Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Cik ilgi saimniekos „Gazprom”?

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

Cik ilgi saimniekos „Gazprom”?
Gazprom.

Foto: mmeink.com

Krievijas uzņēmumu atbalsts sportā ir milzīgs. Šim nosacījumam atbilst arī Eiropā organizētie turnīri un komandas, kuras vistiešākajā veidā saistītas ar Krievijas gigantu atbalstu – no tiem eiropieši savā ziņā barojas, taču pēdējo laiku notikumi Krimā krievu naudas plūsmu var pagriezt pretējā virzienā.

Pirmais, kas ienāca prātā ir viens no lielākajiem pasaules gāzes magnātiem – „Gazprom”. Uzņēmums, kas pasaules lielāko uzņēmumu TOP`ā ir stabilā trīsdesmitniekā, savu artavu ieguldījis arī Eiropas sportā. To ienākumi mērāmi vairāk nekā simts miljardu ASV dolāru apmērā, tāpēc rodas loģisks secinājums - šī uzņēmuma ietekme sportā ir visai liela. Iespējamā kara situācija starp Krieviju un Ukrainu nedaudz iedarbinājusi mierīgo vulkānu – „Gazprom” ir gatavi samazināt gāzes cenas Eiropas galvenajiem klientiem. Jaušams, ka eiropieši ir vairāk Krimas pusē, līdz ar to Eiropas valstu situācija ar krieviem ir krietni saasinājusies. Taisot šo materiālu, LU gaitenī netīši uz pāris vārdiem vaicāju Ivara Ījaba kungu, kas minēja, ka „Gazprom” loma šajā situācijā ir milzīga, taču sīkāku skaidrojumu politologs negrasījās sniegt, vien minot, ka Guntis Ulmanis reiz esot klāstījis, ka Rīgas „Dinamo” bez viņu (gāzinieku) atbalsta KHL vairs nespētu startēt. Taisnība. Vai tā būtu Eiropas turnīru un klubu gadījumā? Diezin vai, jo šīs franšīzes ir ar lielu vēsturi. Zaudējot vienu sponsoru, komanda atradīs vietā jaunu. Tik ātri no tām neatbrīvosies. Pie tam – tie ir klubi ar vārdu...

„Gazprom” ir futbola milzenis. Krievijas uzņēmums kopš 2012./2013. gada sezonas ir oficiālais partneris UEFA Čempionu līgai. Krievijas gāzes magnāts būs oficiālais FIFA partneris, sākot ar 2015. gadu, tajā skaitā 2018. gada Pasaules kausā, kas risināsies Krievijā. Ar nozīmīgākajām pasaules futbola organizācijām Krievijas uzņēmums nodibinājis labas attiecības. Pie tam – ilgtermiņā. Viens no galvenajiem “Gazprom” vīriem Aleksejs Millers uzņēmumu pozicionējis kā pasaules enerģijas korporāciju. Viedi vārdi, kas futbola sakarā precizē uzņēmuma pozicionējumu – Krievijas gāzes magnāts iekarojis stabilu vietu Eiropas futbolā. 2012./2013. gada sezonā par Londonas „Chelsea” kluba vienu no sponsoriem kļuva „Gazprom”. Šī uzņēmuma iniciāļi uz reklāmas stendiem „Stamford Bridge” stadionā būs manāmi vēl trīs gadus. Nedaudz senākā pagātnē Vācijas bundeslīgas klubs „Schalke 04” pievienojās „Gazprom” ģimenei, kļūstot par pirmo klubu, ar kuru krievu uzņēmums noslēdzis līgumu ārpus Krievijas robežām. Septiņkārtējā Vācijas bundeslīgas uzvarētāja par iepriekšējiem nopelniem atbalstu saņems līdz 2017. gadam (!!!). Kopš 2010. gada “Gazprom” kļuva par galveno sponsoru Serbijas „Crvena Zvezda” klubam, atbalstot arī jauniešu komandas. Arī eiropeiskākās Krievijas pilsētas Sanktpēterburgas „Zenit” vienība saņem atbalstu no „Gazprom”.

Kas interesanti – „Gazprom” sponsorētie klubi ir bijušie šo valstu futbola čempionāta laureāti. Tas esot viens no iemesliem, kāpēc krievu uzņēmums veicis sadarbību ar iepriekš minētajām franšīzēm. Krievija „Gazprom” uzņēmumu izmanto kā ārpolitikas instrumentu – uzraksti uz futbolistu krekliem un emblēmas futbola laukuma malās tiek izmantots kā līdzeklis, lai vestu un īstenotu publisko diplomātiju. Tātad – tam ir ciešs sakars ar politiskajiem notikumiem, kam līdzi nāk Krimas gadījums. Pašlaik attiecību risināšanu starp esošajiem Eiropas klubiem un Krievijas uzņēmumu ir grūti novērtēt, taču tas varētu atstāt sekas nākotnē. Redzams, ka 2013. gads gāzes izplatītājiem bijis gana ražīgs – iespējams tagadējā politiskā situācija turpmāk ar Eiropas klubiem varētu ietekmēt jaunu sadarbību veidošanu. Daudz kas būs atkarīgs no Krimas konflikta sekām, lai gan pirmos augļus varētu manīt pavisam drīz, jo „Gazprom” uzņēmums drīzumā vēlas panākt jaunu sadarbību ar citiem sporta klubiem. Starp citu, Jaunzēlandes jahtu izlases burās iespējams varēs manīt „Gazprom” emblēmu... Pašlaik Krievijas uzņēmums nonācis sarežģītā situācijā – eiropiešu skatījums šai sakarā varētu būt visai skeptisks.

  -1 [+] [-]

, 2014-03-20 19:06, pirms 10 gadiem
Cienijamais žurnālist, jūs uz šo jautājumu skatāties pārāk sekli....Eiropai vajag GAZPROMU un tam vajag Eiropu, viena "štrunta" Ukrainas dēļ mega biznesu neviens neaiztiks.

  +2 [+] [-]

, 2014-03-20 19:53, pirms 10 gadiem
Ko nozīmē - Eiropa ir Krimas pusē?