Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Mārcis Garuts trenēs kādreizējo 21. raketi Jastremsku arī nākamsezon

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Mārcis Garuts trenēs kādreizējo 21. raketi Jastremsku arī nākamsezon
Māris Garuts un Dajana Jastremska. Foto: WTA

Latvijas tenisa speciālists Mārcis Garuts jau astoņus mēnešus trenē Ukrainas tenisisti Dajanu Jastremsku. Un šī sadarbība turpināsies, noskaidroja portāls Sportacentrs.com.

23 gadīgā Dajana Jastremska savulaik ieņēma 21. vietu pasaules rangā. Ukrainietei ir 5-0 karjeras bilance pret tagadējām "top 5" tenisistēm (nav spēlējusi pret Jeļenu Ribakinu un Koko Gofu, 1-0 pret Džesiku Pegulu, 1-0 pret Igu Švjonteku, 3-0 pret Arinu Sabaļenku).

Sākot no martā aizvadītā Indianvelsas "WTA 1000" turnīra, Jastremsku trenē Mārcis Garuts - patlaban vienīgais Latvijas tenisa treneris, kurš strādā ar augsta līmeņa ārzemju spēlētāju.

"Pirms tam periodiski strādāju ar Aļonu Ostapenko. Jau sen viņai biju tā kā rezerves variants. Sāku, kad viņai bija 14 vai 15 gadi. Visu laiku bija visādi "top" treneri, bet es ar viņu sparingoju un strādāju, kad viņa atradās Latvijā. No sākuma es tikai Latvijā, bet aizbraucu arī uz dažiem turnīriem, kad aizgāja atvaļinājumā kāds treneris, kurš pastāvīgi braukāja līdzi. 2020. gadā ar viņu biju Austrālijā, arī visu pirmssezonu strādājām un gatavojāmies, kad viņa strādāja kopā ar Marionu Bartoli. Šogad sanāca Austrālija un arābu tūre, bet pēc tam pienāca laiks iet katram savu ceļu," atklāj treneris. "Bija interesanti un forši strādāt ar Aļonu. Viņai varu tikai teikt paldies par šo visu."

"Tobrīd man nebija cita piedāvājuma, tādējādi Latvijā mierīgi strādāju ar klientiem, sparingoju juniorus un tamlīdzīgi. Un pēkšņi kā no gaisa nokrita šis piedāvājums," informē tenisa speciālists. "Dajana Jastremska mainīja trenerus un nevarēja atrast. Tad lūdza, vai es varētu atlidot uz Ameriku palīdzēt un mēģināt veidot sadarbību. Ātri atradām kopīgu valodu un strādājam jau astoņus mēnešus. Mēs iepazināmies tieši arābu tūrē. Ar Aļonu viņas ir draudzenes, tāpēc Dajana nāca uz spēlēm atbalstīt un sēdēja pie mums - tur arī sapazināmies."

Video: tenisistes treniņos mēdz būt arī bokss un pat kikbokss. "Ieviesām, lai interesantāk fiziskajā ziņā un būtu tāda daudzveidība. Tas ir labi arī kāju kustībām," skaidro treneris. "Cik es zinu, arī Aļona gāja boksā."

Jastremska ir no Odesas, savas valsts liela patriote. Ukrainā notiekošais karš ietekmē ievērojami. Kā tādā situācijā var normāli spēlēt? "Bieži vien nospēlējusi, kad ir tās trakās apšaudes Odesā," informē treneris. "Viņas priekšā noņemu cepuri. Viņa ir malacis. Dažreiz no rīta ar raudošām acīm un tamlīdzīgi, bet iet un cīnās. Odesā viņai visa ģimene."

Kad martā sāka sadarbību, Jastremska ieņēma 142. vietu pasaules rangā, bet Garuta vadībā oktobrī atgriezās simtniekā. Mērķis bija sezonu pabeigt "top 80", lai nākamsezon sāktu jau no pamatturnīriem un nebūtu jāspēlē kvalifikācijā. Svarīgi tikt "Australian Open" pamatturnīrā bez kvalifikācijas mačiem. "Pēc mūsu aprēķiniem būsim kaut kur 103. vietā. Cerams, ka ar to pietiks Austrālijas pamatturnīram."

Aizvadītās sezonas labākais panākums bija Polijas "WTA 125" čempiones tituls augustā (iepriekš titulu viņa ieguva 2019. gada maijā). "WTA 125" sacensībās vieglāk savākt ranga punktus, taču vēlas spēlēt augstākas raudzes turnīros.

Jastremska tagad noslēgusi WTA sezonu. Un lielais mērķis ir ne jau tikai "top 100" vai "top 80", jo savulaik pozicionējās kā pasaules 21. rakete. Lai atgrieztos tajā līmenī, jāsakrāj daudz punktu. "Jā, ļoti grib tikt tur atpakaļ. Mērķis ir, gribēšana ir, prasmes ir," norāda treneris. "Mēs pie tā strādājam. Domāju, ka nākamajā sezonā jau būs pavisam savādāk. Tagad mūsu prioritāte ir atpūsties un kārtīgi sagatavoties jaunajai sezonai. Ļausim viņai atpūsties kādu pusotru nedēļu un tad taisīsim pirmssezonu."

Garuta audzēkne novembrī pārstāvēs Ukrainas nacionālo izlasi, kas Viļņā aizvadīs savu mājas spēli pret Nīderlandi. Šai cīņai pieteikta arī valsts otrā rakete Anhelina Kaļiņina un astotais numurs Katarina Zavacka, kā arī dubultspēļu speciālistes, māsas Ludmila Kičenoka un Nadja Kičenoka.

Pēdējos gados ar augsta līmeņa ārzemju spēlētājām strādājuši tikai trīs Latvijas treneri - Andis Juška, Krišjānis Stabiņš, Mārcis Garuts. Visi trīs nokļuva pasaules apritē, pateicoties darbam ar Ostapenko. "Jā, Aļona ir pielikusi savu pirkstu pie tā, lai mūs pamanītu," atzīst Garuts.

Kāpēc mūsu treneri nestrādā ar ATP ārzemju spēlētājiem? "Varbūt kādreiz mums parādīsies kāds Ernests Gulbis Nr. 2, kurš izvilks kādu latviešu treneri ATP. Un tad mūs ieraudzīs."

  +3 [+] [-]

, 2023-10-19 09:25, pirms pusgada
Lai izdodas atgriezties topā!

  +2 [+] [-]

, 2023-10-19 09:29, pirms pusgada
Kamēr nav parādījies Ernests Gulbis Nr. 2, akcents jāliek uz sieviešu tenisu!

  +1 [+] [-]

, 2023-10-19 09:51, pirms pusgada
yokodok rakstīja: Lai izdodas atgriezties topā!
kurā topā?

  +3 [+] [-]

, 2023-10-19 10:19, pirms pusgada
Abrags rakstīja: kurā topā?
Top50 noteikti un jāmēģina vēl augstāk!

  +1 [+] [-]

, 2023-10-19 17:43, pirms pusgada
Australian Open pamats zem jautājuma zīmes. Nevar zināt, cik daudzas tiks klāt ar Protected Ranking.