Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Voskresenska pameta pirmā, Doņecka – līdz šim pēdējā

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

Voskresenska pameta pirmā, Doņecka – līdz šim pēdējā
Doņeckas kluba arēna "Druzhba" ugunsgrēka laikā. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc "Donbass" komanda nestartēs nākošajā KHL sezonā
Foto: hcdonbass.com

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sešu gadu pastāvēšanas vēsturē manāmas daudzas korekcijas – saliekot uz papīra, redzams, ka nepieredzējis dzinējs kļuvis par labu šāvēju. Kādas komandas pametušas un pievienojušās līgai un kādas manipulācijas šai sakarā līga veikusi, turpinājumā...

Pirmā KHL sezona jeb 2008./2009. gada čempionāts

Šī bija pirmā sezona KHL līgai, kurā startēja 24 komandas, tajā skaitā viena bija latviešu – Rīgas „Dinamo” vienība. Līgas kodolu veidoja bijušās Krievijas superlīgas komandas - 20 no 24 vienībām. Lai paplašinātu līgas komandu skaitu, tai pievienojās Krievijas Voskresenskas „Khimik”, Latvijas klubs Rīgas „Dinamo”, Kazahstānas vienība Astanas „Barys” un Baltkrievijas klubs Minskas „Dinamo”. Pirmajā KHL sezonā līgai piemitēja viena īpatnība – komandas netika sadalītas pa konferencēm, tāpēc izslēgšanas spēlēs iekļuva 16 stiprākās komandas, neatkarīgi no tā, kuru reģionu vienība pārstāv. Komandas pēc reģioniem netika iedalītas pa konferencēm, taču, lai spētu noorganizēt godīgu savstarpējo spēļu izspēli, KHL komandas tika iedalītas četrās divīzijās, kuras redzamas zemāk esošajā tabulā.

Bobrova divīzijaHarlavoma divīzija
Maskavas apgabala „Atlant”Jaroslavļas „Lokomotiv”
Maskavas „Spartak”Rīgas „Dinamo”
Čerepovecas „Severstaļ”Toljati „Lada”
Novokuzņeckas „Metallurg”Omskas „Avangard”
Minskas „Dinamo”Novosibirskas „Sibir”
Ufas „Salavat Yulaev”Habarovskas „Amur”
Tarasova divīzijaČerniševa divīzija
Maskavas CSKAKazaņas „Ak Bars”
Magņitogorskas „Metallurg”Maskavas „Dynamo”
Sanktpēterburgas SKAŅižņijnovgorodas „Torpedo”
Čeļabinskas „Traktor”Ņižņekamskas „Ņeftehimik”
HK MVDAstanas „Barys”
Voskresenskas „Himik”Čehovas „Vityaz”

Skatot komandu sadalījumu pa divīzijām, šķiet, ka KHL vadība nav pievērsusi uzmanību komandu ģeogrāfiskajam izkārtojumam. Iespējams, ka haoss radies neizveidoto konferenču dēļ. Komandu iedalījums pa divīzijām ir nesaprotams. Rodas sajūta, ka KHL lielo naudu iznieko ne tikai spēlētāju pārvērtēto algu sarakstos, bet arī pārlidojumos. Zemāk redzamajā attēlā pēc sekojošām krāsām ir iezīmētas katras divīzijas komandas: dzeltens – Bobrova divīzija, zaļš – Tarasova divīzija, zils – Harlamova divīzija, melna – Černiševa divīzija, sarkanās komandas neņemt vērā. Pēc pilsētu attālumiem vissakarīgākā ir Černiševa divīzija. Uz lielās Krievijas fona tikai Astanas „Barys” komanda atrodas nedaudz tālāk. Pārējās piecas komandas gozējas vienuviet. Bobrova un Tarasova divīzijas ir visai kompaktas, lai gan pa vienai komandai katrā atrodas teju pus Krievijas attālumā. Visnesaprotamākā ir Harlamova divīzija, kurā spēlēja arī Rīgas „Dinamo”. Ja Toljati, Rīga un Jaroslavļa atrodas daudz maz tuvu, tad Omska, Novosibirska un Habarovska ir otrā zemeslodes pusē. Google maps starp Rīgu un Habarovsku uzrāda vairāk nekā 9000 kilometru. Dīvaini!

2009./2010. gada KHL sezona

Otro sezonu iesāka tikpat (24) komandas cik pirmo, taču starpsezonā līga veica vairākas korekcijas. KHL pameta leģendārais Voskresenskas „Himik” klubs - tā vietā iekļāvās Jekaterinburgas „Avtomobilist” vienība. Šī komanda finansiālu apstākļu dēļ nepiedalījās 1. sezonā, taču nākošajā gadā tā pieteica dalību KHL, atsijājot no blīvā Maskavas apgabala ķīmiķus. Līgas vadība, mācoties no kļūdām, nākošajā sezonā izveidoja austrumu un rietumu konferenci. Zemāk esošajā tabulā redzams, komandu skaits ir tāds pats kā pirmajā sezonā, taču izvietojums ir krasi mainījies. Komandas ir apvienotas pa reģioniem.

Bobrova divīzijaHarlavoma divīzija
Sanktpēterburgas SKAMagņitogorskas „Metallurg”
Maskavas „Spartak”Kazaņas „Ak Bars”
Maskavas „Dynamo”Ņižņekamskas „Ņeftehimik”
Maskavas CSKAČeļabinskas „Traktor”
Rīgas „Dinamo”Jekaterinburgas „Avtomobilist”
Minskas „Dinamo”Toljati „Lada”
Tarasova divīzijaČerniševa divīzija
HK MVDUfas „Salavat Yulaev”
Mitišču „Atlant”Omskas „Avangard”
Jaroslavļas „Lokomotiv”Novosibirskas „Sibir”
Ņižņijnovgorodas „Torpedo”Habarovskas „Amur”
Čerepovecas „Severstaļ”Astanas „Barys”
Čehovas „Vityaz”Novokuzņeckas „Metallurg”

Starpsezonā doto solījumu, ka līga izmainīs divīziju ģeogrāfisko sadalījumu, ir izpildījusi. Zemāk redzamajā attēlā pēc sekojošām krāsām ir iezīmētas katras divīzijas komandas: dzeltens – Bobrova divīzija, zaļš – Tarasova divīzija, zils – Harlamova divīzija, melna – Černiševa divīzija, sarkanās komandas neņemt vērā. Minskas un Rīgas komandas ir pievienotas pie Maskavas komandām. Mitiščiem, Balašihai un Čehovai, kas atrodas blakus Maskavai, klāt nākusi Ņižņijnovgoroda, Jaroslavļa un Čerepoveca. Sibīrijas komandām pievienotas tuvākās – Astana un Omska. Šāds sadalījums ģeogrāfiski ir loģisks, taču komandu budžetu un meistarības salīdzināšana šādos apstākļos ir neadekvāta. Piemēram, Bobrova divīzijā spēlē lielbudžetnieki SKA, CSKA un „Dynamo”, kā arī sīkstā Rīgas „Dinamo” un tā laika spēcīgā „Spartak” vienība. Spēcīgo komandu apvienošana pazemina pārējo divīziju vidējo līmeni, tāpēc iekrāto punktu daudzums var būt netaisns.

2010./2011. gada KHL sezona

KHL 3.sezonā līgu skāra vairākas izmaiņas. Divi Maskavas klubi – Balašihas MVD un Maskavas „Dynamo” apvienojās vienā veselā. Komanda turpināja bāzēties Krievijas galvaspilsētā. Toljati „Lada” 3. sezonā finansiālu apstākļu mākta atvadījās no KHL, taču tās vietu ieņēma Hantimansijskas „Yugra”. Augstāk minēto manipulāciju rezultātā līgā piedalījās par vienu komandu mazāk nekā ierasts – 23, tāpēc divīzijas skāra nelielas izmaiņas. No Bobrova uz Tarasova divīziju tika pārcelta Minskas „Dinamo”, tāpēc pirmajā piedalījās tikai piecas komandas. Harlamova divīzijā Toljati „Lada” vietu ieņēma Hantimansijskas „Yugra”, kuras kartē atrodas teju blakus. Černiševa divīzija palika nemainīga.

2011./2012. gada KHL sezona

KHL 4. sezonā līga turējās pie ierastā divīziju izkārtojuma, taču starpsezonā un sezonas sākumā to izkārtojumu nācās nedaudz koriģēt. Jaunajai līgai pirmo reizi vēsturē pievienojās komanda no Centrāleiropas – Slovākijas, Popradas LEV vienība. 2. sezonu pēc kārtas Maskavas „Dynamo” turpināja apvienoto klubu ieceri, taču septembra sākumā, Jaroslavļas komandai lidojot uz Minsku, notika aviokatastrofa, kurā gāja bojā visa hokeja komanda. Apstākļu spiesti, KHL vadība čempionātu uz laiku apstādināja. Tika nolemts, ka regulārais čempionāts turpināsies, taču „Lokomotiv” komanda šo sezonu izlaidīs. Kāds augstāk bija lēmis, lai otro sezonu pēc kārtas līgā piedalītos 23 komandas. Pretēji iepriekšējam gadam, Bobrova divīzijā tika atjaunots sešu komandu statuss, kuram pievienojās Prāgas komanda. Tarasova divīzijā, kurā bija paredzēta vieta Jaroslavļas komandai, palika piecas komandas. Atlikušajās divīzijās līga iztika bez korekcijām.

2012./2013. gada KHL sezona

Pusapaļo dzimšanasdienu (5.sezonu) līga uzsāka ar lielu vērienu. KHL pārstāvēja 26 komandas – pirmo reizi starpsezonā neviena komanda nepameta līgu, turpretī pievienojās vēl divas un tika atjaunota Jaroslavļas „Lokomotiv” vienība. Nākot klāt Doņeckas „Donbass” un Bratislavas „Slovan” komandām, divīziju sastāvs krasi izmainījās. Tikai Bobrova un Tarasova divīziju skārušas izmaiņas – abās bija pa septiņām komandām. Maskavas „Spartak” un Čehovas „Vityaz” vienības apmainījušās ar divīzijām. Maskavas CSKA tika pārcelta uz Tarasova divīziju, kurai atpakaļ pievienojās arī Jaroslavļa. Rotācijas tika veiktas, lai Bobrova divīzijai varētu pievienot Bratislavas „Slovan” komandu, kura atrodas netālu no Prāgas.

Bobrova divīzijaHarlavoma divīzija
Sanktpēterburgas SKAMagņitogorskas „Metallurg”
Bratislavas „Slovan”Kazaņas „Ak Bars”
Maskavas „Dynamo”Ņižņekamskas „Ņeftehimik”
Prāgas LEVČeļabinskas „Traktor”
Rīgas „Dinamo”Jekaterinburgas „Avtomobilist”
Doņeckas „Donbass”Hantimansijskas „Yugra”
Čehovas „Vityaz”
Tarasova divīzijaČerniševa divīzija
Maskavas CSKAUfas „Salavat Yulaev”
Mitišču „Atlant”Omskas „Avangard”
Jaroslavļas „Lokomotiv”Novosibirskas „Sibir”
Ņižņijnovgorodas „Torpedo”Habarovskas „Amur”
Čerepovecas „Severstaļ”Astanas „Barys”
Minskas „Dinamo”Novokuzņeckas „Metallurg”
Maskavas „Spartak”

2013./2014. gada KHL sezona

Līgas 6. sezonā piedalījās 28 komandas. Otro reizi vēsturē starpsezonā neviena no komandām neatstāja turnīru. KHL pa īstam sāka realizēt plānu, izplešoties pa visu Eiropu, - līga apstiprināja Horvātijas kluba Zagrebas „Medveščak” dalību, un KHL pievienojās Habarovskas kaimiņš – Vladivostokas „Admiral”. Pēdējā sezonā visas divīzijas skāra izmaiņas – komandu skaits tika izlīdzināts (septiņas vienības katrā), tāpēc izkārtojums ir nedaudz pamainījies.

Bobrova divīzijaHarlavoma divīzija
Sanktpēterburgas SKAMagņitogorskas „Metallurg”
Bratislavas „Slovan”Kazaņas „Ak Bars”
Zagrebas „Medveščak”Ņižņekamskas „Ņeftehimik”
Prāgas LEVČeļabinskas „Traktor”
Rīgas „Dinamo”Jekaterinburgas „Avtomobilist”
Maskavas CSKAHantimansijskas „Yugra”
Minskas „Dinamo”Ņižņijnovgorodas „Torpedo”
Tarasova divīzijaČerniševa divīzija
Maskavas „Dynamo”Ufas „Salavat Yulaev”
Mitišču „Atlant”Omskas „Avangard”
Jaroslavļas „Lokomotiv”Novosibirskas „Sibir”
Čehovas „Vityaz”Habarovskas „Amur”
Čerepovecas „Severstaļ”Astanas „Barys”
Doņeckas „Donbass”Novokuzņeckas „Metallurg”
Maskavas „Spartak”Vladivostokas „Admiral”

Zemāk redzamajā tabulā pēc sekojošām krāsām ir iezīmētas katras divīzijas komandas: dzeltens – Bobrova divīzija, zaļš – Tarasova divīzija, zils – Harlamova divīzija, melna – Černiševa divīzija, sarkanās komandas neņemt vērā. Pēdējā sezonā komandu sadalījums pa divīzijām liekas korektākais, ņemot vērā ģeogrāfisko attālumu un komandu spēku samēru. Jaunpienācēja „Medveščak ļāva izveidot „eiropeisko” divīziju, kurai klāt pievienota eiropeiskākā Krievijas pilsēta – Sanktpēterburga. Vērojot attēlu pa gabalu, redzama loģiska komandu un divīziju korelācija – iezīmētie apļi nemētājās un iespēju robežās atrodas viens otram blakus.

Alternatīvas nākošajā sezonā

Līdz šim brīdim ir zināms, ka nākošajā sezonā KHL nestartēs Maskavas „Spartak” un Doņeckas „Donbass”, turpretī pēc piecu gadu pārtraukuma laukumos būs redzami Toljati „Lada” hokejisti, Helsinku „Jokerit" komanda un jaunizveidotās Soču vienības padotie. Zemāk redzamajā attēlā ar lillā krāsu iezīmētas komandas, kas nākošajā sezonā nespēlēs KHL, taču brūnajā krāsā – vienības, kas sāks dalību līgā. Ja līgas vadība neko nesarežģīs, tad Soču komanda spēlēs Doņeckas „Donbass” vietā Tarasova divīzijā, Helsinku „Jokerit" pievienosies Eiropas komandu flangam, bet Toljati „Lada” vienība Maskavas „Spartak” vietā. Šāds būtu vienkāršākais variants, taču jāņem vērā arī komandu spēku samērs, lai nebūtu starp divīzijām disbalanss.

KHL pastāvēšanas vēsturē ir notikušas daudzas izmaiņas. Līga ir mācījusies no savām kļūdām, jo sākumā acīmredzami vadība nespēja korekti komandas izdalīt pa divīzijām, lai nebūtu jātērē lieki naudas un laika resursi. Laikam ejot, KHL veikuši stratēģiskus soļus – katru gadu ir notikušas komandu rotācijas, tāpēc divīziju izkārtojums nepārtraukti mainās. Sešu sezonu laikā tikai 18 komandas no 28 ir spējušas visus gadus KHL pārstāvēt sava kluba krāsas. Līgu raksturo nestabilitāte, kas ir normāls process tik milzīgam projektam. Kvalitāte prasīs laiku un pieredzi – ne tikai ģeogrāfiskajos jautājumos, arī daudzos citos. Jābūt pacietīgiem, lai izveidotos kas grandiozs un gandrīz nevainojams.

Vai Soču, Helsinku un Toljati komandas pievienosies augstāk minētajām divīzijām?

  • 5

  • 2

  • 7


     [+] [-]

, 2014-06-20 02:08, pirms 10 gadiem
A kur tad Somu Jokerit???

     [+] [-]

, 2014-06-20 02:35, pirms 10 gadiem
Paldies, viss labots.

     [+] [-]

, 2014-06-20 07:47, pirms 10 gadiem
vispār jau krietns ģeogrāfisks gļuks tajās kartēs... Čeļabinska sajaukta vietām ar Hantimansijsku.

     [+] [-]

, 2014-06-20 11:45, pirms 10 gadiem
Bobrova dīvīzijā 8 komandas? Viena loģiski izskatās lieka... Visdrīzāk tā būtu Rīga, tāpēc sponsorēšana no Maskavas specfondiem varētu arī beigties šovasar...

     [+] [-]

, 2014-06-20 16:15, pirms 10 gadiem
Kāda Prāgas komanda 4.sezonā, autor, palasi tak, ko raksti!