Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:861, Did:0, useCase: 3

Pakaļdzīšanās

Pakaļdzīšanās
“Skonto” futbolisti virslīgas 2. riņķī bija noskaņojušies pretiniekus noslaucīt no zemes virsas. Diezgan daudz kas no tā arī izdevās. Foto: Romāns Kokšarovs, “Sporta Avīze”

Latvijas čempionātā futbolā noslēdzies 2. riņķis. Salīdzinot ar pirmo, notikušas diezgan būtiskas izmaiņas tabulā, un man kā neitrālam skatītājam šķiet, ka intrigas vārdā tās var vērtēt ar plusa zīmi.

FK "Ventspils" 5 balles (vērtējums 10 ballu sistēmā)
Par sniegumu 1. riņķī ventspilniekiem bez vilcināšanās ieliku deviņas balles. Komanda spēlēja labi, bija rezultatīva, un, kas ir pats galvenais, strauji krāja punktus. 1. riņķī vienīgie zaudētie punkti bija Kurzemes derbijā - 0:0 pret ”Liepājas metalurgu”.

2. riņķis apliecināja, ka konkurenti nesnauž. Nevarētu teikt, ka ventspilnieki sāka spēlēt daudz sliktāk - viņi joprojām rādīja skatāmu futbolu, bija bīstami uzbrukumā, vienīgi izpalika līdzšinējie rezultāti. Radās sajūta, ka īpaši jau niknākie konkurenti ir atšifrējuši kurzemnieku taktiku un stilu, tā rezultātā veltot vēl lielāku uzmanību savu vārtu drošībai.

2. riņķa sākums ventspilniekiem bija kā pirmā turpinājums ar šās sezonas rezultativitātes rekordu priekšgalā - 8:0 Rīgā pār ”Olimpu”. Taču turpinājums ievirzījās pavisam citā gultnē - vienīgais punkts pret TOP 4 komandām bija neizšķirts 1:1 Daugavpilī.

Nevar izslēgt, ka viens no ventspilnieku klupšanas akmeņiem meklējams galvās. Raugi, pēc 1. riņķa un arī otrā ievadā visi tik bieži runāja un jūsmoja par labo un rezultatīvo sniegumu, ka arī paši spēlētāji sāka domāt, ka zelts šogad nāks vieglāk un ātrāk, nekā tika prognozēts pirms sezonas. Iespējams, puiši pavisam nedaudz atslāba, nomierinājās. Šajā līmenī jau nevajag daudz. Turklāt jāņem vērā, ka noteikti sapurinājās konkurenti, kuri nebija mierā ar tādu deficītu, ar tik lielu ventspilnieku dominanti. Lūk, arī rezultāts - visas TOP 4 komandas ir triju punktu robežās. Tieši tas, kas vajadzīgs neitrālam skatītājam.

Ventspilnieki zaudēja punktus visās cīņās ar niknākajiem konkurentiem, tāpēc niezēja rokas ielikt vēl zemāku atzīmi, jo vērtēts tomēr tiek konkrēti šis aplis - spēles kvalitāte un rezultāti. Taču nevarēju ignorēt pašu galveno - tabulu, bet tā vēstī, ka ventspilnieki joprojām ir līderi!

"Liepājas metalurgs" 5
No līdera FK ”Ventspils” joprojām atpaliek trīs punktus, kas it kā nebūtu nekas traģisks, ja vien mēs nezinātu fonu. Raugi, otra Kurzemes flagmaņa neveiksmes. Zinot tās, tāda kalibra komandai kā ”Liepājas metalurgs” bija jābūt tabulas galvgalī. Rūdītie vīri neprata izmantot labvēlīgo situāciju, tāpēc tagad jāsamierinās ar papildu spiedienu, jo liepājniekus panākuši arī citi konkurenti.

TOP 4 komandu duelī punktus atņēma tikai ventspilniekiem (1:0), bet zaudēja ”Skonto” (0:1) un ”Daugavai” (1:2). Jau otro reizi šosezon uzkāpa uz ”Gulbenes” grābekļa (0:0), zaudējums arī pret jelgavniekiem (0:1). Lai arī divi gūti vārti vidēji spēlē nav peļamākais rādītājs, momentu realizācijā vēl ir daudz kur pielikt. Nav līdera, kurš spētu izšķirt nevienas vien spēles likteni.

"Skonto" 8
Punktu izteiksmē bija sekmīgākā komanda 2. riņķī - no 24 iespējamajiem punktiem izcīnīja 19. Laikam ejot, droši vien mazliet vieglāka kļuvusi čempionu atbildības nasta, kas atraisīja rokas. Labā ziņa, ka īsāks paliek savainoto spēlētāju soliņš. Bet vislabākās zāles līdzšinējām neveiksmēm, protams, bija uzvaras, kas vislabāk spēj vairot pārliecību. Droši vien palīdzēja arī konkurentu neveiksmes, ļaujot noticēt, ka neviens vēl nav aizmucis tik tālu, lai to nepanāktu, ka izlieto vēl var sasmelt. Ja nebūtu zaudējums riņķa sākumā Gulbenē (0:1), skontiešiem ieliktu vēl par balli vairāk!

Apdomīgs solis šķiet Jura Laizāna pārvirzīšana uz aizsardzības malu. Tas veicinājis daudzveidību uzbrukuma ievadīšanā, jo eleganta piespēle vēl ir Laizāna pūrā.

"Daugava" 7
Vienīgā komanda, kas 2. riņķī nezaudēja nevienā spēlē - bija sekmīga cīņā ne tikai pret nefavorītiem, bet arī pret niknākajiem konkurentiem. Pret Kurzemes smagsvariem diezgan labi izmantoja mājas sienas, tabulu papildinot ar četriem vērtīgiem punktiem.

Pēc 1. riņķa no ventspilniekiem atpalika astoņus punktus, bet tagad deficīts ir tikai trīs. Noteikti pluss, ka pēc traumas atgriezies un formā ir uzbrukuma līderis Mamuka Gongadze. Tiesa, sastāvā ir arī zaudējumi - prom devušies Igors Dudņiks un Dmitrijs Kozlovs, un tikai laiks rādīs, vai aizgājēju un arī traumu sekas pamatīgi neiegriezīs turpmākajās cīņās.

FK "Jelgava" 7
Punktu izteiksmē 2. riņķis sanācis teju uz pusi ražīgāks, kas atspoguļojas arī tabulā - kāpums no septītās vietas uz diezgan stabilu piekto pozīciju. Var teikt, sagaidījām to, ko Jelgavā noteikti gaidīja jau sezonas startā - izcīnīti punkti arī pret favorītiem. Viens no zemgaliešu ieročiem ir spēcīgais uzbrukuma duets Vladislavs Kozlovs - Oļegs Malašenoks. Lai arī jelgavnieki līdz deviņiem punktiem samazinājuši deficītu līdz labāko četriniekam, šķiet, būtu pārāk optimistiski domāt, ka šā tendence saglabāsies. Nevar izslēgt, ka komandu drīz vien pametīs viens vai pat vairāki atslēgas spēlētāji, un tas piezemēs jebkuras ambīcijas.

"Gulbene" 7
Punkti krājās mazliet gausāk, nekā 1. riņķī, taču no debitantiem nevar prasīt vairāk, nekā viņiem ir pa spēkam. Galvenais, ka šī komanda turpina rādīt zobus ikvienam - 1:0 uzvara pār “Skonto” un 0:0 pret “Liepājas metalurgu” to tikai apliecina. Atlikušas tikai divas komandas - FK “Ventspils” un “Daugava”, kas šosezon gulbeniešiem nav zaudējušas ne punkta. Nez kāpēc ir sajūta, kas tā ir tikai pagaidām...

Bažas gan rada fakts, ka sastāvs paliek īsāks un īsāks, taču gan jau Romāns Lajuks iedarbinās visus savus kontaktus, un debitanti nepaliks bez rezervēm. Aizgājēji gan būs zaudējums - bija cerētā kvalitāte, turklāt jau labi iejutušies komandā. Atnācējiem viss jāsāk no gala.

"Jūrmala" 5
Sezonu sāka cerīgi, taču 2. riņķis, kad starta emocijas jau mazliet piezemējušās, parādīja objektīvāku skatu uz komandu - joprojām ciets rieksts favorītiem, bet ne tik stabils sniegums pret pārējām komandām. Pēc 1. riņķa bija turpat blakus piektajai vietai, taču tagad deficīts izaudzis līdz septiņiem punktiem. Bet varbūt der atcerēties, ka arī “Jūrmala” ir debitante. Gaisu maitā augstu nospraustie mērķi, bet reālā situācija rāda, ka caur virslīgas sietu Eirokausi nākamgad “nespīd”.

Uzbrukumu pastiprinājusi pieredzējušā Vīta Rimka iekļaušanās. Jācer, ka izdosies noturēt meistarīgos leģionārus - aizsargu Danielu Olu un pussargu Konstantinu Belovu.

"Jūrmala-VV" 5
2. riņķis noteikti ir labāks par pirmo, taču kardinālas pārmaiņas komandas spēlē un ikdienas darbā nav notikušas. Joprojām ir problēmas sapulcināt pilnu pieteikumu. Pēdējā mačā pat nācās pieteikt vienu no treneriem Igoru Stepanovu. Žēl, ka komanda ir pārāk mīksts rieksts TOP 4 vienībām.

"Olimps" 4
Pārliecinoši zaudēja teju visās spēlēs, tāpēc nav izdevies papildināt 1. riņķī divus gūtos punktus. Labā ziņa tā, ka jaunie puiši rūdās, kļūst drošāki un pieredzes bagātāki. Neredzu, kā varētu aizmukt no pēdējās vietas.