Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Bahs: "Līdz olimpisko spēļu startam varētu būt vakcinēti vairāk nekā 80% dalībnieku"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Bahs: "Līdz olimpisko spēļu startam varētu būt vakcinēti vairāk nekā 80% dalībnieku"
Tomass Bahs. Foto: Du Xiaoyi/Pool Photo/AP/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu ciematā lielais vairums iedzīvotāju būs vakcinēts pret Covid-19, lēš Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomas Bahs.

Koronavīrusa pandēmijas dēļ noteiktos Japānas reģionos ieviests ārkārtas stāvoklis, epidemioloģiskā situācija daudzviet pasliktinās, bet iedzīvotāju vakcinācija notiek salīdzinoši lēni (līdz šim tur apstiprināta izmantošanai tikai "Pfizer vakcīna"). Tādos apstākļos Japānas iedzīvotāju lielākā daļa ir pret olimpisko spēļu norisi.

"Olimpiskais ciemats ir droša vieta, 2021. gada olimpiskās un paralimpiskās spēles tiks organizēta drošā veidā," norāda Tomas Bahs. "Šajā brīdī jau 75 procenti olimpiskā ciemata iedzīvotāju ir vakcinēti vai savlaicīgi ieplānojuši vakcināciju pirms olimpiskajām spēlēm. Mums ir pamatoti iemesli uzskatīt, ka līdz spēļu sākumam šis rādītājs būs krietni virs 80 procentiem."

Japānas ārstu organizācijas norāda uz veselības sistēmas pārslodzi un ir nobažījušās par olimpisko spēļu negatīvo ietekmi šajā sakarā. "SOK rosina, lai nacionālajās olimpiskajās delegācijās būtu papildu medicīnas personāls, kas veiks arī striktu Covid-19 pretpasākumu īstenošanu olimpiskajā ciematā un sacensību norises vietās," informē Bahs.

Spēļu organizatori mierina, ka stingri pretpasākumi nodrošinās pasākuma drošību. Sporta sacensības visā pasaulē ir notikušas bez lieliem starpgadījumiem. Japānā jau aizvadītas testa sacensības, tostarp ar ārvalstu sportistiem, kas neizraisīja vīrusa uzliesmojumu. "Lai aizsargātu japāņu tautu, testa sacensībās sportisti saskārās ar daudziem ierobežojumiem - karantīna, ikdienas pārbaudes, iztikšana bez sabiedriskā transporta un bez kontakta ar vietējiem iedzīvotājiem," saka SOK prezidents. "Sportisti ir gatavi nest šos upurus, jo saprot, ka drošība ir pirmajā vietā."

Tokijas olimpisko spēļu atklāšana ieplānota 23. jūlijā, palikušas mazāk nekā desmit nedēļas.

Izmantotie resursi:
insidethegames.biz
AFP / france24.com