks
Viens no galvenajiem favorītiem svelmainajā un mitrajā Tokijā būs divkārtējais “Tour de France” kopvērtējuma uzvarētājs Tadejs Pogačars no Slovēnijas. Lai arī viņa organisms ne tik labi panes karstumu, tomēr jauda, kas nāk no Pogačara, liek viņu pieskaitīt galveno vīru vidū. No mazās Slovēnijas ir vēl viens favorīts – Primožs Rogličs. Viņš bija spiests izstāties no “Tour de France” pēc kritiena, bet nu ir atguvies, lai cīnītos par uzvaru.

Labas iespējas var sagaidīt no Beļģijas līdera Vouta van Ārta, kurš būs viens no tiem, kurš var pēc Mikuni pārejas atkal panākt līderus un uzvarēt finiša spurtā. Noteikti šajos klimatiskajos apstākļos labi jutīsies ekvadorietis Ričards Karapass. Galveno favorītu lokam tiek pieskaitīti arī francūzis Davids Godī, šveicietis Marks Hirši, nīderlandietis Bauke Mollema, dānis Jakobs Fuglsangs, leģendārais spānis Alehandro Valverde, vācietis Maks Šahmans, kanādietis Maikls Vudss un brits Edams Jeitss.

Mūsu vīri - gatavi cīņai
Mūsu braucēji – Toms Skujiņš un Krists Neilands – ir gatavi demonstrēt savu labāko sniegumu. Lai arī viņi netiek minēti starp pašiem galvenajiem favorītiem, tomēr kā viens, tā otrs pie labākajiem apstākļiem ir spējīgi ieķerties labāko desmitniekā, kas tik lielā konkurences sportā būtu teicams rezultāts Latvijai.

TV tiešraidē jaunas balsis
Sacensības sāksies pulksten 05:00 pēc Latvijas laika. Tiešraide kanālā LTV7 būs pieejama no pulksten 06:25. Ilgo un reizē aizraujošo tiešraidi komentēs olimpiskajās spēlēs savulaik astoto vietu izcīnījušais Arvis Piziks un Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss.

Komandas darbs
Latvijas vīriem palīdzēs profesionāļu apkalpes komanda – treneris Toms Flaksis, mehāniķis Kristaps Osis, fizioterapeits un ārsts Jānis Kaupe, kā arī pieredzes bagātais ārsts Aldis Cīrulis. Visā sagatavošanās procesā mūsu vīriem lielu atbalstu sniedza - Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Olimpiskā komiteja un Latvijas Olimpiskā vienība.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Izmantotie resursi:
https://lrf.lv/index.php/soseja/sos...

  -2 [+] [-]

, 2021-07-23 19:21, pirms 3 gadiem
Feini ka gonku beidzot autisti nekomentēs . Mūsējie var uzvarēt var palikt 50-60 .Sacīkste ir laimes spēle ,lielākā visā OS

  +1 [+] [-]

, 2021-07-23 20:26, pirms 3 gadiem
Lieliski, ka mūsējie uz šo notikumu ir spējuši būt labā formā un nenotraumējušies - līdz ar to augsta vieta ir reāla. Cik augsta - minēt nav vērts. Šādā atsevišķā gonkā pieredze nozīmēs īpaši daudz, mūsējiem tā nupat arī jau ir cienījama, blakus slovēņiem kā reālu pretendentu uz medaļām varbūt liktu Valverdi.
Bet kopumā - viens no olimpiādes top notikumiem Latvijai, turam īkšķus par Tomu un Kristu!

     [+] [-]

, 2021-07-23 21:18, pirms 3 gadiem
Nedomāju, ka Pogočars cīnīsies par uzvaru, jo visas emocijas noteikti atstājis Francijā, savukārt Rogličam noteikti ir vajadzīgās emocijas pēc izstāšanās no Tour de France

     [+] [-]

, 2021-07-23 21:28, pirms 3 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Nedomāju, ka Pogočars cīnīsies par uzvaru, jo visas emocijas noteikti atstājis Francijā, savukārt Rogličam noteikti ir vajadzīgās emocijas pēc izstāšanās no Tour de France
Frooms pēc TDF RIO paņēma bleķi tomēr.

     [+] [-]

, 2021-07-23 21:36, pirms 3 gadiem
Es domāju ka šī gonka neskatoties uz mūsējo rezultātu būs īsts saldais ēdiens!

     [+] [-]

, 2021-07-23 21:49, pirms 3 gadiem
budamank rakstīja: Frooms pēc TDF RIO paņēma bleķi tomēr.
Nav īsti viņa profils ,bet pilnīgi viss var būt

  -1 [+] [-]

, 2021-07-23 21:51, pirms 3 gadiem
Par autistu es uzskatu Rīmeni riteņbraukšanā pilnīgs nulle . Marks un Piziks varētu gan būt labs duets

     [+] [-]

, 2021-07-24 08:39, pirms 3 gadiem
Bujumbura rakstīja: Es domāju ka šī gonka neskatoties uz mūsējo rezultātu būs īsts saldais ēdiens!
Ne visiem saldie ēdieni garšo!

  -1 [+] [-]

, 2021-07-24 08:42, pirms 3 gadiem
SteveDavis rakstīja: Par autistu es uzskatu Rīmeni riteņbraukšanā pilnīgs nulle . Marks un Piziks varētu gan būt labs duets
Pamuļķi! Nemētājies ar vārdiem kuru būtību nesaproti!

     [+] [-]

, 2021-07-24 14:15, pirms 3 gadiem
Alpaville rakstīja: Pamuļķi! Nemētājies ar vārdiem kuru būtību nesaproti!
Nezinu viņš vispār nesaprot kas tur ekrānā notiek bet tēlo ekspertu , un tā katru olimpiādi