Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Lejnieks: "Ceru nospēlēt vienu pilnvērtīgu sezonu"

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Lejnieks: "Ceru nospēlēt vienu pilnvērtīgu sezonu"
Kārlis Lejnieks
Foto: Jānis Cīrulis, Sportacentrs.com

"Neatceros nevienu sezonu, kurā būtu izdevies izvairīties no savainojumiem un nospēlēt visu gadu pilnvērtīgi. Jācer, ka šis gads tāds iznāks", pēc Deivisa kausa izcīņas sacensībām Ukrainā atzina Kārlis Lejnieks, kurš šonedēļ startēs „Future” sacensībās Šveicē.

Pagājušais gads Kārlim Lejniekam (16. martā apritēs 22 gadi) noteikti nebija tas sekmīgākais, tikai dažos turnīros nopelnīti reitinga punkti. Deivisa kausa izcīņā Kārlis komandai palīdzēja gada sākumā pret Moldovu, bet Bulgārijā palika malā pleca savainojuma dēļ. Kā izrādījās, tas vēl nebija neveiksmju kalngals, jo nedaudz vēlāk Lejnieks savainoja arī ceļgala saites, kā rezultātā atlikusī sezona bija beigusies. Šobrīd Kārlis ATP rangā atkritis uz 1449. vietu, taču ir apņēmības pilns gūt panākumus.

Pērnais gads neizdevās, vieni savainojumi, bet gada beigās sāki cīnīties par „Protected ranking”. Ko Tev tas tagad devis?
Šādu priekšrocību var iegūt tenisisti, kuri vismaz sešus mēnešus ir savainoti un nevar spēlēt. Tiek aprēķināta vidējā reitinga pozīcija triju mēnešu laikā kopš savainojuma iegūšanas un šogad es ar šo aprēķināto (565. vietu) varu pieteikties astoņiem turnīriem, izvairoties no spēlēšanas kvalifikācijās.

Gada sākumā uzspēlēji vairākus turnīrus Amerikā. Pie reitinga punktiem tikt vēl neizdevās. Kas nesanāca?
No vienas puses noteikti nepaveicās ar izlozēm – viena turnīra pirmajā kārtā nācās spēlēt 1. numuru, citā ar otro numuru. Tomēr, ja gribu spēlēt augstākā līmenī, tad jāuzvar arī tādi pretinieki. Kopumā gada sākums gan bija paredzēts vairāk treniņiem, kopā ar treneri Pernforsu visai daudz ir sanācis patrenēties arī uz māla, būšu sācis labāk spēlēt uz šī seguma.

Pastāsti par savu treneri Mikaelu Pernforsu, cik ilgi jau strādājat kopā?
Sadarbību uzsākām jau pērnā gada vidū pēc Deivisa kausa Bulgārijā, kad devos uz ASV. Tā kārtīgi notrenējos divas nedēļas un tad sanāca tā neveiksme ar ceļgala saitēm. Īstie treniņi tad atsākās tikai decembrī un janvārī, kopā ar pirmajiem turnīriem. Principā esmu pirmais viņa audzēknis un ir interesanti gan viņam, gan man. (46 gadus vecais zviedrs karjeras laikā uzvarējis trīs ATP vienspēļu turnīrus, spēlējis „French Open” finālā 1986. gadā un sasniedzis 10. vietu ATP vienspēļu rangā – aut.) Daudz palīdz arī fiziskās sagatavotības treneris Gerijs Kičels, ar kuru arī savulaik sadarbojās pats Pernforss un arī daudz citi TOPa tenisisti (Lendls, Agassi, Makenrojs - aut.). Ja jau treniņos viss ir labi, tad arī mačos rezultāti neizpaliks.

Kopumā esat visai atšķirīgi. Trenerim augums tikai 1,73 m, tev par 20 cm vairāk?
Tas jā, bet uz treniņiem tas nekādu iespaidu nav atstājis. Viņš man daudz palīdzējis spēlei no kreisās puses. Tāpat esmu krietni vairāk sācis uzbrukt no gaisa. Šajā spēlē Deivisa kausā gan to nebija iespējams pamanīt, bet, cerams, turnīros Šveicē un vēlāk arī Spānijā izdosies tikt pie uzvarām un reitinga punktiem. Galvenais gan izvairīties no savainojumiem. Vēl nav bijusi neviena tāda sezona, kad būtu bijis sveiks un vesels visa gada garumā. Ja pērn liku sev mērķi tikt četrsimtniekā, tad šogad galvenais ir spēlēt visu sezonu.

Par Deivisa kausu. Saprotu, ka biji cerējis spēlēt vienspēli jau pirmajā spēļu dienā.
Varbūt ne uzreiz cerējis spēlēt, bet nu vismaz, lai tiktu apsvērta tāda iespēja. Arī Denisam nekas spīdošs nebija bijis rezultātos, tikai labāks reitings, bet spēlēm zālē, šķiet, ir priekšrocība man. Iznāca tā nedaudz nelāgi, jo sākotnēji man teica, ka uz Deivisa kausu nevajadzēs doties. Jau biju saplānojis turnīrus Kanādā, taču, tad piezvana un pasaka, ka ar mani rēķinās un jābrauc palīgā. To arī izdarīju un guvu vilšanos. Viennozīmīgi biju gatavs kam vairāk, nevis tikai piektajai spēlei. Atliek tagad kāpt reitingā, ja tas ir izšķirošais faktors, lai tiktu uzspēlēt Deivisa kausā arī svarīgākajās spēlēs. Treniņprocesam pirms spēlēm laikam lielas lomas nav.

Kāpēc sanāca zaudēt pēdējo maču? Pietrūka spēka, motivācijas?
Varbūt viņš pēdējā setā mazāk kļūdījās un gribēja sevi apliecināt savu tribīņu priekšā. Bet mani no līdzsvara izsita tā dubultkļūda, kuras pavisam noteikti nebija. Čaļi teica, ka ap 10 cm laukumā bumbiņa iekrita. Bet tā nevaru būt pārāk neapmierināts ar rezultātu (4:6, 7:6(6), 1:6) pret otrā simta tenisistu, īpaši, ja pret šādu pretinieku sen nebija iznācis spēlēt.

P.S. Jau šodien Kārlis uzsāks startu Šveices pilsētas Tavernas „Future” turnīrā ar balvu fondu 10 000 ASV dolāru. Šovakar viņam plānota dubultspēļu turnīra pirmās kārtas spēle (pārinieks Kleitons Almeida no Brazīlijas, bet pretinieki Eriks Krepaldi no Itālijas un Nikolajs Fidirko no Baltkrievijas), bet rīt pirmais mačs vienspēļu sacensībās, kurā pretiniekos stāsies ar 7. numuru izliktais polis Marsins Gavrons (ATP 539.). Tuvākajās dienās Sportacents.com piedāvās intervijas arī ar pārējiem Latvijas Deivisa kausa komandas dalībniekiem un kapteini Ģirtu Dzeldi.

     [+] [-]

, 2010-03-09 12:04, pirms 14 gadiem
Te jau arī cilvēkam, viss dēļ veselības likstām tika izsēts. Lai jau veicās protams.

     [+] [-]

, 2010-03-09 12:11, pirms 14 gadiem
Karlis ir ists nelaimes putns. Veiksmi saja sezona!

  +1 [+] [-]

, 2010-03-09 15:58, pirms 14 gadiem
Vājš raksturs,tapēc arī pie visa vaino itkā esošās traumas

     [+] [-]

, 2010-03-11 01:42, pirms 14 gadiem
Lejnieks baigi kaapa reitingaa, bet tad BAAC pazuda. Sapratu ka trauma, bet NEKUR neparadijas ne mazaka info, kas par traumu, uz cik ilgu laiku utt. Tagad beidzot skaidriba, un noveelu dzekam iedzit nokaveto un ar uzviju, bet galvenais BEZ TRAUMAM!
p.s. delj traumam pasham nacas izbeigt sportista karjeru, kas ta pa istam nemaz nebija sakusies