Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:859, Did:0, useCase: 3

Kurš vainīgs? Lipmans...

Kurš vainīgs? Lipmans...
LHF prezidents Kirovs Lipmans šajā amatā atrodas kopš 1994. gada, taču hokejs joprojām dzīvo bezsistēmas apstākļos.
Foto: Mārtiņš Aiše

LHF prezidents Kirovs Lipmans U-20 pasaules čempionātā klātienē noskatījās pēdējās divas Latvijas izlases spēles un viņam ilgi nebija jāvandās pa ķešu, lai atrastu vainīgo - izlases galvenais treneris Leonīds Tambijevs.

Oficiālais Tambijeva darba vērtējums, visticamāk, tiks izskatīts kādā no tuvākajām LHF valdes sēdē, bet pēc čempionāta Lipmana izteiktie minējumi par to, ka Tambijevs U-20 izlases tuvumā vairs netiks laists, ir tikai un vienīgi personīgais viedoklis. Ja Lipmans ir pateicis to, ko viņš domā, varam būt droši, ka tā domās arī valde un Tambijevs tik tiešām kādu laiku tiks turēts drošā attālumā no izlasēm. Ja kāds tiek atbrīvots no darba, tad loģiski, ka viņš ir vainīgs, kāpēc izlase nesaglabāja vietu elitē. Lipmans domā pareizi un, ja arī valde piekritīs prezidentam, arī tas būs saprotami un loģiski.

Tāpat būtu loģiski, ja tā pati valde kādā ārkārtas sapulcē sāktu runāt par Latvijas hokeja saimniecību kopumā un par esošo bezsistēmu daudzu gadu garumā un papētīt, kāda ir situācija ar U-20 vecuma grupu tajās Eiropas valstīs, kurās hokejs tiek spēlēts nopietnā līmenī. Aiztaupot dārgo federācijas valdes laiku, "uz galda" nolieku jau sagatavotu informāciju.

U-20 elites čempionātā spēlē 10 valstu izlases un gandrīz visām ir viena kopīga iezīme. Izņemot Latviju, pārējām deviņām valstīm ir savi nacionālie U-20 komandu čempionāti. Kanādā un ASV līgu, kurās spēlē U-20 vecuma hokejisti, ir vairāk kā sunim blusu. Eiropā līdere ar četrām U-20 vecuma komandu līgām ir Zviedrija. Sākot ar Supereliti un beidzot ar otro divīziju. izvēle, no kuriem atlasīt pārdesmit derīgos U-20 pasaules čempionātam - milzīga! Somijā U-20 komandas spēlē divās līgās. Arī Šveicē divdesmitgadnieku komandas sadalītas divās līgās - Elite A 14 komandas, Elite - B - 12 komandas. Vācijas U-20 Bundeslīgā pierakstītas 14 komandas, Čehijas attiecīgā vecuma augstākajā līgā - 17. Krieviem ir sava MHL līga, kurā laimi cenšas atrast arī dažas latviešu komandas. Arī slovākiem ir savs U-20 čempionāts ar 12 komandām. Nākamgad Latvijas izlases vietā elitē spēlēs Norvēģija ar savu 10 komandu U-20 valsts čempionātu. Pēc gada latviešu divdesmitgadniekiem būs jāspēlē pret Austriju un Dāniju, kuriem arī ir savi šī vecuma čempionāti. Austrijas U-20 līgā spēlē arī ungāri un slovēņi, bet dāņiem ir 9 savas U-20 komandas.

Kas ir Latvijā? Jo tuvāk divdesmitgadnieku grupai, jo skumjāks skats uz dzīvi. Šajā vecumā Latvijas čempionāta NAV! It kā vajadzētu būt pēc gada, pēc diviem, jo U-18 grupā šogad spēlē 6 komandas, U-16 - 9 komandas, U-14 - 16 komandas. It kā masveidība ir atbilstoša Latvijas apstākļiem, bet sasniedzot 19-20 gadu vecumu, kopējai mājai pazūd viens stāvs. Kurš vainīgs, ka, jo vecāka gadagājuma grupa, jo mazāk komandu vai vispār to nav? Kirovs Lipmans hokeja federācijas prezidenta godā atrodas kopš 1994. gada (ar nelielu pauzīti deviņdesmito vidū) un tieši viņa ziņā ir visas hokeja saimniecība. Kad Lipmans teic kādu savu runu, viņš neaizmirst uzsvērt unikālo situāciju, ka visas Latvijas izlases vienlaikus spēlē elites grupā (nu vairs nē). Tiešām unikāli, bet, kā būtu, ja Kirovs savā saimniecībā būtu izveidojis sistēmu?

  +1 [+] [-]

, 2013-01-08 13:11, pirms 12 gadiem
Tieši tā!
Slēpts komentārs: kramiks

  +3 [+] [-]

, 2013-01-08 13:19, pirms 12 gadiem
tad jau labāk mēģināt kādu komandu iefiltrēt Zviedru junioru līgā, nekā MHL !

  +1 [+] [-]

, 2013-01-08 13:20, pirms 12 gadiem
Halles sacelām, bet kur ir klubi komandas valsts un pašvaldības atbalsts. Neredzu ka federācijā kāds par to uztrauktos.
Slēpts komentārs: Skudriniekss

  +2 [+] [-]

, 2013-01-08 13:42, pirms 12 gadiem
Varētu 5-6 mūsu u20 komandas spēlēt tajā pašā MHL-ā , un ar to aizstāt mūsu u20 čempionātu. Tākā, šajā jautājumā, izgāšanās atslēgu nesaskatu.

Būs labi !

 +12 [+] [-]

, 2013-01-08 13:53, pirms 12 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Basketbols Latvijā ir Saimnieks un Basketbolam tomēr jābūt galvenajam. Nekāds hokejs. Nesapņojiet.
Tas gejiem. Te runā par normāliem večiem. Neputrojies.

     [+] [-]

, 2013-01-08 14:08, pirms 12 gadiem
nofraktēt autobusu braucienam no Liepājas uz Rīgu un atpakaļ jau maksā piķi. Ceļot pa Krieviju, pat ja tikai līdz Maskavai/Pēterburgai sešām komandām galīgi nav pa kabatai.
Ja šādām komandām nebūs pašvaldību atbalsta, pat 6 komandu vietējo līgu neredzu iespējas uzturēt. un Latvijā visos sportos ir tendence beidzot skolu, beigt sportot. Kamēr skolā, tikmēr senči vēl atbalsta, bet tālāk aizvien vairāk griež naudiņu nost. Universitātēm izveidot savas junioru komandas arī nav naudas.
Var jau vainot Lipmanu, bet viņš nevar pats spēlēt kādā no U-20 komandām kaut vai vecuma limita dēļ...

Rotting rakstīja: Varētu 5-6 mūsu u20 komandas spēlēt tajā pašā MHL-ā , un ar to aizstāt mūsu u20 čempionātu. Tākā, šajā jautājumā, izgāšanās atslēgu nesaskatu.

Būs labi !

  -1 [+] [-]

, 2013-01-08 14:34, pirms 12 gadiem
kramiks rakstīja: hokeja problemas vajadzetu risinat nevis LHF,bet gan VALSTS LIMENI!!! oficiali satvrersme deklaret hokeju ka sportu numur viens LR teritorija! katra vidusskola pa ledushallei,zeniem fizkulturas vieta hokeja stundas! nogriezt finansejumu visadiem sportiem -parazitiem,pirmkart jau bimbambolam! atstat tikai Hokeju,futbolu un pludmales voleju ka prioritativos! reorganizet valsts varu,ta lai LHF prezidents faktiski un juridiski skaititos ceturta svarigagka valsts amatpersona,aiz prezidenta,premjera un Saeimas prieksedetaja! pieskirt LHF ministrijas sattusu un funkcijas! pec gadiem desmit ar sadu hokeja politiku mes kliusim par HOKEJA LIELVALSTI! ja darbosies lozungs,HOKEJS PARI VISAM! neredzu skerslius lai ta nebutu!
vieglāk nebūs ar basi vai futbolu? mums hokejs jau attīstās pareizajā virzienā tikai florbola paveidā

  -1 [+] [-]

, 2013-01-08 14:52, pirms 12 gadiem
klacis rakstīja: nofraktēt autobusu braucienam no Liepājas uz Rīgu un atpakaļ jau maksā piķi. Ceļot pa Krieviju, pat ja tikai līdz Maskavai/Pēterburgai sešām komandām galīgi nav pa kabatai.
Ja šādām komandām nebūs pašvaldību atbalsta, pat 6 komandu vietējo līgu neredzu iespējas uzturēt. un Latvijā visos sportos ir tendence beidzot skolu, beigt sportot. Kamēr skolā, tikmēr senči vēl atbalsta, bet tālāk aizvien vairāk griež naudiņu nost. Universitātēm izveidot savas junioru komandas arī nav naudas.
Var jau vainot Lipmanu, bet viņš nevar pats spēlēt kādā no U-20 komandām kaut vai vecuma limita dēļ...
Hokejs Latvijai naudu nenopelnīs, arī sociālo labklājību necels augstāk, tādēļ tikai saprotams, kāpēc pašvaldības arī lielā mērā valsts šobrīd nevar sponsorēt tādu ekstru. Esam tur kur esam!
Slēpts komentārs: kramiks

  -1 [+] [-]

, 2013-01-08 15:38, pirms 12 gadiem
kramiks rakstīja: personigi man ir riebums pret bimbambolu ka sporta veidu!
Notās herņas var atstāt kādu grozu pagalmos, lai kad nav ko darīt var pamētāt, pārējo likvidēt un aizliegt!

     [+] [-]

, 2013-01-08 15:57, pirms 12 gadiem
huy rakstīja: Notās herņas var atstāt kādu grozu pagalmos, lai kad nav ko darīt var pamētāt, pārējo likvidēt un aizliegt!
man personigi tas grozs simt gadu nav vajadzigs! garaza stav piekarinats boksa maiss ar pielimetu Krievu repera Timati feisu,kad nav ko darit eju padauzu to! ta no sirds!

  +2 [+] [-]

, 2013-01-08 16:32, pirms 12 gadiem
kramiks rakstīja: man personigi tas grozs simt gadu nav vajadzigs! garaza stav piekarinats boksa maiss ar pielimetu Krievu repera Timati feisu,kad nav ko darit eju padauzu to! ta no sirds!
Redzu, ka Tev tas palīdz izlādēties, šeit Tu vienmēr esi ļoti priecīgs

     [+] [-]

, 2013-01-08 20:30, pirms 12 gadiem
Kirovs viens no tiem kas nemak ar godu aiziet knapi runa knapi staiga bet grib but prezidents..Valsts un pasvaldibu naudu vajag aizliegt dot hokejam kamer sis klauns bus prezidents,tapat pa tukso!!!

     [+] [-]

, 2013-01-08 23:43, pirms 12 gadiem
Starp citu, hokejs varētu šo to pamācīties no bimbambola. Tur ir sistēma, tur ir masveidība. Latvijas U izlases hokejā no vadošajām valstīm pamatīgi noraujas, turpretī bimbambola U izlases tieši šajā vecumā uzrāda labus rezultātus. Tiesa, pieaugušo līmenī drusku nosēžas. Droši vien alkohols pie vainas. Lai vai kā, reformas vajag, bet pareizā virzienā, lai nesanāk otra Baltkrievija, kur it kā vajadzetu būt progresam, bet nav.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-01-13 01:40, pirms 12 gadiem
Ei nu sazin, kur tā patiesība ir, bet tas, ka Lipmans ir LHF tik ilgi sēž ir mazliet jocīgi.
Tāpat man šķiet jocīgi, ka Juris Savickis ir Latvijas tenisa savienības prezidents.