Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:859, Did:0, useCase: 3

Teds Nolans un viņa baltā lapa

Teds Nolans un viņa baltā lapa
Teds Nolans ir klāt! Ko tālāk? Kā parasti, vai - tomēr ar izpratni un cieņu...

Foto: lhfarchives.lv

Latvijas hokeja izlasei ir jauns galvenais treneris. Kanādietis Teds Nolans ir nosaukts, iepazīstināts un atrādīts. Šajās dienās viņš ir Rīgā – kopā ar saviem jaunajiem darba devējiem apmeklē junioru treniņus, vienatnē – klīst pa pilsētu... Viņš ir mūsējais, jūtu ar muguras smadzenēm, bet pilnīgi noteikti – viņš vēl nesaprot, kur nokļuvis un, kas viņu sagaida. Vai Latvijas izlase var uzvarēt Kanādu? Man vaicā Teds Nolans... Pats arī atbild.

Tikšanos ar treneri palūdzu nokārtot Kirovam Lipmanam un federācijas prezidents ir pretimnākošs – viņš izbauda šādus mirkļus, jo aiz muguras atstājis nervozu pavasari un ne mazāk stresainu vasaru. Šobrīd Lipmans ir ar cigāru un glāzi konjaka rokās – ja saprotat, ko izsaka šo regāliju simbolisms pārnestā nozīmē. Viņš ir dabūjis savā komandā labu treneri, iespējams, labāko, kāds jebkad Latvijas izlasi ir vadījis. Tā nav pirmā reize, kad Kirovs dabū to, ko grib, vai vismaz to, ko viņam vajadzētu, lai publika noticētu federācijas prezidenta varenībai, iespēju spektram un sakaru daudzveidībai. Lai aizdomātos par Kirova skaitāmpantiņu – kurš vēl te kaut ko Latvijas hokeja labā ir izdarījis? Visi šie virsraksti par kīnaniem un vēl „vairākiem kanādiešiem ar izlašu pieredzi” bija tikai manevriem nepieciešamie dūmi un – ne vairāk. Protams, ka Kīnans bija Lipmana sarakstos, taču viņš neiederējās pēc ambīciju apjoma – proti, naudas lieluma, ko paģērēja par savu vārdu - savukārt citi, kas atbilda šīm prasībām un arī gribēja mazāk, pēdējā brīdī mūsu hokeju uzmeta. Teds Nolans uzpeldēja pirms trīs nedēļām un kā atzīs vēlāk pats galvenais varonis – tik ātri no viņa nav prasīta piekrišanu par nevienu no iepriekšējiem darbiem. Izbrīns neviltots, tikai ne tiem, kas pazīst vai sakās – zinām Kirova Lipmana spalvu un tikumu. Federācijas prezidents negribēja izskatīties sūdīgi un tas viņam ar ierasto akrobāta veiklību izdevās. Trenera atrašana bija principa un goda lieta – ne velti, vēlāk preses konferencē Lipmans lepni paziņoja, ka neviena no valstīm, kas savus izlašu galvenos trenerus atlaidusi pavasarī, nav tikusi pie jauna vadītāja tik ātri... Mazi meli, protams, bet – piedosim Kirovam šo vājumu. Jāsaprot, ka viņam ļoti vajadzēja šo mazo izrādīti ar laimīgām beigām. Par beigām šajā gadījumā sauksim nevis gaidāmos darbus vai uzvaras, bet gan jaunā trenera iecelšanu.

Teds Nolans ir atsaucīgs sarunu biedrs - atvērts, rāms un pārliecinošs. Runājot, skatās acīs... Virsaitis? Tā viņš tiekot saukts savas indiāņu izcelsmes dēļ... Mēģinu saskatīt Čingačguku vai Oceolu, it kā iztēlodamies šos mītiskos piedzīvojumu personāžus un saliekot tos kopā ar Nolana stāju, ķermeņa valodu un izturēšanos. Spēju noticēt, ka viņš ir savas cilts cienīgs. „Mūsu kultūras pamatā ir tā sauktais septiņu vectēvu dzīves ceļš – septiņu paaudžu uzkrātā pieredze, ko pārmanto nākamie... Vecie zina, ko saka, vecie ir jāciena, jo viņi ir daudz vairāk pieredzējuši. Mēs ieklausāmies viņos...” Nolans bārsta viedas domas, it kā būtu nosēdies pie ugunskura ar miera pīpi zobos. „Taisnīgums, godīgums – tie ir vārdi, kas ir visa pamatā. Tā veidojas arī hokeja komandas. Man nav vajadzīgas zvaigznes – es strādāju ar tiem, kas tic... Vai Latvija var hokejā uzvarētu Kanādu? Vai Latvija var uzvarēt Krieviju? Nevar – ja domājam par talantu resursu, kas jāsalīdzina. Bet, ja padomājam tikai par vienu spēli, par konkrētu maiņu, par vienu izgājienu pret vārtiem... Tas ir iespējams! Man ir mācīts nevis dzīvot ar ilūzijām, bet ar vārdu – tagad. Tieši tagad, tieši šajā mirklī izdari visu, lai nebūtu jākaunas. Izej uz laukuma treniņā un padari savu darbu. Izej uz maiņu spēlē un tieši tagad parādi visu labāko, ko tev ir mācījuši, ko proti. Tiksi par to atalgots – nešaubos...” Kas ies, kas rādīs? Pavaicāju un treneris saprot, ko ar to domāju. „Izlase ir gods, par to neviens nediskutē, par to neviens nav jāpārliecina. Nebūs spēlētāju? Spēlēs tie, kas būs...”

Nolans vēro junioru izlases kandidātus un māj ar zodu viņu virzienā. „Man patīk, kā viņi izpilda uzdevumus, kā treneri strādā ar šo grupu. Protams, ka Kanādā ir daudz lielākas iespējas atlasīt labākos no labākajiem, spēcīgākos, talantīgākos. Vai latvieši atpaliek? Jā – fiziski šie puikas ir vājāki, tas taču ir redzams, bet - rokas strādā labi. Jums liekas, ka NHL spēlē tiek, kas ir fiziski stiprākie, veiklākie, meistarīgākie? Nē, tajā līgā izdzīvo tie, kas spēj izturēt mentālo slodzi – tas ir pirmais! Ja netiec galā ar savu pārliecību un gribasspēku – nepalīdzēs ne ātras rokas, ne lieli muskuļi. Tāpēc latviešiem ir jātic, ka viņi var. Jo ticībā ir liels spēks.” Virsaitis māk runāt, viņš prot pārliecināt un iedvesmot. Gandrīz vai gribās celties kājās pēc šiem uzsaukumiem un iet uzbrukumā, spēlēt aizsardzībā, sargāt vārtus, mest ripas vai izdarīt piespēles... Kāds naivums? Nolans ir bijis atzīts par NHL sezonas labāko treneri... „Man nebija viegli ienākt līgā, kurā ir daudz spēlētāju ar saviem ego un miljonu lielajiem līgumiem. Pirmajā treniņā veterāni atļāvās iesildīties bez ķiverēm galvās. Aizrādīju. Otrajā rītā nekas nebija mainījies. Pateicu – stop! Vai nu būs mani noteikumi, vai mēs šo pasākumu neturpināsim. Pēc pusstundas visi bija sapratuši, ko vēlos panākt.” Kādu hokeja stilu grib redzēt treneris Nolans Latvijas izlases izpildījumā? „Vispirms mēs būsim komanda. Es pats nāku no lielas ģimenes – mēs bijām divpadsmit bērni! – zinu, ko nozīmē dalīties, upurēties citu labā, ziedot sevi otram, palīdzēt. Hokeja komandā ir tieši tāpat. Nebūs zvaigznes, kas spīdēs vienatnē – vai nu kopā ar komandu, vai – mums nav pa ceļam.”

Pagaidām izlases treneris neko nezina par Latvijas hokeju. „Esmu kā balta lapa, bet iespējams – tāpēc būs vieglāk. Man nav zināmi jūsu labākie spēlētāji, es nezinu maiņu un attiecību priekšvēsturi, mani neuztrauc, kas bijis ir līdz šim. Šobrīd es skatos un saku vēlreiz – tagad! Tieši tagad es lieku kopā savu redzējumu par Latvijas izlases darba kārtību, tieši tagad es gūstu pirmos iespaidus par hokeja saimniecību. Atceros, ka manā junioru komandā Monktonā spēlēja Karsums un arī Bārtulis – taču es toreiz nezināju, kas viņi ir no Latvijas. Man viņi vispirms bija komandas hokejisti, ar kuriem gāju uzvarēt laukumā.” Nolans paņem lapiņu, kas jau no vienas puses ar kaut ko aprakstīta un rāda: „Redz, tā top Latvijas hokeja piezīmes...” Vai viņam būs palīgi? „Par to vienosimies ar federāciju, taču galvenais būšu es. Vienmēr esmu prasījis stingru kārtību un atbildību: spēlētājiem savs darbs, treneriem – savs, menedžeriem – savs... Visi dara kopīgu darbu, bet viens otra lietās iekšā nejaucās.” Un hokeja federācijas prezidentam arī ir savs darbs? Tā jau no manas puses ir provokācija. Nolans atskatās uz Lipmanu, kas sēž pie blakus galdiņa „Jā, arī viņam ir jāpilda savi pienākumi, bet tie nebūs saistīti ar trenera darbu. Prezidents nenoteiks, kas ies laukumā...”

Nolans ir labs vecis, bet tieši šis tēls pagaidām nekā nelīmējas kopā ar to, ko Latvijas hokeja saimniecībā sauc par Lipmana faktoru ar visām no tā piedzīvotajām sekām. Par nākotni nav ko spriedelēt – tā mums priekšā, taču, zinot, kā noticis līdz šim, uzdodu retorisku jautājumu – vai nu Nolans mainīs Lipmanu, vai Lipmans... nomainīs Nolanu. Mainīs un nomainīs ir ar dažādām nozīmēm. Pirmajā gadījumā šāda trenera atnākšana var likt Kirovam mazliet pārvērtēt savu līdzšinējo darbošanos, kurā ir atrodams daudz labā, bet – tik pat daudz arī lietu, ko viena indiāņu cilts sauktu par skalpa vērtu atbildi. Domāt, ka jaunā trenera autoritāte kaut kā Lipmanu rausta vai ir nobiedējusi – neesam naivi... Kirovs pat Nolana pirmajā preses konferencē nespēja sevi savaldīt, lai neaprietu priekšgājēju Znaroku. Atceros, ka vēl pirms mēneša izlases galvenā trenera amats tika principiāli pakots kopā ar atbildību par junioriem. Tagad tas vairs nav aktuāli un, kā tas varēja pazust tulkojumā – tikai pasmaidu. Prasu Nolanam – vai viņš gribētu trenēt arī mūsu junioru izlasi? Treneris atbild – neviens to nav piedāvājis. Prasu – ja piedāvātu, vai gribētu? Kāpēc nē? – atrauc treneris... Kāpēc līgums ar hokeja federāciju slēgts uz vienu gadu ar iespēju pagarināt uz vēl vienu termiņu? „Tā viņi piedāvāja – varbūt pēc gada man piedāvās līgumu vēl uz pieciem gadiem”. Bet varbūt viņi jau pēc pusgada pateiks – paldies par centību. Mēģinu jokot... Taču treneris nenoraustās, tikai pasmaida. „Arī tā var būt... Zini, ja man vajag kaut ko izdarīt ātri, es daru viens, bet – ja man ir doma kaut kam lielākam, kas prasa vairāk laika un spēka – meklēju palīgus ar kuriem iet kopā...”

Ja Tedam Nolanam ļaus strādāt, būs labi. Tomēr – pagaidām viņa klātbūtne Latvijas hokejā un iedomātā darbošanās tajā, vairāk izskatās pēc mākslīgās apaugļošanas, kur spermas donora loma ir tikusi meklēta, meklēta, meklēta līdz laimīgi (vai nejauši) atrasta... Var jau būt, ka viss izdosies, taču drīzāk šajā situācijā spētu noticēt faktam, ka pirms jaunā trenera uzrunāšanas, Kirovs vienkārši izstudēja Teda Nolana cilts ieražas. Atklājis, ka vecākiem cilvēkiem viņi pretī nerunā – Lipmans uzskatījis, ka labāku turpinājumu Latvijas izlases sāgai nemaz nevar vēlēties. Murgi? Protams, taču atsevišķos gadījumos un apjomos, tie Latvijas hokejam pat piestāv... Vismaz ar šo vadību – noteikti.
Kirov, sākums patiešām atkal labs, tikai nesačakarē beigas...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-21 23:04, pirms 13 gadiem
tā arī ir. jo ilgāk Lipmans nesapratīs (vai baidīsies meklēt), kur viņš ar šo gājienu ir sev to zemūdens akmeni pametis, jo vairāk izlase ( tai skaitā juniori) no tā iegūs.

  +8 [+] [-]

, 2011-08-21 23:06, pirms 13 gadiem
Itkā raksts par Tedu Nolanu, bet arī Kirovs Lipmans dabūja kārtējo kritikas devu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-08-21 23:19, pirms 13 gadiem
Raksts interesants...ir par ko padomāt.
Pagaidām pēc visa dzirdētā un zināmā, liekas ka Nolans varētu Latvijas izlasi pacelt, bet nesteigšos ar skaļiem slavinājumiem un vārdiem, kā sacīt jāsaka, redzēs kādi būs darbi un kas notiks nākot tuvāk pavasarim.
Galvenais jautājums joprojām paliek, cik ātri ``virsaitis vispār spēs adaptēties un iebraukt Latvijas hokejā un tā saimniecībā....

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 23:28, pirms 13 gadiem
... Kirovs pat Nolana pirmajā preses konferencē nespēja sevi savaldīt, lai neaprietu priekšgājēju Znaroku...

Jā, Armand, tu gan spēj kaut vienā rakstā neapriet Kirovu

  -3 [+] [-]

, 2011-08-21 23:32, pirms 13 gadiem
jurkoo rakstīja: Raksts interesants...ir par ko padomāt.
Pagaidām pēc visa dzirdētā un zināmā, liekas ka Nolans varētu Latvijas izlasi pacelt, bet nesteigšos ar skaļiem slavinājumiem un vārdiem, kā sacīt jāsaka, redzēs kādi būs darbi un kas notiks nākot tuvāk pavasarim.
Galvenais jautājums joprojām paliek, cik ātri ``virsaitis vispār spēs adaptēties un iebraukt Latvijas hokejā un tā saimniecībā....
Jautājums ir tikai viens u.t.i. kas būs tie no LV puses,kas viņu centīsies ievest LV hokeja saimniecībā? Ja tie ir tie paši,kas līdz šim grozās ap LV izlasi (baldonieki,beresņevi u.t.t.) tad cerētās LV izlases pacelšanās vietā var nākt arī pamatīgs aplauziens.

  +5 [+] [-]

, 2011-08-21 23:41, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Jautājums ir tikai viens u.t.i. kas būs tie no LV puses,kas viņu centīsies ievest LV hokeja saimniecībā? Ja tie ir tie paši,kas līdz šim grozās ap LV izlasi (baldonieki,beresņevi u.t.t.) tad cerētās LV izlases pacelšanās vietā var nākt arī pamatīgs aplauziens.
Drīzāk nevis kas, bet kā ievedīs un cik lielā mērā palīdzēs, jo domāju ka Nolans pats ir pietiekami saprātīgs cilvēks ar stingru mugurkaulu un tiešām veidos komandu no spēlētājiem kas GRIB spēlēt izlasē, neskatoties pagātnē. Man nebija nekas pretī pret Znaroku, pat tieši pretēji, bet kaut kas bija jāmaina izlases darbībā. Un manā skatījumā tas ir ideāli ka treneris ir Nolans tikai tādēļ vien, ka viņš nav nekāds zaļais puika kuru varēs raustīt un palikt zem spiediena kā arī vajadzīgais ir tas ka viņš nav apbružāts vietējais, respektīvi, manā skatījumā tas bija vajadzīgais- treneris kurš nav kārtējais vietējais, bijušais vai nobružātais un kārtējo reizi netika vienkārši samainītas zeķes no vienas kājas uz otru un viss
Tagad prognozēt kādā virzienā attīstīsies notikumi ir diezgan grūti, kā sacīt jāsaka-laiks rādīs! Kaut gan pārmaiņas vajadzētu vēl lielākā mērā, ko laikam jau uz doto brīdi tā arī nesagaidīsim
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 23:47, pirms 13 gadiem
jurkoo rakstīja: Drīzāk nevis kas, bet kā ievedīs un cik lielā mērā palīdzēs, jo domāju ka Nolans pats ir pietiekami saprātīgs cilvēks ar stingru mugurkaulu un tiešām veidos komandu no spēlētājiem kas GRIB spēlēt izlasē, neskatoties pagātnē. Man nebija nekas pretī pret Znaroku, pat tieši pretēji, bet kaut kas bija jāmaina izlases darbībā. Un manā skatījumā tas ir ideāli ka treneris ir Nolans tikai tādēļ vien, ka viņš nav nekāds zaļais puika kuru varēs raustīt un palikt zem spiediena kā arī vajadzīgais ir tas ka viņš nav apbružāts vietējais, respektīvi, manā skatījumā tas bija vajadzīgais- treneris kurš nav kārtējais vietējais, bijušais vai nobružātais un kārtējo reizi netika vienkārši samainītas zeķes no vienas kājas uz otru un viss
Tagad prognozēt kādā virzienā attīstīsies notikumi ir diezgan grūti, kā sacīt jāsaka-laiks rādīs! Kaut gan pārmaiņas vajadzētu vēl lielākā mērā, ko laikam jau uz doto brīdi tā arī nesagaidīsim
Mugurkauls viņam varētu būt stiprs, bet pat tas viņam var nepalīdzēt apzināties visus LV spēlētājus. Bet kā zināms, tad mūsu spēlētāji ir lepni,un bez speciāla uzaicinājuma uz izlasi nebrauc. Atceries epopejas ar nezvanīšanu.
Plus ja Nolans gribēs aplūkot kādus spēlētājus sezonas laikā reālā darbībā klubu rindās, tad viņam kādu pavadoni vajadzētu.

     [+] [-]

, 2011-08-21 23:54, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Mugurkauls viņam varētu būt stiprs, bet pat tas viņam var nepalīdzēt apzināties visus LV spēlētājus. Bet kā zināms, tad mūsu spēlētāji ir lepni,un bez speciāla uzaicinājuma uz izlasi nebrauc. Atceries epopejas ar nezvanīšanu.
Plus ja Nolans gribēs aplūkot kādus spēlētājus sezonas laikā reālā darbībā klubu rindās, tad viņam kādu pavadoni vajadzētu.
Nē nu par to neiet runa, lai Nolans iebrauktu LV hokejā un izprastu daudzus mūsu, kā pats saki, lepnos hokejistus, viņam ne tikai pavadoni vajadzētu. Vēl jau bez visiem pavadoņiem arī trenera asistenti nav, kas visdrīzākais arī varētu būt tie pavadoņi beigās.
Nu kaut kā tā

  -1 [+] [-]

, 2011-08-22 03:04, pirms 13 gadiem
Armands vai tad par Haseka sievu neuzprasiji? Nu ko tagad Kiram pasam jauzmanas, lai Nolans neievelk sameja sievu krumos.

  +2 [+] [-]

, 2011-08-22 07:42, pirms 13 gadiem
piekrītu pilnībā
lai nolanam veicas pie kirova;
janisjanis1996 rakstīja: Kirov, sākums patiešām atkal labs, tikai nesačakarē beigas...


Paldis par rakstu,patiešām vērts samaksāt to naudiņu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-08-22 09:30, pirms 13 gadiem
Viktorovičs rakstīja: Kad Nolans paziņoja, ka Latvijas izlase spēlēs agresīvu hokeju, radās iespaids, ka viņš īpaši labi neorientējas Latvijas, un IIHF realitātē. Tagadējie noteikumi ir radīti, lai sagrautu hokeja skatāmību, lai pārvērstu hokeju par grupveida daiļslidošanu !!! Bez tam, atskatoties uz iepriekšējiem PČ, agresīvu hokeju atļauj spēlēt tikai dažām izlasēm (šopavasari pat Kanāda nebija to komandu skaitā). Vai nesanāks tā, ka Latvijas izlase visu čempionātu pavadīs mazākumā ?!?
Agres;ivs hokejs nenoziimee, ka tev visu laiku jaakjeskee, jaasit vai jaaklupina pretinieks!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-08-22 10:36, pirms 13 gadiem
Tikai nevajag uztraukties, ka mazais apjukušais Nolans apmaldīsies, pazudīs un kādu nepamanīs lielajā LV hokeja saimniecībā... tā tas nenotiks, tādēļ jau diskusijas par šo tēmu vien ir smieklīgas un muļķīgas...
Salīdzināt ar Znaroku varēs tikai pēc laika, kura, es ceru, tiešām būs ko salīdzināt...
Man personīgi šī treneru rotācija ir noriebusies, varētu tāds Nolans tiešām patrenēt to izlasi kādus 6 gadus. tikai ilgtermiņā ir gaidām rezultāts (arī no Znaroka domāju, ka būtu rezultāts)...

  +5 [+] [-]

, 2011-08-22 11:28, pirms 13 gadiem
Buus, ljoti interesants pavasaris ! Gribeetu redzeet, kuram sogad nebuus "motivaacijas" ! Paldies Armandam par interviju.

  -4 [+] [-]

, 2011-08-22 15:09, pirms 13 gadiem
autors rasists.
cik var uzsvērt to ka Teds ir indiānis. ibio

  +2 [+] [-]

, 2011-08-22 20:19, pirms 13 gadiem
Ja raksturo Lipmana interesi par Latvijas hokeju, tad Armands par Kirovu pateica pilnīgi precīzi "Federācijas prezidents negribēja izskatīties sūdīgi". Kirova funktieris ir identisks Abramovičam. Vai viņi ir kaislīgi sporta fani? Tak nē, viņiem vajadzīgs savās aprindās starp "lieliem vīriem" palielīties ar "savu" komandu. Būtībā uz šī principa balstās visa KHL izveida u.c.
Kirovs grib arī izskatīties labi starp federāciju prezidentiem un to var panākt tikai vienā veidā - uzvarot lielvalstis. Ja Nolanam tas izdosies kaut vai epizodiski, Lipmans viņu mīlēs, ja nē, tad apliks preses konferencē, kura sarīkota par godu citam galvenajam trenerim.
Vispār Peka jau būs ielicis pamatus ZA stila hokejam tā ka Nolanam atliks vien pierunāt paturpināt to pašu hokeju PČ. Bez tam gan Daugaviņam, gan Bārtulim būs vieglāk pieslēgties.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-23 11:04, pirms 13 gadiem
Palasot Nolana izteikumus par dzīves vērtībām, domāju, ka dažiem Latvijas izlases hokejistiem vajadzētu nodurt galvas un no kauna nezināt , ko darīt

  +3 [+] [-]

, 2011-08-23 13:42, pirms 13 gadiem
Paldies par rakstu, pēdējās rindiņas radīja neviltotus smieklus. Kira dabūja bietē.
Nolans pēc abām intervijām ir ļoti augstu vērtību un ticību cilvēks. Šādu cilvēku pietrūkst ne tikai LV sabiedrībai, bet vispār.
Ļoti interesanti būs vērot, kas mainīsies izlasē un varbūt arī visā LV hokejā. Noprotams, lai sasniegtu Nolans rezultātu līgumam jābūt ilglaicīgam.

  +2 [+] [-]

, 2011-08-23 20:47, pirms 13 gadiem
Nolans ir pieraadijis, ka vins ir godigs pret sevi. Un tikai tada veida Tu vari but godigs pret citiem. Lai kads ari butu rezultats, ticu, ka Nolans izdaris visu iespejamo, lai vina vadita komanda sasniegtu maksimali iespejamo rezultatu. Par Kirovu? Paldies, ka atrada Nolanu, bet tas ari viss.