Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Cerības uz dāmām, gaidot pārsteigumu no vīriem - pludmales volejbols Tokijā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Cerības uz dāmām, gaidot pārsteigumu no vīriem - pludmales volejbols Tokijā
Anastasija Kravčenoka un Tīna Graudiņa ceļazīmi uz Tokiju izcīnīja kvalifikācijas turnīrā. Foto: FIVB

Pēdējās vasaras olimpiskajās spēlēs latvieši medaļu cerības likuši uz pludmales volejbolistiem. Tokijā iespējas iepriecināt līdzjutējus būs Tīnai Graudiņai/Anastasijai Kravčenokai un Mārtiņam Pļaviņam/Edgaram Točam, bet spēcīgu konkurentu Latvijas duetiem netrūks. Pēc zelta medaļām tīko daudzi pāri, bet pēc divām nedēļām tās kaklā kārs vien labākie.

Pludmales volejbols pirmo reizi olimpisko spēļu programmā parādījās 1996. gadā Atlantā, kas saistīts ar sporta veida augsto popularitāti ASV. Diez gan likumsakarīgi, ka vīru turnīra finālā spēlēja divi ASV pāri, bet sieviešu turnīrā ASV duets palika ceturtajā vietā.

Latvija olimpiskajā pludmales volejbola turnīrā debitēja 2008. gadā Pekinā, kad Aleksandrs Samoilovs un Mārtiņš Pļaviņš jau pirmajā spēlē pārspēja nākamos olimpiskos čempionus Todu Rodžeru un Filu Dalhauzeru, bet beigās ierindojās dalītajā 9. vietā. Četrus gadus vēlāk Mārtiņš Pļaviņs un Jānis Šmēdiņš Londonā izcīnīja bronzas godalgas, bet Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins ierindojās dalītā 9. vietā. Uz Rio olimpiskajām spēlēm kā vieni no favorītiem devās Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, bet piedzīvoja fiasko, nespējot izkļūt no grupas un samierinoties ar dalītu 19. vietu.

Tokijā olimpisko debiju piedzīvos Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, kuru sniegums pēdējos lielajos turnīros (divreiz ceturtā vieta) vieš optimismu par sekmīgu dalību arī olimpiskajās spēlēs. Pēc grupu turnīra izlozes ekspertu vidū optimisms par latviešu izredzēm pieauga, bet tas vēl vairāk nostiprinājās Gštādes četru zvaigžņu turnīra laikā, kurā Graudiņa un Kravčenoka otro reizi pārliecinoši pārspēja savas pirmās pretinieces olimpiskajās spēlēs - Kelliju Kleizu un Sāru Sponsilu no ASV. Arī šīm ASV pludmales volejbolistēm, kuras šosezon uzvarējušas divos Pasaules kausa tūres posmos, šī būs olimpiskā debija.

Vēl vienas olimpisko spēļu debitantes būs Latvijas dueta otrās pretinieces, brazīlietes Rebeka Kavalakanti un Ana Patrisija Ramosa. Brazīlietēm ļoti laba sezona izvērtās 2019. gadā, kad vairākkārt izdevās kāpt uz goda pjedestāla Pasaules kausa tūrē, bet šosezon labāko rezultātu izdevās sasniegt Gštādē, kur izcīnītas sudraba godalgas. Gštādes turnīra pusfinālā Graudiņa un Kravčenoka jau pārbaudīja spēkus pret Rebeku un Anu Patrisiju, zaudējot trīs setu cīņā ar 1-2 (22:24, 21:18, 6:15). Spēle parādīja, ka arī šīs pretinieces Latvijas duetam nebūs nekas neuzveicams.

Grupu turnīra noslēgumā latvietēm pretī stāsies Kenijas pludmales volejbolistes Gaudensija Makoha un Breksaidī Hadambi. Abas vietējos turnīros kā arī Kontinentālajā kausā kopā spēlējušas kopš 2019. gada. Makoha savas īsās karjeras laikā ir spēlējusi 2017. gada pasaules čempionātā Vīnē, bet 37 gadus vecā Hadambi lielāko karjeras daļu spēlējusi klasisko volejbolu, centās iekļūt izlasē dalībai Tokijas olimpiskajās spēlēs, bet, kad netika paņemta, atrada iespēju kvalificēties pludmales volejbolā caur Kontinentālo kausu. Ja latvietēm tomēr neizdosies uzvarēt ASV un Brazīlijas duetus, tad konkurencē ar Kenijas pludmales volejbolistēm Graudiņa un Kravčenoka būs pārliecinošas favorītes. Turnīra formāts paredz, ka astotdaļfinālā iekļūst divas labākās grupas komandas un divas labākās trešo vietu ieguvējas, kamēr pārējās četras sadala vēl divas vietas "Lucky losers" kārtā.

Latvijas pludmales volejbola dueta spēles D grupā

DienaLaiksSpēle
26. jūlijs03:00Graudiņa/Kravčenoka (Latvija) - Kleiza/Sponsila (ASV)
29. jūlijs05:00Graudiņa/Kravčenoka (Latvija) - Ana Patrisija/Rebeka (Brazīlija)
31. jūlijs04:00Graudiņa/Kravčenoka (Latvija) - Makoha/Hadambi (Kenija)

Par Rio olimpisko spēļu čempionēm kļuva vācietes Laura Ludviga un Kira Valkenhorsta. Pēc četriem gadiem čempiontitulu aizstāvēs vien Ludviga, kura Tokijā spēlēs kopā ar Margaretu Kozuhu. Līdzīgā situācijā būs arī sudraba medaļas ieguvēja Agata Bendarčuka no Brazīlijas, kura nu spēlēs kopā ar Eduardu Losboa, ko plašāk pazīstam kā Dudu, bet bronzas medaļu izcīnījusī Eiprila Rosa no ASV spēlēs kopā ar Aliksu Klainmenu. Vācietes par izteiktām favorītēm nevar uzskatīt, bet brazīlietes un ASV pludmales volejbolistes gan.

Tāpat par zeltu cīnīsies kanādietes Sāra Pvana un Melisa Humana-Paradesa, kuras ir pašreizējās pasaules čempiones. Kanādietes ielozētas A grupā, kuru savā ziņā varētu uzskatīt par nāves grupu, kurā par vietu izslēgšanas spēlēs cīnīsies arī Šveices, Vācijas un Nīderlandes dueti. Tāpat cīņā par medaļām varētu iesaistīties arī jau minētās D grupas komandas, to vidū Graudiņa un Kravčenoka, bet izšaut varētu arī krievietes Nadježda Makroguzova/Svetlana Holomina. Cerības varēja likt arī uz čehietēm Barboru Hermanovu un Marketu Slukovu, bet Slukova inficējusies ar Covid-19, kas pāra dalību padarījusi neskaidru. Sieviešu pludmales volejbols ir krietni neparedzamāks par vīriešu, tā ka gan jau pārsteigumu Tokijā netrūks.

Olimpisko spēļu laureāti pludmales volejbolā sievietēm

OSZeltsSudrabsBronza
2016L.Ludviga/K.Valkenhorsta (Vācija)Agata/Barbara (Brazīlija)A.Rosa/K.Volša (ASV)
2012M.Meja/K.Volša (ASV)Dž. Keisija/A.Rosa (ASV)L.Franka/Dž.Silva (Brazīlija)
2008M.Meja/K.Volša (ASV)J.Tjana/J.Vaņa (Ķīna)Č.Ksu/K.Žaņa (Ķīna)
2004M.Meja/K.Volša (ASV)S.Bede/A.Behara (Brazīlija)H.Makpīka/E.Jangsa (ASV)
2000N.Kuka/K.Pothārsta (Austrālija)S.Bede/A.Behara (Brazīlija)S.Pireša/A.Semuela (Brazīlija)
1996S.Pireša/Dž. Silva (Brazīlija)M.Rodrigesa/A.Semuela (Brazīlija)N.Kuka/K.Pothārsta (Austrālija)

Vīriešu turnīrs risināsies pēc tādas pašas sistēmas kā sieviešu. Tajā Latviju pārstāvēs Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs, kurus ielozēja B grupā. Jāsaka, ka latviešu pēdējais lielais sasniegums bija uzvara Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, bet pēdējo reizi uz goda pjedestāla Pasaules kausa tūrē izdevās kāpt 2019. gada jūlijā. Šī sezona nav izvērtusies veiksmīgi dažādu apstākļu dēļ, kas Tokijā neļauj gaidīt augstus sasniegumus no Pļaviņa un Toča. Arī pretinieki grupā nav tie parocīgākie.

Pirmajā spēlē Latvijas pludmales volejbolistu pretiniekiem vajadzētu būt čehiem Ondžejam Perušičam un Davidam Švaineram, bet īsi pirms olimpiskajām spēlēm pozitīvs Covid-19 tests bija Perušičam. Pašlaik nav īsti skaidrs, kāds ir Čehijas dueta statuss dalībai olimpiskajās spēlēs. Čehiem šī sezona bijusi labākā karjerā, jo Pasaules kausa tūrē savākts pilns medaļu komplekts (zelts Dohā, sudrabs Ostravā un bronza Kankunā). Savtarpējās spēlēs labāki bijuši latvieši, bet tās risinājās 2018. gadā un nav uzskatāmas par objektīvu mērauklu.

Divas spēles (divi zaudējumi) 2018. gadā aizvadītas arī ar otrajiem pretiniekiem un vieniem no galvenajiem turnīra favorītiem, Oļegu Stojanovski un Vjačeslavu Krasilņikovu no Krievijas. Krievi šosezon sasniegumus guvuši pakāpeniski. Sezonas sākumā neizdevās pārvarēt astotdaļfināla un ceturtdaļfināla barjeru, bet pēdējos turnīros Ostravā un Gštādē jau izdevās cīnīties par medaļām, Šveicē tiekot pie bronzas. Jāpiezīmē, ka Stojanovskis un Krasilņikovs ir pašreizējie pasaules čempioni un Pasaules kausa tūres fināla uzvarētāji. Latviešu izredzes uzvarēt šajā mačā vērtējamas kā īpaši mazas, jo šosezon bijušas lielas problēmas ar augumā garu bloķētāju, kāds ir Stojanovskis, apspēlēšanu. To īpaši pierāda šosezon vājie rezultāti cīņā ar Konstantīnu Semjonovu un Iļju Ļešukovu, latviešiem netiekot galā ar augumā garo Semjonovu.

Nebūtu pārsteigums, ja Pļaviņam un Točam visas cerības par izkļūšanu no grupas būs jāliek uz pēdējo spēli pret meksikāņiem Hosē Gahiolu un Hosē Rubio, kuri kvalificējās olimpiskajām spēlēm caur Kontinentālo kausu, liedzot Tokijā spēlēt Kanādas pludmales volejbolistiem. Meksikāņu augstākais sasniegums šosezon bija devītā vieta pašmāju četru zvaigžņu turnīrā Kankunā, nereti pārsteidzot pat ļoti spēcīgus pretiniekus. Lai arī piedzīvoti zaudējumi, tomēr izdevās paņemt setus pret tādiem pāriem kā Čerifs/Ahmeds, Semjonovs/Ļešukovs, Vārenhorsts/Van de Velde, Fijaleks/Brils. Tāpēc nenovērtēt šo Meksikas pāri nedrīkst, jo arī Gahiola un Rubio noteikti saskata iespēju izkļūt no grupas ar uzvaru pār Latvijas pāri.

Latvijas pludmales volejbola dueta spēles B grupā

DienaLaiksSpēle
26. jūlijs11:00Pļaviņš/Točs (Latvija) - Perušičs/Švainers (Čehija)
29. jūlijs11:00Pļaviņš/Točs (Latvija) - Krasilņikovs/Stojanovskis (ROC)
31. jūlijs09:00Pļaviņš/Točs (Latvija) - Gahiola/Rubio (Meksika)

Rio par prieku mājinieku līdzjutējiem zeltu izcīnīja Alisons Seruti un Brunu Oskars Šmidts, bet Tokijā viņi spēlēs attiecīgi kopā ar Alvaru Filju un Evandru Oliveiru. Grūti pirms četriem izcīnīto sudrabu būs aizstāvēt itāļiem Paolo Nikolai un Danielem Lupo, kā arī bronzas laureātiem Aleksandram Brauveram un Robertam Mēvsenam no Nīderlandes, bet abi dueti tāpat uzskatāmi par pretendentiem uz godalgām.

Redzēsim kā olimpisko spēļu debijai būs gatavi jaunie pludmales volejbola grandi, norvēģi Anders Mols un Kristians Sērems, kā arī šosezon pārsteidzoši labu sniegumu rādošie Čerifs un Ahmeds no Kataras, abiem duetiem sezonas ievadā spēlējot savā starpā vienā finālā pēc otra. Cīņā par medaļām noteikti varētu iesaistīties arī poļi Pjotrs Kantors un Bartošs Lošjaks, kā arī abi Krievijas Olimpisko komiteju pārstāvošie dueti - Stojanovskis/Krasilņikovs un Semjonovs/Ļešukovs.

Ja paskatās uz grupu turnīru, tad interesantas cīņas gaidāmas C grupā, kurā bez Čerifa un Ahmeda ir vēl trīs spēkos līdzvērtīgi pāri (Gibs/Krebs no ASV, Karambula/Rosi no Itālijas un Haidrihs/Gersons no Šveices), bet pārējās grupās, izņemot jau apskatīto B grupu, redzami izteikti pastarīši.

Olimpisko spēļu laureāti pludmales volejbolā vīriešiem

OSZeltsSudrabsBronza
2016A. Seruti/B. Šmidts (Brazīlija)P. Nikolai/D. Lupo (Itālija)A. Brūvers/R. Mēvsens (Nīderlande)
2012J. Brinks/J. Rekermans (Vācija)A. Seruti/E. Regu (Brazīlija)M. Pļaviņš/J. Šmēdiņš (Latvija)
2008T. Rodžerss/F. Dalhauzers (ASV)F. Magalhaess/F. Araužu (Brazīlija)R. Santušs/E. Regu (Brazīlija)
2004R. Santušs/E.Regu (Brazīlija)H. Bosma/P. Erera (Spānija)S. Kobels/P. Hoišers (Šveice)
2000D.Blantons/E.Fonoimoana (ASV)Z. de Melo/Rikardu (Brazīlija)Āmans/Hāgers (Vācija)
1996K.Kiralijs/K.Sefīzs (ASV)M.Dods/M.Vaitmāršs (ASV)Dž.Čailds/M.Hēse (Kanāda)

Cīņas Tokijas olimpisko spēļu pludmales volejbola turnīrā sāksies jau naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika un ilgs divas nedēļas, līdz 7. augustā tiks noskaidroti jaunie olimpisko čempioni vīriešu konkurencē, bet olimpiskās čempiones sievietēm noskaidros 6. augustā.

Tokijas olimpiskās spēles, pludmales volejbols, 24. jūlijs

LaiksGrupaSpēle
03:00FIši/Murakami (Japāna) - Hermanova/Slukova (Čehija) ?
04:00DAlisons/Alvaru Filju (Brazīlija) - Azāds/Kapogrosso (Argentīna)
05:00CAgata/Duda (Brazīlija) - Galaja/Pereira (Argentīna)
06:00APavana/Melisa (Kanāda) - Stama/Šona (Nīderlande)
09:00FHuberli/Betšarta (Šveice) - Ludviga/Kozuha (Vācija)
10:00AĻešukovs/Semjonovs (ROC) - Erera/Gavira (Spānija)
11:00AVerge-Deprē/Haidriha (Šveice) - Zūde/Borgere (Vācija)
14:00CBenslija/Brendija (Kanāda) - Vaņa/Ksia (Ķīna)
15:00DBrauvers/Mēvsens (Nīderlande) - Lusena/Dalhauzers (ASV)
16:00AMols/Sērems (Norvēģija) - Makhjūs/Šūmans (Austrālija)

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Latviešu starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

     [+] [-]

, 2021-07-22 17:30, pirms 3 gadiem
Un kur kādu ekspertu viedokļi?Nav tādu Latvijā?

     [+] [-]

, 2021-07-22 19:01, pirms 3 gadiem
Ļoti skaļš virsraksts! Parasti tādus var likt, pēc grupu turnīra posma! Tad var sākt ko štukot, kad redzams īstenais razklads. Tagad tāds......

     [+] [-]

, 2021-07-23 10:38, pirms 3 gadiem
Cerības uz dāmām noteikti nav, vēl jaunas un nepieredzējušas un nav spēlējušas OS..

     [+] [-]

, 2021-07-23 10:39, pirms 3 gadiem
Pārsteigumus no vīriem var gaidīt tikai sapņotāji...