Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:859, Did:0, useCase: 3

Kad niknais soms ļaus spēlēt hokeju?

Kad niknais soms ļaus spēlēt hokeju?
Kad prasu - vai saprotat? - viņi klusē! Vēl neesmu latviešus uz ledus izpratis, lai gan uz ielas esat tādi paši kā visi... Secina treneris Rautakalio.

Foto: Romāns Kokšarovs, F64, SA+

Treneris Peka Rautakalio pēc pirmā darba mēneša kopā ar Rīgas Dinamo saka skaidri: „Pagaidām es spēlētājiem esmu „tas niknais vecis no Somijas”. Bet tā kā hokeju mēs vēl neesam spēlējuši, pieņemu, ka šāds vērtējums nav nemaz slikts...” Kas niknajam vecim aiz ādas?

Brīdī, kad lasīsiet šīs rindas, Dinamo domās un darbos būs Somijā, kur aizvadīs pirmsezonas kārtējās pārbaudes spēles. Trenerim Rautakalio šī vizīte nekādu uztraukumu vai saviļņojumu nerada, lai gan nepacietīgākie līdzjutēji jau prasa – kad būs uzvaras? „Uzvaras? Treniņspēlēs vispār ir citi uzdevumi – piemēram, pret CSKA mēs atstrādājām vienu konkrētu uzdevumu, kam bija maz sakara ar rezultātu uz tablo. Redzēju, ka otras komandas treneris ļāva savējiem spēlēt hokeju – es to vēl neļauju, jo man ir jāpārliecinās, vai cilvēki saprot, ko no viņiem prasa. Tiesa, ne viss pagaidām izdodas, tāpat netieku vēl gudrs – kas puišiem aiz ādas vai darās galvā. Zinu viņu individuālās spējas, ko esmu pamanījis treniņos vai videoierakstos, taču mans uzdevums ir viņos atklāt vēl kādas iemaņas, kas noderēs kopējā plānā...” Tad Rautakalio mazliet iepauzē un tad saka: „Zini, joprojām neizprotu jūsu mentalitāti. It kā uz ielas cilvēki ir atvērti, draudzīgi – nekādu problēmu. Bet es treniņā, pēc uzdevuma izklāsta, pārprasu komandai – vai sapratāt? Atbildes vietā ir klusums... No vienas puses – tas varētu būt piekrītošs klusums, taču tik pat labi to var skaidrot pretēji – ka neko nav sapratuši... Uz laukuma ir jārunā, uz ledus ir jāsarunājas – komunikācija ir visa pamatā. Tagad to cenšos viņos dabūt iekšā. Iespējams, ka viņi baidās vēl no mana sirmā un skarbā vaiga, taču mani tas mierīgāku tāpēc nepadara. Dzirdu, ka ģērbtuvē notiek čalošana – tātad, galīgi uz mutes nav krituši, tātad – savā starpā sarunājas, joko, velk uz zoba... To pašu vajag uz ledus, laukumā, spēles laikā. Kad viens otru uzmundrina, kad ar vārdu vari palīdzēt komandas biedram pieņemt kādā spēles epizodē pareizu lēmumu. Pavērojiet, kas notiek NHL klubos treniņu laikā – tur ir tāds bla, bla, bla, kā tirgus placī. Tā nav muldēšana, tas pieder pie šī darba. Prasme komunicēt, sarunāties. Ja esi ierāvies sevī, tad arī lēmumos uz ledus būsi tāds pats. Ja esi atvērts, tad tas dod arī izpratni un pārliecību – tālāk jau seko uzdevumi, ko vari paveikt.”

Pekas monologs par Dinamo spēlētāju atvērtību nav nejaušs, viņš zina, ka šo rindu autors to uzrakstīs, viņš meklē ceļus, kā komandai iedot prasīto grūdienu – tā viņš arī līdzjutējiem grib pastāstīt par savu trenera rokrakstu. Ko viņš veido uz ledus? Kas tiek gatavots pretiniekam uz brokastu laiku? „Forechecking...” Hokeja valodā tas varētu nozīmēt akmens skudru pūznī. Kad mūsu maiņa pretiniekus sāk vajāt pa laukumu jau viņā zonas galā, neļaujot ieskrieties vai atdot pirmo piespēli. „Krieviem šāds hokejs nepatiks, viņiem riebjas, ja sāk viņus čakarēt jau no saviem vārtiem...”, atzīst treneris Artis Ābols. Tajā pašā laikā jaunā kārtība prasa labu un ātru slidojumu, tempu un visas maiņas atbildību – gan ejot uz priekšu, gan aizstāvoties. „Visi kontakti ar pretspēlētāju jāpabeidz ar spēka paņēmienu – tā ir prasība, no kuras galvenais treneris neatkāpsies”, pasvītro Ābols. Pilnībā izmainās uzbrucēju loma, jo ar forechecking ir tā – kurš tuvāk, tas strādā. Ja kāds no malējiem ir tuvāk savai aizsardzības zonas, nekā maiņas centra uzbrucējs, tad pretinieku pretuzbrukumu piesedz malējais – viņš palīdz aizsargiem. Tradicionālajā pozicionālajā spēlē it kā centram būtu jāskatās savu aizsargu virzienā, viņš ir tas, kurš no uzbrucējiem pēc burta un likuma atvelkas pirmais atpakaļ – tagad tiek prasīta maiņas elastība. Pieradumu grūti pašiem mainīt, tāpēc treneris Rautakalio prasa ar kulaku: „Jā, es esmu stingrs, bet hokejā ir lietas, kas vienkārši laukumā ir jāizpilda. Tāpēc viņiem tagad kājas smagas – lai sezonā būtu vieglāk, jo forechecking prasa lielu enerģiju, tā ir solīda slodze. Man liekas, ka labāk būtu, ja varētu šajā procesā uz ledus būt arī Ozo – viņš ir autoritāte, viņš, iespējams, ļautu komandas biedriem izprast un saprast šo manis diktēto metodi... Taču muguras savainojums Sandim ir nopietns un es tur šobrīd neko nevaru izdarīt. Viņam ir milzīga gribēšana spēlēt hokeju – zinu, pats arī tāds biju. Bet tagad – jābūt pacietīgam, lai tiktu atpakaļ, tas nav un nebūs viegli”. Vai cits līderis komandā nav redzams, nepiesakās? „Tad man atkal jāstāsta par komunikāciju... Mums ir labi spēlētāji, taču līderis nerodas vai neparādās tikai uz ledus spēles laikā. Vispirms ir sadzīve, ģērbtuve, treniņi... Ar attieksmi kā spēlētājs laukumā – izcils ir Varjs, taču viņš ir klusais. Strādās kā velns, rādīs piemēru, taču man vajag vēl vienu dimensiju šajā tēlā – lai spēlētāji pavilktos no viņa skatiena vai cietā vārda, no uzbļāviena.”

Pēdējos treniņos Peka izmainīja uzbrucēju virknējumus, liekot nojaust, ka tiek meklēta pirmā maiņa. Ņiživijs – Varjs – Miķelis. „Jā, tāda doma ir... Vai sanāks – redzēsim.” Citi trijnieki: Karsums – Sprukts – Ankipāns; Cipulis – Luseniuss – Melins; Bukarts – Džeriņš- Meija. Štālu met klāt pa reizei pie Sprukta. Laikam jau viņu divu saspēlē Rautakalio saskatījis kaut kādu lietderīgo dzirksteli. Vai atceraties, ka treneris paģēr saskatīt nevis uzbrucēju trijniekus, bet gan divniekus, trešo piemetot klāt? Tādā gadījumā vienā no pēdējiem treniņiem skrēja šādi pāri pretuzbrukumā: Bukarts-Meija; Ņiživijs-Miķelis; Melins-Luseniuss; Cipulis-Džeriņš, Karsums – Ņiživijs... Vai tie ir aizmetņi uzbrukumu viļņiem? Varbūt... „Aizsargiem vēl daudz jāstrādā, lai viss piecnieks uz laukuma būtu kompakts un tajā pašā laikā – atrastos kustībā....” Treneris uzvārdus nesauc, tikai vēlreiz pasvītro, ka ar Ozo tās lietas būtu savādākas. „Nepārprotiet mani – viens spēlētājs komandas spēlē par visiem nevar nospēlēt. Es saku, ka Ozo ļoti noderētu, taču – pagaidām mēs nevaram ar viņu rēķināties jau minētā savainojuma dēļ. Taču – nekas nestāv uz vietas. Tie Latvijas spēlētāji, kas ir manā rīcībā, šobrīd ir tajā savas karjeras posmā, ka viņi ne tikai var, bet viņiem ir jārāda labākais no savām dotībām. Viņiem ir jāizšķir spēles, viņiem ir jāuzņemas iniciatīva. Tas ir viņu laiks! Neviens viņu vietā hokeju labāk šajā valstī nenospēlēs!” Ja nesanāk... Mēģinu bikli pavaicāt, ar domu – treneris var aplauzties... Rautakalio nesamulst: „Spēlētājiem šis mēnesis nav bijis viegls, saprotu. Tagad no viņiem prasa sūru darbu, bet būs diena, kad uzspēlēsim hokeju – ar prieku! Tajā brīdī visi kauliņi būs uz galda. Domā, ka somi hokeju iemācījās spēlēt vienā dienā vai divos mēnešos? Arī bija ar zemu pašnovērtējumu. Bija vajadzīgi vairāki gadi, lai izmainītu šo kompleksu. Man ir sajūta, ka ar latviešiem ir kaut kas līdzīgs. Ieguldītais nekur nepazudīs, taču bez darba – nekā. Tāpēc strādājam...”

„Nospēlēsim Somijā, tad būs turnīrs Rīgā un tad brauksim uz Astanu... Pēc tam man jau būs lielāka skaidrība, pavaicā par sastāvu un spēli pēc atgriešanās no Kazahstānas...”, nosaka Rīgas Dinamo galvenais treneris. Pavaicāšu.

1 2 48 komentāri

 +24 [+] [-]

, 2011-08-18 21:11, pirms 13 gadiem
ja pekas plāns nostrādās, iespējams, letiņu hokejs pacelsies jaunā līmenī.

  +5 [+] [-]

, 2011-08-18 21:13, pirms 13 gadiem
Par to komunikāciju laukmā tik tiešām interesanti, kāda jeģa ja savā starpā nesarunājas.

  -4 [+] [-]

, 2011-08-18 21:16, pirms 13 gadiem
morfeus rakstīja: Par to komunikāciju laukmā tik tiešām interesanti, kāda jeģa ja savā starpā nesarunājas.
latvietis lielakoties gadījumu nav tas biklākais runātājs. domāju, tur vienkārši vajag laiku- pareizi peka saka:"Iespējams, ka viņi baidās vēl no mana sirmā un skarbā vaiga.."
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

  -2 [+] [-]

, 2011-08-18 21:18, pirms 13 gadiem
Vai kāds var kaut ko pateikt par Sančas muguru ? Cik nopietni ? Apnicis klausīties visādas baumas ... Sanča, gaidam uz ledus !!!

     [+] [-]

, 2011-08-18 21:20, pirms 13 gadiem
morfeus rakstīja: Par to komunikāciju laukmā tik tiešām interesanti, kāda jeģa ja savā starpā nesarunājas.
Kāda jēga runāt, ja fani uztaisīs tādu troksni, ka uz laukuma savu biedru nedzird...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

  +4 [+] [-]

, 2011-08-18 21:52, pirms 13 gadiem
Ja Jūli otrās sezonas neveiksmīgajā daļā neatlaida, tad Peku jau ne tik neatlaidīs, kāmēr letiņi nebūs pāraudzināti. Neizskatās arī, ka Peka panikotu, kā to darīja Jūlis.
Protams, latviešiem ir līdzīgi mazvērtības kompleksi kā somiem. Tādu tipu kā Namejs pilns RD.

  +7 [+] [-]

, 2011-08-18 21:52, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Gribēšana ir viena lieta, bet realitāte ir tāda kāda tā ir.
Un realitāte ir tāda,ka RD ir tādi spēlētāji kādi ir. Var jau nepazīstams treneris uzburt dažādas sapņu pilis, bet mēs šos spēlētājus esam gana redzējuši pie dažādiem treneriem, un dažādās kombinācijās un virknējumos.
Un nekas īpaši spožs no tā visa atmiņā nav iekritis.
divus gadus pec kartas 8 labaka komanda KHL, otraja specigakaja liga pasaule. Slikti?
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

  +7 [+] [-]

, 2011-08-18 21:55, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Jā,izmantojot savus kontaktus miglainajā Albionā Džonsons tiešām dažus spēlētājus aizsūtija uz turieni, bet tajā pašā laikā LV izlase piedzīvoja pamatīgu kritumu.
Tas ka LV izlase bija EČ finālā Portugālē ir patiess laimes stāsts ar gana daudzām sakritībām. Nezinu vai Džonsonam tur bija kāds nopelns.
Drīzāk mēs varam teikt paldies Revazam, kurš 19 gadus veco Verpi ievilka izlasē, un drusku samazināja džekam zvaigžņu slimību, kas viņam ap to laiku, bija vnk milzīga...

  +8 [+] [-]

, 2011-08-18 21:57, pirms 13 gadiem
Visai interesanti noraksturoja spēlētājus tas mūsu treneris. Principā pateica to, ko visu laiku hokeja saprotoši cilvēki mēģina visiem faniem iestāstīt, bet neviens neklausās.
Ideja jau laba, puikas pārsvarā spēka gados, lai tik mauc un kaļ... Cerams, ka izdosies, jo trenera spēles zīmējums ir tāds, kā visu laiku esmu vēlējies redzēt...

  +7 [+] [-]

, 2011-08-18 21:58, pirms 13 gadiem
P.S.
Ceru, ka neizdošanās gadījumā treneris spēs savā taktikā atrast vidus ceļu starp mūsu varēšanu un viņa vēlmēm...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-08-18 22:02, pirms 13 gadiem
Edgars rakstīja: Drīzāk mēs varam teikt paldies Revazam, kurš 19 gadus veco Verpi ievilka izlasē, un drusku samazināja džekam zvaigžņu slimību, kas viņam ap to laiku, bija vnk milzīga...
Arī tas plus vel daudzas veiksmīgas sakritības.
Protams, arī A.Starkova ieguldijumu nevar noliegt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-08-18 22:33, pirms 13 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: Es teiktu, ka Znaroks brīžiem (es saku brīžiem) komandu ievirzīja normālās sliedēs... katrā ziņā arī pusi no šī čempionāta spēlēm komanda/izlase aizvadīja labā līmenī... par Šveici 2009. pat nerunājot, bet pat OS bija pamatlaikā ničs pret Čehiju un nu labi... PČ 2010. PĒC SPĒLES gan bija blāvāks pat par šīgada nevienmērīgo sniegumu.

Bet Znaroka ērā komanda, jāsaka, zaudēja dāņiem, itāļiem, slovēņiem, norvēģiem... bet tāpat arī pamanījās nezaudēt čehiem, somiem normālās atsevišķās spēlēs, vinnēt šveiciešus, zviedrus, baltkrievus...

Par Laviņu, Ankipānu tur nav ko iespringt... paņems vietā Cibuļski, Meiju, kam varbūt ar spēles laušanu iet labāk.

Tas kā visvairāk pietrūkst LV izlasei un RD ir STABILITĀTES sniegumā. Ar Šupleru bija kā pa šūpolēm visas sezonas... pirmajā kome nosedās sezonas beigās, otrajā ilgi nevarēja iešūpoties sākumā, trešajā it kā lielu kritumu nebija jau, bet nu...

Nesaku, ka Šuplers ir slikts treneris, galīgi ne... Nekādu apetīti man arī nevajag, bet gribu paskatīties, ko soms izveidos no šīs komandas... man pat dziļi vienalga vai rezultāti ies uz augšu vai leju, bet gribu redzēt kā pati spēle izskatās... un vai viņš te mums nespauž batonus ausīs, ka tagad nu te būs pavisam cits hokejs.....
Ja Pekkam izdosies lauzt to ko nav izdevies gana daudz citiem treneriem u.t.i. spēs mūsējiem likt domāt kā īstiem profesionāļiem, un darīt savu darbu kā īsti profesionāļi, tad par to vien viņam būs jāsaka liels paldies.
Attiecībā uz to ka Pekka grib lai mūsējie sāk spēlēt uzbrukuma hokeju, un nevis no aizasrdzības, tad arī priekš manis tas būs gana interesanti, jo es nespēju iedomāties kā tas viņam izdosies ar šādu komandas aizsardzības komplektāciju.

  +7 [+] [-]

, 2011-08-18 22:44, pirms 13 gadiem
Visi kontakti ar pretspēlētāju jāpabeidz ar spēka paņēmienu – tā ir prasība, no kuras galvenais treneris neatkāpsies” - Šis vien mani jau iepriecina,ļoti cerams,ka viss izdosies un mēs varēsim rudenī vērot šādu hokeju kā Peka stāsta!

  +8 [+] [-]

, 2011-08-18 23:15, pirms 13 gadiem
Peka jaunībā... ';

  -2 [+] [-]

, 2011-08-18 23:28, pirms 13 gadiem
jureks rakstīja: Visi kontakti ar pretspēlētāju jāpabeidz ar spēka paņēmienu – tā ir prasība, no kuras galvenais treneris neatkāpsies” - Šis vien mani jau iepriecina,ļoti cerams,ka viss izdosies un mēs varēsim rudenī vērot šādu hokeju kā Peka stāsta!
Bet ko darīt,ja kaut vai tie oaši Maskavas CSKA spēlētāji ir pa pusgalvu lielāki kā RD spēlētāji?

  +9 [+] [-]

, 2011-08-18 23:41, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Bet ko darīt,ja kaut vai tie oaši Maskavas CSKA spēlētāji ir pa pusgalvu lielāki kā RD spēlētāji?
tad viņi ir jāsit stiprāk!

     [+] [-]

, 2011-08-18 23:50, pirms 13 gadiem
Vēl jau kā tumšais zirdziņš tiks pārbaudīts Mihails (MIKA) Vasiļjevs...

  +4 [+] [-]

, 2011-08-18 23:54, pirms 13 gadiem
Forechecking ir tā lieta, kuru gaidu mūsējo izpildījumā jau sen!

  +2 [+] [-]

, 2011-08-19 00:16, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Bet ko darīt,ja kaut vai tie oaši Maskavas CSKA spēlētāji ir pa pusgalvu lielāki kā RD spēlētāji?
Par Karsumu nez cik daudz ir lielāki

  -1 [+] [-]

, 2011-08-19 06:30, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Bet ko darīt,ja kaut vai tie oaši Maskavas CSKA spēlētāji ir pa pusgalvu lielāki kā RD spēlētāji?
izmest arā pundurzaķus un dot iespēju jaunajiem

  -2 [+] [-]

, 2011-08-19 07:26, pirms 13 gadiem
pinta rakstīja: izmest arā pundurzaķus un dot iespēju jaunajiem

Jā,un mums tie jaunie ir paši krutākie, stiprākie u.t.t.
To pašu Upīti poļi izklapēja kā karbonādi.
Nevajag pasniegt vēlamo kā faktisko.

     [+] [-]

, 2011-08-19 07:28, pirms 13 gadiem
jureks rakstīja: Par Karsumu nez cik daudz ir lielāki
Pietiekoši.
Domā ka pie Pekkas Karsums visus sāks no mugurpuses grūst bortā, kā to zviedru PČ?

  +7 [+] [-]

, 2011-08-19 07:51, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pietiekoši.
Domā ka pie Pekkas Karsums visus sāks no mugurpuses grūst bortā, kā to zviedru PČ?
Būtībā starptautiskā hokeja federācija un Šuplers daudz izdarīja ,lai sačakarētu Karsuma spēles stilu,ļoti ceru,ka Rautikalio atmodinās Kārsuma mežoni un bortēs viņš visus pretiniekus pēc kārtas.

  -2 [+] [-]

, 2011-08-19 08:40, pirms 13 gadiem
coffijs rakstīja: Būtībā starptautiskā hokeja federācija un Šuplers daudz izdarīja ,lai sačakarētu Karsuma spēles stilu,ļoti ceru,ka Rautikalio atmodinās Kārsuma mežoni un bortēs viņš visus pretiniekus pēc kārtas.
Ja viņš to darīs pēc noteikumiem,tad kāpēc gan nē.
Man personiski daudz labāk patīk Laviņa elegantie spēki paņēmieni nekā vienkārša bortēšana.
1 2 48 komentāri