Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Steidzami pieņems grozījumus, nostiprinot Latvijas Antidopinga biroja kompetenci

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Steidzami pieņems grozījumus, nostiprinot Latvijas Antidopinga biroja kompetenci
Publicitātes foto

1. jūlijā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Sporta likumā, kas paredz papildināt regulējumu antidopinga jomā un pārņemt Pasaules Antidopinga kodeksā noteiktās prasības, informē Saeimas preses dienests.

Ar grozījumiem paredzēts likumā nostiprināt Latvijas Antidopinga biroja kompetenci sagatavot un apstiprināt ne vien ikgadējo dopinga kontroļu analīžu plānu un ikgadējo pārbaudāmo sportistu reģistru, bet veidot arī citus reģistrus, kas satur informāciju dopinga kontroļu plānošanas un veikšanas nolūkos, tai skaitā par sportistu atrašanās vietu.

Tāpat plānots precizēt Latvijas Antidopinga biroja tiesības gadījumos, kad konstatēts antidopinga noteikumu pārkāpums. Šobrīd birojs ir tiesīgs noteikt sportistam pagaidu aizliegumu piedalīties sporta sacensībās un aizliegums neattiecas uz citām darbībām sporta jomā, piemēram, treniņu vadīšanu vai dalību sporta pasākumos. Grozījumi paredz papildināt regulējumu ar aizliegumu pildīt sporta darbinieka pienākumus vai veikt jebkādas citas darbības sporta jomā, izņemot individuālas fiziskās aktivitātes un dalību biroja apstiprinātā izglītības vai rehabilitācijas programmā.

Konstatējot antidopinga noteikumu pārkāpumu, Latvijas Antidopinga birojs varēs slēgt vienošanos ar sportistu vai sporta darbinieku par pārkāpuma atzīšanu un sankciju pieņemšanu, paredz grozījumi. Šobrīd likumā noteikts, ka birojs, konstatējot antidopinga noteikumu pārkāpumu, vēršas Disciplinārajā antidopinga komisijā, kas lemj par tālāku rīcību un soda sankciju piemērošanu.

Izmaiņas ļautu būtiski samazināt komisijas darba izmaksas lietās, kurās sportisti vai sporta darbinieki neizrāda interesi par konstatēto antidopinga noteikumu pārkāpumu, kā arī dotu iespēju censties panākt vienošanos ar sportistiem vai sporta darbiniekiem par soda sankcijām, neiesaistot komisiju lēmuma pieņemšanā. Tas ļautu ekonomēt ne tikai finanšu līdzekļus, bet arī laiku. Ietaupītos resursus būtu iespējams novirzīt sabiedrības izglītošanai antidopinga jautājumos, norādīts likumprojekta anotācijā.

Iecerētās izmaiņas aptver arī jautājumu par pagaidu aizlieguma pārsūdzēšanu, kā arī citus ar Latvijas Antidopinga biroja kompetenci saistītus jautājumus.

Sporta likuma grozījumi otrajā – galīgajā – lasījumā vēl jāskata Saeimai. Plānots, ka tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Izmantotie resursi:
saeima.lv