Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Serbija, Latvija, ASV, Francija un citas valstis cīņā par pirmo OS zeltu 3x3 basketbolā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Serbija, Latvija, ASV, Francija un citas valstis cīņā par pirmo OS zeltu 3x3 basketbolā
Dušans Buluts pret Edgaru Krūmiņu 2019. gada pasaules kausa pusfinālā, kad Latvija neļāva serbiem iekļūt finālā. Foto: FIBA

Tokijas olimpiskajās spēlēs savu debiju piedzīvos 3x3 basketbols, kurā lielas cerības tiek liktas uz Latvijas vīriešu izlasi. Piecu dienu garumā 13 valstu izlases cīnīsies par to, lai varētu sevi saukt par pirmo olimpisko čempioni šajā basketbola veidā.

Vairākiem sporta veidiem un disciplīnām Tokijā būs debija olimpisko spēļu programmā. Kopš 2012. gada FIBA attīstīja augstākā mēroga izlašu sacensības 3x3 basketbolā, bet 2017. gadā to iekļāva olimpisko spēļu programmā. Par pirmo olimpiskā čempiona titulu cīnīsies pa astoņām izlasēm vīriešu un sieviešu konkurencē, kuras kvalificējās pēc valstu reitinga vai kvalifikācijas turnīros.

Zīmīgi, ka pirmajā kvalifikācijas turnīrā Grācā vairākas spēcīgas izlases nespēja garantēt ceļazīmi uz Tokiju (vīriešu konkurencē Pasaules kausa ieguvēja ASV, Lietuva, Francija, bet sieviešu konkurencē - Spānija), bet pēdējā iespēja kvalificēties šīm izlasēm netika dota, jo pēdējo ceļazīmi varēja speciālā turnīrā iegūt vien to valstu izlases, kuras nebija pārstāvētas pēdējās divās olimpiskajās spēlēs klasiskajā 5x5 basketbolā.

Tokijā vispirms izlases spēlēs katra pret katru, noskaidrojot sešas labākās, kas turpinās cīņu izslēgšanas spēlēs - divos ceturtdaļfinālos, divos pusfinālos un tālāk jau medaļu spēlēs. Pusfinālam kvalificēsies divas labākās komandas pēc grupas turnīra, bet nākamās četras cīnīsies ceturtdaļfinālā. Turnīrs sāksies jau ļoti agrā sestdienas rītā pēc Latvijas laika (plkst. 04:15), bet pirmie olimpiskie čempioni tiks noskaidroti 28. jūlija pēcpusdienā.

3x3 basketbols, ko Latvijā bieži vien turpina saukt par strītbolu, ir basketbola paveids, kurā komandas trīs basketbolistu sastāvā (kopā komandā četri spēlētāji) spēlē uz vienu grozu pēc pielāgotiem basketbola noteikumiem. Spēle notiek 10 minūtes vai līdz brīdim, kad kāda no komandām gūst 21 punktu. Ja pēc 10 minūtēm ir neizšķirts, tad pagarinājumā uzvar komanda, kura pirmā gūst divus punktus. Tā kā uzbrukumam atvēlētas vien 12 sekundes, tad spēle ir ļoti ātra un dinamiska, prasot regulāras spēlētāju maiņas. Tāpat jāatceras, ka spēles laikā par precīzu metienu var gūt vienu punktu, bet par tālmetienu - divus.

Latvijas izlases ceļš pretī olimpiskajai virsotnei

Lielākā Latvijas līdzjutēju interese būs par vīriešu turnīru, kurā caur kvalifikācijas turnīru, tā izšķirošajā mačā pieveicot Francijas izlasi, iekļuva Latvijas izlase savā ierastajā sastāvā ar Latvijas delegācijas karognesēju olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, Agni Čavaru, Nauri Miezi, Kārli Paulu Lasmani un Edgaru Krūmiņu. 2008. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs debitēja BMX riteņbraukšana, kurā latvieši cerēja uz augstākā kaluma medaļu, kuru sagādāja Māris Štrombergs, bet Tokijā lielākās cerības tiek liktas tieši uz 3x3 basketbolistiem, kuri olimpiskajā debijā ir starp galvenajiem favorītiem.

Latvijas 3x3 basketbolisti pirmo reizi sevi augstākajā sabiedrībā parādīja 2017. gadā, kad Agnis Čavars, Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis un Edgars Krūmiņš, triumfēja Eiropas čempionātā. Ar katru gadu latvieši arvien vairāk apliecināja savu piederību 3x3 basketbola augstākajai sabiedrībai, tiekot pie uzvarām Pasaules kausa tūres "Masters" un "Challenger" posmos, izcīnot Pasaules tūres čempiontitulu, kā arī tiekot pie medaļām Eiropas kausa (zelts un sudrabs) un Pasaules kausa izcīņā (sudrabs). Nu pienācis laiks cīņai par godalgām olimpiskajās spēlēs, bet arī Latvijas izlases konkurenti ir gana nopietni un ar vēlmi parādīt labāko sniegumu.

Latvijas izlases pirmie pretinieki būs Polijas basketbolisti, kurus pārliecinoši var saukt par pēdējo gadu neērtākajiem pretiniekiem, jo 2018. gada Pasaules kausa izcīņā latvieši piekāpās ar 15:21, gadu vēlāk zaudēja ar 13:15, bet šogad cīņā par olimpisko ceļazīmi atzina poļu pārākumu ar 18:20. Polijas basketbolisti īpaši nekotējas Pasaules tūrē, kā arī tiem nav savas komandas tajā. Lai arī visaugstāk pasaules rangā ir internacionālās Saūda Arābijas komandas "Jeddah" pārstāvis Šimons Rdučs, tomēr galvenais Polijas izlases ierocis ir Maikls Hiks, kurš latviešu līdzjutējiem sagādājis gana daudz rūgtu brīžu. Ja paskatās uz pēdējiem lielajiem turnīriem, tad Polijas izlase 2018. gada Pasaules kausā bija ceturtā, bet gadu vēlāk trešajā vietā. Pēdējos divos Eiropas kausa turnīros poļi finišēja 5. vietā. Nav šaubu, ka arī olimpiskajā turnīrā Polijas izlase kā melnais zirdziņš varēja iespraukties cīņā par medaļām.

Pēc olimpiskās debijas Latvijas izlases nākamie pretinieki būs Beļģijas basketbolisti, kas kā pēdējie kvalificējās olimpiskajām spēlēm, izšķirošajā spēlē atstājot aiz borta Ungāriju. Beļģiem pēdējais lielais turnīrs bija Eiropas kausa izcīņa 2018. gadā, kad neizdevās iekļūt ceturtdaļfinālā un vajadzēja palikt 9. vietā. Izlases kodolu veido Pasaules tūrē iepazītā komanda "Antwerp", kas augstākos sasniegumus gan guvusi "Challenger" (pēc spēka aiz "Masters") turnīros, šosezon uzvarot divus no tiem. Beļģu galvenais mērķis noteikti ir iekļūšana ceturtdaļfinālā.

Otro sacensību dienu Latvijas izlase sāks ar spēli pret Ķīnas izlasi, kas jau būs lielāka mīkla, jo kopš Covid-19 krīzes sākuma, kā arī kvalificēšanās olimpiskajām spēlēm pēc valstu reitinga, ķīnieši pazuduši no Pasaules tūres aprites. Kad latvieši sāka ielaušanos Pasaules tūrē, tad sanāca daudz spēlēt Ķīnā notiekošajos turnīros un pret ķīniešu komandām, allaž spējot uzvarēt. Augstākajā sabiedrībā pieredzējušākie basketbolisti ir Pasaules kausa izcīņas dalībnieki Haonans Lī, kurš spēlējis "Bejing" komandā, kā arī Peņs Jans, kurš pāris turnīros pārstāvējis Serbijas garndu "Liman". Arī Ķīnas izlase, visticamāk, cīnīsies vien par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Ceturtajā spēlē Latvijas izlases pretinieki būs Japānas basketbolisti, kurus ar 14:11 Latvijas izlase pieveica 2019. gada Pasaules kausa izcīņā. Komanda izveidota, apvienojot pieredzi un jaunību, bet ne vienas komandas pārstāvjus, kuri sacenstos Pasaules tūrē. Japānas spēcīgākā komanda pēdējās sezonās bija "Tokyo", no kuras izlasē ir vien Tomoja Očiai, bet jaudu aizsardzībā varētu dot naturalizētais ASV basketbolists Ira Brauns, kurš 2012. gadā spēlēja ASV izlases sastāvā Pasaules kausa izcīņā 3x3 basketbolā, bet 2016. gadā pārstāvēja Japānas 5x5 basketbola izlasi FIBA Āzijas sekcijas "Challenge" turnīrā. Par šo izlasi lielāku priekšstatu varēs gūt vien pēc pirmajām spēlēm, kad arī būs skaidrs, vai mājinieki nebūs pastarīšu lomā.

Ar trešo sacensību dienu Latvijas izlases nosacīti vieglās dienas būs galā, jo pretī stāsies citi medaļu un pat olimpisko čempionu titula pretendenti. Pirmie pretī stāsies latviešu principiālākie pretinieki, Serbijas basketbolisti. Serbi uzvarējuši pēdējās divās Eiropas kausa izcīņās, kā arī 2018. gada Pasaules kausā (kopā četrkārtēja Pasaules kausa ieguvēja). Serbijas izlasei ne tik veiksmīgi bija 2017. gada Eiropas kausa un 2019. gada Pasaules kausa izcīņas turnīri, kuru pusfinālā kāju priekšā iekļūšanai finālā nolika tieši latvieši, uzvarot teju vai neuzvaramos serbus ar 19:17 un 22:19. Serbijas izlasi olimpiskajās spēlēs pārstāvēs divi Pasaules tūres komandas "Liman" basketbolisti, Aleksandars Ratkovs un Mihailo Vasičs, bet lielākās zvaigznes tomēr būs Dušans Buluts ("Novi Sad") un Dežans Majstorovičs ("Ub"). Serbijas izlase noteikti uzskatāma par turnīra galveno favorīti, bet, ja kāds atkal varētu serbus pārsteigt, tad noteikti Latvijas izlase.

Latviešu sestie pretinieki, Krievijas Olimpiskās komitejas izlase, varēja veikt ierakstu vēsturē, ja vien 3x3 izlasē būtu iekļāvusi bijušo Krievijas 5x5 basketbola izlases spēlētāju, 2012. gada Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļas laureātu Antonu Ponkrašovu. Tomēr beigu beigās izlase veidota no Pasaules tūres komandas "Gagarin" un "Korolev" basketbolistiem, no kuriem lielākā daļa spēlējusi izlases rindās, bet ne visi kopā. Lielajos turnīros Krievijas basketbolisti nav spējuši gūt lielus panākumus, labāko sasniegumu, 4. vietu, sasniedzot 2018. gada Eiropas kausa izcīņā. Sevi vēl vairāk centīsies pierādīt Aleksandrs Zujevs, kurš bija U23 Pasaules kausa vērtīgākais spēlētājs (MVP) 2018. un 2019. gadā. Pēdējās sezonās spēlējot arī Eiropas Vienotajā līgā, Latvijas basketbolisti savus krievu pretiniekus iepazinuši ļoti labi un vien reti atzinuši Krievijas komandu pārākumu dažādas raudzes turnīros. Neskatoties uz to, krievi katrā turnīrā izvirza visaugstākos mērķus, tāpēc nebūs pārsteigums, ja Krievijas Olimpiskās komitejas komanda spēs iesaistīties cīņā par medaļām.

Grupu turnīru Latvijas izlase noslēgs pret vēl vienu medaļu pretendenti, Nīderlandes izlasi, kuri, tāpat kā latvieši, pārvarēja olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru. Šīs izlases bāzes komanda Pasaules tūrē ir komanda "Amsterdam", kas šosezon pieveica latviešus Eiropas Vienotajā līgā (20:18). Tāpat komanda uzvarēja Pasaules tūres posmu Dohā. Šeit gan jāpiezīmē, ka komandas rindās spēlēja serbs Maksims Kovacevičs, bet izlasē viņa vietu ieņem Džesijs Vorns. Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase ar Nīderlandi bija vienā grupā, esot pārāka ar 21:17. Nīderlandieši pēc pirmās dienas ar diviem zaudējumiem sarežģīja sev tikšanu uz olimpiskajām spēlēm, bet tomēr izlīda caur adatas aci. Komandas galvenais balsts un līderis ir Ērvins Sleiters, kurš radis spēlēt tandēmā ar 2018. gada pasaules vicečempionu Dimeo van der Horstu. Nebūtu pārsteigums, ka abas izlases savstarpējā spēlē cīnītos par garantētu vietu pusfinālā.

Latvijas 3x3 basketbola izlases spēles Tokijas olimpiskajās spēlēs

DienaLaiksSpēle
24. jūl.05:35Polija-Latvija
24. jūl.12:40Latvija-Beļģija
25. jūl.09:00Ķīna-Latvija
25. jūl.16:25Latvija-Japāna
26. jūl.09:25Latvija-Serbija
26. jūl.16:00ROC-Latvija
27. jūl.12:25Latvija-Nīderlande

ASV basketbolistes cīnīsies par pirmo lielo titulu 3x3 basketbolā

Arī sieviešu turnīrs solās būt gana interesants un neparedzams, uz ko norāda pēdējo lielo turnīru rezultāti. Pašreiz Pasaules tūrē sieviešu komandas nespēlē, tāpēc turnīri ir ļoti reti un grūtāk izsekot potenciālajām favorītēm. Olimpiskajām spēlēm pēc reitinga kvalificējās Krievijas Olimpiskās komitejas komanda, Ķīnas, Rumānijas un Mongolijas izlases, bet kvalifikācijas turnīru pārvarēja Francija, ASV, Japāna un Itālija.

Eiropas 3x3 basketbola smagsvars sieviešu konkurencē ir Francija, kas triumfēja pēdējās divās Eiropas kausa izcīņās, kā arī izcīnīja divas bronzas godalgas Pasaules kausa izcīņā. Lielajos turnīros allaž grūti klājies ASV izlasei, bet uz olimpisko kvalifikācijas turnīru tā izveidoja ļoti spēcīgu izlasi no WNBA spēlētājām, kuras parādīja savu pārākumu, pārliecinoši kvalificējoties braucienam uz Tokiju. Īsi pirms došanās uz Tokiju sanāca veikt sastāva izmaiņas, jo Covid drošības protokolā iekļuva Sietlas "Storm" basketboliste Keitija Lū Semjuelsone, kuras vietu ieņēma Džekija Janga. Neskatoties uz to, ASV izlase tāpat ir galvenā favorīte uz zelta medaļu iegūšanu.

Eksperti labas izredzes pacīnīties par vietu uz goda pjedestāla paredz Japānas izlasei, kas, neskatoties uz mājinieces statusu, garantēja vietu olimpiskajās spēlēs caur kvalifikācijas turnīru, kurā zaudēja vienīgi Francijas izlasei ar 14:15, bet pēc tam izšķirošajā mačā pieveicot Spāniju. Jāatzīmē, ka pēdējā Pasaules kausa izcīņā japānietes bija tikai 13. vietā, kamēr triumfēja Ķīna, kas arī varētu iesaistīties cīņā par medaļām. Uz vietu trijniekā noteikti kāro arī Krievijas Olimpiskās komitejas komanda, kas tika pie Pasaules kausa sudraba 2018. gadā, finālā zaudējot Itālijai.

Šīm sešām minētajām izlasēm paredz vietu izslēgšanas spēlēs, bet par pastarītēm var uzskatīt Rumānijas un Mongolijas basketbolistes. Olimpiskās spēles būs īpaši liels notikums 21 gadus vecajai Hulanai Onolbātarai, kura ne vien piedzīvos olimpisko debiju, bet arī būs pirmā Mongolijas karognesēja sieviete olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā. Abas komandas darīs visu iespējamo, lai pacīnītos par vietu izslēgšanas spēlēs, bet tas nebūt nebūs viegls uzdevums.

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols, 24. jūlijs

LaiksSpēle
04:15ROC-Japnāna (S)
04:40Ķīna-Rumānija (S)
05:35Polija-Latvija (V)
06:00Ķīna-Serbija (V)
08:00ROC-Ķīna (S)
08:25Rumānija-Japāna (S)
09:00ROC-Ķīna (V)
09:25Serbija-Nīderlande (V)
11:30Itālija-Mongoloja (S)
11:55ASV-Francija (S)
12:40Latvija-Beļģija (V)
13:05Japāna-Polija (V
15:00Mongolija-ASV (S)
15:25Francija-Itālija (S)
16:00Nīderlande-ROC (V)
16:25Beļģija-Japāna (V)

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols vīriešiem

VietaValstsUP
1.Serbija
2.ROC
3.Latvija
4.Nīderlande
5.Ķīna
6.Japāna
7.Polija
8.Beļģija

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols sievietēm

VietaValstsUP
1.Francija
2.ROC
3.Ķīna
4.Rumānija
5.Itālija
6.Japāna
7.Mongolija
8.ASV

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

     [+] [-]

, 2021-07-23 13:43, pirms 3 gadiem
LTV7 rādīs mūsējo mačus?

     [+] [-]

, 2021-07-23 13:49, pirms 3 gadiem
Number 0 rakstīja: LTV7 rādīs mūsējo mačus?

https://ltv.lsm.lv/lv/programma/

  +1 [+] [-]

, 2021-07-23 14:08, pirms 3 gadiem
Par riteņbraukšanu būs raksts? Vai arī vēl 25 raksti tikai par 3x3 būs?

  -1 [+] [-]

, 2021-07-23 14:09, pirms 3 gadiem
Cik reizes vēl rakstīs par 3x3 basi jau apnikt sāk

     [+] [-]

, 2021-07-23 14:11, pirms 3 gadiem
SC vispār mēģināja ar Skujiņu sazināties pēc TDF? Mums jau svarīgs ir tikai 3x3, jo tie, redz, pretendenti uz medaļām. Nebūtu iekļauti OS, tad par viņiem jau sen būtu aizmirsuši.

  +2 [+] [-]

, 2021-07-23 14:30, pirms 3 gadiem
zaxx rakstīja: Cik reizes vēl rakstīs par 3x3 basi jau apnikt sāk
man jau arī sāk skaust...
par reni pat OS laikā nekādus garākus palag preview rakstus nesagaidīt...

  +2 [+] [-]

, 2021-07-23 16:25, pirms 3 gadiem
Jo lielāka ažiotāža medijos, jo lielāks bļurkts sanāk. Tā parasti Latvijā notiek.

  -1 [+] [-]

, 2021-07-23 17:25, pirms 3 gadiem
Mongolija sievietēm???

     [+] [-]

, 2021-07-23 17:27, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: man jau arī sāk skaust...
par reni pat OS laikā nekādus garākus palag preview rakstus nesagaidīt...
vajag vasaras speles pa renem bliezt ar skritulenem!!!!!

     [+] [-]

, 2021-07-23 19:57, pirms 3 gadiem
Maksimāli izstiepts tas kalendārs 3x3, laikam lai varētu ilgāk izbaudīt to OS atmosfēru.
Gan jau nebūs diži ērti nospēlēt spēli uz 10min un tad 7h gaidīt otro utt. Iesildīšanās, atsildīšanās, iemētāšanas būs ļoti nozīmīgas.

     [+] [-]

, 2021-07-23 20:17, pirms 3 gadiem
GintsR15 rakstīja: Mongolija sievietēm???
Es nesaprotu, kāpēc par to jābrīnās? Mongolijā 3x3 ir visai populārs un viņi tur spēlē diezgan labā līmenī. Veči jau arī nebija nemaz tik tālu no kvalificešanās.

     [+] [-]

, 2021-07-23 20:43, pirms 3 gadiem
GintsR15 rakstīja: Mongolija sievietēm???
Kas tevi izbrīnas zubriķi?