Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Plēsnieks: "Traumu laikā bija daudz brīžu, kad vēlējos beigt karjeru"

Agris Suveizda

Plēsnieks: "Traumu laikā bija daudz brīžu, kad vēlējos beigt karjeru"
Artūrs Plēsnieks (no labās) ar pārējiem medaļniekiem. Foto: olimpiade64.lv

LETA. Svarcēlājam Artūram Plēsniekam pārvaret iepriekšējo gadu traumas palīdzējusi motivācija izcīnīt olimpisko medaļu, pēc bronzas godalgas iegūšanas pauda sportists.Šodien Tokijas olimpiskajās spēlēs svarcelšanas sacensībās svara kategorijā līdz 109 kilogramiem Plēsnieks izcīnīja bronzas medaļu, kas sportistam ir lielākais panākums karjerā. Plēsnieks raušanā pacēla 180 kilogramus, bet grūšanā 230 kilogramus, summā pievarot 410 kilogramus. Ventspili pārstāvošais dobelnieks laboja Latvijas rekordus grūšanā un summā.

No sešiem mēģinājumiem Plēsniekam nesanāca tikai viens - raušanā trešais piegājiens ar 183 kilogramus smagu stieni. "Pēc raušanas nesāku bēdāties un ātri visu aizmirsu. Biju pārliecināts un spēcīgs, lai paceltu 183 kilogramus, taču plecs tik ātri neieslēdzās. Jutu, ka varu vairāk. Grūšanu sākām optimāli, pēc tam otro piegājienu veicām, lai būtu vieta sešiniekā, bet trešajā piegājiena - jāriskē...," sarunā ar Latvijas medijiem sacensību norisi komentēja Plēsnieks.

Pēdējā grūšanas piegājienā palīdzējusi pieredze no 2016.gada Eiropas čempionāta, kad viņš izcīnīja uzvaru ar pēdējo cēlienu. "Satraukums bija lielāks, bet mani mierināja tas, ka bija tā pati skatuve un tas pats stienis," teica sportists. Sacensību laikā Latvijas komanda neesot daudz atkāpusies no iepriekš norunātā plāna. "Izklāstīju trenerim savu redzējumu, un viņš arī to ņēma vērā. Pēdējā gājienā bijām plānojuši pat 232 kilogramus, bet [fizioterapeits] Arnis Noveičuks saskaitīja uz ekrāna pretinieku sniegumu, un nolēmām necelt vairāk," atzīmēja Plēsnieks.

Kā galvenie favorīti uz medaļām no Latvijas sportistiem tika minēti 3x3 basketbolisti, kuri izcīnīja zelta godalgas. Savukārt Plēsniekam lielākoties netika prognozēta kāda no medaļām. "Cerēju uz sešinieku un arī neviens cits uz mani nelika tik lielas cerības. Esmu ļoti laimīgs un priecīgs. Ņemot vērā savu pieredzi, esmu iemācījies neizjust spiedienu par to, ko raksta medijos. 3x3 basketbolisti mani iedvesmoja. Kad viņi ieguva zeltu, biju priecīgs un domāju, kāpēc gan es to nevarētu paveikt," skaidroja Plēsnieks.


Iepriekšējos gados Plēsnieku vajājušas dažādas traumas, taču cīņasspars, gribēšana un ģimenes atbalsts palīdzējis doties pretī nospraustajiem mērķiem. Arī treneris Eduards Andruškevics motivējis sportistu. "Bija daudz brīžu, kad vēlējos aiziet, bet tā ir visiem lūzuma punktos. Sapratu, ka pietrūkst tikai vienas medaļas. Līdz nākamajām olimpiskajām spēlēm ir tikai trīs gadi, nākamgad jau sāksies kvalifikācija. Jau pirms šīm olimpiskajām spēlēm teicu, ka nebeigšu karjeru," par lēmumu turpināt karjeru stāstīja Plēsnieks.

Aprīlī Plēsnieks Eiropas čempionātā ar summā paceltiem 394 kilogramiem (175+219) izcīnīja sesto vietu. Sportists meistarsacīkstēs startēja divus mēnešus pēc apendicīta operācijas, kas bijis tālredzīgs lēmums, ņemot vērā Latvijas bobslejistu rūgto pieredzi Vankūveras olimpiskajās spēlēs. "Kādas divas nedēļas pēc operācijas vispār necēlu svarus, pēc tam tikai lēnā garā sākot trenēties. Bija iekšēja sajūta, ka nedrīkst sasteigt," atklāja Plēsnieks.

Sportists kopā ar treneri Andruškevicu Rīgā ieradīsies trešdien plkst.21.55 ar avioreisu no Frankfurtes. 29 gadus vecajam Latvijas svarcēlājam šīs bija trešās olimpiskās spēles. Londonā viņš svara kategorijā līdz 105 kilogramiem pēc konkurentu diskvalifikācijām ierindojās piektajā vietā, bet pirms pieciem gadiem Riodežaneiro finišēja astotais. Šajā olimpiskajā ciklā latvietis 2017.gada pasaules čempionātā izcīnīja sudrabu, 2018.gadā ierindojās desmitajā un gadu vēlāk - devītajā vietā. Šā gada Eiropas meistarsacīkstēs viņš ieņēma sesto vietu.

Par izcīnīto olimpisko bronzu Plēsnieks pretendēs uz prēmiju līdz 51224 eiro. Sportista treneri un apkalpojošais personāls saņems prēmiju līdz 25 612 eiro. Plēsnieka sasniegums nodrošinās arī naudas balvu 35 572 eiro apmērā viņa pārstāvētajai Latvijas Svarcelšanas federācijai sporta veida attīstības veicināšanai un jauno sportistu sagatavošanai.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

Izmantotie resursi:
LETA

  +4 [+] [-]

, 2021-08-03 18:17, pirms 3 gadiem
Viena varda - RAKSTURS!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2021-08-03 18:53, pirms 3 gadiem
Bauskas alus rakstīja: Ja nav zelts tad 3 vieta arī ir mēsls, ja neesi pirmais tad esi kaut vai pēdējais nekāds atšķirība
Cirvis paliek cirvis, nekāda atšķirība...

  -1 [+] [-]

, 2021-08-03 18:53, pirms 3 gadiem
Bauskas alus rakstīja: Ja nav zelts tad 3 vieta arī ir mēsls, ja neesi pirmais tad esi kaut vai pēdējais nekāds atšķirība
Smieklīgi lasīt šādu komentāru no personāža, kas sava profila estētisko pusi velta alum.
Prieks, ka zvilnēšanā uz dīvāna savā mājsaimniecībā esi pirmais. Malacis! Esi pelnījis alu.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-03 18:54, pirms 3 gadiem
pickenroll rakstīja: Smieklīgi lasīt šādu komentāru no personāža, kas sava profila estētisko pusi velta alum.
Prieks, ka zvilnēšanā uz dīvāna savā mājsaimniecībā esi pirmais. Malacis! Esi pelnījis alu.
Nebaro viņu, viņš tik gaida vēl komentus....

     [+] [-]

, 2021-08-03 18:56, pirms 3 gadiem
Paldies, Dievam nebeidzi un iepriecināji Latviju ar medaļu!!!

     [+] [-]

, 2021-08-03 20:22, pirms 3 gadiem
Es Domāju: rakstīja: Nebaro viņu, viņš tik gaida vēl komentus....
pats tu viņam atbildēji, tiem krieviem pilnīgu ignoru jāliek un, lai cepas savā sulā. pat nevajag mīnusot.

     [+] [-]

, 2021-08-03 22:28, pirms 3 gadiem
Prieks par Artūru! Pelnīta medaļa, jo viņš mērķim gāja 9 gadus!!!