Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: "Big3" līgas noteikumi - četrpunktnieks un "Bring the Fire"

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: "Big3" līgas noteikumi - četrpunktnieks un "Bring the Fire"
Kārlis Lasmanis ceļā uz grozu savā debijas spēlē "Big3" līgā. Foto: AFP/Scanpix

Sporta špikeris - vienkārši par sarežģīto!

Vakar savu pirmo spēli Amerikas 3x3 basketbola līgā "Big3" aizvadīja Tokijas olimpisko spēļu čempions Kārlis Lasmanis, debijā izceļoties ar 18 punktiem. Ja ar 3x3 basketbola kā salīdzinoši jauna sporta veida specifiku vairums līdzjutēju jau ir pazīstami, tad "Big3" līga piedāvā vairākas atšķirīgas spēles noteikumu nianses, salīdzinot ar FIBA turnīriem Eiropā un citur pasaulē. Četrpunktnieki, "Bring the Fire" un citi "Big3" spēles principi apkopoti šajā špikerī.

• Metiens iekšpus tālmetiena līnijas skaitās divu punktu vērtībā, ārpus tās - trīs. Laukumā ir arī četru punktu metienu zonas - trīs aiz tālmetiena līnijas novietoti apļi [viens vidū, divi - pa malām], kuros metiena brīdī jābūt novietotai vismaz vienai kājai, lai metiens skaitītos četru punktu vērtībā.

• Četru punktu zonas tiek izmantotas, lai noteiktu komandu, kura sāks spēli ar bumbu - komandas sacenšas metienos no šīs zonas pēc hokeja bullīšu principa.

• Pēc katra punktu guvuma bumba nevis uzreiz atgriežas spēlē, bet gan nonāk pie tiesneša, kurš to nodod tālāk otrai [punktus neguvušajai] komandai izspēlēšanai no laukuma gala līnijas.

• Par piezīmi metienā jāizdara viens soda metiens, taču tas ir tik punktu vērtībā, cik vērts bijis metiens. Ja sods fiksēts trīspunktnieka izdarīšanas brīdī, tad soda metiens jāizdara aiz trīspunktnieka līnijas, bet, ja četrpunktnieka brīdī, tad no četru punktu metiena zonas laukuma vidusdaļā.

• Komandas uzbrukuma laiks ir 14 sekundes. Spēles laikam ierobežojumu nav - uzvar komanda, kas pirmā iemet vismaz 50 punktus un iegūst 2 punktu pārsvaru. Tātad, piemēram, pie rezultātiem 50:49 vai 50:51 spēle turpinās. Puslaika pārtraukums gaidāms brīdī, kad kāda komanda iemet 25 punktus.

• Piezīmes tiek skaitītas komandai kopā, nevis spēlētājiem individuāli. Sakrājot piecas komandas piezīmes, pretinieku komanda var izpildīt soda metienu divu punktu vērtībā, kā arī pēc tam patur bumbu savā kontrolē. Aizsardzībā spēlētājiem atļauts agresīvāk darboties ar rokām.

• Viena no "Big3" spēles odziņām ir iespēja apstrīdēt piešķirto piezīmi jeb "Bring the Fire". Katra komanda var apstrīdēt vienu fiksētu noteikumu pārkāpumu puslaikā, abiem konkrētajā epizodē iesaistītajiem basketbolistiem no katras komandas savā starpā izspēlējot uzbrukumu viens pret vienu līdz brīdim, kad kāds gūst grozu. Dueļa uzvarētājs var panākt savai komandai labvēlīgu epizodes atrisinājumu, vai nu atceļot sev piešķirto piezīmi, vai saglabājot pretiniekam fiksēto.

• Pretinieku kļūdas gadījumā, izcīnot bumbu aizsardzībā, vairumā gadījumu pirms jauna uzbrukuma sākšanas komandai jāizved bumba ārpus trīspunktu līnijas, taču ir izņēmumi - to var nedarīt gadījumos, ja izdodas pārķert bumbu ["steal"] vai iegūt atlēkušo bumbu pēc pretinieka metiena, kas nav skāris groza stīpu. Šādos gadījumos pretinieks grozam var uzbrukt uzreiz.

• Katrai komandai puslaikā iespējams divreiz pieprasīt pārtraukumus - viens minūti garš, otrs - pusminūti.

• Spēlē tiek izmantota pieaugušo basketbolam ierastā septītā izmēra bumba, atšķirībā no 3x3 basketbola FIBA turnīros. "Big3" līgā spēles notiek arī uz lielāka laukuma, trīspunktu līnija atrodas tādā pašā attālumā no groza kā NBA.

Vairāk par "Big3" līgas vēsturi, specifiku un Kārļa Lasmaņa ceļu līdz tai iespējams uzzināt šajā materiālā.

28 gadus vecais ventspilnieks paguvis "Big3" debitēt ar uzvaru, taču šobrīd jau atkal jāpārslēdzas uz "ierastā" 3x3 basketbola noteikumiem, Latvijas izlases sastāvā rītdien dodoties cīņā par Pasaules kausu.

Izmantotie resursi:
https://big3.com/news/via-doombot-b...

  +2 [+] [-]

, 2022-06-20 17:29, pirms 2 gadiem
Kaut kāda klaunāde Bet Burtam patiks

  -3 [+] [-]

, 2022-06-20 17:34, pirms 2 gadiem
Pēc punktu zaudējuma nevar taisīt "appisienus", jo jāizspēlē caur tiesnesi. Gan jau Eiropas komandām šajā elementā ir iespēlētas sagataves.

Kāds vidēji sanāk spēles "tīrais" laiks? Un cik mačs ilgst kopumā?

Baigi tukšās tribīnes bija. Tas tā vienmēr?

  +2 [+] [-]

, 2022-06-20 17:36, pirms 2 gadiem
Piekrītu ka klaunāde, nekas tur nav... Plus tribīnes pustukšās pierāda cik ļoti kādu interesē šis pasākums...
vienīgais prieks ka vismaz latvietis šeit izskatās tik pat labi kā fiba turnīros, tas priecē un lieku reizi pierāda viņu kā vienu no labākajiem 3x3 basketbolistiem!!

  -8 [+] [-]

, 2022-06-20 17:58, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Pēc punktu zaudējuma nevar taisīt "appisienus", jo jāizspēlē caur tiesnesi. Gan jau Eiropas komandām šajā elementā ir iespēlētas sagataves.

Kāds vidēji sanāk spēles "tīrais" laiks? Un cik mačs ilgst kopumā?

Baigi tukšās tribīnes bija. Tas tā vienmēr?
vakardienas pasākums ap 2h30min. Atsevišķas spēles ap 35-50min

https://www.youtube.com/watch?app=d...

  -4 [+] [-]

, 2022-06-20 18:49, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: vakardienas pasākums ap 2h30min. Atsevišķas spēles ap 35-50min

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=5AeKHYXLW3c
Ilgi. Vakar gan visi mači pagāja līdzvērtīgā cīņā.

Kāds rakstīja, ka Miezim šis pasākums būtu piemērots. Uzbrukumā jā, bet vai viņš fiziski spētu noturēt aizsardzību.

     [+] [-]

, 2022-06-20 19:15, pirms 2 gadiem
Biš tāds TV realitātes šova vaibs, kā jau amerikāņiem patīk. Pēc FIBA noteikumiem tomēr ir daudz skatāmāka, fiziskāka un dinamiskāka spēle. Te daudz tāda muļļāšanās. Izskatījās, ka arī daļa iesaistīto tā līdz galam nemaz nezina un neizprot visus tos dīvainos noteikumus.

  -9 [+] [-]

, 2022-06-20 20:38, pirms 2 gadiem
GangstaReperisTimmijs rakstīja: Biš tāds TV realitātes šova vaibs, kā jau amerikāņiem patīk. Pēc FIBA noteikumiem tomēr ir daudz skatāmāka, fiziskāka un dinamiskāka spēle. Te daudz tāda muļļāšanās. Izskatījās, ka arī daļa iesaistīto tā līdz galam nemaz nezina un neizprot visus tos dīvainos noteikumus.
pie Lasmaņa debijas raksta jau minēju domu, ka FIBA formāts ir uztaisīts ļoti pakārtoti Olimpisko spēļu vajadzībām - īsas spēles, kuras var ātri izspēlēt turnīrā. Big3 ietver sevī vairāk šova elementus un lielākas iespējas biznesam. Kaut vai 4 punktu metiens, vai arī "Bring the fire" jau vien ir apskatos liekami materiāli utt. No sportiskā un spēles intensitātes viedokļa man labāk patīk 3x3, bet abiem formātiem redzu ieguvumu, tikai katram savā lauciņā.

(Raksts par kuru runāju:
https://sportacentrs.com/basketbols... )

     [+] [-]

, 2022-06-20 21:11, pirms 2 gadiem
Kāds man var izskaidrot, kāpēc K.P. Lasmanis ?

  +2 [+] [-]

, 2022-06-20 21:42, pirms 2 gadiem
Lou Friday's rakstīja: Kāds man var izskaidrot, kāpēc K.P. Lasmanis ?
abu vārdu pirmie burti

  +2 [+] [-]

, 2022-06-21 09:41, pirms 2 gadiem
klaunāde tā liekas, ja neko jaunu negribi pieņemt, bik arī jāpielāgojas laikam.. Man patika - amīši no jebkā uztaisīs šovu, Arenas to visu uztvēra ar humoru, nu šovs, pasekosim Lasim

     [+] [-]

, 2022-06-21 10:38, pirms 2 gadiem
Lou Friday's rakstīja: Kāds man var izskaidrot, kāpēc K.P. Lasmanis ?
K(ristaps) P(orziņģis) Lasmanis - tas lai amerikāņi saprot, ka joki ar šito puisi nebūs

     [+] [-]

, 2022-06-21 17:46, pirms 2 gadiem
Bija interesanti pavērot veco sporta veidu jaunā iesaiņojumā. Tiem, kam tā ir "klaunāde", ir jautājums:"Kurš sporta veids tāds nav"? Visi sporta veidi ir amizanti, vienkārši esam pieraduši pie klasikas. Arī basketbolu, ko redzam šodien, to spēlēja kādreiz pēc pavisam citiem noteikumiem. Īpaši neiedziļinoties, redzu šim jaunajam formātam nākotni!

     [+] [-]

, 2022-06-24 16:44, pirms 2 gadiem
Šis big3 ir tieši tik interesants, lai labi aizmigtu pie tv. Nu, atvainojiet, tas kurš ar imteresi skatījies fiba 3x3, šito vnk fiziski neņem pretī, tādā ziņā ka tur spēles dinamika cnk nav. Tāda prognozējama garlaicība, ko mēģina aizmālēt ar kkādiem šova elementiem.